27.06.2022.Stipan Jonjić

“Pojava ovih dviju novih varijanti nije nešto što znanost nije očekivala. Svi se sjećamo evolucije ovog virusa. Sjećamo se da se nakon delta verzije pojavio omikron koji je vrlo brzo ‘pomeo’ svijet, to je bila varijanta s jako puno mutacija na ključnom proteinu. Imali smo optimistične prognoze. Ta varijanta je pomela druge varijante, srećom bila je manje patogena pa je broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija bio manji”, kazao je profesor Jonjić.

Upitan je li porastom novozaraženih prije ljeta srušen mito o sezonalnosti koronavirusa, Jonjić je pojasnio da ovaj virus nije klasičan sezonalni virus.

Nažalost, biologija virusa je takva da vrlo često mijenja taj površinski protein zbog čega ne možemo računati na efikasnu zaštitu cjepiva u smislu zaštite od ponovne infekcije. Tu leži problem.”

Izvor: N1

Iako je stalno govorio da omikron nije manje opasan imalo vrlo pesimistične prognoze, sada tvrdi da je stalno imao optimistične prognoze. Budući da akademik Jonjić ne pamti što je rekao jučer, mi smo tu da ga podsjetimo.

Sezonalost je u znanstvenom svijetu, ali i u narodu, nesporna. Izgleda ne kod vođe riječke skupine zastrašitelja. Ne smijemo se opustiti!

Tužno je da je skoro potpuno izgubio vjeru u cjepiva.
Categories: Stipan Jonjić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *