Uz zarazniju delta-varijantu i tek cijepljenih nešto više od polovice odraslih gotovo je nemoguće spriječiti zarazu djece u školama, piše u srijedu Večernji list, navodeći da mišljenja stručnjaka da za “imunitet krda” treba cijepiti i djecu.

Stipan Jonjić, jedan od naših vodećih virusnih imunologa, profesor na riječkom Medicinskom fakultetu i član njemačke Leopoldine, na pitanje je li trebalo cijepiti djecu stariju od 12 godina, a imajući na umu da je Pfizer objavio rezultate kliničkog ispitivanja koji pokazuju da se mogu cijepiti i djeca od pet do 12 godina slabijom dozom, uzvraća: “Moj stav o tome je poznat. Naš je imuni sustav stvoren da reagira na izazove poput infekcija, i to uglavnom radi uspješno. No, tijekom koevolucije i patogeni su ‘naučili lekciju’ i mnogi uspješno izbjegavaju imuni odgovor”.

I Luka Čičin-Šain, virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu, ističe da se djeca od 12 do 17 godina mogu cijepiti te da postoje jasne studije da prednosti cijepljenja nadmašuju rizike u toj dobnoj skupini. Podsjeća da je delta-virus zarazniji od virusa koji je lani uzrokovao drugi val, ali cjepivo djeluje i štiti od težih oblika bolesti i usporava širenje, donosi Večernji list.



Izvor: Večernji list / 24 sata

Već tada se vrlo dobro zna da cjepivo ne štiti od zaraze i prijenosa, pa je nemoguće da bi cijepljenje djece dovelo do pada epidemije. Nešto je drugo u pitanju, očito.

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *