26.12.2005. INTERVIEW: Ivan Đikić – Hrvat na tragu pametnog lijeka za rak

Uzmemo li u obzir da se posljednjih godina barem jedanput na mjesec objavi da je negdje u svijetu pronađen lijek protiv neke vrste tumora, koliko je važno vaše otkriće?

– Važno je jer opisuje generalni mehanizma s pomoću kojeg se ljudske stanice štite od razvoja tumora… Pojednostavljeno rečeno, uspjeli smo otkriti kako stanica popravlja oštećenja u svojim genima.

Izvor: Nacional

Tko je prvi najavio lijek za rak, Đikić ili Štagljar?

03.02.2008. Ivan Đikić – kontradikcije


Hrvatska može/ne može izdržati lockdown

Lockdown - Hrvatska može ekonomski izdržati lockdownIvan Đikić - Hrvatska ne može ekonomski izdržati lockdown

Tražio sam / nisam tražio lockdown

Ivan Đikić - Nisam nikada tražio lockdownIvan Đikić - Tražim lockdown

Od najgore prognoze, do prilike u 3 dana


Predikcije o drugom valu

Ivan Đikić - Drugi Val može biti opasanIvan Đikić - Drugi Val neće biti opasan

Ljeto će/neće biti opasno

Ivan Đikić - Ovo ljeto će biti opasnijeIvan Đikić - Ovo ljeto neće biti kaos

Panika je opasna / ja širim paniku

Ivan Đikić - Panika je opasnaIvan Đikić - Ja širim paniku

Covid je blaža bolest od gripe / javnost je zbunjena je li virus opasan samo kad nam treba

Ivan Đikić - javnost je zbunjena je li virus opasan samo kad nam trebaIvan Đikić - covid je blaža bolest od gripe

Lijek za rak

Ivan Đikić - Lijek za rak za 5-10 godinaIvan Đikić - sadašnjost - Lijeka za rak nema

26.03.2008. Otkriva lijek za cističnu fibrozu

Lijek za cističnu fibrozu – Ističe da je u novom otkriću riječ o inovativnom pristupu koji je i patentiran jer nisu u pitanju samo važne mogućnosti u nastanku lijekova za cističnu fibrozu nego i dizajn novih terapija protiv bilo koje patogene bakterije, kao i protiv HIV infekcije. Genetska bolest Prof. Štagljar kaže i to da su tri svjetske farmaceutske kompanije već pokazala veliko zanimanje pa su u tijeku i pregovori za otkup licencije za lijekove koji neutraliziraju infekcije koje u oboljelih od cistične fibroze uzrokuje spomenuta bakterija Pseudomonas aeruginosa.

Izvor: Večernji list

I ove godine najavljuje lijek za cističnu fibrozu, kao što će i opet za 14 godina najaviti. Stječe se dojam da se samo bavi najavana lijekova, odnosno PR-om, kako bi dobio novac za nova istraživanja.

16.05.2009. Stanovništvo treba štititi od gramzivosti farmaceutskih tvrtki koje bi voljele da se preporuke o cijepljenju kroje prema njihovim profitnim ambicijama.

Ja sam Bernard Kaić, specijalist epidemiologije, voditelj Odjela za cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Jedan od one male skupine ljudi u Hrvatskoj i izvan Hrvatske (npr. u svojstvu stalnog člana EVAG-a, te povremenog savjetnika one iste Svjetske zdravstvene organzacije koju volite citirati) koja je posvećena zaštiti zdravlja stanovništva. A to znači štititi stanovništvo od zaraznih bolesti cijepljenjem (između ostaloga), ali i od gramzivosti i nekritičnosti farmaceutskih tvrtki koje bi voljele da se preporuke o cijepljenju kroje prema njihovim profitnim ambicijama.

Izvor: Cybermed

Nešto se promijenilo dolaskom cjepiva za Covid. Pogledajte niže na našoj stranici.

29.01.2014. Shvatili smo princip za razvoj turbo antibiotika

Nenad Ban: ‘Shvatili smo princip za razvoj turbo antibiotika’.

Izvor: Jutarnji list

Već duže vrijeme je očita želja znanstvenika Bana da svoja revolucionarna otkrića koja trebaju promijeniti svjetsku medicinu senacionalno prezentira u Hrvastkoj. Mogli smo očekivati turbo-aktivaciju u temi koja od njega neće zahtijevati nikakva znanja iz područja, nego samo pozivanje na status turbo-znanstvenika.

01.01.2016. Igor Rudan – 2016.-2021.

Znanstvenika Rudana redovito predstavljaju kao “Član Royal Society, prvi Hrvat nakon Ruđera Boškovića” ili slično. On to ne niječe čak ni u autoriziranim intervjuima i ne znamo kako su novinari došli do toga.
S druge strane, znanstvenik Rudan je dopisni član Kineske akademije znanosti, što se skoro nikad ne spominje.
Primjerice: – “BIOMEDICINAR / NEIZMJERNA ČAST I PRIZNANJE HRVATSKOM ZNANSTVENIKU Dr. Igor Rudan prvi je Hrvat primljen u Royal Society nakon Ruđera Boškovića!”
– “VELIKO PRIZNANJE GENIJU Hrvatski znanstvenik u probranom društvu / Briljantnom hrvatskom znanstveniku i profesoru Igoru Rudanu pošlo je za rukom ono što je samo još čuvenom Ruđeru Boškoviću uspjelo – biti izabran u Kraljevsko društvo Britanske akademije znanosti.”
– “Neznalice s Facebooka mislile su da je prikladno vrijeđati … akademika koji je redovni član Britanske akademije znanosti”

Izvor 1: Jutarnji list
Izvor 2: Jutarnji list
Izvor 3: RTL

Nacionalna akademija znanosti UK je The Royal Society: “The Royal Society … is .. the United Kingdom’s national academy of sciences.”
Jedan dio zabune na koji se očito igra je razlika između ‘britansko’ i UK – UK je politički termin koji osim britanskih otoka obuhvaća i Sjevernu Irsku. Ali nema dileme o kojem se Royal Society radi: upravo onom kojem je član bio Ruđer Bošković. A članovi su bili i Vladimir Prelog i Lavoslav Ružička. Tako da ako jednog dana znanstvenik Rudan i bude primljen u to prestižno društvo, neće biti drugi Hrvat nakon Ruđera Boškovića.
Znanstvenik Rudan nije član The Royal Society, nego jednog od 58 drugih kraljevskih društava kao što su Royal Society for Asian Affairs, Royal Society for the Prevention of Accidents, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Royal Society for the Promotion of Health, Royal Dublin Society ili upravo Royal Society of Edinburgh kojemu je član. Radi se o prilično neeksluzivnoj obrazovnoj dobrotvornoj udruzi s čak 1600 članova (HAZU ima oko 160) koje “uključuje ljude iz znanosti i tehnologije, umjetnosti, humanističkih znanosti, društvenih znanosti, biznisa i javnih službi. … Vrijeme koje naši članovi provode podržavajući i omogućujući obavljanje naših aktivnosti izniman je besplatni resurs čija godišnja javna vrijednost prelazi 0,7 milijuna funti.”
Ne znamo zašto znanstvenik Rudan stalno podgrijava tezu da je član (the) Royal Society.

16.03.2016. Financira ga Bill Gates

Želio bih naglasiti da je Zaklada Billa i Melinde Gates financirala velik dio mojih istraživanja i putovanja, s ukupno više od 5 milijuna dolara, jer su vjerovali u to što radim i na tome sam im neizmjerno zahvalan… i s Melindom i Billom Gatesom sanjam svijet u kojem djeca i trudnice neće umirati”

Izvor: Večernji list

Ne sumnjamo da je projekte znanstvenika Rudana u velikoj mjeri financirala Zaklada Billa i Melinde Gates i da to utječe i na lojalnost pandemijskim idejama koje zagovara Bill Gates. Ipak, sumnjamo da im je on tako važan suradnik da s njime nešto sanjaju.

02.12.2016. Najnovije otkriće Ivana Đikića: Kako legionela kontrolira stanice

U vodećem znanstvenom časopisu Cell jučer kasno poslijepodne objavljeno je novo istraživanje prof. dr. Ivana Đikića sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, za koje taj svjetski ugledni molekularni biolog kaže da je njegovo dosad najveće otkriće. Riječ je o dosad nepoznatom mehanizmu kojim se koristi bakterija legionela kako bi preuzela kontrolu nad stanicama, što prouzročuje smrtonosne upale pluća kod pacijenata s oslabljenim imunitetom.

Uzbuđenje ne skriva jer upravo je prebacivanje interesa na legionelu pridonijelo tome da su, čim su počeli raditi na enzimu/toksinu SdeA, rezultati dolazili kao na traci: – Svaki je novi eksperiment bio poticaj za nova pitanja, tako da smo u rekordnom roku od šest mjeseci došli do svih ovih otkrića koja su toliko originalna da je i cijela recenzija rada prošl

Naravno, nameće se i pitanje može li ovo otkriće donijeti novu nadu i za oboljele od raka, o čemu kaže: – Teško je to reći, no prema onome što zasad znamo, mnogi su patološki mehanizmi otkriveni kod bakterija prisutni i kod razvoja tumora.

Izvor: Večernji list

Ako pretpostavimo da novinare ne prate Cell iz minute u minutu, zaključujemo da ovakve stvari Đikić sam dojavljuje novinarima. Pogotovo s obzirom na PR-ovski stil članka.
Ni od ovoga nije bilo revolucionarnog lijeka, kao ni od ostalih Đikićevih “izuma”.

05.07.2017. Oboljeli od raka pluća mogu biti sretni i zadovoljni jer postoji njegov lijek

Oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni: “Na pitanje u kojoj su fazi njegova istraživanja lijeka za karcinom pluća te mogu li se pacijenti nadati da će u budućnosti takvi karcinomi biti izliječeni Štagljar je rekao kako je sretan da može reći kako oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni. – Upravo smo završili veliku studiju koja je trajala tri godine. Do sada o tome nisam smio pričati, ali nisam niti htio izlaziti u javnost o stvarima koje nisu bile 100% sigurne. Sada sa sigurnošću mogu reći da za 6 do 12 mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je jedna predivna vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu umre godušnje 1,6 milijuna ljudi, rekao je Štagljar.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Prošlo je više od godinu dana od prethodne najave, ali lijeka nema. U stvari, od lijeka za rak ništa do sada, a mnogi pacijenti za koje je rekao da mogu biti sretni i zadovoljni su u međuvremenu umrli. Ovo je jako neetična manipulacija nadama oboljelih, rodbine i prijatelja, možda sve u svrhu PR za dobivanje projekta istraživanja.

02.01.2018. Moj lijek za rak je svjetsko čudo!

Svjetsko čudo: “Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj”, rekao je Štagljar. “Put do ovakvog otkrića traje 8-10 godina, međutim u njegovu slučaju trajao je pet godina. Primijenili smo novu tehnologiju koju smo razvili prije 3-4 godine i s kojom sada možemo proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija na neki način svjetsko je čudo koje će uskoro biti primjenjivano ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća, već u mom laboratoriju proučavamo i lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke”, kazao je Štagljar.

Izvor: Index

Znanstvenik Štagljar otkrićem lijeka za rak uznemirio je znanstvenika Đikića koji je lijek za rak otkrio još 2008. godine. Objavu možete pogledati ovdje. Koliko je poznato do sada niti jedan od ta dva lijeka nije u primjeni.

04.01.2018. Đikić odgovorio Štagljaru: Trebao je biti iskreniji i korektniji prema javnosti

Đikić odgovorio Štagljaru: Trebao je biti iskreniji i korektniji prema javnosti

Ako je profesor Štagljar već imao potrebu dva puta medijski najavljivati velika otkrića u liječenju tumora pluća (u lipnju 2017 i sada u siječnju 2018) trebao je biti iskreniji i korektniji prema javnosti i objasniti načelno o čemu se radi. U tome ga ne sprečava nikakav embargo ako to napravi na korektan način.

Primjerice: U ovom otkriću radi se o već dobro poznatom lijeku koji pripada u grupu tirozin kinaznih inhibitora, a koji se koriste posljednjih desetak godina u liječenju tumora pluća. Konkretni lijek djeluje samo na vrlo malu populaciju bolesnika koji boluju od tumora pluća, a imaju trostruku mutaciju u EGFR. Prema tome, to nije univerzalni lijek koji liječi sve tumore pluća.

Izvor: Večernji list

Izvod iz poznate svađe dva znanstvenika hrvatskog porijekla o tome tko je prvi izmuio lijek za rak. Velika tržišta za ovaj lijek su Kanada, Njemačka i posebno SAD. Svejedno, oni svoje najave daju u hrvatskim medijima, ali ne i u medijima tih zemalja.
Nikakvog lijeka nema do danas.

27.10.2018. Saša Srića-old

Dr. med. Saša Srića, specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog Klinike za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu

17.3.2020.
“Ugostiteljski objekti bi trebali biti zatvoreni da za dva tjedna ne bude kasno”

Trendovi pokazuju da je pitanje trenutka kad će se desiti vrhunac epidemije koji se još nije dogodio, naglašava Srića. Da bi se spriječio talijanski scenarij, treba intenzivirati epidemijske mjere, rekao je Srića dodajući kako misli da je Italija zakasnila.

“Smatram da je nužno uvođenje restrikcijskih mjera. Sugrađani još nisu previše poslušali sve upute, tako da sam zagovornik da se ide na restrikciju. Kažu da bi stao život. Mislim da se to ne bi dogodilo, ali ugostiteljski objekti bi trebali biti zatvoreni da za dva tjedna ne bude kasno. Istra je napravila dobar potez.”

Sredinom ožujka epidemija se približavala vrhuncu koji je uslijedio za nekih tjedan dana. Dr. Srića bi zatvarao ugostitelje da za dva tjedna ne bude kasno a za dva tjedna prvi val epidemije je prešao vrhunac. Od početka se pozicionirao kao jaki zagovaratelj restrikcija.

30.3.2020.
“I dalje pratimo linearni porast broja zaraženih, što za sada još uvijek daje dobru epidemiološku sliku. Za očekivati jest da je nakritičniji dio sada pred nama”, ističe Srića.

“Procjene su da će biti oko 400 težih bolesnika, respiratora će biti dovoljno”

Izvor: N1

Na vrhuncu prvog vala dr. Srića govori o linearnom porastu i predviđa 400 težih bolesnika, ta brojka se u prvom valu nije ostvarila.

28.4.2020.
Međutim, on smatra kako je s ublažavanjem mjera trebalo još malo pričekati. “Po meni se trebalo sačekati još možda tri tjedna. Možda je to trebalo ići postupnije”, kazao je Srića. „U ovom trenu nažalost moram reći da se ova situacija koristi kako bi se što prije pribjeglo izborima. Mi tražimo korektnu i fair play utakmicu. Nije potrebno ići na prijevremene izbore”, kaže Srića.

Izvor: N1

Krajem travnja brojke novozaraženih su pale ispod deset dnevno i ostale su niske u dužem periodu a dr. Srića bi još tri tjedna čekao i djeci zabranio vrtić i školu i mnogima egzistenciju.  Političar Srića, SDP-ov ‘ministar zdravstva u sjeni’ sve gleda kroz prizmu izbora. Regularni izbori su održani – zamislite što bi bilo da su bili usred jesenskog vala.

12.5.2020.
Drugi val je izvjestan, kaže te dodaje: “Kako sam prije govorio da su se prerano zatvorili ugostiteljski objekti, sada govorim da su se prerano otvorili, kao i škole”.

Izvor: N1

Od početka je dr. Srića zauzeo čvrsti stav da samo zatvaranje pomaže, usidrio se na toj poziciji ne mareći za stvarnost koja ga je uporno iznova demantirala.

23.6.2020.
Saša Srića o rastu broja zaraženih u Zadru nakon što se pokazalo da je + na turniru Adria Tour sudjelovao bugarski tenisač pozitivan na Covid-19. “Prave rezultate, budući da inkubacija traje oko dva tjedna, možemo očekivati kroz tjedan do 10 dana. Vidjet ćemo hoće li brojka rasti”, dodao je.

“Brzo nakon smirivanja situacije te su se mjere počele popuštati, a to nije dobro. Treba ostati raspored sjedenja koji bi zadovoljio distancu uz obavezno nošenje maski.”

Izvor: N1

Nakon turnira u Zadru ništa dramatično se nije dogodilo, dapače Hrvatska je imala epidemijsku situaciju i turističku sezonu bolju od mnogih predviđanja.

8.7.2020.
Srića koji je komentirao i epidemiološku situaciju u susjednoj Srbiji koju smatra izrazito lošom te onom koja ‘definitivno ne ulijeva povjerenje’. ‘Represivne mjere također ne donose ništa dobro.

Policijski sat nije rješenje, to je represivna mjera i to može dovesti do eskalacije sukoba i većih problema kao što već vidimo’, dodao je.

Dodao je kako se boji, ako se ovakva kaotična situacija nastavi, da nisu daleko niti od talijanskog scenarija.

Izvor: Tportal

Ovo vrijedi zapamtiti, dr. Srića kaže da policijski sat nije rješenje jer je represivna mjera koja može dovesti do eskalacije sukoba i većih problema.
Kasnije je naime, stalno tražio ‘najoštrije moguće mjere’.
Srbija u ljeto 2020. nije imala talijanski scenarij.

22.7.2020.
Virus se u ljeto nije mnogo promijenio. Sad su možda izraženije stomačne tegobe nego one dišnih puteva, no klinička bi slika mogla kasnije biti kompliciranija.

Izvor: N1

Dr. Srića istovremeno priznaje i negira sezonalnost virusa. Pokazalo se da mu takve mentalne akrobacije nisu strane.

13.8.2020.
Saša Srića: “Mjere restrikcije su jedine moguće da se zaraza manje širi”

Priznaje da je turizam jedan od najbitnijh segmenata gospodarstva u Hrvatskoj, no ljudi se moraju suzdržati i biti oprezni. Što se tiče novih istraživanja koja pokazuju da se virus širi aerosolom te da distanca zbog toga nije velika zaštita, Srića kaže da je virus još uvijek nepredvidiv: “Virus je nepredvidiv, teško ga je definirati, širi se aerosolom, kapljičnim putem, puno će biti razmatranja. Morat ćemo se pridržavati svega i čekati razvoj cjepiva.”

Izvor: N1

Restrikcije su konstanta kod dr. Sriće pa su tako važnije i od turizma u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.
Aerosolno širenje je nešto što čini se dr. Srića ne razumije pa je njemu virus teško definirati i jedino je važno pridržavati se “svega”?

8.9.2020.
„Rado bih prosvjednike proveo po jedinicama intenzivnog liječenja.“

Izvor: Tportal

Počele su emocionalne ucjene našeg pulmologa. Istovremeno, često objavljuje fotografije iz bolnice na kojima jasno krši mjere, baš na tom najosjetljivijem mjestu.

10.9.2020.
– Jedan broj pacijenata su srednje teški ili teški pacijenti. Ono što nas najviše zabrinjava jest da od 24.8. pa naovamo, broj pacijenata koji su hospitalizirani, povećao se za 100%. Imali smo 12 pacijenata, a danas od 24 do 27 koji su na respiratoru. To nas u ovom trenutku stavlja i situaciju te se postavlja pitanje hoće li zdravstveni sustav izdržati, ističe Saša Srića.

Izvor: Jutarnji

Dr. Srića postavlja pitanje izdržljivosti zdravstvenog sustava na 24 teško oboljela pacijenta? I on je htio biti ministar zdravstva?

20.9.2020.
Krenimo od otvaranja granica za turizam, što dijelom jest išlo u političke svrhe, iako je Stožer puno stvari napravio dobro, do turizma, jer smo morali nastaviti ekonomski živjeti…

Srića upozorava da su ljudi zaboravili na mjere zaštite. – Puno ljudi je zaboravilo na mjere poput distance, maski, pranja ruku.

Da, danas umire više mladih ljudi nego prije, kaže Srića i dodaje kako je danas postotak umrlih veći nego na proljeće.
“prijeti li Splitu da tijekom jeseni ili zime postane novi Bergamo ako se nešto ne promijeni u načinu pridržavanja mjera”.

– To je nešto čime ne želimo ljude plašiti, ali ih moramo upozoravati da počnu situaciju doživljavati ozbiljno.

Izvor: Jutarnji

Dr. Srića smatra da je turistička sezona u povoljnoj epidemiološkoj situaciji nešto loše.
Kao i drugi zastrašitelji dr. Srića krivi ljude za ne pridržavanje mjera a istodobno objavljuje slike kako krši mjere i to u bolnici!!??
Kaže da ne bi plašio ljude a dovodi stanje u Splitu u kontekst s Bergamom.

9.10.2020.
Pulmolog kaže i kako apsolutno podržava redovito nošenje maski.

– Maska osim što štiti bolesnog čovjeka, štiti i sve nas koji radimo u struci i smanjuje mogućnost na minimum od obolijevanja od covida. Maske treba nositi redovito, ona nas beskrajno štiti, ali treba ih redovito mijenjati, rekao je Srića.

Izvor: Jutarnji

Pulmolog Srića apsolutno podržava redovito nošenje maski osim kada ih on treba nositi. Kaže da “beskrajno” štite.

15.10.2020.
Naveo je i koja bi bila granica izdržljivosti zdravstvenog sustava: „ Već ovaj broj možemo nazvati graničnim.“

Izvor: Jutarnji

U trenutku davanja izjave tjedni prosjek je bio 470. Hrvatski zdravstveni sustav je izdržao i 8 puta veće brojeve, a pri čemu nisu ni aktivirane pričuve kao što je šatorski kapaciteti kod KB Dubrava. Jako tužno za nesuđenog ministra zdravstva da ni približno ne zna kapacitete zdravstvenog sustava.

20.10.2020.
Stanje u ovom trenutku jest zabrinjavajuće, ali nije kritično, istaknuo je liječnik.

Podsjetio je da je Slovenija uvela policijski sat, kao i da se u Irskoj i Velikoj Britaniji uvode strože mjere. “Ako brojka bude išla na 1.500 do 2.000 dnevno zaraženih, moglo bi se dogoditi da do kraja tekućeg mjeseca imamo preko 18.000 zaraženih, što bi moglo značiti više od 600 hospitaliziranih dnevno, što bi moglo dovesti do problema u zdravstvenom sustavu”, rekao je Srića

Izvor: N1

Dr. Srića ranije je za Srbiju rekao da policijski sat nije dobro rješenje ali kako ga je Slovenija uvela onda bi valjda i za nas bio koristan.
U Hrvatskoj niti na vrhuncu drugog vala nije bilo više od 400 novohospitaliziranih dnevno dok je do kraja listopada maksimum iznosio oko 150 dnevno što je četiri puta manje nego je najavio dr. Srića.

20.10.2020.
“Ako netko bude kriv za probleme u zdravstvenom sustavu, to neće biti stožer, nego ljudi koji ne poštuju, kao i politika koja relativizira infekciju”, kazao je Saša Srića

Izvor: Net

Dok jedni pozivaju na odgovornost drugi prozivaju za neodgovornost. Dr. Srića kao i svi zastrašitelji svu krivicu svaljuju na ljude koji se navodno ne pridržavaju mjera.

24.10.2020.
Kaže kako maske moraju postati obaveza i na otvorenom, gdje je nemoguće održavati razmak, a da krajnja mjera treba biti i uvođenje policijskog sata.

…ispričao je Srića za 24sata, dodajući kako ništa neće opametiti građane osim kažnjavanja.

Izvor: Net

Dr. Srića koji je evidentirani serijski kršitelj mjera čini se opsjednut kažnjavanjem i uvođenjem policijskog sata.

27.10.2020.
Mjere su za njega preblage te smatra kako neće polučiti rezultate. “Na neki način su i zakašnjele. Kažnjavanje za nenošenje maske, nošenje maski na otvorenom, trebalo se donijeti i prije mjesec i pol. Policijski sat imao bi veći efekt od dosadašnjih mjera. Ne treba isključiti ni opciju lockdowna ako se nastavi ovaj trend rasta”, smatra Srića.

Kaže kako ćemo vidjeti rezultate u Sloveniji, koja je uvela policijski sat. “Pričekajmo, ali ne dugo, hoće li nove mjere polučiti rezultat”, rekao je.

“U pitanju više nisu tjedni, u pitanju su dani”, kaže pulmolog Srića..

Izvor: N1

Dr. Srića svako nekoliko dana gostuje na N1 i zaziva prvo restrikcije pa kažnjavanje, nakon toga i policijski sat a sada je dodao i maske na otvorenom. Novost je da je sve to trebalo uvesti prije mjesec i pol iako je sedam dana ranije ustvrdio da situacija nije kritična. Teško je pratiti tijek misli dr. Sriće.

30.10.2020.
– Sugeriram kao liječnik s obzirom na vaše izjave u posljednje vrijeme da se testirate, ali ne na Covid i da se bavite poslovima predsjednika RH – poručio je dr. Srića

Apeliram na pojedine političare koji svojim izjavama zbunjuju javnost i time podcjenjuju naš trud i izloženost prvenstveno misleći na predsjednika RH Zorana Milanovića koji je izjavio da sve one koji promišljaju o policijskom satu treba strpati u maricu je nedopustiva i autokratska. Pa koliko činimo moji kolege i ja za zdravlje svakog građana i da smatram da je potreban u nužnosti i policijski sat pa da vidim predsjedniče kako ćete me strpati u maricu. Sugeriram kao liječnik s obzirom na vaše izjave u posljednje vrijeme da se testirate, ali ne na Covid i da se bavite poslovima predsjednika RH – poručio je dr. Srića putem Facebooka.

Izvor: Večernji

Sugerira li dr. Srića da Predsjednik Republike Hrvatske nije zdrav?

2.11.2020.
Moj odaziv u Dubravu je moralan, to je ratno stanje i to moram napraviti. Nakon toga ću se vratiti u svoju matičnu ustanovu. Moramo svi zajedno nastupati – rekao je.

 Problem je održivosti zdravstvenog sustava. Vjerujemo da se može održati, želimo biti optimisti, ali bojim se da gubimo kontrolu.

Srića kaže kako nije zagovornik policijskog sata, osim ako se s dosadašnjim mjerama neće poboljšati situacija.

Izvor: Jutarnji

Dr. Srića je u ratnom stanju što bi moglo objasniti njegova inzistiranja na policijskim satovima i zagovaranju kažnjavanja.-
Sada ipak nije zagovornik policijskog sata iako ga zaziva već neko vrijeme a nekoliko dana ranije uspio se posvađati čak i s Predsjednikom Republike na tu temu.

5.11.2020.
“Postojeće mjere su se uvele da se pokuša izbjeći lockdown, no smatram da one neće biti dovoljne. Brojka eskalira, broj hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru raste, i to ukazuje na to da naš zdravstveni sustav neće izdržati ako se ne poduzmu stroge mjere koje će, nažalost, izazvati policijski sat ili lockdown… Većina europskih zemalja to uvodi kao rješenje u aktualnoj situaciji”, kaže Srića.

Izvor: N1

Opet mjere nisu dovoljne i potreban je policijski sat. Možda je dr. Srića trebao upisati policijsku akademiju?

17.11.2020.
Svi respiratorni virusi prije svega u jesenskom i zimskom periodu puno su potentniji, izazivaju drastičniju kliničku sliku i tako su kliničke slike u odnosu na raniji period teže.

Izvor: N1

Sada je SARS-CoV2 ipak sezonalan virus i izaziva drugačiju sliku nego ljeti? Dr. Sriću je zaista teško pratiti.

20.11.2020.
“OVO NIJE ZASTRAŠIVANJE, NEGO REALNOST”; PULMOLOG IZ COVID-BOLNICE: / ‘Bez uvođenja najrigoroznijih mjera, doći će do potpunog sloma’

Izvor: Net

Dr. Srića ne zastrašuje nego najavljuje potpuni slom nekih deset dana prije vrhunca drugog vala.

20.11.2020.
Pulmolog Srića oštro kritizirao Stožer: Ove mjere su kamilica i donesene su prekasno

Naglašavam kako mjere koje su donesene prije dva tjedna nisu donijele ništa, naglasio je i dodao kako se referira na brojku onih na respiratoru i onih 57 koji su danas umrli, rekao je i istaknuo je kako nije zagovornik lockdowna, ali da su se mjere donosile na vrijeme, sigurno bi, kako kaže, epidemiološka situacija bila povoljnija.

Izvor: Večernji

Sada opet kaže da nije zagovornik lockdowna ali kritizira stožer jer nije uveo lockdown.

23.11.2020.
Srića za N1: Brojke izmiču kontroli, bojim se da je lockdown jedino rješenje

Istaknuo je da je popunjenost na intenzivnim odjelima oko 90 posto. “U sljedećih nekoliko dana, pa i tjedan dana, ta će brojka značajno rasti. Mjere su zakašnjele, nisu na vrijeme donesene i bojim se da će u ovom trenutku lockdown biti jedino rješenje koje će nam preostati”, rekao je Srića.  

“Uz dužno poštovanje naporima ministra Beroša, ne mogu se složiti da zdravstveni sustav nije ugrožen. On je u definitivno alarmantnoj, ako ne i u kritičnoj fazi”, rekao je Srića, dodavši da je Ivana Đikića trebalo uključiti u Vladin Znanstveni savjet.  Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je rekao da nema govora o urušavanju zdravstvenog sustava.

(“Zdravstveni djelatnici koji su se zarazili koronavirusom zasigurno se nisu zarazili u klubovima”, rekao je Srića, poručivši građanima da se pridržavaju osnovnih mjera, da održavaju distancu i nose maske te ne idu na nepotrebna druženja.)

Izvor: N1

Tri dana ranije prema vlastitim riječima nije bio zagovornik lockdowna da bi sada ponovno postao po tko više prati koji puta.
Ne slaže se s ministrom Berošem koji nije rekao da sustav nije ugrožen nego da nema govora o urušavanju sustava. Sustav se ipak nije urušio i dr. Srića po tko zna koji puta nije bio u pravu.

1.12.2020.
“Još uvijek nismo na vrhuncu pandemije”, kaže Srića.

“Mislim da nije u redu od ministra Beroša nazivati izjavu kolegice Šmit politikantstvom. Ni ja se nisam ovdje došao naslikavati”, odgovara Srića na pitanje o stanju u zdravstvenom sustavu.

“Dosadašnje mjere su bile preblage, ali i sadašnje nisu dovoljne. U svakodnevnom sam kontaktu s kolegom Đikićem. Udio pozitivnih među testiranima je i dalje preko 30 posto. Brojka testiranja se svakako mora povećati na oko 20 tisuća testiranja dnevno. Mislim da bi uvođenje potpunog lockdowna sada bilo jedino rješenje”, smatra.

Mislim da sam uz kolegu Đikića i kolegu Kolarića zazivao restriktivne mjere. Neki su nam se smijali i uvređujuće poruke slali, ali nažalost smo bili u pravu, tvrdi Srića.

“Iščekujemo da u narednom periodu brojka još bude u porastu. Zasigurno 12. mjeseci bit će najizazovniji u periodu ove pandemije”, ističe.

Izvor: N1

Dr. Srića ponovno ne prepoznaje trenutak vrhunca vala epidemije.
Kaže da se nije došao naslikavati a svakih par dana je u medijima.
Mjere su mu preblage i sada opet jedino lockdown spašava stvar iako svako malo ističe da nije za lockdown.
Sada prvi puta javno govori kako na njega najviše utječe znanstvenik Đikić.
Kaže da je bio u pravu!?
Brojke su na sreću u prosincu padale i vrh epidemije je prošao suprotno tvrdnjama dr. Sriće da je bio u pravu.

6.12.2020.
Apel 26

Izvor: Jutarnji

Dr. Saša Srića je potpisnik famoznog Apela kojim se zahtijevaju najstrože mjere nakon vrhunca vala.

7.12.2020.
Saša Srića za N1: Vrhunac epidemije tek očekujemo

Komentirajući kritike apela, koje kažu da znanstvenici šire paniku, Srića je rekao da se ne radi ni o kakvom sijanju panike. “Ističemo važnost donošenja jasnih, definiranih i odlučnih mjera. Očekujemo da ovim apelom dočekamo reakcije nadležnih i Stožera. Puno više brinu znanstvenici koji brinu javnost sijanjem informacija koje nisu provjerene”, rekao je Srića, dodavši da se ne može govoriti o vrhuncu epidemije.

“Kao vjernik, mislim da bi i Crkva trebala slijediti pravila koja vrijede za sve ostale, kao i da bi pojedini svećenici trebali uputiti vjernike na molitvu kod kuće”, rekao je Srića, dodavši da bi i škole trebale prijeći na model nastave online.

Izvor: N1

Dr. Srića i dalje nije svjestan da je prošao vrh drugog vala epidemije i da je famozni Apel 26 bilo upravo sijanje panike.
Sada mu opet smeta školovanje djece i zaziva online nastavu.

9.12.2020.
Srića: Treba odmah sve zatvoriti na period od tri tjedna do mjesec dana

“To nije bio politički niti politikantski apel. To je bio, neću reći očaja, nego apel ljudi koji smatraju da se stvari trebaju mijenjati”, kazao je.

“Pun sam antitijela kao brod, ja sam to lako prebolio. Ali od pojedinca do pojedinca je različita slika”, kazao je Srića.

Mislim da bih u ovom trenutku rekao da bi trebalo sve zatvoriti, bez ikakvog razmišljanja. I to na period od tri tjedna do mjesec dana”, rekao je Srića. Dodao je da to treba uvesti odmah.

“Ne znam što će biti iza 21. Opet se govori o postroživanjima. Opet mislim da je to postrožavanje preblago, ne znam hoće li donijeti rezultate”, kazao je Srića.

“Nas vrhunac još nije zahvatio. Naših sedam županija je među prvih deset u EU. Jedina županija kojoj se ravna krivulja je Varaždinska, oni su ranije donijeli stroge mjere”, kaže.

Bit će puno Božića i Novih godina, ovo treba izdržati. Neću ni komentirati to da se krajem prosinca olabave mjere, to bi bilo pogubno za zdravstveni sustav”, rekao je Srića.

“Bila bi greška da se bilo kako olabave mjere. Dođe li do eskalacije u siječnju, teško ćemo je zaustaviti”, rekao je Srića.

“Prema nekim istraživanjima, obična kirurška maska, ako se redovito mijenja, može štititi i 90 posto.

Izvor: N1

Ovaj kompletni intervju je nešto čega bi se dr. Srića trebao sramiti do kraja života. Ovo je teško sramoćenje i najbolje je ne komentirati dodatno.

15.12.2020.
Saša Srića: Bojim se da nećemo imati dovoljno kreveta za teško bolesne

“I dalje sam zagovornik strogih mjera. Varaždinska je županija bila u najgoroj poziciji, bilo je pitanje kraha zdravstvenog sustava”, rekao je i pohvalio župana Čačića koji je uveo stroge mjere i dodao: “Bolni rezovi su teški, ali bez njih nema efekata. Zatvaranje šoping centara, škole, svih ostalih pogona, mislim da bi se trebalo ići u maksimalno zatvaranje pogotovo u predstojećem periodu, trebat će i propusnice jer dobar dio ljudi još situaciju ne smatra ozbiljnom.”, kazao je Srića za N1.

Izvor: N1

Dr. Srića nastavlja sa sramoćenjem iako brojke novozaraženih padaju. Sve bi zatvorio. Totalno se pogubio.

22.12.2020.
Saša Srića: U posljednjih nekoliko dana osjeća se blago rasterećenje sustava

“Ako se brojka zaraženih bude povećavala, neće ni KB Dubrava moći snositi sav teret Hrvatske. Proći ćemo test nakon blagdana, kad će se vidjeti hoće li se trend zaraženih povećavati ili smanjivati”, rekao je Srića.

Izvor: N1

Dr. Srića zadnju nadu polaže u blagdane ne bi li brojevi porasli a on ipak ispao u pravu.

29.12.2020.
“Moramo imati na umu i mjere koje su donesene, nisam pobornik propusnica, ali ni velikih okupljanja mladih ljudi, kakva smo vidjeli na Badnjak. Pozivam da se Nova godina provede u skromnijim uvjetima.”

Smatra i da ne možemo uskoro očekivati relaksaciju mjera. “Štoviše, možda bi neke trebalo i postrožiti”, rekao je Srića.

Izvor: N1

15.12.2020. Dr. Srića priziva propusnice da bi 29.12.2020. izjavio da baš i nije pobornik istih. Brojke padaju a on bi postrožio mjere. Izgleda kao da ni sam ne zna što bi. Djeluje potpuno pogubljeno.

5.1.2021.
Saša Srića: Još uvijek ne vidim nekakvo drastično poboljšanje situacije

“Period između dva cijepljenja će biti najproblematičniji, upravo jer su zasigurno u početku potresa ljudi spašavali glavu. To logično nepoštivanje epidemioloških mjera će zasigurno pokazati da će brojka (novozaraženih, op.a.) na području Sisačko-moslavačke županije rasti, pogotovo u periodu pred nama. Mogućnost same zaraze, pogotovo na ovim područjima, će biti veća”, smatra Srića.

Srića još uvijek smatra da su strože mjere dobre. “Mislim da bi mjera preranog otvaranja dovela do većeg broja novozaraženih, kao što to svjedočimo da se događa u drugim europskim državama koje imaju i manje liberalne mjere nego Hrvatska”

Izvor: N1

Broj novozaraženih je pao sa otprilike 4600 na otprilike 1000 a dr. Srića ne vidi poboljšanje situacije.
Sada se nada da će potres povećati brojke da bi ipak nekako ispao u pravu. Na sreću nije se dogodilo. I broj zaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji je pao.

12.1.2021.
Kazao je kako zdravstveni djelatnici gaje umjereni optimizam prema sadašnjem stanju u zemlji s koronavirusom.

“Opterećenje na covid bolnice je manje, manje je dolazaka i brojka pacijenata od 80 pregleda dnevno se prepolovila, tj. ide do 40-50 pregleda dnevno. Popunjenost kapaciteta je također manja, no pred nama su izazovi”, rekao je Saša Srića.

“Ne smije se ići u prebrze relaksacije mjera, kako ne bi ispali krava koja da devet litara mlijeka pa sve prospe. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija kod nas, period oko blagdana rezultat će pokazati u naredna dva tjedna”

Što se tiče nastavka školske godine, smatra kako bi se on trebao odvijati online.

Kada je u pitanju potresom pogođeno područje, građane tamo treba cijepiti prioritetno zbog povećane mogućnosti širenja virusa.

“Spontana je reakcija ljudi da izađu i ne razmišljaju o maski. Tek će se vidjeti koliko se ljudi zarazilo, no oni su apsolutno prioritetna skupina jer je u tim krajevima mogućnost zaraze drastično povećana”, kazao je Srića.

Izvor: N1

Skoro mjesec i pol od vrha vala dr. Srića je primjetio da su stvari bolje ali i dalje nema opuštanja jer smo kao “krava koja daje devet litara mlijeka pa sve prospe”.
Protivi se školskoj nastavi iako su mnoge studije dokazale da je puno veća šteta od koristi online nastave.
I dalje smatra potresom pogođeno područje drastično povećanog rizika iako ga je stvarnost demantirala.

19.1.2021.
“Ne plašimo stanovništvo. Pokušavamo ih držati budnima i ukazati na realnu situaciju”, poručio je pulmolog Srića.

Navodi kako trebamo imati umjereni optimizam, ali i biti pripremni za sve situacije.

Ako bi došlo do bujanja novog, zaraznijeg soja, druge opcije osim totalnog lockdowna ne bi bilo, smatra Saša Srića. Šanse da se mutirani soj uopće ne pojavi i kod nas su gotovo nemoguće, rekao je.

Izvor: N1

Brojke novozaraženih su devet puta niže nego na vrhu vala a dr. Srića plaši stanovništvo iako tvrdi da ukazuje na realnu situaciju. Opet priziva lockdown.

26.1.2021.
“Definitivno postoje dokazi da dvije maske bolje štiti od jedne. I jedna kirurška maska štiti, a sigurno je da se zaštita udvostručuje nošenjem dvije kirurške maske”, rekao je Srića.

Govoreći o broju zaraženih u Hrvatskoj, Srića je rekao da se testira manje te da je zato i broj zaraženih manji. “Sigurno je u stvarnosti više zaraženih”, rekao je Srića.

O zabavi u KB-u Dubrava

Ipak, nada se da se slične zabave neće ponavljati. “Nije primjereno i vjerujem da se neće ponavljati. Ne bih išao u stroge kazne, vjerujem da se radi o izoliranom slučaju, koji se neće ponoviti”, rekao je Srića.

Izvor: N1

Dvije maske štite bolje od jedne kaže i to duplo bolje! Dr. Srića sada jer mu odgovara trenutku govori da u stvarnosti ima više zaraženih od službeno potvrđenih što će kasnije u drugom kontekstu negirati.
Kada medicinsko osoblje krši mjere onda ipak nije za stroge kazne kao što je za ostalo stanovništvo.

2.2.2021.
Pulmolog Saša Srića smatra da nemamo realne brojke novozaraženih: “Brojke su zbunjujuće, s tim nešto ne funkcionira. Smatram da imamo tri do četiri puta više zaraženih od statističke brojke.

Slovenija je dosta neobičan primjer jer su na vrhu po smrtnosti, a imaju strože mjere od Hrvatske. Teško je taj misterij razotkriti. Mnoge zemlje koje su se zaključale, imale su povoljnije rezultate, no Slovenija iz nepoznatih razloga i dalje ima velik broj zaraženih i umrlih. Je li to vezano uz druge mjere, uz novi soj virusa, pokazat će vrijeme, Slovenija je zaista enigma.

Srića ističe da ove mjere zasad ne treba relaksirati, bitno ih je održati. “Još je zimski period kad je virus opasan, kad su ljudi u zatvorenom. Mjere imaju učinka”

Izvor: N1

Brojke su zbunjujuće jer uporno padaju a dr. Srića se nada rastu. Govori da imamo tri do četiri puta više zaraženih nego što to službene brojke pokazuju, kasnije će to u kontekstu serološke studije negirati.
Čudi se Sloveniji jer su na vrhu po smrtnosti a imali su jako stroge mjere i njegov omiljeni policijski sat a on ZNA da policijski sat djeluje pa je sada malo zbunjen.
I dalje je bitno držati mjere jer sada imaju učinka a ranije su bile kamilica.

11.2.2021.
“Broj ljudi na respiratoru je manji, neki odjeli su se doista, s obzirom na aktualnu povoljniju situaciju i manji broj hospitaliziranih privremeno zatvorili, ali to ne znači da se oni ne mogu opet otvoriti. Odjeli poluintenzivnih i intenzivnih njega i dalje rade u punom pogonu”, rekao je Srića.

Istaknuo je da je svako okupljanje rizično i da kriteriji moraju biti isti za sve. “Ne smiju se raditi razlike u tome što je dopustivo, a što nije.”

Izvor: N1

18.2.2021.
Srića je rekao da treba naglasiti da je trenutno epidemiološka situacija bolja i da treba učiniti sve da se ona održi i da se ne ide u prebrzo popuštanje mjera, upravo da se ona ne bi pokvarila.

Izvor: N1

Brojke novozaraženih su u padu već više od dva mjeseca, dr. Srića ne bi popuštao mjere, pratite dalje.

25.2.2021.
“Ako brojke krenu padati ili ostanu iste, polagano bih išao na otvaranje terasa”

Izvor: N1

Do prije tjedan dana bio je dugotrajnog tvdrolinijaškog stava. Dr. Srića bi sada ipak išao na polagano otvaranje. Internet su kasnije preplavile fotografije liječnika Sriće s terasa, ali i zatvorenih prostora kafića.

4.3.2021.
Pulmolog Srića: Broj novozaraženih nas opet mora početi brinuti

Srića o Bandićevom sprovodu: Kao liječnik moram reći da mjere nisu poštovane.

Izvor: N1

Novi tjedan, nove brige pulmologa Sriće. Kao liječnik bi prvo svojim primjerom trebao demonstrirati poštivanje mjera što mu nikako ne polazi za rukom.

11.3.2021.
Trenutačno stanje nas mora zabrinuti. Uvijek sam bio zagovornik strožih mjera, iako sam prošli tjedan govorio da je dobro malo popuštanja uz uvjet da se epidemiološke mjere i dalje poštuju. Hodajući gradom vidim da to nije tako. Ljudi su se dosta opustili. Rast zaraženih za sada nije odraz otvaranja terasa, to ćemo vidjeti kroz deset dana, nego je to rezultat privatnih zabava i otvaranja škola.

Na pragu smo trećeg vala i to nimalo ne obeshrabruje. Ako kroz dva tjedna uđemo u treći val pandemije, teoretski bismo se do ljeta mogli riješiti tog rasta, ali samo uz stroga poštovanja mjera – dodao je.

Izvor: 24sata

Uvijek je za strože mjere iako ponekad nije ali ipak je, zapravo ne zna ni sam ali zna da se mjere ne poštuju. Kafići nisu krivi (pratite dalje za promjene).

15.3.2021.
Imam nevjerojatnu količinu antitijela, rekli su mi da neću ni trebati drugu dozu cjepiva.

Izvor: 24sata

Dr. Srića je sav nevjerojatan.

16.3.2021.
“Evidentno je da je treći val pred nama. Porast zaraženih je za 28 posto, što je rezultata otvaranja škola, kafića i novih sojeva, te otvaranja kafića”, rekao je pulmolog.

Da više temperature ne pogoduju širenju virusa, navodi kako to demantira situacija na južnoj polutci.

Pojasnio je da nekad nije potrebna druga doza. Osobno je prebolio covid i cijepio se jednom dozom cjepiva Pfizera, nakon čega je imao visoku razinu antitijela, pa bi u takvim slučajevima druga doza mogla biti potencijalno štetna.

Izvor: N1

Škole, kafići ipak šire epidemiju a prije tjedan dana ne.
U više navrata pulmolog Srića govorio da je klinička slika respiratornih virusa slabija ljeti i da više temperature imaju utjecaj na širenje virusa, također istodobno tvrdi da se virus ne širi sporije pri višim temperaturama. Sve je to dosta zbunjujuće.
Ako je druga doza cjepiva potencijalno štetna za nekoga tko ima visoku razinu antitijela zašto se ne rade serološka testiranja? Redoviti je gost kafića.

11.4.2021.
Eto, nažalost, predvidio sam sve scenarije, no ne pogađajući, nego noseći se stručnim znanjem i razgovarajući s vrsnim znanstvenicima i svojim prijateljima Ivanom Đikićem i Brankom Kolarićem te svojim profesorima Igorom Štagljarom i Zlatkom Trobonjačom i drugima – kazao je Srića i dodao kako ga, iako je po stajalištima vrlo liberalan u ovom slučaju, mnogi ističu kao radikalnog.

 Zagovornik sam strogih i restriktivnih mjera prije svega zato što su, uz masovno procjepljivanje kao svjetlo na kraju tunela

Izvor: Večernji

Očigledno je koja ekipa vrši utjecaj na dr. Sriću koji se sam pogubio u vlastitim izjavama i potpuno je izgubio kompas. Dr. Srića kao iz vica ne vjeruje svojim očima nego onome što mu govore Đikić, Štagljar, Trobonjača i Kolarić.

12.4.2021.
Pred nama je ponovno prilično zahtjevno i opasno razdoblje. Previše smo se opustili, kaže pulmolog Saša Srića.

Pred nama je izazovan period i to ne govorim zbog plašenja, nego iznosim činjenične podatke.

Izvor: N1

Dr. Srića stalno spominje da ne plaši nego iznosi činjenice a dokazao je da su mu činjenice zbunjujuće. Možda ipak govori radi plašenja?

15.4.2021.
“Međutim, ne zaboravimo da je situacija teška, da pacijenti vrlo brzo razvijaju težu kliničku sliku, vrlo brzo završavaju na visokim dozama kisika i na respiratoru i da je u ovom trenutku stanje takvo da kroz nekoliko dana, 10-15 dana, možemo očekivati prenatrpanost zdravstvenog sustava”, kazao je Srića.

“Definitivno sam zagovornik da se treba u potpunosti prijeći na online nastavu u cijeloj Hrvatskoj. Ako već idemo regionalnim pristupom, onda znamo koje su županije u teškim situacijama. Prema tome, mislim da je i Grad Zagreb u situaciji kada treba donijeti oštrije mjere. Mislim da nas lockdown kao takav čeka prije ili kasnije”, kazao je Srića.

Izvor: N1

Kada dr. Srića najavi raspad ili prenatrpanost sustava onda se dogodi suprotno. Upravo je 10-15 dana od izjave bio vrhunac trećeg vala epidemije. Online nastava je nešto toliko štetno da će se o tome raditi studije još dugo u budućnosti. Nadamo se da će dr. Srića osjećati sram zbog svojih izjava.

18.4.2021.
“Situacija definitivno, mogao bih reći, ide prema nekoj svojoj kulminaciji, bolnice su ponovno dobrim dijelom pune, Dubrava se sve više puni. Kada ćemo dosegnuti vrhunac, očekujemo u periodu 7-10 dana.”

Izvor: RTL

Kako to biva nekoliko dana nakon traženja lockdowna dr. Srića radi novi zaokret i sada ipak očekuje vrhunac za 7-10 dana i to je nešto što će se stvarno dogoditi. Bravo za dr. Sriću.

28.4.2021.
Pulmolog Srića upozorava: “Situacija je izuzetno teška, nismo na vrhuncu”

“Mogu komparirati 11., 12. i 1. mjesec, kada je bilo najviše hospitaliziranih, ovaj period je još izazovniji i teži. Mi smo uigraniji, naučili smo puno, no pacijenti koji se hospitaliziraju su mahom mlađi, kliničke slike se puno brže pogoršavaju, u nekoliko sati pacijent koji je bio u srednjem stanju dođe u kritično. Ovo nije plašenje, zastrašivanje, ovo su zaista činjenična stanja. Ljudi ne shvaćaju stvari ozbiljno”, rekao je Srića.

Izvor: N1

Još jedan preokret, upravo nakon vrhunca dr. Srića tvrdi da nismo na vrhuncu iako je dobro predvidio vrhunac deset dana ranije. Nevjerojatno! Opet tvrdi da to nije plašenje nego su činjenice.

21.6.2021.
“Mislim da su se moje procjene pokazale točnima. U 11. i 12. mjesecu prošle godine imali smo najlabavije i najmanje restriktivne mjere i upravo da su se tada donosile oštrije mjere, pa i lockdown, uvjeren sam da bismo imali upola manje mrtvih.”

Često se ovih dana postavlja pitanje Švedske koja je imala blaže mjere, a bolje su prošli. Moramo znati da je mentalitet drugačiji, u Švedskoj su se puno blaže mjere poštivale više nego kod nas. Mi smo izrazito društveni. Kada je bilo najgore, donošenje naknadnih tvrđih mjera sigurno je uz cijepljenje polučilo rezultat”, rekao je.

“Vjerujem da lockdown najesen neće biti potreban”

Izvor: N1

Stvarno čovjek ne zna što bi mislio, dr. Srića misli da su se njegove procjene pokazale točnima.
Švedi su drugačijeg mentaliteta je jedino objašnjenje koje zastrašitelji nude za ipak uspješan odgovor na pandemiju. Čudno je da ne spominje zemlje sličnog mentaliteta kao što je naš, recimo Sloveniju?
Za lockdown do jeseni dr. Srića još tri četiri puta stigne promijeniti mišljenje.

7.7.2021.
Svima koji su zagovarali strože mjere neće biti kritika, jer su one bile potrebne. Mi smo imali lockdowne, morali smo posezati za oštrim mjerama i one su bile potrebne, posebno u periodu drugog i trećeg vala je to pokazalo rezultate.

Mi smo mentalitet druželjubive nacije, u odnosu na Švedsku, Dansku, i kod nas su strožije mjere morale biti zagovarane”, rekao je Srića.

Treba utjecati na mlađu populaciju, koja bi se trebala procijepiti”, kazao je Srića.

Izvor: N1

Dr. Srića racionalizira zazivanje strogih mjera, bez argumenata i zanemarujući činjenice. Sad odjednom tvrdi da smo ‘imali lockdowne’ iako nismo, a i on je sam stalno govorio da nemamo, ali da bismo trebali.
Mi se više družimo od Šveda i Danaca pa zato trebamo stroge mjere kaže. Sjajno!
Sada je uveo nešto novo, treba procijepiti mlađu populaciju.

3.8.2021.
Dodaje da “ne govorim na temelju analiza, nego na temelju kliničkog iskustva”.
Još jednom je komentirao i izjave Gordana Lauca s kojim mu se “teško složiti oko bilo čega”.

“Imao je stavove da su oni koji preboljeli virus zaštićeniji od onih koji bi se cijepili.”

“Turizam ove godine buja, meni je drago jer od tog živimo, no moramo biti oprezni. Osobno sam se uvjerio da se u Dalmaciji ljudi ne pridržavaju. U dućanima, shopping centrima sam među rijetkima nosio masku, drugi su me neobično gledali”, ispričao je Srića.

Izvor: N1

Ovo je jedna od rijetkih točnih izjava dr. Sriće, ne govori na temelju analiza. Kako je na osnovu ‘kliničkog iskustva’ moguće predviđati tijek epidemije?
Kako je dr. Lauc izjavio uistinu preboljelji su zaštićeniji od onih koji su se cijepili.
Dr. Srića i dalje za sve traži krivce kod drugih iako se sam dokazano puno puta nije pridržavao mjera.

18.8.2021.
Saša Srića: Broj zaraženih koji objavljuje Stožer najmanje je duplo veći.

“Znamo da su obala i turistički krajevi puni, da se mjera vrlo malo pridržavaju naši sugrađani. Turista je puno manje zaraženih nego domaćih. To je dokaz da su ljudi koji su došli iz susjednih država cijepljeni”, govori.

Izvor: N1

Dr. Srića često je pričao o teorijama zavjere, ovo da su brojevi lažirani zvuči kao teorija zavjere.
Stranci su drugačijeg mentaliteta pa se bolje drže mjera i manje ih ima zaraženih nego domaćih tvrdi dr. Srića.

26.8.2021.
Srića Milanoviću: Predsjedniče, prepustite struci da ocijeni što je najpametnije

Izvor: N1

Dr. Srića se ponovno sukobio s Predsjednikom Republike.

31.8.2021.
Nemam matematički nego iskustveni model. Ova jesen je sasvim drugačija od prošle, ali ne zaboravimo da smo u tijeku ljeta prošle godine imali znatno manje oboljelih. Imali smo manji broj oboljelih, a striktinije mjere. Sad imamo veći broj oboljelih, a relaksirajuće mjere”, rekao je Srića.

“Osobno vjerujem da Hrvatska u ovom trenutku neće imati potrebe posezati za strogim, odnosno bilo kakvim oblikom lockdowna”, smatra Srića.

Izvor: N1

Dr. Srića nam od veljače prošle godine iznova demonstrira svu snagu svog iskustvenog modela.
Sada tvrdi da neće biti potrebe za bilo kakvim oblikom lockdowna, pratiti ćemo sa zanimanjem.

24.4.2022.
Srića: Može se očekivati da će u jesen broj oboljelih porasti
I dok je u Europi mirno, šangajske vlasti u Kini suočene su s još jednim valom pandemije. 

Brojke u Kini djeluju na prvu poprilično zastrašujuće. Ove odluke koje su donijele kineske vlasti, možda djeluju prilično brutalno i žestoko, ali poučeni dosadašnjim iskustvom, oprezu nikada kraja, rekao je u uvodu Saša Srića.

“Ne smijemo zaboraviti da je virus oko nas i da COVID i dalje postoji”
Za očekivati je da će doći do porasta. Ako će se ostati na ovom jako zaraznom, ali puno manje zaraznom omikronu, možemo očekivati da će doći do porasta broja oboljelih, time i hospitaliziranih.



Izvor: HRT

Dr. Srića otkrio nam je nešto sasvim novo, nećemo iskorijeniti virus do jeseni. Vjerojatno mu je i dalje u glavi zero covid strategija.

Odvajanje djece, čak i beba od roditelja, ubijanje kućnih ljubimaca a liječnik Srića kaže opreza nikad dosta.

Kaže da covid i dalje postoji. Još jedna novost koju nam je otkrio pulmolog Srića. Covid postoji kao što postoje i tisuće drugih virusa. Čak i sam Srića kaže da neće biti opterećenja zdravstvenog sustava kao u prethodnim valovima.

Kaže da je omikron zarazan ali puno manje zarazan, ne znamo što je tu mislio, možda je bio jako umoran.

Svakako pogledajte i ključne aktere infodemije OVDJE

27.10.2018. Saša Ceci-old

Dr.sc Saša Ceci je viši znanstveni suradnik na Institutu “Ruđer Bošković”. Sindikalni je povjerenik na IRB. Dugogodišnji je popularizator znanosti i znanstveni bloger.

25.4.2020.
Razgovor s fizičarem koji će vam otvoriti oči: o pticama koje mrtve padaju s neba, 5G mreži, povratku u pećine, čipiranju ljudi, spaljivanju antena…

Nisam htio davati nikakva predviđanja. I stvarno nisam htio ulaziti u sve te stručne stvari. Samo sam želio da ljudi vide da nije dovoljno usporediti neka dva broja pa iz toga izvlačiti nekakve dalekosežne zaključke. To bih ipak prepustio epidemiolozima i drugim stručnjacima.

Što misliš plasiraju li te teorije zavjere neke zemlje svjesno u pokušaju da druge ne razviju prebrzo 5G tehnologije?
– Ne mogu to isključiti. 5G će snažno potegnuti gospodarstvo svake zemlje koja će ga razvijati. Možda zaista strah siju Kinezi, ili Rusi da bi Zapad zakasnio s tom tehnologijom koja se u Kini već neko vrijeme razvija punom parom. Na sličan način su neki objašnjavali i cijelu situaciju sa zabranom Huawei mobitela u SAD-u. Strah me da je to istina jer bi to značilo da netko uspješno koristi naše strahove da bi manipulirao s nama.

Prije par dana sam naletio na Fejsu… Previše visim na tom Facebooku.

Izvor: Slobodna Dalmacija

To su teme za Sašu Cecija, mrtve ptice padaju s neba, 5g mreža, ravna zemlja, čipiranje, ljudi gušteri. Šteta da se isključivo njima ne bavi, super mu ide.
Fizičar Saša Ceci ne bi ulazio u stručne stvari i prepustio bi ih epidemiolozima. Ili ipak može “malo zaviriti”?
Saša Ceci teorijom zavjere udario na teoriju zavjere. Znači plašenje 5g tehnologijom vrše Kinezi ili Rusi da bi “Zapad” kasnio u razvoju.
Kaže da je previše na Fejsu…. Ma neeee, u radno vrijeme smije raditi što želi jer on je popularizator.

10.5.2020.
Treba pod svaku cijenu zaštititi svaki ljudski život, tu nema dileme. Međutim, čak i kad nemamo pandemiju, naša ekonomija nije u stanju pomoći svima bolesnima. Mislim da je ipak važno razumjeti da je ovakva kriza bila očekivana i najavljivana. Znanstvenici dugo upozoravaju na nju. Kao i na globalno zatopljenje, na kraju krajeva. Ali kad god smo mi znanstvenici pokušali poduzeli nešto po tom pitanju, uvijek su se pojavili ljudi s pitanjem kako će se to odraziti na ekonomiju. Loše. E, pa onda nećemo poduzimati ništa pa što ispadne. Eto, dragi moji ekonomisti, ovo je ispalo.
Izvor: Večernji list

Iz ovog proizlazi da su za pandemiju odgovorni upravo znanstvenici – ekonomisti. Fizičar Ceci ne razumije da su i ekonomisti također znanstvenici. Možda je mislio na poduzetnike, biznismene, radnike – svi koji su dio gospodarstva, odnosno „ekonomije“ kako on kaže. Istovremeno stvara posve lažnu dilemu između gospodarstva i zdravlja ljudi. Kako će vrijeme pokazati, jedno nikako ne isključuje drugo, upravo suprotno! Po rezultatima, u pandemiji i dalje najbolje prolaze države koje su pronašle fini balans između mjera/preporuka i otvorenosti ekonomije.
Zanimljivo je da sebe broji u “mi, znanstvenici, koji želimo poduzimati nešto”. Znanstvenik Ceci nije “zadužen” da poduzima nešto, nego da obavlja svoj posao na IRB za što ga država i “ekonomisti” plaćaju. Čini se da mu to u zadnje vrijeme ide jako loše. Osim toga, znanstvenik Ceci nema nikakve veze s pandemijom ili klimatskim promjenama.

22.6.2020.
Ne razumije se u vakcine: „Ja razumijem određene probleme vezano za vakcine, al’ zapravo ne toliko da bi’ ja sad tu mogao nešto prosuđivat’“

„U principu ove stvari, sve što epidemiolozi, sve što ovi … ljudi koji … fakat proizvode ta cjepiva i .. kad kažem „proizvode“ mislim to je k’o firma, ne? …hoću reći ljudi koji su razvijali ta cjepiva i testirali ta cjepiva u principu OK to rade“

Zatim objašnjava da su neka cjepiva bila puštena u opticaj iako su imala nuspojave jer su trebala biti brzo razvijena, te nastavlja za koronavirus: „Svi ćemo pristat’ da ga malo ranije dobijemo nego što se testira kak’ spada“

Zatim kaže: „Jedini problem s cjepivom je da kad se cijepimo, bolesti nema i onda kad se ne cijepimo ljudi se pitaju kako to se sad bolest pojavila“
Izvor: Podcast inkubator

Fizičar Ceci ispravno opet naglašava da se ne razumije u cjepiva, ali i ovdje a i iduće dvije godine intenzivno i vrlo isključivo diskutira o cjepivima.
U stvari, cijeli intervju je biser, dragulj u kruni popularizacije znanosti, pogledajte i sami procjenite koliko je uvjerljiv fizičar Ceci.

29.8.2020.
“Davor Pavuna je podijelio izvanredno otkriće – virus može proći kroz pore na maskama. Dobro jutro, Kolumbo. Pa zato na maskama i piše da ne štite od virusa. I to su nam odmah rekli da je tako. Iako sam virus može putovati zrakom, on se puno češće prenosi u kapljicama npr. kad kašljemo, ili kad prstima čačkamo po licu pa ga pokupimo i prenosimo dalje. Maske smanjuju količinu kapljica i udaljenost na koju one odlete, a i ne daju nam da svako malo kopamo nos. I zato maske pomažu. Stvarno nije neka kvantna fizika.”
Izvor: Moje vrijeme

Fizičar Ceci misli da se virus širi većinom kapljično. Fizičar Ceci ne zna da se virus širi prvenstveno aerosolno. Iako se stalno petlja u struku o kojoj očito ne zna ništa, kada ponekad može primijeniti svoju struku – fiziku – ne uspijeva, iako zadržava svoj dominirajući stav, „pa nije to kvantna fizika“. Za znanstvenika Cecija očito jest.

31.8.2020.
Pratim malo ove pripreme za Prosvjed slobode i nešto mi tu ne štima. Svi govore da ne žele više živjeti u strahu i da zato prosvjeduju. Pa ne živiš u strahu zato što znaš da se virus prenosi kapljično pa je pametno nositi masku, prati ruke i držati razmak. To nije strah nego svijest”

“A ovo za što ovi prosvjeduju i nije za slobodu. Oni prosvjeduju da mogu ostati nesvjesni. Da ne moraju znati. Da opet budu bezbrižna djeca. Djeca koja ne trebaju slobodu, nego roditelje. Roditelje koji će im moći biti krivi za cijeli svijet. Roditelji kojima će se moći bacati po podu u dućanu kad ne dobiju igračku koju žele. Jer to je njihovo pravo, da je dobiju.”

Sve je usporedio s vožnjom automobilom.
“Isto tako nisam u strahu kad vozim auto, ali sam svjestan što se sve može dogoditi pa poštujem propise i ne pijem kad vozim. A volim piti inače. I nisam baš neki koji slijepo slijedi pravila. Baš dapače.”


Izvor: Nova TV

Fizičar Ceci opet priča o kapljičnom širenju. Fizičar Ceci misli da poznaje ljudski mozak i da su mu jasni motivi prosvjednika. On misli da ljudi prosvjeduju jer žele ostati nesvjesni. Ne znamo što je Ceci htio reći time, ali je potpuno promašio poantu. Namjerno ili ne. Pomalo je teško analizirati misli znanstvenika Cecija s obzirom na njegov stil pisanja. Možda ova usporedba s vožnjom i alkoholom krije objašnjenje?

11.9.2020.
„Nisam dugo pisao ništa o tome. Fakat nemam pojma o virusima i epidemiologiji. Evo, skužio sam da je u mnogim zemljama broj preminulih jako blizu deset posto od onih na respiratorima. Takve stvari radim za svoj posao, pronalazim pravilnosti u podacima. Ali nisam to nigdje javno napisao jer su iza tih brojeva stvarni ljudi sa svojim obiteljima koje pate…“

“Ali što je alternativa? Ako većina građana smatra da cijepljenje ne smije biti obavezno, mogu izabrati onu političku opciju koja će se zalagati za to da ne bude obavezno. Imali smo takvih opcija i na zadnjim izborima. Posao znanstvenika, odgovornog stručnjaka, objasniti je što će se događati u tom slučaju. A posao svih nas građana je da naučimo dovoljno o tome da možemo donijeti svoj sud.“

„Jasno nam je svima da su mnogi prosvjedovali jer je prevelika težina ove situacije koja se svalila na njih. Posao koji su pokrenuli možda je pred bankrotom, ako ne i propao. Brinu se za svoju djecu i to kako će podnijeti nastavu pod maskama. Važno je da se čuje i njihov glas. Oni, kao i svi mi, žele da se sve napravi tako da nema nikakvih nepotrebnih mjera. I svi se slažemo oko toga.“


Izvor: T-portal

Fizičar Ceci nema pojma o virusima i epidemiologiji, no to ga ne sprečava da se stalno priča o tome. U jednom trenu kaže da se bavi podacima, dok istovremeno oduzima značaj statistici jer se radi o stvarnim osobama. Kako sam kaže, pravilnosti u podacima radi za posao. Čini se da ga radi loše jer postotak smrtnih slučajeva na respiratorima nije ni blizu 10 posto kako on navodi.
Zalaže li se fizičar Ceci za obavezno cijepljenje puno prije samog ulaska cjepiva protiv COVID 19 u masovnu uporabu? Prije završetka kliničkih testiranja?
Fizičar Ceci dobiva naknadnu pamet. Sad prosvjednici više nisu djeca, nego ljudi čiji su poslovi i egzistencije stradali uslijed mjera. Zašto ih je onda isprva ponižavao? Je li on uopće osjetio ikakve ekonomske posljedice tih mjera?

18.9.2020.
Kada je krenula korona kriza, ona se činila kao idealna prilika da se ljudima pokaže kako djeluje famozna znanstvena spoznaja kaže Ceci, dodajući da je onda sve počelo predugo trajati.

Izvor: RTL

U intervjuu navodi da uđe u dućan bez maske i da je to pogrešno ali desi se svakome, kritizira druge radi nepridržavanja mjera a sam ne nosi masku u studiju RTL-a, voditeljica također. Dakle svojim primjerom pokazuje kako se ponašati rizično a čudi se gubitku povjerenja u znanost. Naravno svi su drugi krivi.

8.12.2020.
Doći će nam jako jako puno love iz EU
“Mi sad imamo onu situaciju hoće li Vlada kad je bio onaj neki, onaj neki moratorij na vraćanje kredita i to i onda je doš’o neki rok i onda hoće li ili neće produžit’, nitko ne zna. E nemreš se tak’ ponašat. U tome isključivo je krivnja Vlade. Da su oni toliko neozbiljno dočekali situaciju i nisu slali poruke: ‘Ljudi, EU nam je rezervirala jako puno love. Jako puno love. Pokriti ćemo sve što možemo, što ne možemo probati ćemo, dakle dogovoriti s bankama, dogovoriti ćemo se sa svima, smisliti ćemo nešto da se svi zajedno izvučemo iz toga. Ne preživjeti ćemo nego živjeti ćemo normalno.’ “
Ali onda su došli ekonomisti sa svojim budalaštinama
“Onda su došli ekonomisti [hvata se za glavu] sa svojim budalaštinam o tome, neki pokazatelji ekonomski, ja gledam ono,….. Birc nije da ne radi zato što su konobari bezobrazni, zato što je ponuda nikakva, jer je loše mjesto, ne ne rade zato što je epidemija. I to će proći. Doći će cjepivo, doći će neka situacija i opet će sve biti isto. Ako mi nekako prebrodimo financijski i EU se pobrinula da do neke mjere mi to stvarno uspijemo i ta poruka se ne šalje.”
Novinari su zlo
„To preko novinara, katastrofa, užasno me nerviraju, toliko zla su napravili u ovoj cijeloj situaciji da je to katastrofa“
Izvor: Mreža TV
EMISIJA VJEŽBANJE DEMOKRACIJE

Znanstvenik Ceci ima infantilno mišljenje o funkcioniranju gospodarstva, a uzda se u „jako puno love“ od EU, iako se već tada znalo da to ni u tom slučaju tako ne funkcionira.

I ovdje se vidi prijezir koji znanstvenik Ceci iskazuje prema mnogim članovima društva.

9.12.2020.
Fizičar Ceci o novoj teoriji zavjere: Istina je, beskontaktni toplomjeri opasni su za našu hipofizu jednako kao i kante za smeće. Nema nam spasa…
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ako se pojavi nova teorija zavjere možemo biti mirni jer popularizator znanosti Saša Ceci je tu. Zaista se sjajno snalazi u ulozi razbijača mitova usput vrijeđajući ljude koji su možda preplašeni jer su bombardirani katastrofičnim vijestima.

14.12.2020.
NAŠ POZNATI FIZIČAR O POLEMICI OKO CIJEPLJENJA: Da sam inteligentno sebično đubre, svugdje bih pričao da je novo cjepivo opasno. Da je bolje da se ljudi ne cijepe. Zašto? Zato što neće odmah biti dovoljno cjepiva za sve.
Pitao me frend s posla jučer na fejsu kako komentiram to da je četrdeset posto liječnika reklo da se oni ne bi cijepili protiv korone. Ne volim kad netko tako istrese podatak koji plaši ljude bez ikakvog konteksta, uvoda ili pojašnjenja. Naročito kad je taj netko znanstvenik.

Nakon tolikih s*anja, politika i budalaština, normalno je da se ljudi prepadnu. Pa i liječnici. Ima ona bljak izreka da kad se jedna budala po*ere u bunar, sto mudrih to ne može očistiti. Da stvar bude blesavija, gotovo isti efekt se postiže bez da to budala napravi – dovoljno je da svima kaže da je to napravila.

Joj, opet sam udavio. OK, ovo je za kraj. Pitao me drugi frend smatram li da bi zbog tolikog odbijanja cjepivo trebalo biti obavezno. Rekao sam da kad bih ja odlučivao o tome, i da je ovo sve neka kompjuterska igra u kojoj dobrobit mog naroda donosi neke bodove, da bih organizirao vojsku da cijepi ljude.
Izvor: Net.hr

Stava smo da znanstveni promotor Ceci nije baš kako je izjavio inteligentno sebično đubre.
Njegove objave primjetiti ćete često počinju s javio mi se frend, poslala mi frendica poruku. Ovdje je zanimljivo da mu se javio frend s posla ali na Facebook jer valjda tamo znanstvenik Ceci provodi većinu radnog vremena. Interesantno kako znanstvenik Ceci ne voli kad se bacaju podaci bez ikakvog konteksta, ali u svojim nastupima nije upozoravao upravo svoje kolege znanstvenike koji su ”pucali” brojke i zastrašivali javnost, bez da su ijednom dali kontekst istim tim brojkama. Također, samo i isključivo znanstvenike smatra sposobnim za kritičko mišljenje.

Istaknuli bi da nismo fanovi njegova “osebujna stila” komuniciranja koji uključuje “sranje u bunar” i slične stilske figure koje zapravo dominiraju njegovim javnim govorom.
Da se njega pita, popularizator znanosti organizirao bi vojsku da cijepi ljude. Nešto slično vidjeli smo u Portugalu, naravno nije zaustavilo epidemiju.

27.12.2020.
Informacije dostupne kao nikad prije, a ljudi se sve više okreću teorijama zavjere. Zašto?

Tako se i brojnim teoretičarima zavjera znanstvenici čine samodopadnima jer jednostavno ne mogu shvatiti kako ih ljudi ne razumiju – govori nam ovaj fizičar, dajući nam odmah i primjer iz svakodnevnog života.

Stvar je u tome da te urote ne razvijaju glupi ljudi, samo što se ne informiraju najbolje. Oni su uglavnom inteligentni i dobronamjerni, ali iz kulta ne mogu van. Postoji taj fenomen, ako javno proklamiraš svoju vjeru i uvjerenje, kasnije ti je teže opet javno reći da si pogriješio pa je posljedica uglavnom to da jednostavno zadržite svoje mišljenje. To je kognitivni proces kod ljudi kojeg nismo zapravo ni svjesni.

 Teško je ponekad, ali znalo se dogoditi da svojim krivim teorijama, primjerice, sad o koroni, ljudi čak i traže da im pomognete, a ako ih odmah odbijete pod izlikom da govore gluposti, to je jednostavno prelagan izlaz – kaže Saša Ceci pa ističe da je u javnosti još i važnije posvetiti se razuvjeravanju teoretičara urote jer to gleda publika.

Izvor: Večernji list

Saša Ceci kao da govori o sebi, kaže da se znanstvenici čine samodopadnima. Odaje nam tajne zanata, teorije kako razuvjeriti skeptike i teoretičare zavjera. To mu dobro ide jer na svom Facebook profilu objavljuje stotine selfieja.
Nakon niza samohvala kako redovito razgovara s teoretičarima zavjera (što mu je očito postala glavna profesija, uz fiziku) teoretičar zavjere Ceci, ironično, progovara o kulturološkoj formi (kultu), dio kojeg je praktički i sam postao. Nesvjesno ili ne…

29.1.2021.
Hoćemo li izaći kao bolji ljudi?

Ceci: Nadao sam se na početku, tamo u trećem i četvrtom mjesecu kada je krenulo, da ćemo izaći kao bolji ljudi. Kod mene u emisiju “Treći element” je dolazila Markotić, Vedran Kajić i onda se pojave na nacionalnoj televiziji, svi reflektori su upereni u njih. Svi su nas pitali hoće li znanost postati popularnija, hoćemo li naučiti nešto više, i ništa se nije dogodilo. Novinari su dolazili na press-konferencije i postavljali glupa pitanja. Kažu da nema glupih pitanja. Ne, ima glupih pitanja, ima jezivo glupih pitanja i baš svako od tih jezivo glupih pitanja bilo je postavljeno, a najgluplja su bila na naslovnicama [svi se smiju]. Ja nisam nasilan, ali sam htio sići na te konferencije i svašta napraviti. Nisam mogao vjerovati koliko ti ljudi iz Stožera imaju strpljenja. Damjan me zna, ja sam onaj dobrica s društvenih mreža, pristojan, koji uvijek odgovara lijepo, ali čovjek poželi izbiti tu glupost iz ljudi, naravno, metaforički. To užasno frustrira ljude. Mislim, meni je jasno da urednici pošalju neke novinare, ali zar baš nisu mogli slati neke bolje, iskusnije, nekoga tko razumije o čemu pričaju ti ljudi. Pa pošaljite portira, nekoga s ulice!

Ceci: Dozvoli, ni jedno jedino pitanje nije imalo nikakvog znanstvenog smisla. Ali nije to problem, naučit će. I drugi dan, ista pitanja…
Ceci: I onda mi kažu da nisu dobro objasnili. Ja se bavim popularizacijom znanosti i znanstvenom komunikacijom deset godina i nikad nisam vidio da netko toliko kvalitetno objasni znanstvene činjenice koje su tada bile poznate. A pratim sve.
Ceci: Možda je bio Kristian Vlahoviček. Sori, malo sam negativan jer je sada još gore. Hoćemo li izaći još gori iz ovoga? Hoćemo, zbog medija. Jesmo li mi krivi zbog toga? Da. Mi klikamo gluposti, a vlasnici samo provjere što se klika, vide da se klika paranoja, kriva objašnjenja. Neki je dan Radman rekao nešto što je očito pogrešno o smrtnosti od covida i svi mediji to prenose, a očito je pogrešno.
Ceci: Što znači demokratski?
Ceci: To je demokracija? Nije demokracija. Kapitalizam od medija stvara proizvođače vijesti, produkt. Oni žele da je produkt nama lijep, da je prihvatljiv, oblože ga šećerom…
Franjević: Nije to samo kapitalizam, Saša. Svaki sustav proizvodi određene vijesti koje mu odgovaraju, nije li tako?
Ceci: Mi vjerujemo u kapitalizam i slobodu. Vjerujemo da je ta sloboda, sloboda medija i sloboda govora, nužna za demokraciju. Međutim, nije. Nije dovoljno jer mi damo njima slobodu da rade što hoće, a što oni hoće? Zaraditi pare. Kako će zaraditi pare? Tako da mi prodaju ono što im donosi novac.

Izvor: Jutarnji list

Popularizator znanosti Saša Ceci u prijateljskoj atmosferi s poznatim ljudima lako gubi živce i pokazuje svoju stranu koja je suprotna imidžu koji njeguje u medijima. Zanimljive stavove ima o demokraciji i slobodi govora. Jednako tako o “kapitalizmu”, često ga muče zarade i novac. Ali kad su farmaceutske kompanije počele zarađivati rekordne profite jer su skupo naplaćivale cjepivo umjesto da su ga dale jefitnije kako bi ga što više ljudi imalo priliku što više ranije dobiti, to je napadno izbjegavao komentirati. Kao i ogromnu a nepotrebnu kupnju cjepiva od strane EU što se slilo u profite tih istih kompanija. U međuvremenu je g. Ceci postao vrlo aktivan u promociji vlastitih knjiga koristeći medijski prostor koji je dobio zbog pandemije. Ne znamo da li mu novac koji je zaradio odiozan, je li ga donirao.

9.3.2021.
“Jedno pitanje samo se nameće – što će to točno najmlađi naučiti iz ove situacije.” – Fizičar Ceci na činjenicu da je račun Hrvatskog društva fizičara blokiran zbog pravomoćne presude kojom su dužni platiti određeni iznos Studentskom centru za smještaj i hranu sudionicima Međunarodne fizičke olimpijade 2010. godine.

Izvor: Večernji list

Vjerujemo da će najmlađi naučiti da se računi moraju plaćati na vrijeme. Na težak način g. Ceci uči o tome što znači novac i kako se plaćaju računi. Možda jednom shvati i odakle dolazi njegova plaća, pa neće u tijeku radnog vremena toliko visiti na Facebooku i početi će proizvoditi uslugu za koju ga plaćamo – znanstvene članke.

22.3.2021.
“Covid će zaraziti 2.5-3 osobe, a gripa između 1-2 osobe. I jedno i drugo se širi kapljično, no ako se pazimo, jako se smanjuje broj onih koji se mogu zaraziti.
Jednostavan je odgovor zašto nema gripe u ovoj situaciji – jer koristimo zaštitne mjere protiv korone…

Cjepiva su toliko sigurna koliko i pijenje vode, jer oni koji se cijepe i piju vodu imaju jednaku šansu za nuspojave”, istaknuo je Ceci.

Kazao je i kako je kažnjavanje nepoštivanja mjera nužno.

Izvor: N1

Izostanak gripe fizičar Ceci pak opravdava mjerama – ako su mjere suzbile gripu, zašto onda jednostavno nisu djelovale protiv koronavirusa? Fizičar Ceci ulazi u područje koje nije njegova struka (po tko zna koji put), već zapravo ponavlja stvari koje su drugi rekli prije njega. Još nije naučio da se ovaj virus uglavnom prenosi aerosolom. To je zaista tragično.

Cjepivo je sigurno kao pijenje vode postao je glavni slogan antivakserskog pokreta u Hrvatskoj.
Znanstvenik Ceci silno se trudi popularizirati znanost no bolje mu ide populariziranje teorija zavjere.

Sam priznaje kršenje mjera i smatra da je kažnjavanje nužno. E to je karakter.

19.5.2021.
Javni komentar Saše Cecija na Facebooku

Znanstveni popularizator teorija zavjera Saša Ceci sveprisutan je na Facebooku te za sebe i sam kaže da “previše visi na Fejsu”. Nismo u detalje analizirali njegov Facebook angažman jer to iziskuje još “više višenja po Fejsu” pa donosimo jedan mali detalj. Popularizator znanosti ne zna razinu zlobe u želji da se netko ozbiljno razboli i jedva preživi? NE ZNA.

4.7.2021.


“PODUZETNIČE, BRATE, ČOVJEČE…”
…poslušaj me na trenutak. Trebam tvoju pomoć.”

Znanstvenik pozvao poduzetnike da se urazume: “Brate, čovječe ne pitaj zašto baš ti sada moraš nešto napraviti. Pitaj radije što još možeš napraviti da ovo završi brže i bezbolnije. I napravi to. Cijepi se!”

Infodemija: Na stranicama T-portala prenešen je status teoretičara zavjera Saše Cecija. Njegovi statusi uredno imaju preko 1000 riječi i 5500 znakova. Iz razumljivih razloga osvrnuti ćemo se samo na neke detalje iako je čitav status jedan od dragulja u kruni kralja zavjera Saše Cecija.

Zanimljivo kako teoretičar zavjere Ceci poduzetnike naziva „braćom“, a za sve mu je kriv kapitalizam. Sada na šest mjesta naziva imaginarnog poduzetnika „bratom“ i od njega očekuje neku uslugu.

“…jer virusi, kao i sva živa bića, mutiraju i evoluiraju.“

Infodemija: Viruse proglašava živim bićima. Obzirom da je teoretičar zavjere, nije ni čudo.

“..Ogroman postotak zaraženih imat će ozbiljne komplikacije i trebat će bolničko liječenje.”

Infodemija: Kao netko tko se naziva popularizatorom znanosti mora pažljivije birati riječi. Kaže ogroman postotak dok drugi znanstvenici govore o desetak posto ili puno manje.

S obzirom da cjepiva nisu sto posto učinkovita, broj prelazi 90 posto. Oni koji su preboljeli neko vrijeme će imati imunitet, ali ni njih nema baš toliko. Potvrđenih je bilo tek dva posto. Dodamo li im članove uže obitelji koji se možda nisu testirali, to je opet manje od deset posto. I opet trebamo više od 80 posto cijepljenih.“

Infodemija: Odakle teoretičaru zavjere Ceciju brojka od 2%? Manje od 10% ako se uračunaju članovi obitelji? Teško je za razumjeti kako znanstvenik Ceci smatra da je „preboljelih“ svega do 10% jer da ih ima 2% ali treba dodati članove obitelji. Mora da popularizatori imaju svoju matematiku. Dva velika serološka istraživanja u Hrvatskoj su pokazala da je u Hrvatskoj do tog trenutka u kontaktu s virusom bilo barem 40% ljudi. Također tada je bilo poznato da cjepiva protokom vremena nisu niti blizu 90% učinkovita u sprječavanju zaraze. Zapravo, teško je za razumjeti i da osoba prosječne inteligencije, a pogotovo ako je javno angažirana oko ove stvari, to ne zna, a g. Ceci je Znanstvenik. Nakon ovakvih stvari ljudi se s pravom pričaju da li je on na neki način uključen u marketing cjepiva.

Zato te molim, poduzetniče, brate, čovječe, ne osjećaj nepravdu zbog ovoga. Osjećaj nadu da će ovo pomoći da sve bude brže gotovo.I ne pitaj zašto baš ti sada moraš nešto napraviti. Pitaj radije što još možeš napraviti da ovo završi brže i bezbolnije. I napravi to.“

Infodemija: Prilično je neukusno da teoretičar zavjere Ceci govori poduzetnicima koji primaju potpore, da ”nek’ ne osjećaju nepravdu”. Potpore primaju oni koji su pogođeni restrikcijama. Neki su ušli u kredite i nekima je poslovanje jako ugroženo. Neki poduzetnici su propali, i njihovi radnici izgubili poslove. Pitanje je hoćemo li ikada doživjeti analizu jesu li baš svi poduzetnici trebali biti zatvoreni? Još gore, teoretičar zavjere Ceci nije, za razliku od brojnih zaposlenika, bio prisiljen dobivati socijalnu pomoć od države u iznosu od 4.000,00 kn. Njemu je plaća nedvojbeno ostala ista, ako ne i porasla, iako se njegov znanstveni rad u krizi jako smanjio. Prema tome, zaista je šokantno da on poziva one izravno pogođene mjerama – da ”nek’ ne osjećaju nepravdu”. Zanimljivo je i da se ne fokusira na državne službenike, iako je povjerenik sindikata zaposlenih u državnoj službi, a puno državnih službenika nije cijepljeno.

Izvor: Tportal

Izdvojili smo neke zanimljivije detalje FB statusa Saše Cecija.

10.7.2021.



Intervju počinje doista bizarno. Saša Ceci popularizator znanosti je došao u studio odjeven kao za piknik na što ga je upozorila voditeljica.

Infodemija: Ceci kaže da nije planirao da tako ispadne!? Što to znači? Ne planira što će obući?

Kreće intervju: “I tu je onda ono najbolje … mhm… ja mislim ja nisam psiholog ja sam samo mislim ljudi me kontaktiraju”

Infodemija: Ovo je novost, nije nam bilo poznato da nije psiholog iako ga “ljudi mislim kontaktiraju”.

“Jutros me kontaktira kolegica neka, ono frendica s fejsa”

Infodemija: Koji je njegov posao ako ima kolegice s fejsa?
Dalje nastavlja s nekim nebulozama o ljudima koji nakon što cjepiva tvrde da im kovanica stoji na mjestu uboda. Jako bizarna priča za nekog znanstvenika više je u sferi teoretičara zavjera.

“Prvo je bilo ono adenovirusno dakle ona vektorska cjepiva to je ono nešto što znamo desetak godina. Zato je bilo puno AstraZenece naručeno u početku”

Infodemija: Vektorska, adenovirusna cjepiva su tehnologija koja se počela istraživati 80-tih godina prošlog stoljeća.

“… ono što se dogodi u svakom od nas, virus taj kad dođe, kad krene on zapravo ko i svaki normalan organizam, ko bakterije i mislim virus baš nije živi al skoro pa je….”

Infodemija: Fizičar Ceci viruse klasificira kao normalne organizme i pokazuje zavidnu razinu poznavanja biologije.

Izvor: N1

Izdvojili smo neke zanimljivije detalje gostovanja Saše Cecija na televiziji N1.

23.8.2021.
Znanstvenik reagirao na apel učitelja koji ne žele maske i druge mjere u školama: ”Kako se dogodilo da su se stvari toliko izvrnule…”

Saša Ceci, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković, na svom je Facebooku u poduljoj objavi reagirao na apel nastavnika koji traži da učenici u novu školsku godinu uđu bez zaštitnih maski, distanci, testiranja i cijepljenja.

”Vi ste ti koji uče svu našu djecu kako smo uspjeli razumjeti kako funkcionira priroda. Vi ste ti koji ih učite kako funkcionira naš um i zašto imamo prirodan poriv da se pravimo da se ništa ne događa. I vi ste ti koji ih morate naučiti da je to loše u situacijama kad imamo rješenje.
Kako se dogodilo da su se stvari toliko izvrnule pa da neki nastavnik dijeli sliku djeteta koje, kao, ne želi cijepljenje umjesto da dijeli sliku sebe na kojoj kaže – dođi, objasnit ću ti sve što te zanima. I što je virus, i kako radi cjepivo”, pita se Ceci.

Izvor: NovaTV

Doista odlično pitanje znantvenog popularizatora Cecija, kako su se stvari tako izvrnule da “znanost” forsira neznanstvene eksperimentalne metode na očiglednu štetu djece.

Zagovara cijepljenje djece za koju ovaj virus ne predstavlja značajan rizik kako ne bi zarazile odrasle osobe. Zagovara maske u školama iako se virus širi aerosolom. Podsjetimo da je u to vrijeme bilo poznato iskustvo iz Izraela koje kazuje da cijepljenje ne sprječava zarazu. Sramotni istupi za nekoga tko želi popularizirati znanost.

14.9.2021.
SAŠA CECI U DIREKTU
“Znamo sve o virusu. Ono što je problem, ne znamo dovoljno dobro kako će se ljudi ponašati”

“Moje iskustvo s neobrazovanima je da su divni ljudi jer znaju da ne znaju, pitaju i pokušavaju procijeniti, dok obrazovan zna. Kad on zna nešto što je malo pomaknuto, on se ne da krstiti. Tu je taj problem zapravo. Slična je stvar s kultovima. Proučavao sam ih i kako izaći iz ovako neke zablude… To što gleda nas dvojicu neće mu pomoći, mora prijatelj koji ima povjerenja s njim razgovarati i slušati ga. Ako je to tako, zašto je onda ovo, zašto ono, praktički iz kulta ga izvlači van.”

Šprajc: “Zanimljiva je teza da se trebaju cijepiti samo stariji ljudi i ranjive skupine jer oni su ugroženi.”
Ceci: “….. i sad ispada po tome da su ljudi koji se cijepe, djeca, dakle ako ce cijepe djeca da je puno opasnije za njih nego da prebole. Naravno da to nije točno i to znamo ne znam koliko dugo i to je katastrofa.”



Izvor: RTL

Ceci fizičar, popularizator znanosti u više navrata napominje da kuiš ono fakat nema pojma o virusima i epidemiologiji no uporno se gura u medije i tumači upravo te stvari o kojima nema pojma. Sada kaže da “znamo sve o virusu”. To da ne zna kako se ljudi ponašaju je jasno valjda svima osim njemu. Je li moguće da fizičar Ceci još nije shvatio da se ovaj virus uglavnom širi aerosolom, a ne kapljično, i stoga je u najmanju ruku upitno djelovanje maski, ako uopće i postoji?

Šteta da nije više proučavao kultove jer bi možda uspio izaći iz svoga.

Voditelj Zoran Šprajc posprdno komentira kako to naziva “tezu” da se trebaju cijepiti stariji i ranjive skupine jer su najugroženiji, na što se Ceci nadovezuje agitiranjem za cijepljenje djece. Problem je što bi oni cijepili djecu da ne šire virus na njih ali kako se tada već znalo cjepivo ne zaustavlja širenje epidemije. Jedan od razloga što Hrvatska ima veliki broj smrtnih slučajeva je taj što cijepljenje nije bilo fokusirano na starije i najranjivije. Stvarnost ih je demantirala. Tko zna koliko se smrti može pripisati ovakvoj propagandi.

19.9.2021.
“Događa se to da nam stiže val. I da smo ga dočekali nespremni. Nespremni jer su naši gospodari muha po tko zna koji put najavljivali da ga ovog sljedećeg neće biti”, piše Saša Ceci.

Saša Ceci, fizičar s Ruđera i popularizator znanosti, osvrnuo se danas, bez navođenja imena, u novoj objavi na Facebooku na modele i predviđanja poznatog matematičara, napisavši da smo novi val epidemije dočekali nespremni zbog njegovih tvrdnji i tvrdnji znanstvenika s kojim dijeli takve modele i stavove. Sve je promptno preneseno na portalu NET.


Izvor: Net

Znanstveni popularizator i fizičar s Ruđera Saša Ceci optužuje neimenovanog poznatog matematičara i znanstvenika člana Savjeta da su krivi što mi nespremno dočekujemo jesenji val. Zanimljivo je da na stranicama Infodemija.org možete pronaći predviđanja gotovo svih zanstvenika da će radi izuzetno visoke reklamirane učinkovitosti cjepiva epidemija do ljeta biti stvar prošlosti. Jedan od najpoznatijih svjetskih epidemiologa Anthony Faucci to je najavio još u prosincu 2020. godine.

Za “mjere” i pripremljenost je odgovorna Vlada, odnosno Stožer, i znanstvenik Ceci ispravno kaže da se Vlada priklonila stavovima tog matematičara i člana Znanstvenog savjeta, umjesto grupi znanstvenika u kojoj je i g. Ceci. Međutim, vjerojatno ne postoji nitko osim znanstvenika Cecija tko nije očekivao jesenjski val, jer je val došao čak i ranije u sve ostale EU mediteranske zemlje, usprkos snažnoj implementaciji “mjera” za kakve se zalagao znanstvenik Ceci: ovdje

Tu i leži problem nepovjerenja prema “znanosti” jer tu i takvu “znanost” vrijeme jako brzo demantira. Ljudi ipak nisu inferiorni “znanstvenicima” kako to Ceci smatra te su u stanju zapamtiti nešto što se govorilo nekoliko mjeseci unazad. Naravno, svima je jasno da znanstvenici poput g. Cecija ne predstvljaju znanost i sve znanstvenike, nego malu grupu izrazito glasnih znanstvenika zagovornika “najoštrijih mjera” koji medijima trebaju kao glasnogovornike tog pristupa. Hrvatska je nespremno dočekala jesenji val 2021. godine upravo slušajući ovakve “stručnjake” kao što su Ceci i kolege mu infodemijski influenceri koji nisu uspjeli nagovoriti dovoljan broj starijih i ranjivih da se cijepe nego su forsirali cijepljenje djece, zatvaranje poslova, škola, normalnog života.

23.9.2021.
Izvor: Javna FB objava Saše Cecija


Popularizator znanosti Saša Ceci bi provodio segregaciju necijepljenog stanovništva. Prevedimo to na jezik običnih ljudi ne velikih znanstvenika poput Cecija. Covid potvrde služe da se necijepljeni stave u lockdown. Necijepljeni su tko? Djeca. Djeca su opasna zato što mogu ubiti bake i djedove pošto su vreće virusa koje donose iz vrtića i škola. Dakle Saša Ceci bi vašoj/našoj djeci uskratio vrtiće i škole ako se ne cijepe

9.11.2021.
“Uglavnom, davim vas jer sam opet vidio nekog budalaša koji si je nabio žutu židovsku zvijezdu na sebe uz natpis nisam cijepljen. Jer, eto, zla država njega diskriminira. Majstore, zla država i njezini poludjeli građani te ljude nisu planirali diskriminirati, nego eksterminirati. Ali, ajmo malo dublje pogledati u tu na prvi pogled apsurdnu usporedbu pa razmislimo koliko u njoj zapravo ima istine. Postoje li građani koji apsolutno ništa nisu krivi i sve rade kako treba, a svejedno ih se diskriminira? Ne da im se da normalno rade? Ne da im se da normalno žive? Pa čak ih se i ubija? Odgovor će neke iznenaditi.”


Izvor: Net


Necijepljeni su bili diskriminirani jer “ugrožavaju one ostale”. Nije dan odgovor na koji ih način ugrožavaju ako cjepivo od zaraze štiti 95%. Problem je što se od ljeta definitivno znalo da cjepiva ne spriječavaju zarazu pa i nije bilo logike diskriminirati necijepljene, nego je fokus trebao biti na cijepljenju starijih i najugroženijih. Prošlo je nešto vremena i pokazalo se da je omjer hospitaliziranih prešao na stranu cijepljenih. Ispada da je prirodni imunitet (prebolijevanje) ipak nešto jako i moćno i tjeranje tih ljudi na cjepivo nije imalo previše smisla. No to je sve prekomplicirano za najvećeg znanstvenog suradnika na Institutu Ruđer Bošković jer ipak kako sam kaže “Ne kužim ti se ja baš ono u viruse i cjepiva frende”.

19.11.2021.
NIJE SLABOST PROMIJENITI MIŠLJENJE / Hrvatski znanstvenik razbio sedam “ludih” teorija:

Parola 1: Cijepljenje je zakazalo
Obično bi virus, ako uđe u naše tijelo nakon cijepljenja, odmah bio prepoznat od antitijela koja bi ga neutralizirala čak i prije nego naše stanice iskoristi kao svoje kopirne uređaje… Za sve koji su imali imunosni sustav nenačet liječenjem ili drugim bolestima to je bilo dovoljno da izbjegnu ozbiljnije komplikacije. Samo neki od onih s jako oslabljenim imunosnim sustavom imali su najozbiljnijih problema, koji su nažalost uključivali i hospitalizaciju i respiratore, pa i smrtni ishod. Cijepljenje je tako, iako nije u potpunosti spriječilo širenje koronavirusa, covid pretvorilo u svojevrsnu gripu.


Parola 2: Cijepljeni su jednako zarazni kao necijepljeni
To znači da MOGU biti jednako zarazni. To je istina.
I ta istina je u srpnju potakla američki Centar za zarazne bolesti da promijeni preporuku za cijepljene i sugerira da i oni u zatvorenom prostoru nose maske. I zato je masku važno staviti preko nosa – štitimo time i sebe i druge od delte. No neki su tu istinu protumačili da cijepljeni i necijepljeni JESU jednako zarazni. To je laž.

Parola 4: Covid-potvrde su razlog za širenje zaraze
To je točno sad, kad se necijepljeni moraju testirati. Ali dok se nisu morali, daleko najveća opasnost bila je od necijepljenih. Za početak, zato što je neusporedivo veća šansa da je zaražen netko necijepljen nego cijepljen. A kad se cijepljen i zarazi, u prosjeku je puno je kraće zarazan od necijepljenog, što dodatno smanjuje šansu da zarazi nekog drugog. E sad, naravno da bi bilo bolje da se testira sve ljude svo vrijeme. Međutim to je, prvo, financijski prezahtjevno (i ovo besplatno testiranje će biti besplatno tek nekoliko tjedana), a i pogreška tih testova kod ljudi koji još nisu razvili simptome je relativno velika. Zbog ovog zadnjeg opasnost onih necijepljenih zaraženih koji se provuku testu je usporediva s cijepljenima koji imaju potvrde.

Parola 5: Cjepivo neće zaustaviti pandemiju
Činjenica je da se cijepljeni teže zaraze. Nije lako je kvantificirati koliko je to teže jer ne možemo napraviti jednostavan pokus koji bi to pokazao, iz banalnog razloga što nije etično zaraziti zdrave ljude smrtonosnom bolešću da vidimo što će ispasti. Još je teže objasniti što točno znači taj broj koji određen raznim drugim bitno etičnijim, ali i kompliciranijim metodama ispada između pet i deset.

Parola 7: Znanstvenici ne razumiju pravu istinu
Kako ćeš onemogućiti otkrivanje muljatora na detektoru laži? Možeš ga naučiti da bolje laže, postoje tehnike za to. Ali jednostavnije je da pokvariš sam detektor. No najjednostavnije je da uvjeriš druge da je pokvaren. Bit ćeš prokleto uspješan u tome ako si i sam operater na tom detektoru. Ili si ga sam konstruirao. Ako si i sam znanstvenik.

Izvor: Net

Veliki znanstveni suradnik, fizičar, teoretičar zavjera i nestručnjak (po vlastitom priznanju) za viruse i epidemiju Saša Ceci “razbija lude teorije”, od kojih neke čak i nisu “lude teorije” nego teorije u koje vjeruje samo znanstvenik Ceci, pa se raspravlja sam sa sobom. No jesu li one preostale lude, što je stvarnost pokazala?


Parola 1: Cijepljenje je itekako zakazalo barem u onom segmentu kako je reklamirano na početku a to je da oko 95% spriječava zarazu. To ni izbliza nije tako, vidi se u svim zemljama s velikom procijepljenošću. Primjerice, incidencija početkom lipnja u Hrvatskoj oko 60 a u Portugalu kao često uzimanom primjeru “izvrsne strategije borbe protiv epidemije” 2.500 na milijun.
Znanstvenik Ceci u stvari već u ovoj prvoj tezi razbija sam sebe i pokazuje da ima problema s logičkim razmišljanjem. Naime, u početku objašnjava da cjepivo upravo djeuluje potpuno neutralizirajuće (protutijela koja su nastala od djelovanja cjepiva čak i ne daju virusu da se razmnoži), pa onda priča da u to nitko nije vjerovao.

Parola 2: Veliki znanstveni suradnik Ceci tvrdi da je “luda teorija” da su (svi) cijepljeni jednako zarazni kao i necijepljeni. Čini se da nema nikoga tko bi u to vjerovao osim njega, jer je jasno da cijepljenje daje određenu zaštitu. Kontekst je da znanstvenik Ceci brani uvođenje Covid-potvrda koje su navodno dobre jer cijepljeni s njima mogu svuda bez testiranja. Čak i da su necijepljeni u prosjeku 50% manje zarazni, jasno je da ih se ne smije puštati u osjetljivu okolinu (primjerice, bolnice) bez testa, jer je skoro pa svejedno da li se u bolnicu ušetalo 5 ili 10 zaraženi ili 10 manje ili više zaraženih. No, podaci raznih studija govore da nema značajne razlike.


Parola 4: Covid-potvrde su razlog za širenje zaraze. Kaže Ceci to je točno sad ali ipak nije. Veliki znanstvenik je to, nije lako običnim ljudima razumjeti. Brine o trošku testiranja i kaže da nije realno trošiti toliki novac, do sada je bilo ok jer je besplatno a kasnije neće biti besplatno pa nije ok. Pokazuje ispodprosječnu razinu poznavanja ekonomije. Nema besplatnog, najbolji primjer je trenutna inflacija.


Parola 5: Cjepivo nije zaustavilo pandemiju niti će ako ne naprave neko bolje. Najzanimljiviji dio izlaganja fizičara Cecija je tvrdnja da je nešto činjenica (cijepljeni se teže zaraze) i to mu se treba vjerovati jer su to rekli neki znanstvenici (iako drugi tvrde suprotno), a metode kojima se to dokazuje nisu etične pa onda imamo neke druge posebne metode koje su prekomplicirane. Tako nešto govori i akademik Igor Rudan, da su epidemiolozi posebno trenirani i imaju specijalne vještine koje su za ostale prekomplicirane. To može asocirati na neka tajna društva koja imaju neke specijalne obrede koji nisu za javnost.


Parola 7: Znanstvenici ne razumiju pravu istinu kaže fizičar i veliki znanstveni suradnik Ceci. Tu je apsolutno u pravu za određenu skupinu znanstvenika u koju i sam spada. Piše o muljatorima i detektorima laži a mi ćemo to pokušati objasniti razumljivo svima kao da smo popularizatori znanosti: Što govoriš to postojiš!

19.11.2021.


“Netko je preživio ruski rulet pa možemo i mi isto, možda preživimo. To je ta logika”, kaže i dodaje: “Imamo ozbiljne probleme, trećina u bolnicama imaju ugruške posvuda, koji izazivaju katastrofalne situacije, a mi se tu bojimo nečeg što se događa jedan na milijun, kod AstraZenece je bilo 3 do 9 na milijun. Veća je šansa da ćeš stradati u avionu, a avion je sigurniji od auta. Pričamo o tome da te grom pogodi. Smijemo li izaći iz kuće, da nas grom ne pogodi?”.

Tu su s druge strane i teorije zavjere. Nitko ne voli da ga se zove teoretičarom zavjere no svi smo mi teoretirači zavjere, svi mi stvaramo model svijeta oko nas i na temelju toga vučemo neke poteze i očekujemo ishode.

Izvor: N1

Ceci, fizičar, iznosi neku svoju statistiku. Uspoređuje ruski rulet 1/6 ili 1/8 sa šansama od preko 99% preživljavanja infekcije koronavirusom.

Tvrdnja da ćete prije stradati u avionu nego od ugruška je druga najveća antivakserska parola u ovoj pandemiji. Podsjetimo se autor prve najveće je također Ceci (cjepivo je sigurno kao pijenje vode).
Fizičar Ceci nije si dao truda dobro provjeriti podatke kao i skoro svaki puta do sada: Rizik za ugruške je 1/100.000 dok je rizik za stradati u avionskoj nesreći ide ovisno o specijalnim izračunima koji su za našeg teoretičara zavjera prekomplicirani do čak 1/11 milijuna. Čim treba nešto objasniti, popularizator Ceci skreće u teorije zavjera i kreće sa suludim i bizarnim pričama i “anegdotama”.

21.11.2021.
IMAMO JEDAN JEDINI IZLAZ / Znanstvenik komentirao prosvjed, spomenuo Lauca, pa secirao problematiku u detalje: ‘Pitanje za njih. Kako ćemo to izvesti?’

Ceci je tako na svom Facebook profilu opisao raspravu koju je vodio s prijateljicom.

1. da su cijepljeni značajno manje opasni od necijepljenih i netestiranih

2. da brzi testovi nisu stopostotno točni, već da kod zaraženih ljudi koji još nemaju simptome u nezanemarivom postotku daju (lažno) negativan rezultat

3. da se pokazalo da su cijepljeni nekad pozitivni na testu, a da niti su razvili simptome, niti nikog nisu zarazili (to je i bio jedan od razloga da se ne testira masovno i one cijepljene).

Smisao tog pisma bio je da se nekako (lažno) izjednači cijepljene i necijepljene s, vjerujem iskrenom i dobrom, ali promašenom namjerom da se ne razdvaja ljude po toj liniji. Ono gdje se, po rizičnosti, može napraviti neka ekvivalencija je između onih cijepljenih i onih testiranih necijepljenih. Ni jedni ni drugi nisu bez rizika. I cijepljeni mogu prenositi virus, i negativni na testu mogu prenositi virus. No za te dvije kategorije rizik je bliži, i relativno malen.

Čim ti netko kaže i cijepljeni prenose virus pa potvrde nemaju smisla, ili te mulja, ili nema pojma da i negativno testirani prenose virus.


Izvor: Net

Popularizator znanosti Saša Ceci ponovo na Facebooku vodi rasprave s “prijateljicom”. Evidentno je da Ceci posjeduje poseban set komunikacijskih vještina koje su ostalima teško dokučive. Što se tiče covid potvrda stvarnost ga je kao i nebrojeno puta do sada demantirala, iako ni logika od početka nije bila na njegovoj strani. Čak je i najpoznatiji svjetski zagovornik oštrih mjera, potvrda i maski, Bill Gates nedavno priznao da Covid potvrde ničemu ne služe , a on si može i dozvoliti ovakvo kašnjenje u priznanju. Zagovornici potvrda koji su niže u hranidbenom lancu bi ipak morali ranije mijenati smjer. Znanstvenik Ceci do danas nije promijenio smjer?!

Covid potvrde su se, naravno, pokazale kao totalni promašaj u epidemiološkom smislu, mnogi zagovornici oštrih mjera su potvrdili da ih smatraju “poticajem” da se što veći broj ljudi cijepi. A to cijepljenje nije zaustavilo epidemiju. Da parafraziramo možda i najvećeg komunikatora na hrvatskoj znanstvenoj sceni Sašu Cecija, čim ti netko kaže da covid potvrde sprječavaju zarazu, ili te mulja ili nema pojma o čemu priča.

25.11.2021.

Ne dajmo se tim muljatorima, koliko god da ima istine u tome što pišu. Oni nam ne daju tu istinu da bismo bili pametniji, već je koriste da nam lakše prodaju svoju laž. Da budemo gluplji. A ako nam se ta laž još i sviđa, nećemo si sami nikako moći pomoći.


Izvor: Net

Odličan naslov urednika portala NET.hr. Jedino što je Ceci razbio je mit da je znanstvenik i da je popularizator znanosti. Svoja muljanja fizičar Ceci koji se fakat ono ne kuži u epidemiju i viruse bazira na članku s nekog australskog portala koji kaže da cijepljeni 20 puta više šire zarazu.
DOKAZAO CECI! RAZBIO MIT! Zvuči kao one grupe koje se bave parodijama teorija zavjera primjerice ona da ptice nisu stvarne nego su dronovi. Saša Ceci kao da je neki subverzivni lik koji pod parolom popularizacije znanosti radi sve da odgovori ljude od cijepljenja i naruši povjerenje u pravu znanost.

10.12.2021.


Ja najiskrenije ne znam koji je kurac (isprika na stručnoj terminologiji) tim ljudima, što im se u glavi pomaknulo i zbog kojeg razloga, ali ako nas je 1991. išta naučila, naučila nas je da ne žalimo njih takve, nego brinemo kako da društvo spasimo od njihovog zla. Jer to je zlo i oni ga sustavno stvaraju. Nema dana da se ne pojavi neka nova takva luda priča. Ili nekakav još luđi video. I to zlo ima posljedice. Uvijek ima posljedice, čak i ako ih ne vidimo odmah.


Izvor: Net

Divan primjer komunikacije velikog znanstvenog suradnika Cecija koji se zna i pohvaliti da on lijepo i pristojno komunicira. Jedan savjet za sve koji se silom trude nagovoriti ljude da cijepe djecu. Trebali bi odgovoriti zabrinutim roditeljima zašto cijepiti dijete protiv bolesti koja je 1000 puta rizičnija za njihove bake i djedove koji su se cijepili ako znamo da i cijepljena djeca šire zarazu.

19.1.2022.
“PA JEL IMA IŠTA GLUPLJE?” / Znanstvenik zaprepašten ludilom Hrvata: “Ne umiru ti ljudi od straha. Umiru zbog svoje gluposti!”

Poznati popularizator znanosti, Saša Ceci, koji radi kao viši znanstveni suradnik na Zavodu za eksperimentalnu fiziku na Institutu Ruđer Bošković, danas je na Facebooku komentirao tvrdnje da je tjeskoba najteži komorbiditet u slučaju smrti od covida-19, rekavši da ne umiru oboljeli od straha nego sa strahom nakon što shvate u kakvoj se situaciji nalaze.

Ljudi istražuju smrtnost od covida i primijete da su se oni koji su na kraju umrli više bojali. Kad? Prije zaraze? Ne, jebote, nego za vrijeme bolesti. Zašto su se bojali? Jer su nakon hospitalizacije konačno shvatili da su njihov visoki tlak, godine, dijabetes, trudnoća, pretilost, a bogami i u daleko najvećoj mjeri necijepljenost, uputnica za intenzivnu, a možda i respirator.

Izvor: Net


Teško da ima išta gluplje na popularizatorskoj sceni od toga da se stalno vrijeđaju ljudi i nazivaju glupima.

Saša Ceci uporno ignorira sve komorbiditete koje je usput budi rečeno znanost dokazala i sve svaljuje na necijepljene. Pogleda li se distribucija hospitaliziranih Covid bolesnika od travnja 2022 na dalje, vidljivo je da je više onih cijepljenih s dvije ili više doza od necijepljenih. Ponovno je stvarnost demantirala velikog Sašu Cecija.

21.1.2022.
“LUDILO PLAVI MOJU DUŠU” / Znanstvenik razmontirao tvrdnju da covid u bolnicama šire cijepljeni: “Već smo totalno ludi od ovih drugih…”

“HZJZ je upravo objavio – testiranih zaraženih među medicinskim osobljem ima triput više od cijepljenih zaraženih”, napisao je Cecie.

“Ludilo, pjevao je Johnny Štulić, snagom oceana plavi moju dušu i nagriza um. Bome sve više kužim kako mu je bilo. Što je sad opet, pitate. Danas sam skužio da ima ljudi koji već tjednima lupetaju i iskreno vjeruju da u bolnicama covid šire oni cijepljeni, s covid potvrdama. Kao cijepljeni se isto mogu zaraziti (istina) pa bi bilo bolje da se svi testiraju, nego da se te opasne cijepljene pušta bez testiranja”, napisao je Ceci.

Izvor: Net

Portal Net, dio RTL grupe, se prometnuo u megafon Cecijevog Facebook profila koji ondje stalno razbija, razmontirava, psuje i tako dalje. Ludilo mu plavi dušu, totalno kuži Štulića i sve ostale znanstveno popularne uvodne rečenice krase i ovaj FB status najvećeg popularizatora koji se kužiš ono baš i ne kuži u epidemiju i viruse. Idemo u srce problema. Ceci bi trebao na tečaj matematike iz osnovne škole jer ne razumije da 3 puta više necijepljenih predstavljaju manji rizik od ovih koji se nikako ne testiraju. Koliko ljudi mogu zaraziti 6 pozitivno testiranih koji odu u izolaciju u usporedbi s dva netestirana zaražena koji slobodno šire zarazu među najugroženijima? Pogotovo ako se radi o visokozaraznoj Omikron varijanti. Još kada se u jednadžbu ubaci pad učinkovitosti cjepiva s protokom vremena, no to bi bili neki prekomplicirani izračuni za koje su jedino epidemiolozi posebno trenirani u tajnim bazama koje pomoću 5g tehnologije …..(teorija zavjere).

24.1.2022.
“Pitanje svih pitanja je hoće li omikron biti dovoljno zarazan da prevlada deltu, dovoljno blaži da bude kao prehlada i dovoljno sličan drugim sojevima da nam od njega ostane i zaštita protiv njih (jer ako se nakon omikrona možemo lako zaraziti deltom ili nekim novijim sojem teško da će ovo tako skoro završiti)”, kaže Saša Ceci

Znanstvenik Saša Ceci objavio je danas na Facebooku poduži post o omikronu, odnosno osvrnuo se na to zašto su znanstvenici i dalje zabrinuti, iako omikron, kako se čini, izaziva blažu kliničku sliku.

One zemlje u kojima su prevladali budalaši koji su se panično bojali cijepljenja i isprepadali previše drugih sad nemaju drugu mogućnost za ravnanje krivulje nego nastaviti živjeti u agoniji sve ozbiljnijih epidemioloških mjera. Naravno, tu su i Britanci čiji premijer će uvijek naći neki populistički način da svrne pažnju sa svojih transgresija (nešto kao Milanović s onim klubom u Slovenskoj ulici) pa će tako govoriti protiv mjera, čak ih i ukidati ako može, samo da bi nekako ispalo manje loše to što su ga mediji uhvatili da ih se on sam nije držao.

Izvor: Net


Popularizator Ceci objavio poduži post. Ništa novo. I dalje kvantiteta ne znači kvalitetu.
Teoretičar(zavjera) Saša Ceci pozvan je da nam prevodi ono što drugi znanstvenici koji imaju više ili manje veze s temom komentiraju tih dana. Hvala mu na prijevodu normalnog jezika u onaj teorija zavjera jer sada znamo da će britanski premijer uvijek naći neki populistički način da “svrne” pažnju sa svojih trangresija. Kao naravno i naš predsjednik.

1.2.2022.
“Ne cijepiš svoje dijete da ne zarazi nekog starijeg koji se nije cijepio – taj će podletjeti prije ili kasnije, i zakačit će što ga već ide. Ili običnu prehladu ili intenzivnu i respirator. Mi cijepimo svoju djecu jer ona brinu da će nekoga zaraziti – ili koga poznaju ili kog ne poznaju – i to je, uz neke minimalne mjere, najbolje što možemo napraviti da manje brinu.”



Izvor: Facebook zid znanstvenika Cecija


Znanstveniku Ceciju nije palo na pamet da djeci objasni da nisu ‘bakoubojice’ jer i cijepljeni raznose virus, a pogotovo jer sam kaže da će se stariji ionako zaraziti. I zato im treba dati cjepivo, ne znamo koliko doza. Liči na mafijaške metode – uvjeriš nekoga da je u opasnosti i onda mu ponudiš zaštitu. Ovo je najorginalniji argument koji smo do sada vidjeli za promociju upotrebe suvišnih doza cjepiva.

23.3.2022.
Na intenzivnoj njezi gotovo je 90 posto necijepljenih pacijenata

”Frendica mi radi u jednoj našoj bolnici pa mi je poslala neke podatke, kratak upotrebeopis procedura u njezinoj bolnici i neka svoja razmišljanja o trenutačnoj situaciji. Pitala me jel mogu te podatke staviti u neki graf ili nešto pa da ljudi vide koja je situacija. Činilo mi se da će ovakva tablica bolje predstaviti podatke od bilo kakvog grafičkog prikaza. Evo što kaže (tekst je ovdje tako kako mi ga je poslala):”



Izvor: Net


Znanstveniku Ceciju stalno neke frendice i frendovi šalju neke mailove, sada i samostalno provedena istraživanja. Kao popularizator znanosti i stručnjak komunikacije smatra da je ova tablica bolja od grafičkog prikaza, procijenite sami. Ovo je ujedno i najbolja analiza koju je napravio znanstvenik Ceci. Fizičari diljem svijeta, i drugi znanstvenici vični obradi podataka i modeliranju, razvijaju epidemiološke modele, procjene i analize – znanstvenik Ceci je dobacio do tablice u Wordu (ili tako nekako). Čestitamo! Nismo ga uzalud školovali i plaćali evo sad barem 20 godina.

Trebalo je malo pričekati jer učinkovitost cjepiva rapidno opada s vremenom i par mjeseci kasnije preko 50% pacijenata su dva i više puta cijepljeni. Dakle stvarnost ga je opet demantirala. Znanstvenik Ceci se ne drži vlastitih pravila. Istrčava s neprovjerenim informacijama ako pašu njegovoj agendi, izvori mu nisu vjerodostojni nego neki frendovi i frendice s fejsbuka i normalno je da su mu zaključci katastrofalni. Šteta jer toliko se trudi. Možda je i najplodonosniji popularizator infodemije, moglo bi se reći najveći.

6.4.2022.
GOST RTL Direkta

‘Saša Ceci o “kraju” pandemije: “Korona je postala skoro kao gripa, ali samo za one koji su cijepljeni” Je li korona umrla ili smo ju samo zaboravili? Je li Putin toliko moćan, da smo zbog njega prestali brojati?

“Nismo zaboravili koronu, pogotovo ju nisu zaboravili ljudi koji su u bolnici, za razliku od Kine gdje ne znamo koji su njihovi kriteriji, ovdje su kriteriji ozbiljni, ljudi doista umiru svaki dan. Stvar je u tome da, prvo, bolest je sve blaža i blaža.

Što se tiče izjave slovenskog infektologa Andreja Trampuža, da je “epidemija postala endemija”, Ceci kaže da nije iz te struke, no da je u principu ideja bila da nakon cijepljenja i preboljenja ljudi nove sojeve lakše podnose.


Izvor: RTL

Iz pouzdanih izvora (napisala je Sašina frendica s fejsbuka a on potvrdio) saznajemo da je gost emisije RTL direkt otkazao u zadnji tren te je najveći popularizator znanosti Ceci uletio kao zamjena, spas u zadnji čas. O čemu će fizičar pričati nego o epidemiji i virusima. Kaže da je bolest sve blaža i blaža s čime se ne bi složili baš svi znanstvenici. To bi značilo da konstantno mutira u manje opasnu varijantu a do nedavno je Ceci tvrdio da tome nije tako. Zašto onda plašenja s novim varijantama na jesen 2022? Puno je pitanja a malo stručnjaka pa najbolje da pitamo Cecijevog kolegu Trampuža. Ceci kaže da nije iz te (valjda epidemiološke) struke a nije ni Trampuž, možda to Ceciju nije poznato.
Novinski članci o nebulozama znanstvenika

17.05.2019. Uključite se u elitni tim forenzičara infodemije!

Pomozite nam da zajedno dođemo do istine!!

Dojavite nam i druge “pametne” i “stručne” izjave – posao nikad nije gotov i važno je da imamo arhivu za povijest!

Ne dopustite da laž bude glasnija od Istine! Javite nam se na [email protected].

p.s. Naročito nas zanima da povadite zanimljivosti iz video/TV nastupa. To je kad nemaju prilike za autorizaciju i potpunu kontrolu – svašta se nađe!

05.06.2019. Smeta ga senzacionalizam u znanosti

Umjesto da se promoviraju istine s dobrim i kritičkim stranama, pažnja javnosti je usmjerena na bombastične izjave koje su apsolutno neistinite.

Edukacija ljudi treba ići u tom smjeru. Senzacionalizam je jedan od najgorih uboda u leđa znanstvenicima jer današnji čovjek u moru informacija površno čita većinom samo naslove i s vremenom postane razočaran jer kao još uvijek nemamo toliko obećavani čarobni lijek za rak. Pri tome ljudi smatraju kako je znanost kriva za to, a ne shvaćaju kako tisuće znanstvenika diljem svijeta radi i po 60 sati tjedno, žrtvuje cijeli svoj život da bi otkrili i ostvarili nešto vrijedno u boljem liječenju raka. Taj rad se senzacionalizmom omalovažava, a ja sam posebno osjetljiv na to jer sam potpuno posvećen znanstvenom radu i smatram kako moram biti vokalni i javni promotor časnosti, korektnosti i pravilne prezentacije znanosti u javnosti.

Izvor: Yachts Croatia

I dalje se obračunava sa Štagljarom, ali kao da govori o sebi. Osim što je i sam obmanjivao lijekom za rak, iduće tri godine zatrpavat će javnost bombastičnim, senzacionalnim i netočnim izjavama, koja su sušta suprotnost promotora časnosti korektnosti i pravilne prezentacije znanosti u javnosti. Teško je zloupotrijebio svoju znanstvenu poziciju da bi se postavio kao agresivni aktivist socijalnih intervencija u državi u kojoj ne živi.

25.02.2020. Otkrio ne jedan nego 3 (!) pametna lijeka za rak pluća

Igor Štagljar o velikom uspjehu svog istraživačkog tima: Otkrili smo tri nova ‘pametna lijeka‘ za rak pluća. Godišnje bi mogli spasiti 60.000 ljudi.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Znanstvenik Štagljar je upravo podigao PR uloge u svom projektu života, lijeku za rak, za koji se kliničko istraživanje provodi u Hrvatskoj i pod prijetnjom je prekida zbog mogućeg širenja virusa. Je li to razloga za objavu u sljedećem upisu?

25.02.2020. Ne smije se toliko paničariti, ovaj virus je sličan gripi

Ovaj virus sličan je influenca virusu s kakvim se čovječanstvo susreće svake godine. Kod gripe je smrtnost jedan posto i samo je lani uzela 65.000 života. Kod korone se pokazalo za sada da je smrtnost dva posto te posljedicama bolesti uglavnom podliježu stariji i ljudi slabijeg imunološkog sustava. Ne smije se toliko paničariti, smatra znanstvenik Đikić.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Đikić iznosi potpuno netočne podatke o smrtnosti od gripe i COVID-a 19. Prve procjene smrtnosti COVID-a 19 su značajnije niže od 2 posto pa je nejasno odakle mu ti brojevi. Za gripu također. *Tiskano izdanje izašlo je dan kasnije

26.02.2020. Pokazuje elementarnu matematičku nepismenost pri minoriziranju virusa

-Zaraženih je, ajmo reći, svih 77.000 da je u Wuhanu. 77.000/11.000.000 = 0.007. Ilitiga 0.7 % je zaraženo stanovnika Wuhana. 99.3% Wuhana NEMA virus. U gradu odakle je krenula epidemija. Također, ne zaboravimo da je preko 10.000 ljudi u međuvremenu preboljelo virus. Dakle TRENUTNA brojka oboljelih nije 79.300 nego 79.300 – 10.000 ozdravljenih (i minus 2500 umrlih) tj trenutno ima debelo ispod 70.000 zaraženih, a ne 79.300 – napisao je i dodao: ‘Što je sa smrtnosti od virusa?’. -E pa, ako imate preko 80, i zaraženi ste sa virusom, šansa da umrete je 14.8%. Što znači da će 85.2% ozdraviti. Ako imate od 50- 60 godina, imate 1.3% šansu umrijeti ako ste zaraženi sa virusom. Za mlađe od 40, šansa je 0.2%. dakle 99.8% mladih ispod 40 godina koji se zaraze, će ozdraviti, ali… To je samo ako se zarazite. Šansa da se zarazite je, na temelju skoro 3 mjeseca epidemije na izvoru zaraze, Wuhanu – 0.7%. Dakle 99.3% je šansa da virusa nikada vidjeti nećete – objasnio je Štagljar.
Ističe nadalje da ‘na tih 0,7% tek idu postotci, pa tako ako imate 85 godina, imate 0.7% šanse uopće pokupiti virus, pa ako ga pokupite imate još 14.8% šanse umrijeti od njega, odnosno ukupno imate 0.103% šanse umrijeti od tog virusa. To znači da imate 99.897% šanse NE UMRIJETI od tog virusa’. -Za jednog 45-godišnjaka, te dvije šanse pomnožene iznose 0.0028% da će ih koronavirus ubiti. A 99.9972 da neće. Za jednog 35-godišnjaka šansa da će umrijeti od ovog čuda je 0.0014%. A da neće umrijeti je 99.9986% Pazite, to je 0.7% da ga uopće dobijete i 0.2% da umrete od njega, ako ste ispod 40 godina starosti – napisao je Štagljar.
-Nadalje, zapitajte se usput zašto se tako malo spominje preko 10.000 Kineza koji su OZDRAVILI od tog virusa? Kome to nije zanimljiva vijest i zašto nije? Tko živi od toga da vi što više čitate njihove članke i kupujete njihove novine? Usput, Kina ima 1.386.000.000 stanovnika. zaraženo je njih 77.000. na 1.4 milijarde Kineza sto je samo 0.0055% svih Kineza. To znači da u zemlji odakle virus dolazi, 99.9945% stanovništva NEMA virus i da, ako posložite 10.000 Kineza, 5 će ih imati virus a 9.995 neće. ETO koliko je virus zarazan!

POANTA CIJELE PRIČE:

DA, OPASNOST POSTOJI, NO POTPUNO JE NEPOTREBNO STVARATI OVAKVU PANIKU! ZATO, APEL MEDIJIMA – DAJTE SE, MOLIM VAS, MALO SKOCKAJTE! JASNO MI JE DA MORATE PRODAVATI VAŠE NOVINE, POVEĆATI GLEDANOST ITD, ALI OVO JE FAKAT PREVIŠE …”, napisao je Štagljar na Facebooku.

Izvor: N1

Znanstveniku su se potkrale ozbiljne pogreške u metodologiji. Osim što potpuno potcjenjuje virus i nije baš niti najpismeniji. Proziva medije za senzacionalizam Reagirao je i faktograf! Pogledajte ovdje.

26.02.2020. Paničarenje nepotrebno, virus praktički bezopasan

Naravno, oni koji nisu pozitivni na koronavirus mogu ići raditi, djeca mogu ići u školu; nema potrebe izolirati djecu ako su svi negativni i stigmatizirati ljude koji su inficirani. Sve što se događalo u Kini i Italiji pokazuje da je paničarenje nepotrebno. Virus se može izolirati i o njemu možemo saznati zaista mnogo. Na kraju krajeva, na temelju onoga što dosad o njemu znamo, sada smo puno mirniji jer znamo da nije toliko smrtonosan kako se predviđalo.

Velik broj ljudi zaraženih koronavirusom nema nikakve ili ima vrlo blage simptome i te osobe se ne prijavljuju niti se dolaze se testirati. Zato se taj virus zapravo i širi van našeg radara. Primjerice, u Italiji se proširio baš zato što ljudi nisu znali odakle je i kako virus došao, mnogi su bili bez simptoma i onda se odjednom proširio na velik broj ljudi. Tek kada je došao do starijih osoba, pojavili su se ozbiljniji simptomi i nažalost smrtni slučajevi. Međutim, širenje virusa trajalo je već sigurno nekoliko tjedana.

Također, treba reći javnosti da se u Kini koronavirus nije inicijalno počeo širiti na tržnici u Wuhanu… Zaraženi su ga donijeli na tržnicu i na tržnici je potom eksplodirao tako da ga je zdravstveni sustav počeo viđati u velikom broju. Tada su krenule izolacije ljudi koji su bili na tržnici i tada kreću tvrdnje da virus dolazi s tržnice. No to sigurno nije točno; kineski znanstvenici su napravili sekvencioniranje i otkrili su nekoliko drugih mjesta u toj pokrajini za koja tvrde da su primarna legla virusa.

Korištenje maski ima minimalni efekt na obranu od infekcije virusom. Puno su efikasnije mjere izbjegavanja mjesta s velikim brojem ljudi, izbjegavanje kontakta s ljudima koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženima, važno je držati osobnu higijenu, prati ruke. Osobno, ja ne nosim tu masku i ako bih je nosio, nosio bih je samo kad bih znao da dolazim u kontakt s osobama koje su zaražene pa im želim pomoći ili tako nešto. Tada se čovjek može zaštititi, ali u takvim situacijama maska mora biti više priljubljena licu i stvarno biti kvalitetnija od ovoga što ljudi samo stave i hodaju s time po cesti.


Izvor: Telegram

Znanstvenik Đikić znanstveno i staloženo o novom virusu.
Znanstvenik Đikić kaže da se koronavirus nije počeo širiti s tržnice.
Maske imaju minimalni učinak kaže znanstvenik Đikić. Službeno stajalište HZJZ je identično.
NAPOMENA: maske štite od mikrokapljica, ali slabije od aerosola koji djelomično prolazi kroz njih, slično kao što bi to učinio dim cigarete. Više o tome u četvrtom poglavlju ovdje

27.02.2020. Nije opasnije od vožnje auta

Ako zbog novog koronavirusa osjećate strah veći od toga kad sjedate za volan ili čujete da stiže gripa, a koji vam je već dobro poznat, znači da taj strah više nije razuman i da ste počeli podlijegati atmosferi panike. Tu paniku izazivaju u vama stalni medijski napisi i način njihovog isticanja, a ne općeprihvaćene i znanstveno utemeljene spoznaje o koronavirusu. Ako ste se počeli i ponašati drugačije no što se ponašate tijekom zimskih mjeseci, tijekom epidemije gripe, primjerice, skupljate zalihe hrane ili nosite maske ulicom, to ponovo nije ponašanje koje je usklađeno sa stvarnim razmjerima opasnosti”>

Izvor: 24sata

Znanstvenik Rudan i dalje smiruje paniku, prije nego će magično radikalno promijeniti stavove, što je čudno jer ovdje govori da su njegove izjave utemeljene na općeprihvaćenim i znanstveno utemeljenim stavovima

27.02.2020. O koronavirusu se previše piše i priča, Kina je jako brzo i humano reagirali, treba ih pohvaliti

Koje su šanse da ljudi umru od virusa?  
“To je izračun koji zahtijeva puno objašnjavanja i ne može se dati na brzinu. Ne očekujem da će bitno gore od jedne teže gripe. Nitko se ne treba bojati koronavirusa više nego što se boji kada kreće na dulji put automobilom, ili kada čuje da je u zemlju došla neka teška gripa.

“Najveći problem je neznanje i nekritičnost u interpretaciji svih ogromnih količina informacija. Mediji plasiraju informacije svjesni toga hoće li one privući manju ili veću pažnju i tu nastaje cijeli problem – o ovome se previše piše i priča. Za nekoliko mjeseci vidjet ćemo da je oko ovoga bilo puno buke, a oko vrlo malo razloga”, rekao je znanstvenik.

Izvor: N1

Ako se ne bojite putovanja automobilom, ne morate se bojati ni koronavirusa.
Znanstvenik Rudan je na dobrom tragu ali ipak daje pogrešnu procjenu.

01.03.2020. Dobro je što virus skače na nas

“Koronavirus nije kataklizma, ali će nažalost neki ljudi umrijeti”, riječi su znanstvenika Igora Rudana koji je u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića, objasnio što nas sve čeka u vezi s ovom bolešću.

Znači, četiri koronavirusa već smo stekli i oni su izazivali samo nekakvu prehladu. Kad smo učili virologiju krajem prošlog stoljeća, nismo mislili da su virusi važni, preskakali smo ih dok smo učili – koronavirus… to me sigurno neće pitati, to je obična prehlada, objašnjava Rudan.

Na pitanje voditelja što bi bio crni scenarij u ovom slučaju Rudan je rekao da crni scenarij nije vjerojatan.

– Ono što se sada događa je jedna slow motion pandemija, gdje mi činimo sve da usporimo širenje jednog virusa s kojim nikada nismo bili u kontaktu i zato ako s njim stupimo u kontakt on će nas zaraziti.

Zašto podatak o smrtnosti nije točan?

Rudan je objasnio i što znači podatak da je stopa smrtnosti 2 posto i zašto on nije točan.

– Prvi pacijenti u bilo kakvoj pandemiji su najosjetljiviji jer je virusu najlakše skakati na ljude koji iz nekog razloga imaju oslabljeni imuni sustav. Dakle stopa smrtnosti će u početku pandemije biti puno veća nego kad se pandemija razvije.

Oni su završavali u bolnici, radilo se o novom problemu za koji liječnici nisu znali, zarazilo se i zdravstveno osoblje koje je onda zarazilo druge pacijente u Wuhanu koji ima 11 milijuna ljudi.

Kineski liječnici nisu za to bili spremni, u Wuhanu je tada bila sezona gripe. Želim vam reći da masa ljudi koja se u Wuhanu zarazila koronavirusom nije niti otišla u bolnicu, otišli su samo oni najteži slučajevi. Nisu došli mladi ljudi, djeca, došli su stariji ljudi, ustvrdio je Rudan dodavši da se smrtnost odnosi na najteže slučajeve.

Ističe da razloga za paniku nema.

Dobro je što skače na nas. Ako želi nas koristiti za svoj rezervoar onda nam se treba prilagoditi, onda mora biti dobar gost, rekao je Rudan dodavši kako se svi nadaju da bi koronavirus s toplim danima mogao nestati jer su koronavirusi sezonski virusi.

Izvor: Novi list

Treba sve učiti i ne preskakati gradivo, poručuje znanstvenik Rudan. Znanstvenik Rudan bi kao popularizator znanosti trebao jednostavnije komunicirati da ga šira javnost razumije. Smrtnost od koronavirusa pokazala se bitno manja nego su mediji u prvim danima pandemije predstavljali, na što znanstvenik Rudan ispravno ukazuje. Koronavirusi jesu sezonski virusi, također i ovaj koronavirus pokazuje znakove sezonalnosti.

01.03.2020. Crni scenarij nije vjerojatan

Upitan za crni scenarij, Rudan je rekao da on nije vjerojatan. ‘Trenutno se događa slow-motion pandemija i radimo na tome da usporimo virus. Najcrnji scenarij je da taj virus počne mutirati u ljudima, na način da se počne brže širiti prije nego što ga uspijemo zaustaviti. Kad bi takav virus ušao u neku disfunkcionalnu državu poput Južnog Sudana, to bi pokrenulo veliki izbjeglički val i trgovinu ljudima. Mislim da to nije vjerojatno, ali čak i kad bi se tako nešto nezamislivo loše dogodilo, svi bismo se zabili u kuće, vojska bi iznosila sendviče i vodu, i čak ni u takvoj situaciji ne bi se zarazili svi ljudi’, kaže Rudan.

Znanstvenik Igor Rudan: Kad bi svi u Hrvatskoj oboljeli od koronavirusa, smrtno ugroženi stali bi na Maksimir. Tri tribine odmah možemo poslati kući

Izvor: Tportal

Znanstvenik Rudan koristi parabole stadiona kako bi komunicirao sa širom javnosti. Promašeno u potpunosti. Još uvijek zagovara tezu da se pretjeruje s panikom, prije nego će magično promijeniti mišljenje i postati ekstremist nasjtrožih mjera.

03.03.2020. Drastične mjere nemaju smisla

Očekujem da će se virus i u Njemačkoj naglo proširiti jer ga je zasad nemoguće zaustaviti – govori prof. dr. Trampuž.

Svaka epidemija ima svoj vrh i onda se počinje “spuštati”. Kad je hladno vrijeme, odnosno kad se ljudi više okupljaju u zatvorenim prostorima, epidemija se širi, a kad dođe lijepo vrijeme i kad ljudi izlaze van, epidemija ide u smjeru opadanja. Zbog toga očekujem s dolaskom ljepšeg vremena i opadanje zaraze – objašnjava prof. dr. Trampuz.

Nedavno je na jedan dan zaustavljeno prometovanje između Italije i Austrije. Zanimalo nas je imaju li takve drastične mjere smisla.

– Nemaju smisla. Ljudi moraju putovati i promet se mora odvijati. Mi svima savjetujemo da peru ruke, da upotrebljavaju sredstva za dezinfekciju, da oni koji kašlju pokriju usta i ne kašlju u smjeru druge osobe.

Izvor Slobodna Dalmacija

Kao i svi na početku pandemije, dr Trampuž staloženo i realno sagledava stvari. Uskoro se stvari drastično mijenjaju.

04.03.2020. O Infodemiji

Igor Rudan na svom Facebook profilu objašnjava:
Tako smo dobili i “infodemiju” – epidemiju informacija koja prethodi razvoju stvarne epidemije. Vjerujem da će nakon okončanja širenja ove zaraze baš ta “infodemija”, njezini uzroci, te učinci i posljedice, biti predmetom istraživanja mnogih znanstvenika. No, zanimljivo je što ona nije nikakva novost, jer i u srednjem vijeku informacije o širenju strašnih epidemija širile su se iz naselja u naselje, a pritom su bjegunci iz zahvaćenih sela stvarali paniku širenjem priča o tome što predstoji, a koje su nerijetko bile pretjerane ili proturječne.

Izvor: Facebook profil Igor Rudan

Znanstvenik Rudan daje jedno točno proročanstvo. Međutim sebe izdvaja kao onoga koji objektivizira informacije, a zapravo će postati jedan od glavnih superširitelja infodemije.

04.03.2020. Iluzorno je da će se virus zaustaviti zatvaranjem, savršeno je jasno da će se on proširiti

WHO će sigurno proglasiti pandemiju, ali COVID-19 ipak nije ‘bolest X’

Virusni imunolog Luka Čičin Šain: Nema dokaza da će se virus manje širiti kad zatopli.

Ne vjerujem da ima smisla suzbijati infekciju tako da se prave nekakvi lazareti ili se blokira ulaz ljudi koji dolaze iz određene zemlje. Prije svega zato što je prilično jasno da postoje potvrde o tome da je virus moguće dokazati u gornjim dišnim putovima kod ljudi koji nemaju baš nikakve simptome. To znači da oni neće potražiti pomoć doktora niti će biti prepoznati, možda netko od njih malo šmrca, no tko ne šmrca sada po zimi?

Iluzorno je da će se virus zaustaviti zatvaranjem, savršeno je jasno da će se on proširiti.

Pojam pandemije treba demistificirati, to nije izraz koji u sebi uključuje nekakvu zombi apokalipsu. Ono što sada vidimo ne govori ni u prilog tome da je ovdje riječ o tzv. bolesti X, stopa smrtnosti, prema informacijama koje su nam dostupne, sigurno je oko dva do tri posto, no treba naglasiti da velik broj ljudi koji je zaražen nije dijagnosticiran jer ne pokazuju simptome pa ne traže pomoć liječnika.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Luka Čičin-Šain ne smatra COVID 19 prijetnjom za čovječanstvo.
Također kaže da nema dokaza da se manje širi kad zatopli jer je još uvijek zima.
Nema smisla suzbijati epidemiju zatvaranjima i blokiranjem ulaza ljudi u zemlju. Kasnije će drastično promijeniti mišljenje.
Pojam pandemije doista treba demistificirati, to zaista nije nekakva zombi apokalipsa.
Stopa smrtnosti je manja nego se prvotno čini ispravno procjenjuje znanstvenik Čičin-Šain.

06.03.2020. Više vjerujem Donaldu Trumpu nego WHO

Dr. Igor Rudan: I gripa je užasno teška bolest. I do pola milijuna ljudi od nje godišnje umre. To izgleda da zbilja ljudi ne shvaćaju dovoljno. Naslovi u novinama kako je COVID-19 “čak i 20 ili 30 puta smrtonosniji” su zastrašujući i bez obzira na to što ga neki izvlače iz podatka WHO o smrtnosti od 3,4 posto.

Zbog svega navedenog, predsjednik SAD-a Donald Trump ima najvjerojatnije pravo kada kaže da je taj broj svakako manji od 1%, a vjeruje da bi mogao biti i puno manji od 1%. Sve što znamo o epidemiologiji i prethodnim pandemijama govori nam da bi doista trebalo biti tako.

Stoga bi ova nova bolest i dalje, temeljem svih raspoloživih podataka, mogla biti lakša od obične gripe i odnijeti manji broj žrtava – možda čak i znatno manji. U emisiji “Nedjeljom u 2” objasnio sam i nekoliko dodatnih razloga zašto se nikakav stvaran postotak umrlih među svim zaraženima, bio on 1% ili 0.1%, ne bi trebao projicirati na cjelokupno stanovništvo neke države kako bi se procijenio moguć broj žrtava.

Prvi razlog je što virus zahvaća pretežno stariji dio stanovništva, pa se ta stopa, kad je jednom budemo znali – a trenutno je nitko ne može znati – može projicirati na stariji dio, ali ne i na mlade i djecu, jer njihove su stope još i znatno manje.

Drugi razlog je što se neće svi zaraziti. Virus neće uspjeti zaraziti baš svakog od nas zbog naše zemljopisne raštrkanosti u mnoga manja mjesta i naselja, a u velik broj njih nikada neće ni ući nitko zaražen. Tome će dodatno pridonijeti i protuepidemijske mjere i izolacija oboljelih.

Zatim, kako se ljudi budu zaražavali i ozdravljivali, stjecat će imunost na virus, pa će virus imati sve manji broj ljudi na koji može skočiti. Time će u nekom trenutku broj novih osoba koje će svaki već zaraženi moći dalje zaraziti pasti na manje od prosječno 1, pa će epidemija samu sebe ograničiti i zaustaviti. To i jest razlog zašto cijepimo – kako bismo onemogućili virusu, ako i zarazi nekog necijepljenog, da ima brojne opcije na koga dalje skočiti, jer ljudi će već imati imunitet na njega i odbaciti ga pokuša li ući u njih. Mnogi procesi u prirodi su samo-ograničujući na sličan način – i šumski požari, i padovi burzi, i epidemije.

Ali, najvažnija pozitivna stvar kojoj se svi nadamo jest da će koronavirus biti sezonski virus, kao i njegovi rođaci, te će nestati s toplijim vremenom i promjenama u prirodi koje donose kasno proljeće i ljeto, kao što tada nestaju i prehlade, koje koronavirusi također izazivaju.

Znači, zaključno: brojka WHO od 3.4% je broj umrlih među svim POTVRĐENIM zaraženima. Potvrđeni zaraženi su, pak, podskup NAJTEŽIH mogućih pacijenata, koji imaju najgoru moguću prognozu. Kolika je stvarna stopa smrtnosti među SVIM zaraženima, to još ne znamo, niti možemo ikako znati, jer za to će trebati provesti posebne studije. No, prema svemu što znamo o epidemiologiji, ta brojka morala bi biti 0.5 do 1%, a možda i znatno manja, baš kako sam i rekao u emisiji Nu2.

Razlog zašto se čini da je u Italiji ta stopa jako visoka jest što se i tamo bolest najprije širila po bolnicama malih naselja, potpuno nepripremljenih na epidemiju, i među starijima pod većim rizikom da umru ako se zaraze. Među prvih stotinjak oboljelih u Italiji, gotovo svi su bili stariji od 60 godina i imali podliježeće bolesti. Zato se stopa smrtnosti tamo i čini tako visokom, ali ona jednostavno nije reprezentativna za cijelu populaciju. Štoviše, vrlo sličnu, ako ne i goru štetu učinila bi im i obična gripa.

Uvijek nastojim naći i nešto dobro u svemu lošemu što se trenutno događa. Ako bi išta dobro moglo proizaći iz ove “infodemije”, to je da će ljudi napokon shvatiti koliko je gripa opasna bolest i početi se cijepiti protiv nje. U svakoj godini dana, gripa ubije između 250,000 i 650,000 ljudi u cijelom svijetu. U Kini, koja je jedna šestina cijelog svjetskog stanovništva, broj smrti od COVID-19 mogao bi se, zahvaljujući Karanteni Wuhan, zaustaviti na ispod 5,000. Znači, ako i svi ostali sada primijene njihove mjere, broj umrlih od COVID-19 mogao bi biti najviše 6 puta veći, tj. do 30,000.

Izvor: Startnews

Znanstvenik Rudan je i dalje u pravu što se tiče smrtnosti, što će se jasno vidjeti dvije godine kasnije. Ne znamo što ga je nagnalo da uskoro potpuno promijeni mišljenje. Pogrešno vjeruje da kineske “mjere” mogu zaustaviti širenje virusa.

09.03.2020. Preteča S.U.K.S.O. modela – u 20 dana svi zaraženi

… kako to izgleda na primjeru. ‘Naime, ako svaki oboljeli dnevno zarazi samo još jednu osobu, tijekom rane faze širenja broj oboljelih narast će s dva na 16 u četiri dana, što se ne čini kao zabrinjavajuće brz ni velik rast. Nešto kasnije sa 128 zaraženih tijekom iduća tri dana skočit će na 1024 zaražena, a ni to možda još uvijek ne zvuči toliko strašno. Ali doći će zatim i trenutak u kojem će broj novozaraženih u samo četiri dana narasti sa 100.000 na 800.000. Primjera radi, u Hrvatskoj bi pri potencijalnoj brojci od 20.000 zaraženih već idući dan trebalo dodati još 40.000 zaraženih, pa zatim idući dan još 80.000, pa idući još 160.000. U samo četiri dana lako se stiže od 20.000 do 160.000 novozaraženih slučajeva, plus 80.000 od prethodnog dana, plus 40.000 od prethodnog dana, plus onih početnih 20.000. Dakle, porast s 20.000 na 300.000 ukupno zaraženih u samo četiri dana’, pojašnjava.

Izvor: Tportal

Ovaj zbrkani izračun je prva varijanta kasnije čuvenog S.U.K.S.O. “modela” u kojem se virus ne širi ekpsponencijalno nego i brže jer znanstvenik Rudan zabunom brojeve uračunava dva puta. Prema ovom “modelu” bi se u malo više od pola mjeseca zarazili svi stanovnici Hrvatske!

10.03.2020. Ne vjeruje u sezonalnost respiratornog virusa

Nenad Ban: Neki stručnjaci, a i hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš, očekuju da bi toplije vrijeme moglo ići u prilog usporavanju epidemije. Ban je oprezniji u predviđanjima i navodi da se trenutno ne zna hoće li toplije vrijeme usporiti širenje Covida 19, kao što se događa kod virusa influence koji uzrokuje gripu.

Izvor: Tportal

Pokazalo se da toplije vrijeme ide u prilog usporavanju epidemije.

10.03.2020. U Italiji se možda ne radi o većoj smrtnosti, nego o većem broju oboljelih

Nenad Ban: Zbog toga je moguće da je u Italiji velik broj ljudi inficiran Covidom19, ali ne pokazuju jake simptome, pa zbog toga nisu ni testirani ni evidentirani. Zato statistika pokazuje da je u Italiji veća smrtnost, ali možda se ne radi o većoj smrtnosti, nego o većem broju oboljelih’, mišljenja je hrvatski znanstvenik sa švicarskom adresom.

Izvor: Tportal

Ispravna procjena koju će kasnije zaboraviti i tvrditi suprotno za Hrvatsku.

11.03.2020. Ne osjeća se kompetentno pisati o pandemiji – s pravom

Ne osjeća se kompetentno! Njegov kolega znanstvenik Rudan kaže “Zanimljivo je kako se vodeći svjetski znanstvenik iz Toronta, poput Igora Štagljara, ne osjeća dovoljno specijaliziranim pisati o ovoj temi. Vrijedi malo razmisliti o tome. ”

Izvor: Facebook zid Igora Rudana

Izgleda nam kako su dva Igora bili najbliži suradnici među znanstvenicima, a u isto vrijeme znanstvenik Rudan nam objašnjava kako se znanstvenik Štgaljar ne osjeća dovoljno kompetentnim. Nije ni čudo, obzirom na prethodnu računicu! Zanimljivo je kako je kasnije odjednom stekao kompetenciju i to u području koje nema veze s njegovim.

12.03.2020. Samo najstrože mjere smanjuju epidemiju

Procijenio sam već za Hrvatsku da bi “ekstreman lijevi i planski” pristup odmah i sada mogao zauzdati epidemiju u nas možda i na samo do tisuću slučajeva i malen broj umrlih, kad bi baš sve išlo savršeno po planu – to je baš idealni, “best case scenario” za Hrvatsku. No, vremenom bi kasnije posredno umrlo nekoliko tisuća ljudi zbog posljedica ekonomske recesije. Vjerojatno bi bili srednje i starije dobi, a spasilo bi se od koronavirusa možda podjednak broj prosječno starijih ljudi. Ekonomija bi se unazadila, ali mediji bi povoljno ocijenili poteze vlastodržaca.

Bez protuepidemijskih mjera, ovaj se novi koronavirus širi sa svake zaražene na barem 2.2 nove zdrave osobe, pretežno u fazi inkubacije, dok zaražena osoba još ne pokazuje simptome. Sve što treba učiniti jest smanjiti nekako taj broj na ispod 1,0 i epidemija će se polako ugasiti, a to se može postići strogom karantenom.

Znači, kada bi Hrvatska danas donijela odluku da želi biti “svjetski prvak” u borbi protiv koronavirusa, trebala bi primijeniti sljedeće mjere sprječavanja širenja virusa – nazvat ćemo to “ekstremno lijeve i planske” mjere. Trebala bi:
– potpuno zatvoriti i nadzirati sve svoje granice, sprječavajući bilo kome ulaz i izlaz;
– sve hrvatske državljane koji se žele vratiti u Hrvatsku primiti, ali ih držati u karanteni barem 30 dana prije no što ih se pusti kućama (tolika je otprilike najdulja zabilježena inkubacija);
svima narediti boravak u kućama i stanovima iduća dva mjeseca (za to vrijeme bi svi zaraženi oboljeli, pa zarazili druge ukućane, dok virus ne bi više imao na koga skočiti, pa bi nestao);
radila bi samo samoposluživanja i apsolutni minimum javnih službi (toplane, elektrane, telekomunikacije, TV i radio);
– dopuštati samo najmlađem članu kućanstva da ode do samoposluživanja jednom u svaka tri dana (najmlađem, jer djeca imaju najmanji rizik od umiranja), noseći masku i rukavice, i samo ako nema nikakve simptome;
– svim starijim ljudima organizirati susjeda koji će za njih ići u nabavu, a namirnice im zatim dostavljati noseći masku i rukavice;
– gotovo sve oboljele liječili bi mobilni liječnički timovi koji bi dolazili u kućanstva, s prijenosnim respiratorima; nastojalo bi se po svaku cijenu izbjeći dovođenje zaraženih u bolnice, kako ne bi izazvali bolničke epidemije, koje bi imale puno veću stopu umiranja od epidemija u zajednici;

Izvor: Metropolitan

Znanstvenik rudan kaže da najstrože mjere možda nisu dobre, jasno tvrdi da jedino one smanjuju R ispod 1 i epidemija se gasi. U svakom drugom slučaju R ostaje iznad 1 i epidemija raste.
Znanstvenik Rudan daje jednu dobru i jednu lošu procjenu.
“Taj broj” (R-reprodukcijski faktor) u RH pada ispod 1,0 prije uvođenja stroge “karantene”.
Znanstvenik Rudan ima kako kaže filmske planove za suzbijanje epidemije.
Zanimljivo je da samo tri dana nakon što je izračunavao širenje epidemije s reprodukcijskim faktorom oko 8, sad barata s 2,2
Ovdje se već vidi kako ne vlada konceptima i terminologijom. Jednom pojam ‘karantena’ koristi ispravno, kao izolacija potencijalno zaraženih ljudi koji ulaze u Hrvatsku. Drugi put, potpuno pogrešno, kao ‘zaključavanje’ cijele populacije. Nažalost, kako je u početku bio glavni autoritet, to iskvareno korištenje pojma karantena ulazi u opću upotrebu

12.03.2020. I gripa je opasna, panika je neprimjerena za ovaj virus

NAUČIO ME DA NE TREBA DIZATI RUKE OD ZDRAVSTVENOG PROSVJEĆIVANJA, ČAK I KADA MU SMISAO POSTAJE UPITAN U OVAKVOJ KOLEKTIVNOJ PSIHOZI

NAUČIO ME DA ĆE ČAK I NAJRAZUMNIJI LJUDI LAKO POMIJEŠATI JABUKE I TREŠNJE KADA NEMAJU DOVOLJNO ISKUSTVA U NEKOM PODRUČJU

Trenutne procjene stope umiranja od koronavirusa predstavljaju košaru u kojoj su zajedno pomiješane jabuke i trešnje. Kada koronavirus hara bolnicama, među već bolesnim ljudima s problemima, on može ubiti i jednu osobu na svakih 20. Ali kada se širi među zdravim stanovništvom, tada ubija oko jedne osobe na svakih 200. U početku epidemije, većina umrlih bit će ljudi zaraženi u bolnicama, pa će se stopa umiranja među svima zaraženima činiti većom. Vremenom će velika većina slučajeva dolaziti iz zajednice, pa će se stopa početi približavati ovoj manjoj. A ukupan potencijal virusa da učini štetu cijelom narodu ovisi znatno više o njegovu širenju u zajednici, negoli o ubijanju unutar bolnica. Zato ne treba preslikavati trenutne stope umiranja u početku pandemije na cijele narode i njihove populacije. Ali to, čini se, ovih dana malo kome uspijevam objasniti.

NAUČIO ME DA LJUDI BRZO IZGUBE STRAH OD SVEGA DOBRO POZNATOG, ČAK I KADA NE BI TREBALI, ALI IMAJU PRETJERAN STRAH OD SVEGA POTPUNO NEPOZNATOG

Teško je objasniti kako su se ljudi uspjeli “navići” na toliku smrtnost gripe da se više čak se i ne trude cijepiti kada to i mogu, ali sada se izvješćuje o svakom otkrivenom slučaju koronavirusa u svakoj državi kao da opet dolazi “crna kuga”. Gripa je mahom teška bolest, koja prikuje za krevet svakog zaraženog na nekoliko dana. COVID-19 je bolest koja ima širok spektar simptoma, a globalno je sada već 90% zaraženih, od njih trenutno 60,000 aktivnih slučajeva, klasificirano kao “blagi simptomi”, a samo 10% kao “teški ili kritični”. No intenzivni fokus nekih medija na “tropizam” koronavirusa za plućne alveole, a ne samo bronhe, što izaziva vrlo tešku kliničku sliku u najtežih slučajeva COVID-19, i činjenica da su kod COVID-19 problemi s plućima glavni u svih bolesnika, a kod gripe samo u možda petine, u kombinaciji s izvještajima samo o najtežim slučajevima, potpuno izvrću dojam o tome koliko su ove dvije bolesti relativno opasne.

Izvor: Narod

Znanstvenik Rudan je naučio da koronavirus nije opasan koliko se prvotno mislilo, također misli da panika nije u skladu s prijetnjom koju predstavlja koronavirus.

12.03.2020. Dobro je da se više osoba zarazi i tako stekne kolektivni imunitet

Znanstvenik navodi da sigurno ima ljudi koji su pozitivni na koronavirus, ali da je dobro da se više osoba zarazi jer “tako će biti veći kolektivni imunitet i virus pada po svom broju jer se više ne može prenositi na tako velik broj ljudi”. Upravo to se dogodilo u Kini.

Izvor: Net

Znanstvenik Đikić kaže da je dobro da se više osoba zarazi jer se tako stječe kolektivni imunitet. To je nešto što će negirati u budućnosti, čak i nazivati šarlatanstvom.

13.03.2020. Za većinu je virus bezopasan, trebamo se fokusirati na rizične skupine

Dobra strana tog virusa jest što nije jako opasan simptomatski. To znači da kod 80 do 90 posto ljudi bit će nikakvi ili vrlo blagi simptomi, a samo kod manjeg broja, pogotovo kod rizičnih skupina, kao što su stariji, kronični bolesnici i ljudi koji su pod kroničnim terapijama, dolazi do mnogo veće stope mortaliteta i puno ozbiljnije kliničke slike. Na njih se onda moramo fokusirati epidemiološki da bismo ih izdvojili iz kruga širenja tog virusa. Samo s tom mjerom učinit ćemo jako mnogo da spriječimo smrtnost – kaže profesor Đikić.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Đikić daje preporuke na koga se epidemiološki usmjeriti.

14.03.2020. Bez panike, brzo učimo

Za koronavirus kaže kako je naizgled jednostavan, ali se pokazao vrlo otporan i u dijelu populacije izaziva jaku imunološku upalnu reakciju. “Dobro je što su se djeca pokazala otporna, ali valja zaštititi rizične grupe poput kroničnih bolesnika i starije populacije”.

Izvor: HRT

Staloženo i mirno sagledava situaciju. Dobro detektira rizične skupine. Te iste rizične skupine su se pokazale rizične kroz čitavu pandemiju.

15.03.2020. Možemo samo tzv. prirodnim procjepljivanjem uništiti daljnje širenje virusa i virus će prirodno nestati

Po njegovoj ocjeni koronavirus nastavit će se širiti, a na kraju će, ipak, prevladati kolektivni imunitet. “Bolest će se širiti, mi znamo da ju ne možemo zaustaviti. Nema granica ni oružja. Možemo samo imunološkim odgovorom, tzv. prirodnim procjepljivanjem javnosti, uništiti daljnje širenje virusa i virus će prirodno nestati”, rekao je i dodao da će kolektivni imunitet jačati s povećanjem broja ljudi koji će preboljeti COVID-19.

Iz svega ovoga, poručio je, važno je nešto naučiti. “Mi ne znamo kakve će to posljedice ostaviti na mlađe generacije, na njihovu psihu, razmišljanje i strahove. Najveća opasnost je hoćemo li mi išta iz ovoga naučiti, da za dva mjeseca nemamo kolektivnu amneziju. Novi virusi će sigurno doći i moramo se bolje pripremiti”, zaključio je.

Izvor: Nacional

Znanstvenik Đikić i dalje, iako se već jako puno zna o koronavirusu, smatra da nema razloga za paniku i da ćemo pobijediti virus prirodnim procjepljivanjem (zaražavanjem).
S većim brojem zaraženih (poželjno sa slabijim simptomima) jača kolektivni imunitet i virus ima sve manje ljudi na koje se može širiti te prirodno nestaje kaže Đikić.

17.03.2020. Ugostiteljski objekti bi trebali biti zatvoreni da za dva tjedna ne bude kasno.

“Ugostiteljski objekti bi trebali biti zatvoreni da za dva tjedna ne bude kasno”

Trendovi pokazuju da je pitanje trenutka kad će se desiti vrhunac epidemije koji se još nije dogodio, naglašava Srića. Da bi se spriječio talijanski scenarij, treba intenzivirati epidemijske mjere, rekao je Srića dodajući kako misli da je Italija zakasnila.

“Smatram da je nužno uvođenje restrikcijskih mjera. Sugrađani još nisu previše poslušali sve upute, tako da sam zagovornik da se ide na restrikciju. Kažu da bi stao život. Mislim da se to ne bi dogodilo, ali ugostiteljski objekti bi trebali biti zatvoreni da za dva tjedna ne bude kasno. Istra je napravila dobar potez.”

Sredinom ožujka epidemija se približavala vrhuncu koji je uslijedio za nekih tjedan dana. Dr. Srića bi zatvarao ugostitelje da za dva tjedna ne bude kasno a za dva tjedna prvi val epidemije je prešao vrhunac. Od početka se pozicionirao kao jaki zagovaratelj restrikcija.

18.03.2020. Igra se epidemiologa: vrh u Hrvatskoj za 6-8 tjedna (bio je za 1)

Ugledni europski infektolog dr. Andrej Trampuž: U Hrvatskoj će ovo trajati sve do kraja svibnja, zaštitnu masku nosite najduže tri sata .

– Svaki dan u svim zemljama koje je zahvatio koronavirus ima oko 30 posto pacijenata više nego što je to bilo prethodnog dana.

Mislim da će u Hrvatskoj ta brojka rasti sljedećih šest do deset tjedana i da će tada početi opadati. Opadanje broja zaraženih bi nastupilo tamo negdje krajem svibnja – procjenjuje prof. dr. Trampuž.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Dr Trampuž govori o dnevnom 30 postotnom rastu pacijenata. Samo on zna odakle mu takvi podaci.
Misli da će slučajevi rasti šest do deset tjedana, sreća je da nije dobro promislio i pad je nastupio za nekih dva tjedna od izjave a krajem svibnja Hrvatska je bilježila oko NULA slučajeva dnevno.
Zanimljivo je kako svi znanstvenici zastrašivači “misle”, a neznaju i kako predviđanja baziraju na nekom valjda špurijusu.

18.03.2020. Promjena – nekoliko dana nakon što negira opasnost od virusa, traži “socijalno distanciranje”

MORATE biti doma koliko je više moguće, počevši od sada. Jedini način da spriječimo sirenje ovog virusa je društveno distanciranje. Ne sutra, već DANAS! I, čitajte Igor Rudan & Gordan Lauc objave – informirajte se od najboljih i najkompetentnijih stručnjaka!

Socijalno distanciranje ne znači da ne smijete izaći u šetnju ili ići na jogging van u prirodu! Da, naravno da smijete ali ne smijete biti u kontaktu s ljudima … hajdemo svi na Sljeme ili Marjan, samo nikako zajedno!

Prema profesoru Igoru Štagljaru Kinezi su “satrli” COVID-19 ponajprije zbog mogućnosti autoritativnog provođenja teških mjera.

“Zato što su najstrožim mjerama karantene zabranili ljudima da izlaze na četiri tjedna te su na taj način spriječili nove infekcije.”

Mi se i više od toga zahvaljujemo profesoru Štagljaru kojeg smo mislili zateći sljedećim pitanjem, no odgovor koji smo dobili u velikoj mjeri “pije vodu”, uz nadopunu kako je “socijalno distanciranje” puno lakše provesti u zemlji poput Kine koja može vrlo lako i jednostavno provesti autoritativne promjene, za razliku od Europe, a posebice južnjaka, Talijana i Španjolaca koji pozivajući se na demokraciju čini u prenesenom smislu riječi samoubojstvo


Izvor: Start

Nekoliko dana nakon što smo ga je Rudan prokazao da se ne osjeća kompetentno, potpuno mijenja stavove i traži potpuno “socijalno distanciranje”. Govori u prvom licu množine “hajdemo” iako se stanovnicima Hrvatske obaća iz Kanade.
Hvali radikalni autoritativni pristup Kine.

20.03.2020. Čuveni SUKO (S.U.K.S.O.) “model” i sijanje panike

Na Facebooku Rudan piše:
KARANTENA HRVATSKA:
SVI. U. KUĆE. SAD. ODMAH.
Nakon jučerašnje objave, ako nekome slučajno još nije jasno – ovaj virus ubija najviše zbog toga što se sumanuto brzo širi među ljudima. Radi toga, nevjerojatno brzo stvara ogroman broj bolesnih, među kojima je 5% vrlo teških slučajeva. Kad bi se svakome od njih moglo pružiti optimalnu njegu, skoro sve bismo spasili. Ali ako svi obole u isto vrijeme, ne možemo im pružiti skrb i skoro svi teški slučajevi će umrijeti. To je način kojim ovaj virus ubija tolike ljude:

DAN 0 = 1 ZARAŽENI =. 0 BOLESNIH
DAN 7 = 10 ZARAŽENIH =. 1 BOLESNI
DAN 14 = 100 ZARAŽENIH =. 10 BOLESNIH
DAN 21 = 1,000 ZARAŽENIH =. 100 BOLESNIH
DAN 28 =. 10,000 ZARAŽENIH. =. 1,000 BOLESNIH
DAN 35 =. 100,000 ZARAŽENIH. = 10,000 BOLESNIH
DAN 42 = 1,000,000 ZARAŽENIH. =. 100,000 BOLESNIH
DAN 49 = 10,000,000 ZARAŽENIH =. 1,000,000 BOLESNIH
BORIS, DRAŽEN I JA VAS MOLIMO: SVI SE SADA POVUCITE U KUĆE I NE IZLAZITE UOPĆE NIKAMO BAREM TJEDAN DANA. ODMAH. SAD. I DIJELITE SVIMA.
with Boris Trupcevic and Dražen Klarić.

Izvor: Totalinfo, Facebook zid znanstvenika Rudana

Znanstvenik Rudan samo 8 (OSAM!) dana od procjene o kolektivnoj psihozi i pretjeranoj panici upućuje SVE. ljude U. KUĆU. SAD. ODMAH.
Prikaz u tablici pokazuje kako se u osam dana puno toga može promijeniti.
U ovom “izračunu” reprodukcijski faktor virusa (broj ljudi na koje u prosjeku jedan zaraženi prenese virus) bi iznosio oko 7,5. Wuhanski soj imao je R oko 2,5, znanstvenik Rudan ga je procjenjivao na 2,2 ranije, nije jasno odakle sada 7,5!? Nakon 4 tjedna je zaraženo 10 milijuna Hrvata, od čega ih je 1 milijun bolesno. Znanstvenik Rudan je očito svoj najvažniji javni istup (4.500 lajkova, 5.200 dijeljenja!) na Facebooku pisao uzbuđen jer vrvi “vrištećim” slovima i čudnovatim simbolima (točke oko znakova jednakosti).
Čudnovato, ali istinito, kasnije je ovaj izračun objavio kao “realistični scenarij” širenja epidemije u peer-reviewed časopisu, doduše onome kojem je sam urednik!

23.03.2020. Traži 30-dnevnu “karantenu” na samom vrhu vala

Rudan: Zašto svi sada MORAMO barem mjesec dana ostati u svojim domovima

Ako se ne budemo držali karantene, naši zdravstveni djelatnici neće morati brinuti o nekoliko desetaka ili nekoliko stotina osoba s teškom kliničkom slikom, što naš sustav može podnijeti, već o nekoliko tisuća njih, što ne može. Baš sva razlika od ovoga trenutka na svima je nama.

Sve ovo što nam se zbiva počinje me podsjećati na finale svjetskog prvenstva u nogometu prije dvije godine. Najprije smo ušli u utakmicu bolje no što se itko mogao nadati – to bi odgovaralo ovom razdoblju “prve linije obrane”. Imali smo najniži postotni porast broja slučajeva od 30 zemalja Europe. Onda, nesretni autogol – jer, i nama je s europskih skijališta, ali i kroz hitnu službu, virus ipak pronašao put do zagrebačkih bolnica, dakle baš tamo gdje ga nikako nismo željeli. No, onda izjednačenje – “zaključali” smo državu i proglasili karantenu u pravom trenutku, prevenirajući time velik broj zaraza. Ali onda, nesretni udarac lopte u ruku, VAR i jedanaesterac – potres u Zagrebu, ljudi na ulicama, virus šire međusobnim razgovorima, a zatim ga i odnose na jug, tamo gdje nemamo toliko jaku intenzivnu skrb. Zato sada svi trebamo biti Subašić, ali ovoga puta jedanaesterac, jednostavno, moramo obraniti. A sve što za to trebate učiniti jest mjesec dana ostati doma.

Izvor: Večernji list

Znastvenik Rudan prognozira i objašnjava nužnost ostanka u kući onog trenutka kada je reprodukcijski faktor u padu i na putu ispod broja 1 a time se praktički prvi val privodi kraju. Vrh vala je bio baš oko trenutka ove izjave jer slučajevi na doljeprikazanom grafikonu kasne oko 7 dana za infekcijama.
Sjajna metafora znanstvenika Rudana, srećom pa je “promašio ceo fudbal”. Ne razumije pojam “karantene” koji je uveo u Hrvatsku jer je to situacija u kojoj zaraženi moraju ostati izolirani kada dođu u neko područje, a ne zaključavanje zdravih. Nismo u tom trenutku dovoljno znali pa smo mu vjerovali.

26.03.2020. Marketingaš Pueyo mu je epidemiološki autoritet

Što se to onda, ovdje, zapravo zbiva? Zašto je pola milijuna mrtvih od gripe svake godine potpuno nezanimljivo široj javnosti, ali svaka smrt od COVID-19 zanimljiva je do te mjere da država za državom razvijenog zapada upravo čini ekonomski suicid? Ili, zašto javnosti nije zanimljivo šest milijuna smrti siromašne djece u svijetu?

To uopće nisu jednostavna pitanja i nisam siguran da na njih imam jasne odgovore. Veseli me ipak što se napokon pojavljuju i prvi jasni planovi, znanstveno utemeljeni, kako iz ove situacije ipak izaći relativno brzo, uz minimalne ljudske žrtve i izbjegavajući potpun slom ekonomije.

Prvi korak svih tih planova uvijek je brzo i odlučno zatvaranje puteva daljnjeg širenja virusa. Time se izbjegava prebrzo stvaranje ogromnog broja zaraženih. Zdravstveni sustav štiti se od potpunog kolapsa, a mnogi ljudski životi bit će spašeni. Nakon toga, postoji vrlo širok spektar daljnjih opcija. Autor Tomas Pueyo nedavno je izložio trenutačno najrazumniju strategiju borbe s koronavirusom i nazvao je “Čekić i ples”.

Izvor: Večernji list

Zanimljiva pitanja znanstvenika Rudana.
Pored toliko epidemiologa jedan inženjer, marketinški i biznis konzultant izloži “najrazumniju strategiju” borbe s koronavirusom. Za zamisliti se. Primjerice Puyeo prognozira 10.000.000 (deset milijuna!) mrtvih u Sjedinjenim Američkim Državama a znanstvenik Rudan ga hvali kao najrazumnijeg.

26.03.2020. Ne prati svoju struku i kaže da je osnovni put prijenosa kapljični

Ako razumijemo da je osnovni put prijenosa kapljična infekcija u socijalnom kontaktu, apsolutno je jasno zašto Stožer donosi ove mjere – kaže imunolog Zlatko Trobonjača, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci. 

Izvor: Jutarnji

Osnovni put prijenosa je aerosol, dr. Trobonjača, iako je imunolog, nije pratio znanstvena istraživanja u vrijeme najveće pandemije unatrag stotinu godina. Vidi se da izleti iz imunologije u druga područja postaju rizični već i na razini obaviještenosti.

28.03.2020. Lockdown je dobar za ljudske odnose

A koliko će ova situacija utjecati na osviještenost ljudi po pitanju pravilnije prehrane, higijene, ali i na odmicanje od materijalnoga? „Ovo će sigurno promijeniti svijet, a nadam se i za materijalno. Sociološki ćemo se promijeniti – neki će imati ljepši odnos, bit će upućeniji jedni na druge. Već je sada tako“, odgovara dr. Kolarić.

Izvor: Poduckun.net

Dr. Kolarić Smatra da lockdown pozitivno djeluje na ljudske odnose, i primjećuje napredak već tada. Zaista čudno razmišljanje dok je cijela nacija u šoku i traumi. Ili su neki ljudi dočekali svojih 5 minuta?

29.03.2020. Govori o prirastu epidemije dok ona već pada

Trenutno imamo stabilan prirast novoinficiranih, pa možemo već sad zaključiti da su mjere Stožera civilne zaštite u dobroj mjeri polučile rezultat. Izbjegli smo eksponencijalni rast i broj oboljelih je u odnosu na druge europske, nama slične zemlje po broju stanovnika, relativno nizak.

Izvor: Novi list

Eksponencijalni rast je jedino bio moguć u “modelu” akademika Igora Rudana, u stvarnosti nije. U trenutku ove izjave R je već bio ispod 1.

30.03.2020. Iza vrha vala najavljuje najkritičniji dio

“I dalje pratimo linearni porast broja zaraženih, što za sada još uvijek daje dobru epidemiološku sliku. Za očekivati jest da je nakritičniji dio sada pred nama”, ističe Srića.

“Procjene su da će biti oko 400 težih bolesnika, respiratora će biti dovoljno”

Izvor: N1

Iza vrha prvog vala (grafikon kasni 7-10 dana) dr. Srića govori o linearnom porastu i predviđa 400 težih bolesnika, ta brojka se u prvom valu nije ostvarila.

31.03.2020. Uzbuđeno javlja da dobija novce za pandemijska istraživanja

“Uzbuđen sam što mogu objaviti da je moj laboratorij jedan od rijetkih laboratorija na Sveučilištu u Torontu koji provodi tzv. kritična istraživanja vezana uz COVID-19”, javio je putem svoje stranice na Facebooku Igor Štagljar, profesor Sveučilišta u Torontu.

Uzbuđenje znanstvenika Štagljara koincidira i s njegovom drastično izmjenjenom pričom o opasnostima od koronavirusa.
Znanstvenik Štagljar prvi je od naših znanstvenika koji je objavio važno otkriće vezano uz COVID19. Najavio je izradu testa, glede kojeg je kasnije objavio podatak da ima značajan udjel u dobiti od mogućeg profita pa se time de-facto svrstava u korona-poduzetnike.

04.04.2020. Sigurni ste samo u svom domu, širi se 10x tjedno

Nakon nekoliko tjedana karantene, broj ukupno zaraženih trebao bi se u Hrvatskoj s nekoliko tisuća spustiti natrag na samo stotinjak, ili čak desetak preostalih zaraženih osoba. Ali, čak i kada bi se spustio na samo deset zaraženih u cijeloj državi, kada bismo se vratili načinu života prije COVID-19, zbog njih bi već tjedan dana nakon izlaska iz izolacije bilo stotinu zaraženih, a nakon dva tjedna tisuću. Hrvatska bi već u tom trenutku morala započeti novi ciklus izolacije jer najviše što naš zdravstveni sustav može podnijeti jest nekoliko tisuća zaraženih. Treba pritom računati da je karantena doista potrebna kada broj zaraženih među stanovništvom Hrvatske dosegne oko tisuću.

 Ovakvi se virusi obično prenose kapljicama izdahnutog zraka, ali i prstima nakon što netko zaražen protrlja oko ili dira nos i usta, jer u suzama, sluzi nosa i slini možemo očekivati prisutnost virusa. Druga osoba može ga udahnuti, ali i dodirnuti mjesto ili predmet koji je zaražena osoba prije toga dirala. Što to znači za pitanje izlaska iz domova? To, zapravo, znači da ste sigurni samo dok ste u svom domu. Čim izađete na stepenište, možete udahnuti zrak na mjestu gdje je netko ranije zakašljao ili glasno govorio, možete dotaknuti rukohvat tamo gdje ga je dirao netko zaražen, također i kvaku od ulaznih vrata.

Izvor: Večernji list

Stvarnost je demantirala znanstvenika Rudana, kada smo se preko ljeta više manje vratili starom načinu života za tjedan (čak i dva) se nije dogodilo baš NIŠTA.
Virus se najviše prenosi preko aerosola pa govoriti ljudima da su sigurni SAMO dok su u svom domu je pogrešno i predstavlja zastrašivanje.

05.04.2020. Za pobjedu nad pandemijom dovoljno je cijepiti 15% ljudi

Njemačka uvodi putovnice samo za izliječene, a slovenski infektolog Trampuž kaže da će za pobjedu nad ‘koronom‘ trebati cijepiti milijardu ljudi.

Ugledni infektolog očekuje skoro opadanje snage bolesti u Italiji, a daljnje širenje epidemije predviđa u SAD-u i Švedskoj.

Švedski relaksirajući scenarij su dosad gurali ekonomski lobiji ne želeći izgubiti svoju mirnodopsku dobit, drži Trampuž, no to bi se zemlji ukupnim brojem fatalnih ishoda moglo obiti o glavu.

Izvor: Hercegovački info portal

Dr. Trampuž nije pojasnio zašto cijepiti “samo” milijardu ljudi.
Čudno kako odjednom mijenja retoriku.
Švedski pristup upravljanju krizom im se nije obio o glavu suprotno tvrdnjama Dr. Trampuža. Zanimljivo je kako podmeće jednu od prvih teza zagovornika lockdowna kako se radi o “životima ili gospodarstvu”, te otvoreno govori o “mirnodopskoj” dobiti, sugerirajući da smo u pandemiji u ratnom stanju.

09.04.2020. Ne smatra Đikića stručnim

Tijekom srijede 8. travnja 2020. dobio sam niz nezavisnih upita hrvatskih novinara slažem li se s izjavama akademika Ivana Đikića za televiziju N1, koje su zatim prenijeli i brojni elektronski mediji.

Primijetit ćete, vjerojatno, čitajući današnju kolumnu, da se i dalje slažem s akademikom Đikićem u najvećem broju njegovih poruka. Međutim, u nekim se procjenama naša mišljenja, čini se, ipak počinju i razlikovati.

Pretpostavljam da su glavni razlozi naših prvih različitih pogleda na neka konkretna pitanja u ovom slučaju dvojaki. Prvi je što akademik Đikić nije sudjelovao u odlukama i primjeni mjera u podlozi dosadašnjih rezultata Hrvatske u borbi s pandemijom COVID-19, pa za neke od njih teško može znati. Stoga, iznoseći svoje kritične stavove, vjerojatno nije imao cjelovit uvid u uloge i zasluge nekih pojedinaca na prvim linijama obrane. Drugi je što akademik Đikić nije specijalist u području epidemija zaraznih bolesti, već molekularni biolog stanice, pa stoga vjerojatno ne procjenjuje relativnu važnost pojedinih javno-zdravstvenih mjera koje su poduzete na isti način kao epidemiolozi.

 Mislim da je vrlo korisno što je naglasio da smo još uvijek u vrlo opasnoj fazi širenja zaraze unutar Hrvatske, te nam je i dalje potreban krajnji oprez. Također je pozitivna poruka da sada trebamo zajedništvo te povjerenje u znanost i struku. Slažem se s njim potpuno i da se treba pridržavati mjera koje su temeljene na stručnim procjenama.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Rudan ne smatra znanstvenika Đikića stručnim za područje epidemije.
Znanstvenik Rudan se unatoč tome slaže se sa znanstvenikom Đikićem da je RH u vrlo opasnoj fazi širenja iako je broj novozaraženih u opadanju i svaka zaražena u prosjeku zarazi manje od jedne zdrave osobe.

09.04.2020. Morat ćemo naučiti živjeti u četiri zida

Mišljenja sam da će se nakon otprilike tri mjeseca stroge izolacije broj slučajeva početi smanjivati do te mjere da će biti moguće relaksirati neke aspekte izolacije… To znači da će, vrlo vjerovatno, biti moguće da se jedan dio radno sposobne populacije vrati poslovima, što će ipak donekle smanjiti negativni utjecaj na ekonomiju – kaže Štagljar.

Radi se o izuzetno infektivnom virusu s visokim reproduktivnim (RO) faktorom, koji određuje koliko osoba će u prosjeku biti zaraženo. Primjerice, RO za virus gripe iznosi 1,3, što znači da će jedna osoba koja ima gripu zaraziti 1,3 druge osobe. U slučaju ovog koronavirusa taj RO je 2,5! Dakle, osoba zaražena koronavirusom će prenijeti virus na 2,5 (zaokružimo to na 3) nove osobe, a te tri će onda taj virus eksponencijalno širiti dalje, što će rezultirati činjenicom da će za mjesec već biti zaraženo malo više od 400 osoba – a sve to zbog one prve, inicijalno zaražene osobe – kaže Štagljar.

Izvor: Dnevni Avaz

Neutemeljene prognoze znanstvenika Štagljara. Šlampavo ‘zaokruživanje’ R0 s 2,5 na 3 dovodi do dvostruko više slučajeva u mjesec dana i pokazuje da slabo barata epidemiologijom. Pri davanju ovog intervjua reprodukcijski faktor u Hrvatskoj je brzo padao i već bio na 1, što pokazuje da je epidemijski val zamirao. Zanimljivo je da su ovakva nagovaranja došla kratko nakon što je nijekao opasnost od virusa. Ne zna se ima li veze sa zaustavljanjem kliničkih istraživanja njegova “lijeka za rak” u Hrvatskoj.

10.04.2020. Zagovara GPS praćenje i zabranu izlaska iz kuće

Kako živjeti zajedno s virusom nakon što izađemo iz izolacije?

Trebat će nam, načelno, kombinacija najmanje četiri mjere koje će otežavati širenje virusu:

(1) nekako zaštititi usta i nos, da ne širimo virus zrakom, a i nositi stalno platnene rukavice, da ga ne širimo dodirom, te držati razmak barem 2 metra (NAPOMENA: ovo je moje osobno mišljenje, nije ničija službena preporuka!);

(2) vrlo proaktivno testirati sve sumnjive slučajeve na COVID-19, te osigurati velike kapacitete za opsežna testiranja i brzu izolaciju zaraženih i svih njihovih kontakata u prethodna dva tjedna, a uvesti i neku vrstu obaveze ljudi sa simptomima da se testiraju i olakšati im testiranje, možda i malim mobilnim timovima koji idu po kućama;

(3) neka vrsta GPS tehnologije za brzo otkrivanje kontakata, ali također i za nadzor samoizolacije;

(4) “razrjeđivanje” stanovništva podjelom na 3 ili više pod-populacija koje dobijaju određene dane u tjednu, a definirane su zadnjom znamenkom kućnog broja, kako bi se virusu što više otežalo širenje;

Izvor: Facebook zid znanstvenika Rudana

Znanstvenik Rudan najavljuje GPS praćenje i izlazak iz kuće samo nekim danima, ovisno o kućnom broju. Njegova najava pokazuje kakav je utjecaj tada imao u Znanastvenom savjetu. Znanstvenik Lauc kasnije svjedoči o raspravi o ovom prijedlogu na Znanstvenom savjetu. Prijedlog nije prošao jer je razrijeđivanje na 5 dana bilo prerijetko, a 10 nije djeljivo s 3, pa se rasprava odužila zbog tehničkih aspekata i kasnije je propala.

11.04.2020. Tjedan dana slobodnog širenja povećava epidemiju bar 10x

Najnovije procjene Instituta za mjerenje i evaluaciju zdravlja u Seattleu predviđaju da bi prvi epidemijski val u Hrvatskoj mogao imati svoj vrhunac 20. travnja, a nastave li se stroge protuepidemijske mjere, tada bi broj umrlih mogao doseći između 100 i 200, što je uistinu jedna od najnižih procjena za europske države. No, kao što smo rekli na početku, situacija se mijenja iz dana u dan, i sve se može brzo promijeniti ako zbog neozbiljnosti, neodgovornosti i krivog djelovanja stvorimo rupe u epidemiološkim mjerama.

Događaji u posljednjih par dana ukazuju da je to trenutno najveća opasnost i prioritet u borbi Hrvatske s COVID-19. Podsjećamo da samo tjedan dana slobodno širenja virusa povećava broj zaraženih u Hrvatskoj za barem deset puta.

Nadamo se da će ovo zajedničko priopćenje ukazati da znanstvenici mogu vrlo brzo uskladiti svoje stavove i zajedničkim naporima nastaviti raditi na pravilnom informiranju građana o znanstvenim spoznajama povezanima s COVID-19. Iako imamo različita profesionalna iskustva iz područja znanstvenih eksperimentalnih istraživanja i globalnog javnog zdravstva, obojica imamo potpuno jedinstven stav o tome kako znanstvena zajednica promatra pandemiju COVID-19, kao i koje su korisne preporuke građanima Hrvatske.

Izvor: Večernji list

Institut za mjerenje i evaluaciju zdravlja je pogriješio za 200 do 400 posto.
Procjene o deseterostrukom povećanju broja slučajeva u tjedan dana su neutemeljene. Nikakvi izračuni nisu predočeni za takve tvrdnje osim famozne tablice znanstvenika Rudana koja nije za ozbiljno razmatranje nego služi kao primitivni alat zastrašivanja.
Zajedničko priopćenje dva znanstvenika pokazuje i dokazuje da obojica imaju jedinstven stav koje su preporuke korisne. Jedino ostaje nejasno kome su korisne.

11.04.2020. Ne želi da se u Hrvatskoj slabe mjere za Usrks. U Kanadi ne govori ništa

Prof. dr. Igor Štagljar: “Normalnom životu vratit ćemo se tek kad pronađemo cjepivo”.
Zato se, kaže, iznenadio kad je pročitao da je Vlada odlučila ublažiti mjere socijalnog distanciranja za uskrsne blagdane. Bojim se da bi nam se ta odluka mogla obiti u glavu. Ništa, morat ćemo sada pričekati tri do četiri tjedna, koliko je potrebno od inicijalne zaraze do moguće smrti, te onda vidjeti koliko ima novoregistriranih COVID-19 slučajeva i njegovih žrtava, upozorava.

Izvor: Poslovni

Odluka Vlade o ublažavanju mjera u prvom valu pokazala se apsolutno ispravnom. Samo pukom srećom nije nam se ništa obilo o glavu, čak je turistička sezona bila mnogo bolja od prvotnih očekivanja. Ujedno je i on sam uživao na Jadranu.

14.04.2020. Ne vlada jednostavnom matematikom, a igra se epidemiologije

O imunitetu krda u Njemačkoj:
Čak i da je broj oboljelih od COVID-19 mnogo veći nego što je zasad dijagnosticiran, neće biti lako u dogledno vrijeme imati koristi od imuniteta krda. Računica je jasna, recimo da je u posljednjih mjesec dana u Njemačkoj, umjesto 130.000, oboljelo šest puta više ljudi ili gotovo 800.000, što je najoptimističnija brojka s obzirom na zadnja testiranja antitijela kod ljudi koji su preboljeli COVID-19. Dakle, da bi se postigao imunitet krda, kada 60 posto populacije preboli COVID-19, bit će potrebno 60 mjeseci, i to u zemlji čije je zdravstvo posebno dobro organizirano i opskrbljeno.

Izvor: Večernji list

Ako je jedna osoba zarazi tri nove nikako nije jasno kako je znanstvenik Ban došao do računice od 60 mjeseci za 60 posto preboljelih u Njemačkoj. Ispravno je procijenio da je broj zaraženih u Njemačkoj tada višestruko veći (ne zna se pouzdano koliko) od onog službenog.

14.04.2020. Kaže da se epidemija “širi eksponencijalno”, a ona je u padu

Trenutačno se pandemija koronavirusa širi eksponencijalno tako da jedna bolesna osoba zarazi u prosjeku tri osobe. Slične brzine širenja primijećene su u raznim zemljama bez obzira na razlike u klimi ili u društvenim običajima. Zbog toga je zasad jedini način da se eksponencijalni rast uspori da se uspostave stroge mjere izolacije.

Izvor: Večernji list

14.04.2020. Dnevni broj slučajeva u RH je u padu. Nevjerojatan promašaj. Niti u jednom trenutku do tada nije se širio eksponencijalno. Već dosta ranije je reprodukcijski faktor bio ispod 1. Takve elementarne činjenice bi znanstvenici prije nastupa morali znati.

14.04.2020. Ovaj virus jako slabo mutira

O mutaciji virusa:
Razlog zašto taj scenarij nije vjerojatan jest to što virus SARS-CoV-2, a i svi drugi koronavirusi, imaju jako veliki RNA genom i zbog toga imaju posebnu “mašineriju” koja korigira pogreške koje bi se mogle dogoditi kada se genom kopira. Zbog toga u dosadašnjim analizama sekvencija SARS-CoV-2 genoma ne vidimo velike promjene koje bi mogle promijeniti svojstva virusa. Dakle, ovaj virus mutira manje od HIV-a ili virusa gripe.

Izvor: Večernji list

Ovo je baš njegova struka. Koronavirus je mutirao puno puta te imamo mnoge varijante zbog kojih se virus širi značajno brže od originalnog wuhanskog.

16.04.2020. Pokrenuo asistenta Andriju jer voli matematiku

Potaknuo je kreiranje Andrije, jedinog takvog projekta u svijetu, jer voli matematiku i brojeve: „Kad je stvarno krenula epidemija, gledao sam svoje kolege koji su odgovarali na stotine poziva, a ova platforma može odgovarati na desetke tisuća upita. Kad razgovaramo je li bolje razgovarati s liječnikom ili digitalnim asistentom, ali naravno da je bolje da ljudi dobiju pomoć prije.“

No, kako se upravo Branko Kolarić našao u timu koji je kreirao Andriju. – Da, pa evo ovako. Za početak u epidemiologiju sam završio jer sam jako volio matematiku, informatiku i statistiku, a znao sam da ću studirati medicinu – kaže Kolarić , čiji je put tako i išao, završio je zagrebački MIOC, te potom u Zagrebu upisao medicinu. – Tijekom studija pomalo sam bio tužan jer nema više brojeva, no na petoj godini sam slušao epidemiologiju i shvatio sam da je to taj spoj medicine i brojeva. Tako se ja zapravo cijeli život bavim bazama podataka, analizama, izradama epidemijskih krivulja i znanstvenim dijelom epidemiologije, ujedno sam i trener epidemiologije u europskom CDC-ju – kaže Kolarić i nastavlja – u tom smislu i imam niz kontakata s ljudima raznih struka.
Izvor: Večernji

Projekt Andrija nikada nije zaživio.

Koliko god cijenimo ljubav Kolarića prema brojevima, matematici, statistici i analizama to je nešto što je kod njega izostalo u ovoj pandemiji. Šteta a mogao je dati puno više od pukog zastrašivanja.

18.04.2020. Frustrirajuće je da najstrože mjere ne djeluju.

“Frustrirajuće djeluje činjenica da mi ni putem vrlo strogih mjera koje su uvedene u našoj zemlji ne uspijevamo broj novoinficiranih spustiti na jednocifrene brojeve, ako ne i potpuno dokinuti epidemiju. I to u uslovima u kojima je život praktično potpuno zaustavljen. Svi segmenti društva osim zdravstva, policije i vojske, nešto trgovine i transporta su zaustavljeni. Naprosto radi se o takvoj vrsti virusne bolesti koja je izuzetno dobro prilagođena strukturi savremenog života u smislu širenja u populaciji da je ni ove stroge mjere ne uspijevaju zaustaviti. Doduše, ljudi su strahovito prilagodljiva bića, pa su mnogi održali svoje poslovanje u ovim okolnostima. Međutim, kad se sve sumira daleko je veći broj djelatnika i djelatnosti koji ne funkcioniraju. U jednom trenutku život će se morati pustiti i to ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i socijalnih jer ljudi strahovito pate u uvjetima otuđenosti, neizravne komunikacije, gubitka dnevnih rutina, hobija ili običnog razgovora s drugom (ne stalno istom) osobom”, napisao je Trobonjača.

Izvor: Klix

Ne znamo kakve je virusne bolesti proučavao dr. Trobonjača ali da se bolest prilagođava strukturi suvremenog života je nešto novo za nas. Suprotno najuglednijim svjetskim epidemiolozima smatra da je zero covid moguć. Zanimljivo je kako se zainteresirao za ‘zero-covid’ strategiju, kao imunolog bi morao znati da to nismo ni blizu uspijevali napraviti s drugim koronavirusima ili gripom. Dobro je detektirao loše aspekte lockdowna.

19.04.2020. Traži mjere, a epidemija pada

Igor Rudan: Hoće li Hrvatska postati žrtva svojih dobrih rezultata? Na žalost, ako se potpuno popuste sve mjere opreza, tih stotinu zaraženih već za tjedan dana dovest će do tisuću zaraženih, a tih tisuću za idućih tjedan dana do deset tisuća. To će značiti novu karantenu, ali ovoga puta vjerojatno i dulju.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Rudan iznosi neutemeljene tvrdnje, traži nastavak mjera iako epidemija uvjerljivo pada i dolazi proljeće (uzeti u obzir da “slučajevi” na ovom grafikonu kasne oko 7 dana). Pretpostavlja reprodukcijski faktor oko 6-7 iako je vuhanski soj imao oko 2,5. Nevjerojatno, ali istinito, nije naučio što znači riječ “karantena”, što je potpuno drugi pojam od lockdowna.

19.04.2020. Kaže da u zemljama EU epidemija raste, iako opada, traži nastavak mjera

Najava popuštanja restriktivnih mera, zbunjuju javnost i tako možemo napraviti više rupa u odbrambenom sustavu koji smo stvorili oko korona virusa, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivan Đikić, liječnik i znanstvenik, profesor Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

„Nužno je pratiti podatke, adekvatno reagirati i obrazovati građane da moraju prihvatiti da će im do kraja ove godine život biti drukčiji. Neće biti uvijek ovako restriktivan kao što je sada, ali će biti takav da nećemo imati planove za ljeto kao što smo imali“, ističe Đikić.

On smatra da je ceo svet zakazao u reakciji ne samo na ovu pandemiju, već i da se već duže zapostavljaju veoma važna pitanja.

RSE: Iako brojke zaraženih i umrlih i dalje rastu, s druge strane statistika pokazuje, pre svega u Evropi, da pandemija usporava. Zbog toga su mnoge evropske zemlje već najavile postupne mere popuštanja ograničenja kretanja. Kako vi ocenjujete trenutnu situaciju?

Đikić: Trenutačna situacija u evropskim zemljama je još uvek neizvjesna. U najvećem broju zemalja nalazimo se pri vrhu ili još malo prije vrha tog platoa, tako da mi se čini da je nepotrebno smanjivati motivaciju građana da sudjeluju u izolaciji virusa epidemiološkim mjerama. Znate, sve ove najave malih promjena u obavezama koje građani momentalno imaju – zbunjuju javnost. I kroz to zbunjivanje javnosti napravićemo mnogo više rupa u tom odbrambenom sustavu koji smo stvorili oko virusa. Tako da se bojim negativnijih posljedica i opet dugoročnijih mjera koje će biti parcijalne

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Mjere su popuštene i ljeto je prošlo prilično bolje nego što su “stručnjaci” najavljivali.
Znanstvenik sada smatra da je svijet zakazao u reakciji a do nedavno je tvrdio da nema mjesta za paniku i da se pretjeruje.
U vrijeme intervjua većina europskih zemalja bila je u silaznoj putanji dnevno novozaraženih.
Znanstvenik Đikić govori o zbunjivanju ljudi a sam daje zbunjujuće i kontradiktorne izjave.

21.04.2020. Crna Gora neće i ne može naglo izaći. CG tada ima 1 slučaj

Imunolog iz Rijeke, Zlatko Trobonjača, za CdM kaže da se iz izolacije neće i ne može naglo izaći jer bi se naglim potezima ova bolest mogla razbuktati.

„Iz izolacije nećemo sigurno naglo izaći. Budući da postoje oblici bolesti koji traju i po nekoliko sedmica, kao i oni asimptomatski, naglim popuštanjem mjera ovako zarazna bolest bi se opet mogla razbuktati”, priča imunolog za CdM.“ To je i razlog, dodaje, zašto se mjere moraju vrlo oprezno i kontrolisano ublažavati. To popuštanje mjera mora biti u korelaciji sa podacima kojima raspolaže epidemiološka služba, odnosno kako broj novoinficiranih pada tako bi se mjere teoretski mogle smanjivati.

Izvor: CDM

Na dan kad je epidemija u Crnoj Gori pala na 1 (jedan) slučaj, naš imunolog koji traži međunarodnu slavu im daje ovakav savjet.

24.04.2020. Djeca nisu opasna

” … kod djece je bolest puno blaža i bez simptoma i zbog toga se ne smatraju, u ovoj epidemiji, tako bitnim izvorom i prijenosnikom infekcije na ostalo stanovništvo. Zato se smatra da nije rizično otvoriti dječje vrtiće i niže razrede osnove škole”

Izvor: Novosti

Kasnije potpuno mijenja mišljenje i traži zatvaranje škola (prelazak na online) i cijepljenje sve djece.

25.04.2020. Potrebno 10.000 ljudi za praćenje epidemije

Trenutno se procjenjuje da je njegov letalitet negdje između 0,5% i 3%. Za španjolsku gripu procjenjuje se da je imala smrtnost negdje između 10% i 20%. No to je procijenjeno na temelju povijesnih podataka.

„Neke zemlje s jačom fizičkom izolacijom od ostatka svijeta, poput Islanda ili Novog Zelanda koji su otočne zemlje, možda mogu strogim mjerama, uključujući i zatvaranje granica, potpuno iskorijeniti virus iz svoje populacije, međutim, to je nemoguće za cijeli svijet. Drugim riječima, virus će u većini zemalja, ovisno o mjerama, ponovno izbijati iz žarišta u kojima nije potpuno eliminiran“, kaže naš epidemiolog…

… Zbog takve mogućnosti bit će važno stalno pratiti situaciju zaraze u populaciji, što bi trebalo uključivati nasumična testiranja, rana otkrivanja zaraženih i izolaciju njihovih kontakata. Za tako nešto u Hrvatskoj bi optimalno trebalo biti angažirano 10-ak tisuća ljudi, no trenutno ih nemamo toliko mobilizirano“.

Izvor: Index

Dr. Kolarić precjenjuje letalitet koronavirusa.
Zero covid strategiju smatra jedino i to upitno mogućom na otočnim zemljama poput Novog Zelanda ili Islanda. Bilo bi potrebno 10.000 ljudi za praćenje epidemije.

25.04.2020. Ako farmaceutska industrija nešto želi napraviti, onda mora naći novčana sredstva da nas plati

Dr. Čičin-Šain virus istražuje u Njemačkoj i čudi se izjavama da će ga vrućina usporiti: Ne znam odakle ta ideja, korona nije slična gripi

Znači ništa od kupanja na Jadranu?
– To bih jako volio, ali polazim od pretpostavke da ovog ljeta neće biti ništa. Volio bih da griješim, pa mojim ljudima znam reći da bih bio sretan da me činjenice opovrgnu i pokažu da sam bio previše oprezan.

Takvo što se može i brže razviti. Studije se provode na ljudima koji su već oboljeli; dajete im tu tvar i gledate je li oporavak brži od nekakve kontrolne skupine koju niste tretirali. Za razliku od toga, cjepivo ne možete dati već oboljelom čovjeku.

Osim toga, kod cjepiva treba vremena da se razvije imunosni odgovor. Ono mora funkcionirati kao preventiva, ali i imunizirati na tisuće ljudi i gledati koliko se od njih zarazilo, a koliko tisuća kontrolnih ljudi se nije zarazilo. Tu trebaju mjeseci, dok izravnim antivurusnim lijekom primjena i odgovor traju svega nekoliko dana.

O pritisku farmaceutske industrije:

– Pa nije da mene sada nešto pritišće farmaceutska industrija da ja to moram napraviti. Isto je i s politikom.

Ako ona nešto želi napraviti, onda mora kao naš partner naći novčana sredstva.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Čičin-Šain se čudi izjavama da će vrućine usporiti virus. Sigurno je ostao začuđen preko ljeta.
Kako sam kaže činjenice su ga opovrgnule.
Znanstvenik Čičin-Šain tvrdi da se lijekovi mogu brže razviti od cjepiva. Stvarnost ga je demantirala. Možda je samo kako se u narodu kaže tjerao vodu na svoj mlin?
Na pitanje da po dostupnim podacima, trenutačno ne postoji ni jedan 100 posto učinkovit protuvirusni lijek, odgovara:
– Ne. Zato i radimo na tome.
Za suradnju s farmaceutskim sektorom, kaže: “Plati, pa može!”

25.04.2020. Razgovor s fizičarem koji će vam otvoriti oči. Razbio mit da se virus širi 5G mrežom

Razgovor s fizičarem koji će vam otvoriti oči: o pticama koje mrtve padaju s neba, 5G mreži, povratku u pećine, čipiranju ljudi, spaljivanju antena…

Nisam htio davati nikakva predviđanja. I stvarno nisam htio ulaziti u sve te stručne stvari. Samo sam želio da ljudi vide da nije dovoljno usporediti neka dva broja pa iz toga izvlačiti nekakve dalekosežne zaključke. To bih ipak prepustio epidemiolozima i drugim stručnjacima.

Što misliš plasiraju li te teorije zavjere neke zemlje svjesno u pokušaju da druge ne razviju prebrzo 5G tehnologije?
– Ne mogu to isključiti. 5G će snažno potegnuti gospodarstvo svake zemlje koja će ga razvijati. Možda zaista strah siju Kinezi, ili Rusi da bi Zapad zakasnio s tom tehnologijom koja se u Kini već neko vrijeme razvija punom parom. Na sličan način su neki objašnjavali i cijelu situaciju sa zabranom Huawei mobitela u SAD-u. Strah me da je to istina jer bi to značilo da netko uspješno koristi naše strahove da bi manipulirao s nama.

Prije par dana sam naletio na Fejsu… Previše visim na tom Facebooku.

Izvor: Slobodna Dalmacija

To su teme za Sašu Cecija, mrtve ptice padaju s neba, 5g mreža, ravna zemlja, čipiranje, ljudi gušteri. Šteta da se isključivo njima ne bavi, super mu ide.
Fizičar Saša Ceci ne bi ulazio u stručne stvari i prepustio bi ih epidemiolozima. Ili ipak može “malo zaviriti”?
Saša Ceci teorijom zavjere udario na teoriju zavjere. Znači plašenje 5g tehnologijom vrše Kinezi ili Rusi da bi “Zapad” kasnio u razvoju.
Kaže da je previše na Fejsu…. Ma neeee, u radno vrijeme smije raditi što želi jer on je popularizator.

26.04.2020. Plan “potpune supresije”

Krajem trećeg tjedna karantene počeo sam se nadati da bi se umjesto o planu o “mitigaciji” zaraze, tj. usporavanju njezina širenja među stanovništvom, možda moglo početi ozbiljnije razmišljati o prelasku na plan “potpune supresije”. To bi značilo iskorjenjivanje virusa unutar hrvatskih granica. Za to bi bila potrebna nešto produljena karantena, ali cilj bi bio da postanemo jedna od prvih “corona-free” zona u svijetu. To bi bilo analogno stvaranju “oslobođenih područja” u ratovima, na kojima se život može normalizirati. Štoviše, takva se strategija mogla čak dogovoriti kao zajednička za nekoliko država koje su imale dovoljno povoljnu epidemiološku situaciju početkom travnja. Tu su svakako bile Slovenija, Slovačka, Bugarska i Crna Gora. Tako bi se moglo početi stvarati “corona-free” područje u Europi, unutar kojeg bi se život normalizirao, a uspostavio bi se i slobodan promet ljudi. Među takvim državama putovalo bi se uz potvrdu međusobno priznate ovlaštene ustanove o nezaraženosti.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Rudan sanja o corona free području u Europi. Mašta o nekim novim integracijama.
Hrvatska-Slovenija-Slovačka-Bugarska-Crna gora su zemlje u kojima bi se uspostavio slobodan promet ljudi. Nejasno je bi li se taj promet odvijao zrakom, vodom ili kopnom.

28.04.2020. Nakon mjesec dana pada vala kaže da je trebalo sporije popuštati mjere

Međutim, on smatra kako je s ublažavanjem mjera trebalo još malo pričekati. “Po meni se trebalo sačekati još možda tri tjedna. Možda je to trebalo ići postupnije”, kazao je Srića. „U ovom trenu nažalost moram reći da se ova situacija koristi kako bi se što prije pribjeglo izborima. Mi tražimo korektnu i fair play utakmicu. Nije potrebno ići na prijevremene izbore”, kaže Srića.

Izvor: N1

Krajem travnja brojke novozaraženih su pale ispod deset dnevno i ostale su niske u dužem periodu a dr. Srića bi još tri tjedna čekao i djeci zabranio vrtić i školu i mnogima egzistenciju.  Političar Srića, SDP-ov ‘ministar zdravstva u sjeni’ sve gleda kroz prizmu izbora. Regularni izbori su održani – zamislite što bi bilo da su bili usred jesenskog vala.

29.04.2020. Šveđani su imali mjere kao i ostali

„Zabranili su mnoge događaje, jedino što je razliku u odnosu na nas je da su oni ostavili rad vrtića, škola i kafića.“

“Međutim u tom kontekstu oni su preporučili mjere,…. što naravno Šveđani kao jedan civilizirani narod jako poštuje. Dakle praktički nama ako zabraniš ili Šveđanima ako preporučiš to je otprilike jednako.”

Izvor: Vijesti online

Kao i mnogi pobornici “oštrih mjera” je opsjednut Švedskom i kao i mnogi kolege pokušava dokazati da oni nisu imali drugačiji model. Ova propaganda o Švedskoj ukazuje kako će se profesor Trobonjača svrstati kad se ohrabri.

30.04.2020. Tegnell se ponaša nestručno

Ključno je o “Švedskom modelu” shvatiti tek jedno: Tegnell se, za razliku od epidemiologa u drugim zemljama, nije vodio jednim od osnovnih pravila medicinske struke. To je da sve odluke smijemo donositi samo temeljem najboljih mogućih dokaza koje u nekom trenutku imamo. Izložio je Švedski narod nepoznatom virusu. Pritom se ponašao kao da o virusu zna više no što je o njemu doista mogao znati.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Rudan kreće u serijski obračun sa švedskim odgovorom na pandemiju koji kulminira u emisiji RTL Direkt u 2021. godini.
Pokazat će se da je Švedska bez lockdowna prošla s mnogo manje umrlih na milijun stanovnika od mnogih europskih zemalja s čvrstim lockdownom.

01.05.2020. O švedskom modelu ne treba govoriti dobro

Znači, upravo ono što je u Hrvatskoj na udaru najžešće kritike, “skrivanje” politike iza epidemiologa i “prebacivanje” odgovornosti na građane, karakteristično je za “švedski model” koji WHO ističe kao model za budućnost nakon popuštanja mjera. Protivnici strogih mjera, kojima je švedski model uzor, s Ryanovim istupom naoko su došli na svoje, ali podaci o broju smrtnih slučajeva od Covid-19 ih razoružavaju.

Izvor: Večerenji list

Švedski glavni epidemiolog je izjavio da se radi o “maratonu a ne sprintu” dok su podaci o broju smrtnih slučajeva u Švedskoj ipak razoružali znanstvenika Rudana koji će kasnije na RTL televiziji izjaviti da je Tegnell imao sreće.

01.05.2020. Šveđani uspješniji zbog roštiljanja

Epidemiolog Kolarić kaže da je puno boravio u Švedskoj tako da je imao prilike jasno vidjeti razlike u kulturi koje su ključne za funkcioniranje švedskog pristupa. „Oni nemaju navike čestog roštiljanja, slavljenja rođendana i partijanja u velikim grupama. Njih također nećete vidjeti u sva doba dana masovno na kavama. To ne znači da nešto nije kako treba s njima ili s nama. To je jednostavno razlika u kulturi“, kaže epidemiolog.

Izvor: Index

Švedska je kako je rekao znanstvenik Rudan imala sreće a epidemiolog Kolarić smatra da je roštiljanje razlog tome.

03.05.2020. Švedska ne da starcima kisika da umru

 Smrt nikada nije lijepa, ali ne bi smjela ili trebala namjerno biti mučna. A ovdje se prečesto počelo govoriti ne samo da stariji umiru već i kako umiru, da umiru u mukama, gušeći se. A onda je postalo službeno. Protokol liječenja starijih i bolesnih koji je stigao liječnicima navodi – uz ogradu da slučajeve treba promatrati individualno – da se pacijentu omogući ne liječenje, nego palijativna skrb. Za njih kisik nije propisana i korisna terapija, već je to – morfij. Parafrazirajući naslov filma braće Coen, nema kisika za starce.

Izvor: Večernji list

Ovo se ispostavilo kao u najmanju ruku dezinformacija ili fake news a neki bi rekli i bezočna laž.

06.05.2020. Objasnio kako je otrkio Ahilovu petu koronavirusa

Đikić za Index objasnio kako su otkrili Ahilovu petu koronavirusa.
‘Mi smo prvi koji imamo mogući lijek koji će imati dvostruko djelovanje i na virus i na poticanje imunološkog odgovora’.

Izvor: Index, Jutarnji list

Najbolji opis “značaja” ovog otkrića je dan u magazinu Start Ivan Đikić trči pred rudo i hvali se otkrićem „Ahilove pete koronavirusa“, iako njegov rad još uvijek nije prošao znanstvenu recenziju, a nije niti prvi koji je došao do tog otkrića [link].
Ipak, kasnije laboratorij znanstvenika Đikića dobiva čak 8 milijuna eura za istraživanje lijeka protiv COVID-a 19. Tko zna, možda je jedan od elemenata u aplikaciji bila i medijska prisutnost. Na koncu, većina projekata tog tipa ima i dio u proračunu koji otpada na promociju rezultata istraživanja. Sjajna vijest za znanstvenika Đikića! Izvor: T Portal.

07.05.2020. Najesen lijek za Covid

Dr. Luka Čičin-Šain: Nadam se da ćemo najesen imati lijek za covid-19 “Ovo je jasan znanstveni proboj koji nam govori da smo na pravom putu prema razvoju lijeka za covid-19”, rekao je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain, naš virolog koji radi u Helmholtz centru.
Dr. Thomas Schirmann, direktor Yumaba, rekao je da proces razvoja terapije temeljene na antitijelima može trajati i nekoliko godina, no njihova je ambicija liječiti pacijente oboljele od bolesti covid-19 već na jesen.

Izvor: N1

Bravo za našeg znanstvenika, kaže da je na pravom putu prema razvoju lijeka za covid 19 u rekordnom roku.
Yumab je vodeća biotech kompanija također iz Braunschweiga i Dr Schirmann nije tako optimističan, kasnije ćemo pogledati tko je bio u pravu.

09.05.2020. Drugi val? Možda, ali ne znamo gdje. Izgledni su kandidati Rusija kao i Teksas

Drugi val? Možda, ali ne znamo gdje. Izgledni su kandidati Rusija kao i Teksas.
Kaže da “želi iskoristiti” priliku da kaže kako znanstvenici ne rade na razvoju cjepiva da bi se obogatili.

Izvor: Večernji list

Uspješno predviđen drugi val u Rusiji i Teksasu. Za druge zemlje nije dao prognozu.
Kao i drugi kolege znanstvenici voli naglasiti kako se kod njih ne radi o novcima.

10.05.2020. Bilo bi licemjerno da poštuje mjere kao i građani, pa ih poštuje manje

Kako ste se vi osobno štitili od virusa – jeste li kao epidemiolog provodili strože mjere od običnih građana?
Nisam, to bi bilo licemjerno: koristio sam samo ono što smo propisivali građanima ili manje od toga. Prije dva tjedna, kada sam se na blagajni lokalne trgovine pohvalio da plaćam beskontaktno, blagajnica mi je rekla: „Mogli biste i masku nositi.“ Bio sam neizmjerno sretan i dirnut jer sam shvatio da smo mi dobro odradili posao, da su mjere dobro medijski prenesene te da ih se ljudi zdušno pridržavaju. Općenito, kao epidemiolog, ja se manje bojim zaraznih bolesti nego što je uobičajeno. To je valjda profesionalna deformacija.”

Izvor: Večernji

Epidemiolog Kolarić smatra da je licemjerno da se on strogo drži mjera pa ne nosi masku u dućanu i iznimno je dirnut jer ga je blagajnica upozorila. On sam ni dva mjeseca ranije smatrao je da maske NISU neophodne.

10.05.2020. Znanstvenici dugo upozoravaju na probleme, ekonomisti to zanemaruju, pa su krivi

Treba pod svaku cijenu zaštititi svaki ljudski život, tu nema dileme. Međutim, čak i kad nemamo pandemiju, naša ekonomija nije u stanju pomoći svima bolesnima. Mislim da je ipak važno razumjeti da je ovakva kriza bila očekivana i najavljivana. Znanstvenici dugo upozoravaju na nju. Kao i na globalno zatopljenje, na kraju krajeva. Ali kad god smo mi znanstvenici pokušali poduzeli nešto po tom pitanju, uvijek su se pojavili ljudi s pitanjem kako će se to odraziti na ekonomiju. Loše. E, pa onda nećemo poduzimati ništa pa što ispadne. Eto, dragi moji ekonomisti, ovo je ispalo.
Izvor: Večernji list

Iz ovog proizlazi da su za pandemiju odgovorni upravo znanstvenici – ekonomisti. Fizičar Ceci ne razumije da su i ekonomisti također znanstvenici. Možda je mislio na poduzetnike, biznismene, radnike – svi koji su dio gospodarstva, odnosno „ekonomije“ kako on kaže. Istovremeno stvara posve lažnu dilemu između gospodarstva i zdravlja ljudi. Kako će vrijeme pokazati, jedno nikako ne isključuje drugo, upravo suprotno! Po rezultatima, u pandemiji i dalje najbolje prolaze države koje su pronašle fini balans između mjera/preporuka i otvorenosti ekonomije.
Zanimljivo je da sebe broji u “mi, znanstvenici, koji želimo poduzimati nešto”. Znanstvenik Ceci nije “zadužen” da poduzima nešto, nego da obavlja svoj posao na IRB za što ga država i “ekonomisti” plaćaju. Čini se da mu to u zadnje vrijeme ide jako loše. Osim toga, znanstvenik Ceci nema nikakve veze s pandemijom ili klimatskim promjenama.

11.05.2020. Crna Gora ne smije popuštati mjere iako ima samo 2 slučaja

“Nema smisla otezati sa popuštanjem mjera u tako povoljnoj epidemiološkoj situaciji kakvu ima Crna Gora. Rizik uvijek postoji, no to ne znači da rizik treba izbjegavati, nego ga treba kontrolisati”, rekao je Trobonjača u intervjuu agenciji MINA.

Kako je objasnio, virus treba kontrolisati primjenom opših mjera, kao što su upotreba maski, rukavica, održavanje distance, kao i primjenom specifičnih.

“Specifične mjere zavise od djelatnosti, pa tako na primjer vozač autobusa, fizioterapeut, kozmetičar, zubar ili trgovac nemaju isti kontakt sa drugim osobama i jednaku mogućnost zaraze i zato se moraju štititi na posebne načine”, dodao je Trobonjača.

Izvor: RTV Budva

U prvom dijelu odličan zaključak, u prethodnih deset dana je Crna Gora imala ukupno 2 (dva) slučaja. S obzirom na to ipak se u drugom dijelu zalaže za malo preoštre mjere.

12.05.2020. Škole su se prerano otvorile. (Nema djecu)

Drugi val je izvjestan, kaže te dodaje: “Kako sam prije govorio da su se prerano zatvorili ugostiteljski objekti, sada govorim da su se prerano otvorili, kao i škole”.

Izvor: N1

Od početka je dr. Srića zauzeo čvrsti stav da samo zatvaranje pomaže, usidrio se na toj poziciji ne mareći za stvarnost koja ga je uporno iznova demantirala.

14.05.2020. “Izračunao” da je razmak od 1,5 dovoljan

Za razmak o kojem je govoreno prvo dva metra pa se promijenilo u metar i pol kaže da je dva metra sigurnija udaljenost.
“Ali kad smo počeli pisati u okviru ublažavanja mjera preporuke za obrte koji imaju malu kvadraturu i neizvedivo je držati razmak od dva metra, onda smo se priklonili mogućnosti od metar i pol da bude dovoljno sigurno. To je sigurna udaljenost”, dodao je.

Izvor: Dnevnik

I sam Fauci je u svjedočenju pred Kongresom SAD izjavio da se ‘pravilo 2 metra’ naprosto pojavilo i nije imalo uporište u podacima. Nije jasno kako je g. Kaić iz pravila o 2 metra koje nije bilo znanstveno utemeljen i izračunato, sam “izračunao” da ga je moguće promijeniti na 1,5 metra? Ili se razmetao zaključcima koji nisu imali nikakve veze s izračunima? Vidjet ćemo kasnije da mu je to postao običaj, kad je uporno tražio lockdown iako nikad nije priložio nikakve izračune iako je epidemiolog.

29.05.2020. Covid-19 je blaža bolest od gripe a mediji pretjeruju

Covid-19 je blaža bolest od gripe a mediji pretjeruju Sveukupno gledajući COVID-a 19 je blaža bolest po simptomima, ali je opasnija radi tihog i brzog širenja … Šansa pojave drugog vala je realna, ali i ne toliko opasna kao na početku pandemije, jer smo danas bolje pripremljeni. Imamo bolje testove, neke lijekove, dobre epidemiološke mjere i nadamo se uskoro i cjepivu. Stoga pojava drugog vala može biti pod kontrolom … No, ovakve informacije se ponekad bombastično najavljuju i tvrdi se da drugi val donosi veliku opasnost… To privlači čitatelje, ali to nije cijela poruka stručnjaka”, kaže Đikić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, dodajući da ljude ipak ne treba strašiti drugim valom.

Izvor: Novi list

Ove izjave su očito u kontradikciji i s prethodnima i budućima. Možda je znanstvenik Đikić već počeo medijsku pripremu za lijepo ljetovanje na Jadranu.

07.06.2020. Nijemci, dobro došli! Na Jadranu ste 10 puta sigurniji! Novinari najzaslužniji za pobjedu nad virusom

Slovenski infektolog iz Berlina: Nijemci, dobro došli! Na Jadranu ste 10 puta sigurniji!

Rizik da se u Hrvatskoj netko – tko na licu ne nosi zaštitnu masku – zarazi koronavirusom je jedan prema 100.000. Dakle, treba se sto tisuća ljudi negdje sresti kako bi se samo jedan od njih zarazio. Ovaj omjer spada u sam svjetski vrh i Hrvatsku na taj način turistički pozicionira kao jednu od najsigurnijih država svijeta.

Hrvatska ovakav rezultat mora iskoristiti i imat će, siguran sam, u Europi najbolje turističke rezultate. Državljani Europske unije zasigurno će radije putovati u Hrvatsku, nego u Italiju, Španjolsku ili Francusku, kaže nam prof. dr. Andrej Trampuž, poznati slovenski infektolog koji dugi niz godina radi u berlinskoj bolnici “Charite”, jednoj od najprestižnijih njemačkih zdravstvenih ustanova.

Ja na svoj godišnji odmor idem u Hrvatsku, u Novigrad – najavljuje dr. Trampuž.

Naš sugovornik uopće nema sumnje, kada se postavi pitanje, tko je u Europi i svijetu najzaslužniji što koronavirus nije izazvao još i veću katastrofu.

– Novinari! I nitko drugi. Kakvi političari… Da nije bilo novinara i nastavno reakcije samih građana, pandemija koronavirusa napravila bi još veću štetu. Kada su novinari počeli izvještavati o situaciji u Italiji, javnost se prepala i vidjela da imamo posla s izrazito opasnim protivnikom.

Izvor Slobodna Dalmacija

Dr. Trampuž iznosi neke čudne kalkulacije iako je u pravu da će turistička sezona biti bolja od očekivanja.
Najavljuje svoj odmor u Hrvatskoj kao i mnogi drugi znantvenici zastrašivači iako je ranije tvrdio da će tek krajem svibnja početi pad broja novozaraženih. Približavanjem njihova dolaska na godišnji retorika se radikalno mijenja, kako smo to vidjeli i kod Slovenca Kacina, njemačkog znanstvenika Đikića i ostalih.
Dr. Trampuž kaže da trebamo biti zahvalni novinarima zato što su se ljudi uplašili. Hvala njima i njemu također.

19.06.2020. Drugog vala neće biti. Lockdowna neće biti jer bi to bila katastrofa za Europu

No, ja mislim da drugog vala neće biti, jer sada puno više znamo o koronavirusu i možemo se bolje boriti protiv njega … Mislim da su granice prerano otvorene, ali to je politička odluka, jer da to nije napravljeno, tko zna što bi bilo. Unutarnje europske granice trebale su ostati zatvorene još tri do četiri tjedna i tada bi epidemiološka situacija u Europi bila kudikamo bolja… Novog “lock downa” (zatvaranja granica) neće biti jer bi to bila katastrofa za Europu. Ako u nekoj državi bude jakog rasta oboljelih, ponovno treba reći stanovnicima da ostanu kod svojih kuća, da ne izlaze vani, ali zatvaranja granica ne smije biti. Kada se prvi put pojavio koronavirus, Europa i svijet bili su nespremni i nismo znali kako se ponašati. Sada se puno bolje možemo boriti protiv opasnog neprijatelja i zato ne smije biti zatvaranja granica.”

Izvor: Slobodna Dalmacija

Dr. Trampuž koji je očito postao kućni Covid-autor za Slobodnu Dalmaciju potpuno pogrešno govori da drugog vala neće biti, te o zatvaranju granica ima konfuzno mišljenje. S jedne strane smatra da ih treba držati zatvorenima, a s druge da bi njihovo zatvaranje bilo katastrofalno. Ne vlada osnovnom terminologijom: zatvaranje granica i lockdown su jako različite stvari.

21.06.2020. Najavljuje krah turističke sezone. Uskoro kao turist dolazi u Hrvatsku

“Sve je to direktna posljedica rupa u epidemiološkim mjerama koje smo neko vrijeme uspješno primjenjivali. Posljedica je ovo nekritičkog i preagresivnog otvaranja granica kada ljudi ulaze u Hrvatsku bez kontrole, posebice iz susjednih zemalja gdje su lokalna žarišta očigledna. Moramo biti svjesni da ćemo otvaranjem Hrvatske kao turističke destinacije dobiti veći broj zaraženih pojedinaca. Posebno treba paziti na mlade, britanske turiste kojih će sigurno biti – rekao je znanstvenik.

Izvor: Poslovni

Znanstvenik Đikić optužuje britanske turiste za širenje epidemije i najavljuje skori krah turističke sezone.
Na sreću sezona je prošla puno bolje od predviđanja stručnjaka.

22.06.2020. Naglašava da se ne razumije u cjepiva, ali intenzivno diskutira o njima

Ne razumije se u vakcine: „Ja razumijem određene probleme vezano za vakcine, al’ zapravo ne toliko da bi’ ja sad tu mogao nešto prosuđivat’“

„U principu ove stvari, sve što epidemiolozi, sve što ovi … ljudi koji … fakat proizvode ta cjepiva i .. kad kažem „proizvode“ mislim to je k’o firma, ne? …hoću reći ljudi koji su razvijali ta cjepiva i testirali ta cjepiva u principu OK to rade“

Zatim objašnjava da su neka cjepiva bila puštena u opticaj iako su imala nuspojave jer su trebala biti brzo razvijena, te nastavlja za koronavirus: „Svi ćemo pristat’ da ga malo ranije dobijemo nego što se testira kak’ spada“

Zatim kaže: „Jedini problem s cjepivom je da kad se cijepimo, bolesti nema i onda kad se ne cijepimo ljudi se pitaju kako to se sad bolest pojavila“
Izvor: Podcast inkubator

Fizičar Ceci ispravno opet naglašava da se ne razumije u cjepiva, ali i ovdje a i iduće dvije godine intenzivno i vrlo isključivo diskutira o cjepivima.
U stvari, cijeli intervju je biser, dragulj u kruni popularizacije znanosti, pogledajte i sami procjenite koliko je uvjerljiv fizičar Ceci.

23.06.2020. Daljni razvoj ovisi o disciplini stanovništva

Naime, u epidemiologiji se “valovi” epidemije, u nekom užem smislu, obično povezuju s redovnim ciklusima pojavljivanja i nestajanja virusa iz ljudske populacije. Uzrok tome su obično velike sezonske promjene u prirodi te ciklički prijelaz virusa iz jedne u druge skupine rezervoara. U slučaju novog koronavirusa još nije sasvim jasno koliko će njegovo širenje također biti obilježeno takvim sezonskim ponašanjem, a koliko se on kontinuirano i uspješno širi među ljudima sasvim neovisno o godišnjim dobima. Zasad još nemamo dovoljno čvrstih dokaza da je sezonstvo naglašeno obilježje ovoga virusa.

Daljnji razvoj događaja najviše će ovisiti o ponašanju i disciplini stanovništva. Pokazalo se da ono samo reagira na vijesti o sve većem broju novozaraženih smanjenjem mobilnosti i povećanim oprezom, čak i bez obzira na propisane mjere.

Izvor: Večernji list

Ljeto ide brojevi su niski, nema sezonalnosti kaže znanstvenik Rudan.
Zaista dosta ovisi o disciplini stanovništva:
Disciplina stanovništva?

23.06.2020. Najavljuje probleme zbog teniskog turnira na otvorenom u Zadru

Saša Srića o rastu broja zaraženih u Zadru nakon što se pokazalo da je na turniru Adria Tour sudjelovao bugarski tenisač pozitivan na Covid-19. “Prave rezultate, budući da inkubacija traje oko dva tjedna, možemo očekivati kroz tjedan do 10 dana. Vidjet ćemo hoće li brojka rasti”, dodao je.

“Brzo nakon smirivanja situacije te su se mjere počele popuštati, a to nije dobro. Treba ostati raspored sjedenja koji bi zadovoljio distancu uz obavezno nošenje maski.”

Izvor: N1

Nakon turnira u Zadru ništa dramatično se nije dogodilo, dapače Hrvatska je imala epidemijsku situaciju i turističku sezonu bolju od mnogih predviđanja.

24.06.2020. Moguć je pad epidemije i bez lockdowna, kasnije ga traži

„Opet imamo nekoliko desetaka novozaraženih dnevno. Počeli smo se ponašati kao da se ništa ne događa… Dogodilo nam se to da više ne vjerujemo da se možemo zaraziti. Očekujem da će dnevni brojevi zaraženih narednih dana biti 50, 60, pa i 100. Da, moglo bi biti i troznamenkastih“, komentirao je porast novooboljelih posljednjih dana, uključujući i incident na teniskom turniru u Zadru.

Kolarić kaže i to da značajne promjene u virusu nema, da nam je sada puno toga jasnije u vezi virusa nego na početku pandemije i da stoga ima smisla odluka da više nema zatvaranja, što je dovelo dotle da smo skoro sasvim eliminirali virus iz svoje okoline. Rekao je da je moguće smanjivanje broja zaraženih čak i bez „lockdowna“.

„Virusi se ljeti naprosto slabije šire i možda zbog toga imamo nešto manje težih slučajeva“, rekao je kako on tumači sadašnju situaciju u Hrvatskoj.
„Nažalost, kod nas se epidemiološka slika pogoršala. Zaražene su mlađe osobe koje imaju nešto lakšu kliničku sliku ili je nemaju. Kad se zaraze nešto stariji ljudi, obično zaraze u bolnici i ima više smrtnih ishoda“

Izvor: N1

Troznamenkaste brojke nisu se dogodile još skoro mjesec dana. Ovdje se pokazalo ono što će kasnije biti očito, da epidemiolog Kolarić koji voli matematiku, ne barata dobro epidemijskim brojevima.
Epidemiolog Kolarić daje kontradiktorne izjave pa nam stvarno nije jasno je li situacija sada bolja radi ljeta ili se ipak pogoršala.

25.06.2020. Igra se epidemiologa, područje koje ne razumije

Je li se shvaćanje bliskog kontakta promijenilo te što se danas smatra bliskom kontaktom s COVID-19 pozitivnom osobom nakon kojeg osoba mora u samoizolaciju? BAN: Procjene koliko blizak kontakt mora biti da se preporuči samoizolacija moraju se postupno razviti s obzirom na iskustva. Trenutačno se bliskim kontaktom smatra udaljenost manja od 1,5 metra koja traje više od 15 minuta u jednom danu. Dakle, tri interakcije od pet minuta računale bi se kao bliski kontakt… No vjerojatno su skupovi i klubovi rizičniji nego sportske tribine na otvorenom.

Izvor: Večernji list

Službeno se smatralo i dalje se smatra da je 15 minuta potrebno za “kontakt”. 3X5 minuta u jednom danu s istom osobom je nešto što je znanstvenik Ban izmislio.
Izraz “vjerojatno” za potpuno očito i dobro poznatu stvar i tada pokazuje kako se u stvari boji dati ikakvo decidirano mišljenje, odražava veliku nesigurnost u ovoj temi.

25.06.2020. Ne razumije modele i iznosi neutemeljene procjene

Komentirao je i prognozu o gotovo 1500 umrlih u Hrvatskoj do 1. listopada.
“Dosta strašno… Matematički modeli koji se rade, jako ovise o podacima koji su aktualni. Da ste prije par dana pogledali taj model, bilo bi možda 200 mrtvih. Zavisi kako će se razvijati situacija u narednom periodu. Nije to najgori scenarij, može biti i gore”, rekao je epidemiolog.

Procjena o 1500 mrtvih u Hrvatskoj nije najgora. Može biti i gore.

“Mi to ne radimo nekontroliranjem epidemije jer to dovodi do smrti i kolapsa sustava, što smo mogli vidjeti u Švedskoj”, istaknuo je Kolarić.

Izvor: T-Portal

Prvog listopada zabilježena su kumulativno 284 smrtna slučaja. Srećom nije bilo gore od 1500 kako je najavio epidemiolog.
Švedska nije imala nekontroliranu epidemiju niti je bila blizu kolapsa sustava. Epidemiolog Kolarić se pridružio glasnoj opoziciji “švedskog modela” iznoseći potpune neistine.

25.06.2020. Dezinoformira da se virus primarno širi kapljično

Nove spoznaje o virusu
ŠTAGLJAR: Definitivno znamo puno više o virusu SARS-CoV-2 nego prije šest mjeseci kada nam je bilo savjetovano da svi oni koji su se vratili s putovanja moraju ostati u kući 14 dana. Sada znamo da se virus primarno širi putem kapljica koje izlaze iz usta tijekom govora, kihanja i kašljanja. I to kada se osobe nalaze u bliskom kontaktu. Te kapljice brzo padnu na tlo ili površine okolnih predmeta – dakle, ne putuju zrakom dulje vrijeme. Također znamo da se u rijetkim slučajevima ljudi mogu zaraziti nakon što su dirali kontaminirane površine raznih predmeta. ŠTAGLJAR: S primjenom pravilnih preventivnih mjera poput fizičke distance, sjedenja na udaljenim stolcima u kazalištu, kinu, terenima, nošenja maski u zatvorenim prostorijama te izbjegavanja direktnih kontakata, grljenja, rukovanja, tapšanja i naguravanja, mi već sada možemo imati brojne od tih kulturnih, glazbenih i sportskih događaja.
No pitanje je imamo li dovoljno odgovorne građane koji će se takvih mjera pridržavati.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Štagljar nije epidemiolog i shodno tome iznosi netočan način širenja virusa jer se virus primarno širi kroz aerosol u zraku. Znanstvenik Štagljar, kao i neki drugi njegovi kolege, smatra da (obični) ljudi nisu kadri pridržavati se jednostavnih uputa, dok ih se u isto vrijeme upravo on ne pridržava (kao što vidimo na donjoj slici). Takvim svojim neprimjerenim ponašanjem jako narušava povjerenje tzv. “običnih ljudi” u tzv. “struku”.

25.06.2020. Ako se budu uvele drastične mjere, društvo će platiti visoku cijenu

Trobonjača: Ako se budu uvele drastične mjere, društvo će platiti visoku cijenu

Trobonjača smatra da do drastičnih restriktivnih mjera neće doći, a ako se budu uvele, društvo će platiti visoku cijenu.

„Potpuno zatvaranje društva ne vjerujem da će se desiti, jedino ako bude došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i masovnog obolijevanja. Mislim da će se pažnja usmjeriti ka žarištima“, objašnjava Trobonjača i dodaje da se slabljenje virusa ne može desiti u narednim mjesecima.

Izvor: Vijesti online

Dr. Trobonjača racionalno procjenjuje trošak odnosno loše strane lockdowna, nešto što će kasnije u potpunosti zanemarivati. Ljudi mijenjaju mišljenje iz raznih razloga.

Iz nekog razloga i dalje jako voli davati izjave za crnogorske medije iako očito ne prati situaciju ondje.

26.06.2020. Maske su važne zbog kapljičnog širenja, koje je glavno

Epidemiolog HZJZ-a Branko Kolarić  kazao je kako je dosad bilo različitih polemika oko nošenja maske. “Danas znamo da fizička barijera ispred usta i nosa sprečava širenje kapljica i smanjuje rizik od prijenosa virusa. Ja bih rekao da smo se svi mi kao građani opustili u ovih nekoliko tjedana i počeli se ponašati kao da epidemije nikad nije bilo”, ocijenio je.

Izvor: Vlada.gov.hr

Tri mjeseca ranije epidemiolog je smatrao da maske ne pomažu kod kapljičnog prijenosa. Sada zna više. Još nije naučio da se virus širi pretežito aerosolno.

27.06.2020. Ovom virusu bi trebalo stotine godina da se promijeni i nemoguće je da to bude u nekoliko mjesci

„Je li SARS-CoV-2 virus oslabio? Kako bi se uopće slabljenje virusa moglo manifestirati? Slabljenje virusa moglo bi se manifestirati bolešću s blažim simptomima i povoljnijim ishodima, što znači s manje ostataka bolesti i s manjom smrtnošću… SARS-CoV-2 virusu trebalo bi vjerojatno više desetaka ili stotina godina (ako ne i više) kruženja među jedinkama za evolucijsku prilagodbu biologiji čovjeka i nemoguće je očekivati da se to dogodi u par mjeseci.“

Izvor: Jutarnji list

Imunolog Trobonjača smatra da bi za značajnije mutacije virusa kojim bi on oslabio trebalo „nekoliko desetaka ili stotina godina ili više“. Pokazalo se potpuno pogrešno, ovaj virus se jako brzo mijenja, a to se znalo već tada.

02.07.2020. Ivan Đikić za „Avaz“: Ovo je tek sredina prvog vala pandemije

Molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih naučnika Ivan Đikić, komentirajući novi rast broja zaraženih koronavirusom u regionu i svijetu, kazao je jučer za “Avaz” da je ovo samo pokazatelj da je riječ o opasnom virusu i da je došlo do naglog opuštanja.

Đikić ističe da je prvi dio pojave virusa dosta dobro smiren uvođenjem epidemioloških mjera, ali da je nakon toga došlo do popuštanja, i mjera i kod ponašanja ljudi.

Ovo je i dalje prvi val i ponovna pojava lokalnog širenja virusa unutar prvog vala.

Izvor: Dnevni avaz

Želi biti popularan i u “regionu” gdje nema ništa protiv toga da ga redovito predstdavljaju kao “jednog od vodećih naučnika u svijetu”. Đikić pokazuje osebujno shvaćanje valova i epidemije općenito. Smatra da je epidemija pala svuda u svijetu jednako, i gdje su uvedene “stroge mjere” i gdje nisu (Švedska) zbog mjera. Izgleda da su mjere isto zarazne. Objašnjava da se “prvi val” i dalje širi zbog opuštanja, ali uskoro se dolazi opuštati na more u Hrvatsku iako međunarodna putovanja doprinose širenju virusa. Teško je objasniti njegovo ponašanje s obzirom na njegove riječi i, posebno, brigu za Hrvatsku i region.

04.07.2020. Cijepljenje bi kratko trajalo. (Kasnije tvrdi da doživotno)

O lijekovima i cjepivima:

„Naime, neki preliminarni podaci ukazuju na mogućnost da bi imunost na ovaj virus nakon preboljenja bolesti mogla trajati samo nekoliko mjeseci… moralo bi se uvesti sezonsko cijepljenje kao protiv virusa influence, bez obzira na to što se ne radi o virusu koji se značajno sezonski mijenja.

Lijekove u tretmanu bolesti Covid-19 možemo podijeliti generalno u dvije skupine…Druga skupina su lijekovi koji bi ciljano djelovali na virus SARS-CoV-2, a koji bi se tek trebali sintetizirati i proći sve faze pretkliničkih i kliničkih ispitivanja za što treba barem desetak godina.“

Izvor: Jutarnji list

Čudi toliko očekivanje od potrošnje cjepiva, a nevjerica u lijekove.

05.07.2020. Lažno skromno najavljuje zaokret u karijeri

Protekle dvije-tri godine sam podosta energije počeo ulagati u populariziranje znanosti u Hrvatskoj. Kao i u prethodna dva slučaja, ovaj treći zaokret u karijeri također bi se mnogima mogao učiniti aktivnošću dvojbene smislenosti, gotovo donkihotovskom. Iz moje sadašnje pozicije, ni toga se vjerojatno ne bi prihvaćao nitko razuman. Možda su u pravu, moguće je da sam ovoga puta pogriješio. S obzirom na to da su izgledi da bih mogao masovno popularizirati znanost u Hrvatskoj potpuno zanemarivi, moguće je da ljudima djelujem pomalo smiješno, do te mjere da ih moja upornost u tako teško ostvarivom cilju zabavlja. Ako još uvijek i postoji bilo kakva popularnost, to joj je vjerojatan razlog. Ipak, zatekla nas je sve ova pandemija. U najširoj javnosti znatno je povećala interes baš za moju struku, epidemiologiju.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Rudan je imao sreće pa su mu naglo skočile šanse da popularizira znanost u Hrvatskoj.

05.07.2020. Srpski scenarij

EPIDEMIOLOG KAIĆ: Čemu više brojanje zaraženih?
Samo lockdown zaustavlja virus, i kod nas je moguć srpski scenarij.

Bernard Kaić smatra i da je stjecanje kolektivnog imuniteta besmisleno, zalaže se za obvezu nošenja maski u javnim prostorima.

Izvor: Jutarnji list

Samo oštro i tvrdo protiv virusa deviza je “struke”. Složili bi se s Kaićem da brojanje zaraženih i konstantno maltretiranje javnosti i stvaranje atmosfere straha svakodnevnim objavljivanjem “brojki” nije dobro iako su njegovi razlozi vjerojatno drugačiji.

05.07.2020. Širenje virusa nemoguće zaustaviti bez jako strogih mjera! Kada? Jučer

Mjere za usporavanje imaju smisla. jer ako ćemo imati u tri mjeseca umjesto 80.000 zaraženih imati 500 tisuća zaraženih, imat ćemo i više umrlih i više hospitaliziranih.

Uveo bih obvezu nošenja maske u javnim prostorima. Uveo bih obvezu i fizičke distance, koja očito ne postoji. Smanjio bih dozvoljeni broj ljudi u zatvorenim prostorima. Sva mjesta na kojima se ne može održavati fizička distanca, poput noćnih klubova i svadbi, to bih smanjio.

Izvor: N1

Sve bi zatvorio. 500.000 zaraženih u tri mjeseca. Val je nastavio padati tijekom ljeta.

08.07.2020. Srbija nije daleko od talijanskog scenarija

Srića koji je komentirao i epidemiološku situaciju u susjednoj Srbiji koju smatra izrazito lošom te onom koja ‘definitivno ne ulijeva povjerenje’. ‘Represivne mjere također ne donose ništa dobro.

Policijski sat nije rješenje, to je represivna mjera i to može dovesti do eskalacije sukoba i većih problema kao što već vidimo’, dodao je.

Dodao je kako se boji, ako se ovakva kaotična situacija nastavi, da nisu daleko niti od talijanskog scenarija.

Izvor: Tportal

Ovo vrijedi zapamtiti, dr. Srića kaže da policijski sat nije rješenje jer je represivna mjera koja može dovesti do eskalacije sukoba i većih problema.
Kasnije je naime, stalno tražio ‘najoštrije moguće mjere’.
Srbija u ljeto 2020. nije imala talijanski scenarij.

09.07.2020. Uopće ne prati podatke pa se gubi

„Mene je iznenadio ovaj broj zaraženih, očekivao sam da će ipak nešto manje biti, ovo skoro 100 svaki dan baš i nije mi drago čuti i vidjeti … stvarno sam očekivao da ćemo imati manje zaražavanja preko ljeta.“
Izvor: Z1

Tipično za prof. Kolarića, slabo prati brojeve i gubi se u vlastitim kontradikcijama. Za početak, samo je jedan u razdoblju prije emisije broj bio blizu 100, nikako svaki dan. Ali samo 15 dana ranije je rekao da „idućih dana očekuje troznamenkaste brojeve“. Nažalost moramo reći da prof. Kolarić naprosto iznosi neistine.

09.07.2020. Ne treba objavljivati broj zaraženih

Zašto objavljivanje brojeva zaraženih? „To ne znam zašto svaki dan se treba objavljivati … u stvari znam, mogu imati neku ideju: to drži pažnju i treba držati … dakle ljudima treba reći da ima zaraženih, da ih ima bolesnih, da svi znamo da nešto trebamo raditi.“
Izvor: Z1

Dolaskom godišnjih odmora prof. Kolarić se opušta i iskreno govori čemu služi dnevno objavljivanje broja zaraženih, iako je samo dvadeset dana ranije stvarao paniku oko njih.

09.07.2020. Besmislice o 1. valu i rezultatu “mjera”

„Da nismo napravili restriktivne mjere, umrlo bi [u proljeće] 1.000-1.500 ljudi u Hrvatskoj.“
Izvor: Z1

Prof. Kolarić kao i obično prenaglašava važnost restriktivnih mjera, a brojevi mu nisu jača strana. Već pri uvođenju restriktivnih mjera reprodukcijski faktor je padao ispod 1 i epidemija se zbog dolaska proljeća nije mogla razviti.

09.07.2020. Ne širi se aerosolom, nego kapljično, pa smo zato pobijedili virus

„Širenje aerosolom sigurno nije dominantan način prijenosa … mi smo vidjeli, kad smo poduzeli mjere za virus koji se širi kapljičnim putem, mi smo virus eliminirali praktički u Hrvatskoj.“
Izvor: Z1

Dugo nakon što je već bilo poznato da se virus dominantno širi aerosolom, prof. Kolarić u to ne vjeruje. Smatra da su mjere eliminirale virus iako je epidemija u cijeloj Europi spala dolaskom proljeća. Možemo li smatrati da, kad prof. Kolarić sazna da se virus širi aerosolom više neće smatrati da mjere iz proljeća funkcioniraju, budući da su one radile samo za kapljično širenje?

09.07.2020. Čini se da je kineski čovjek, porijeklo iz laba je “besmislica”

„Za mene je besmislena mogućnost da je ovaj virus proizveden u laboratoriju.“

Izvor: Z1

Kasnije se pokazalo da je lako moguće da je virus proizveden u laboratoriju, ali čak i kad se manje znalo, ta mogućnost nije bila „besmislena“. Takvu teoriju su dugo vremena širili znanstvenici bliski Kini. Ovdje prof. Kolarić jasno zastupa kinesku teoriju. Možda nije ni čudo s obzirom na prijateljske kontakte s kineskom kovid znanošću, vjerojatno preko svog mentora, kineskog akademika Rudana:

09.07.2020. Protiv online nastave, uskoro mijenja ploču

„Očekujem povećanje epidemije u jesen … ali ja za online nastavu sigurno neću biti, ja volim kontakt sa svojim studentima uživo, mi imamo neku drugu interakciju.“
Izvor: Z1

Prof. Kolarić nije za online nastavu, ali uskoro mijenja ploču. Zanimljivo je da nije za online nastavu ne zbog epidemioloških razloga, nego zbog onoga što on voli.

09.07.2020. Buktinja jer nismo disciplinirani

Ali jedno je sigurno, kaže ovaj virolog. Težina i tijek bolesti ovise jako i o količini virusnih čestica koje uđu u nas, zato su sad nešto slabiji simptomi. Više smo vani, prostorije u kojima boravimo više se provjetrava, tih je čestica manje.
Na pitanje što se događa na ovim našim prostorima, otkud takva virusna “buktinja”, dr. Čičin-Šain odgovara kako očito nismo dovoljno disciplinirani u mjerama koje nam jedine zasad mogu pomoći.

Izvor: 24sata

Primjećuje li ipak znanstvenik Luka Čičin-Šain neke naznake sezonalnosti?
Na ovim prostorima ljudi nisu disciplinirani. Jedino mjere spašavaju.

10.07.2020. Cjepiva možda neće biti godinu-dvije i moramo naučiti živjeti s ovim virusom

Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković izjavila je danas da cjepiva protiv koronavirus vrlo vjerojatno neće biti na jesen. “Mi se moramo pripremiti da cjepiva možda neće biti godinu-dvije i moramo naučiti živjeti s ovim virusom i održati gospodarstvo i održati moral i ne posustati”, rekla je Ambriović Ristov, prenosi HRT.

Izvor: Index

Znanstvenica Andreja Ambriović Ristov se godinama bavi vektorskim cjepivima, zato je malo čudno da u ljeto nije primjetila ono što su svi relevantni svjetski znanstvenici najavljivali a to je da ćemo imati cjepivo do kraja godine.

11.07.2020. Virus definitivno nije ni sezonski

Na pitanje je li virus oslabio, rekla je da nije.

“Ono što primjećujemo su malo slabiji simptomi. Postoje nekoliko razloga zašto je tako. Možda u ljetno doba imamo manje drugih mikroorganizama. Možda smo više vani. Možda se inficiramo manjom dozom virusa”

Rekla je kako imunitet krda nije rješenje.

“Neke zemlje su pokušale krenuti tim putem pa su vrlo brzo odustale. Jer malo je zdravstvenih sustava koji bi mogli primiti toliki broj pacijenata, da svi obole u kratkom vremenskom razdoblju. Svi su krenuli istim putem – socijalna distanca i maske”, kazala je i dodala kako virus definitivno nije ni sezonski.

Koliko ima istine u tome da se virus širi zrakom?

“E sad, što je širenje zrakom? U zadnje vrijeme je bilo nekih rasprava među znanstvenicima širi li se virus aerosolom. Aerosol su sitne čestice koje izlaze iz naših usta čak i kad govorimo mirno i staloženo. Problem je onda što te čestice sadrže virus koje mogu inficirati druge koje su na većoj udaljenosti od dva metra. Mjere WHO-a za viruse koje se šire aerosolom su vrlo slične onima za COVID. Jedina razlika je možda da kod prostora koji su ventilirani, da se pazi da dolazi do recirkulacije zraka nego se ugrađuju posebni filteri, UV lampe koje onda ostatak virusa uništavaju. Ono što bih preporučila, kad je veći broj ljudi, češće otvaranje prozora”, rekla je.

Izvor: Tportal

Virus nije sezonski, virus se ne širi zrakom izjavljuje znanstvenica Andreja Ambriović Ristov. Stvarnost ju je demantirala.

13.07.2020. Imunolog sklon restriktivnim epidemiološkim mjerama

Sklon sam restriktivnijim mjerama – da se ne može dogoditi da nas u shopping centru radnik nema masku i rukavice, da distanca nije zagarantirana.
Moramo se naučiti da ako imamo temperaturu ne idemo na posao, nego to javimo nekome. Tijekom smo epidemije puno naučili, naši se ljudi znaju ponašati disciplinirano, ali se i lako opustimo. Volimo vidjeti da je nešto iza nas, ali je ova epidemija na samom početku, ništa nije iza nas, a ovo možemo kroz nekoliko godina riješiti samo ako se pridržavamo mjera”, rekao je.

Izvor: N1

Imunolog Jonjić odredio je svoj smjer u ljeto 2020 – restriktivnije mjere. Također nas je podučio nešto sasvim novo – s temperaturom ne idemo na posao.

20.07.2020. Lansira IgorRudan.com

Kreiranje domene igorrudan.com i pokreranja stranice za međunarodno tržište, na engleskom.

Izvor: Igorrudan.com

Usred pandemije znanstvenik Rudan otvara domenu pod svojim imenom i naddomenom ‘com’ koja je zamišljena za promociju komercijalnih aktivnosti. Na njoj promovira i svoje knjige. Niže možete vidjeti da u tu svrhu i javno krši epidemijske mjere. Izgleda da je znanstvenik Rudan zaista odlučio kapitalizirati na svom imenu i promociji znanosti. Vrh stranice dojmljivo “krasi” njegov potpis.

20.07.2020. Plašljiva narav

“Bolje je implementirati plan godinu dana prekasno, nego sekundu prerano” jedan je od vodećih citata sa stranica znanstvenika Rudana.

Izvor: Igorrudan.com

Ovaj citat daje nam uvid u možda plašljivi karatker znanstvenika Rudana. Međutim, ovakvo postupanje često dovodi do nevolja, kao kada je zahtijevao u famoznom Apelu “najoštrije moguće mjere kako bi se epidemija stavila pod kontrolu” nakon što je ona već počela padati.

22.07.2020. Za suživot s virusom je

Virus se u ljeto nije mnogo promijenio. Sad su možda izraženije stomačne tegobe nego one dišnih puteva, no klinička bi slika mogla kasnije biti kompliciranija.

Izvor: N1

Dr. Srića istovremeno priznaje i negira sezonalnost virusa. Pokazalo se da mu takve mentalne akrobacije nisu strane.

25.07.2020. Vjera u cjepiva – dugotrajna zaštita

Na temelju dosadašnjih eksperimentalnih spoznaja o uporabi DNA i RNA cjepiva, nema razloga ne vjerovati da ona mogu inducirati snažan i dugotrajan imuni odgovor, a istovremeno su vrlo prikladna za masovnu produkciju, što je u ovom slučaju jako važno. Ja vjerujem upravo u vektorska cjepiva zato što biologiju takvih virusnih vektora jako dobro poznajemo te njihovu efikasnost kao vektora – tumači dr. Jonjić. U prijevodu to znači da jednom preboljela infekcija možda neće dugotrajno štititi domaćina od nove infekcije. Međutim, to se ne mora odnositi na cjepiva, jer se u proizvodnji cjepiva može manipulirati virusom i njegovim genima kako bi se potaknuo razvoj imunog odgovora, a izbjegao imunomodulatorni učinak virusa na imunološku memoriju. Idealno bi bilo inducirati pamćenje koje će moći ne samo zaštititi od infekcije putem protutijela već i kontrolirati infekciju u tkivima. Sve u svemu, cjepivo je esencijalno i nezamjenjivo u zaštiti od ovog virusa jer, za razliku od lijekova, daje dugotrajnu zaštitu – objašnjava nam prof. Jonjić

Izvor: HRT

Imunolog Jonjić odredio je svoj smjer u ljeto 2020 – VJERA u dugotrajnu zaštitu koje pruža cjepivo. Vjera u znanost prije svega. Vjeruje da će cjepiva štiti duže od preboljenje infekcije.

03.08.2020. Samo s mjerama nošenja maski Azija ima trećinu manje zaraženih od Europe

“Samo s mjerama nošenja maski Azija ima jednu trećinu manje zaraženih u odnosu na Europu”, iznosi Đikić podatak i dodaje kako je potrebno povećati i broj testova u ordinacijama opće prakse tako da liječnici mogu brzo prepoznati je li gripa, prehlada ili covid 19.

Izvor: Glas Istre

Znanstvenik mijenja mišljenje o maskama te poziva na sve više testiranja što će potrajati do danas.
Podsjetimo koji je službeni stav HZJZ vezano za maske kod aerosolnog širenja – NAPOMENA: maske štite od mikrokapljica, ali slabije od aerosola koji velikim dijelom prolazi kroz njih, slično kao što bi to učinio dim cigarete.

03.08.2020. Ljetuje u Hrvatskoj iako je tražio da se Hrvatska ne otvara turistima. Misli na sebe!

Đikić je i sam u Hrvatskoj na odmoru već tri tjedna. Vidi opuštenost turista i lokalnih građana i naglašava: “Imamo više virusa jer su turisti većinom mlađi, a oni imaju blage ili su bez simptoma i to je opasnost”. Nastavlja i da mjere moraju biti primjenjive za sve, od vrha politike do običnog građanina.

Izvor: Novi list

Znanstvenik već mjesecima upozorava da se ne treba otvarati za turiste a sam ljetuje u Hrvatskoj.
Kaže da mjere moraju biti primjenjive za sve a sam se ne drži svojih preporuka. Znanstvenik Đikić je legalist i moralist.

07.08.2020. Virus se najviše širi kapljično i zato su maske ključne

Dr. Andrej Trampuž iz Berlina: Blizu smo cjepivu za COVID-19. Vjerujem da će cijepljenje u Europi početi najkasnije početkom iduće godine!

U nekim dijelovima Njemačke već je započela školska nastava, ali u školama svi nose zaštitne maske. Moraju se nositi jer sada znamo da se virus širi 50 posto kapljičnim putem, 40 posto aerosolom, a samo 10 posto preko ruku. Taj aerosol su mikroskopske čestice koje se ne šire samo jedan metar i potom padaju na tlo, već mogu ići i do 14 metara u daljinu. Dakle, maske se moraju nositi, a mnoge zemlje već preporučuju da se ne nose samo u zatvorenom prostoru, već i na otvorenom prostoru – zaključio je prof. dr. sc. Trampuž.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Dr. Trampuž točno najavljuje početak cijepljenja u Europi.
Dr. Trampuž tvrdi da se virus najviše širi većinom kapljičnim putem iako je dokazano da se većinom širi aerosolom. Očito ne razumije osnove fizike i aerosolnog širenja, jer aerosol ostaje u zraku trajno, a ne samo dok ne prijeđe 14 metara. Maske na otvorenom su stvar od koje su i najtvrđi zastrašitelji odustali.

11.08.2020. 20-30 posto ljudi se bori za život nakon zaraze koronavirusom

U Brelima ljetuje već 21 godinu pa smo s njim uspjeli porazgovarati o koronavirusu, cjepivu i lijekovima protiv korone, najavljenom drugom valu pandemije i najboljem načinu za suzbijanje širenja ovog virusa.

Najveći broj ljudi zaražen koronavirusom ozdravi sam od sebe, odnosno 60 do 70 posto ljudi kojima je imunološki sustav dovoljno snažan, jednostavno izbaci taj virus iz tijela i najveći znak zdravlja je pojava velikog titra antitijela protiv koronavirusa na temelju čega znamo da je čovjek ozdravio. Međutim, ostalih 20 do 30 posto ljudi imaju simptome korone i bore se za život i sada je pitanje zašto je toliki manji postotak ljudi smrtonosno ugrožen?

Mi smo direktno u prvoj pandemiji i u cijelom svijetu se dnevno zarazi skoro 300 tisuća ljudi. U Hrvatskoj su kolege znanstvenici napravili serološke testove nakon što smo izradili genetske testove, a koji su pokazali da je značajno veći broj ljudi koji su imali kontakt s virusom jer su stvorili protutijela i to je u prosjeku od 1 do 2 posto populacije, što je od 40 do 80 tisuća ljudi, i to je bilo u lipnju kada je broj zaraženih u Hrvatskoj bio 3000.

… jer ako se društvo opusti i ne shvati da se događa širenje i ako ne radimo testiranja i ne provodimo epidemiološke mjere, onda se događa da se u dva tjedna virus više ne može iskontrolirati kao što je bilo u talijanskom Bergamu ili kao što se sada događa u Americi u kojoj je 160 tisuća mrtvih i 4,6 milijuna zaraženih što je više od jedne Hrvatske.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Znanstvenik daje intervju u Brelima u ležernoj atmosferi za razliku od atmosfere u Njemačkoj gdje živi i radi.
Znanstvenik Đikić sugerira da se 20-30 posto ljudi bori za život nakon zaraze koronavirusom. To nije točno.
Znanstvenik Đikić procjenjuje tzv. “tamni faktor”, stvarni broj zaraženih ljudi u odnosu na one koji su službeno evidentirani. Kasnije će on i neki drugi znanstvenici negirati utjecaj tih zaraženih i imunih na tijek epidemije. Ova je tvrdnja i u izravnoj kontradikciji s prethodnom, jer bi po tome ispalo da se 8000-24000 ljudi u Hrvatskoj “borilo za život”, a do tog trenutka je u bolnice u Hrvatskoj bilo primljeno oko 1000 ljudi, od kojih većina nije bila u teškom stanju.
S odmora u Brelima znanstvenik Đikić opušteno poručuje da nema opuštanja kako nam se ne bi dogodio Bergamo ili Amerika.

13.08.2020. Treba se pridržavati “svega” jer ne znamo da li se virus širi aerosolom

Saša Srića: “Mjere restrikcije su jedine moguće da se zaraza manje širi”

Priznaje da je turizam jedan od najbitnijh segmenata gospodarstva u Hrvatskoj, no ljudi se moraju suzdržati i biti oprezni. Što se tiče novih istraživanja koja pokazuju da se virus širi aerosolom te da distanca zbog toga nije velika zaštita, Srića kaže da je virus još uvijek nepredvidiv: “Virus je nepredvidiv, teško ga je definirati, širi se aerosolom, kapljičnim putem, puno će biti razmatranja. Morat ćemo se pridržavati svega i čekati razvoj cjepiva….

Stožer je najavio strože mjere, a mi moramo znati da moramo ući u suživot s koronom. Ples s koronom, da, ali mi moramo biti ti koji će taj ples voditi. Sve se mjere moraju poštovati.”

Izvor: N1

Restrikcije su konstanta kod dr. Sriće pa su tako važnije i od turizma u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.
Aerosolno širenje je nešto što čini se dr. Srića ne razumije pa je njemu virus teško definirati i jedino je važno pridržavati se “svega”. Ipak, on je za suživot s virusom?

17.08.2020. Počinje kampanju protiv djece u školama, sam nema djecu

Branko Kolarić, voditelj službe za javno zdravstvo NZJZ-a “Andrija Štampar” i epidemiolog iz Vladina Znanstvenog savjeta za COVID-19, rekao je da na jesen ponovno treba razmisliti o radu od kuće gdje god je to moguće te podržava da učenici starijeg uzrasta prate nastavu online. Po njemu je mjera koja bi nas najviše mogla spasiti na jesen – držanje distance.

Izvor: 24 sata

Epidemiolog Kolarić podržava online nastavu i time započinje svoju kampanju protiv djece u školama.

22.08.2020. Šveđani surovi prema starijima, za razliku od Kolarića

Što mislite o švedskom modelu borbe protiv korone?

– Ne slažem se s takvim pristupom. Bili su izrazito surovi prema osobama u domovima za starije. Ja vodim Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba, te sam posebno vezan uz tu populaciju. Ne bih volio živjeti u društvu gdje me u starijoj dobi može zateći takva sudbina. Meni je solidarnost izrazito visoko u sustavu vrijednosti, bez patetičnog prizvuka.

Izvor: Novi list

Kao voditelj centra za zaštitu zdravlja starijih osoba nije se proslavio u čuvanju zdravlja starijih osoba u ovoj krizi. Nevjerojatne optužbe za prijateljsku i naprednu zemlju optužujući iz za ‘surovost’ prema starijima, praktički ubojstva.

26.08.2020. Cjepivo će vjerojatno štititi bolje od zaraze

Pojavile su se reinfekcije koronavirusom: Naši stručnjaci objasnili su što to znači. Za njega ova činjenica ne kompromitira razvoj i možebitni uspjeh cjepiva. Dapače, vrlo je moguće da će titar virus-specifičnih protutijela induciran nakon cjepiva biti puno jači i dulje trajati od onog induciranog nakon prirodne infekcije. To vjerojatno nije isto kao kod gripe, jer trebamo sezonsko cjepivo za gripu kako bi u cijepljenih ljudi stvorili antitijela za nove antigenske determinante virusa gripe koje su posljedica mutacije gena za površne antigene virusa gripe. Takve promjene se prate i cjepiva za gripu se pripremaju upravo na način da cjepiva pokriju te nove determinante na koje nismo mogli steći imunost prethodnim cijepljenjima odnosno infekcijama virusom gripe. Za sada nema nikakvih dokaza da će se SARSCoV-2 ponašati kao virus gripe, odnosno da ćemo imati sezonske epidemije novim sojevima, smatra naš stručnjak.

Izvor: Večernji list

Vjera u znanost i dalje prije svega. Vjeruje da nećemo imati sezonske epidemije novim sojevima, da će cjepiva pružati zaštitu bez obzira. Umjesto vjere mogao je bolje pratiti situaciju.

27.08.2020. Cijepljenje tek u ljeto 2021., a škole nisu opasne, (Poslije se posebno okomljuje na škole)

‘Misli da nije realno da do kraja godine bude gotovo cjepivo. Ja vjerujem da bi to moglo biti krajem proljeća, a cijepljenje bi moglo početi na ljeto. Još treba malo strpljenja’

Zanimljiv je podatak da je učinkovitost cjepiva za gripu 40 -60%. Profesorica je odgovorila na pitanje što ako tako bude i s cjepivom za koronavirus. ‘Učinkovitost cjepiva za gripe je dovoljna. Ako cjepivo protiv koronavirusa bude jednako učinkovito, to će biti dovoljno i da se smanji razina smrtnosti’.

Zanimljiva je studija objavljena prije samo desetak dana. Istraživanje je provedeno među 206 ljudi u Švedskoj. Pokazalo je da su ljudi koji su oboljeli od koronavirusa i imali blage ili nikakve simptome razvili antitijela na virus, ali i takozvane T stanice. Najjednostavnije rečeno, to su one stanice u tijelu koje mogu zapamititi infekcije. Ono što je posebno zanimljivo, članovi obitelji tih oboljelih su, također, razvili te moćne stanice. I ono što je začudilo znanstvenike, oni koji su imali vrlo blage simptome i mjesecima nakon što su se zarazili imali su T- stanice u tijelu, čak i kada bi pala razina antitijela. To, kažu znanstvenici, znači da tijelo ipak pamti virus što upućuje na imunitet.

Roditelje zanima kolike su šanse da se dijete zarazi u školi. “To je najteže pitanje i to ne možemo predvidjeti. Ako roditelji nauče svoju djecu poštivati socijalnu distancu, prati ruke, držati masku, da je vjerojatnost da se dijete zarazi u školi jednaka vjerojatnosti da se roditelji zaraze na poslu. Apeliram na roditelje da ne ignoriraju virus i da djeci objasne. Mislim da djecu to i zabavlja. Mislim da nema straha”.

Izvor: Tportal

Znanstvenica Ambriović Ristov godinama prati razvoj cjepiva i daje pogrešne procjene u vezi razvoja cjepiva. Istraživanje u Švedskoj pokazuje da tijelo pamti virus i mjesecima nakon zaraze čak i kada padne razina antitijela nešto je što će znanstvenica ubrzo zaboraviti.
Za zarazu djece u školi misli da nema straha, vjerojatno jer je ljeto i škole nisu otvorene jer kasnije će glasno i agresivno tražiti zatvaranje škola.

27.08.2020. Ja sam uvijek bio identičan

Đikić za N1: Mi ne kontroliramo ovaj virus, ne znamo koliko se on širi

 Ja sam uvijek bio identičan, nisam se promijenio i kao što sam na početku ove krize izrazito hvalio Stožer, jer su bili kvalitetni, dobri, tako i sada imam osjećaj i odgovornost kao znanstvenik ukazati na nepravilnosti, pogreške i propuste.

Kad imate takve poruke javnosti, onda je javnost zbunjena, ne zna je li virus opasan samo kada nama treba ili nije opasan samo kad nama treba, rekao je Đikić.

Izvor: Novi list

Znanstvenik Đikić je uvijek “bio identičan”, pogledajte gore izjave. Nije se mijenjao kako kaže.
Znanstvenik Đikić jako dobro primjećuje i vrlo dobro detektira kako zbuniti javnost.

29.08.2020. Fizičar Ceci ne zna da se virus širi prvenstveno aerosolno

“Davor Pavuna je podijelio izvanredno otkriće – virus može proći kroz pore na maskama. Dobro jutro, Kolumbo. Pa zato na maskama i piše da ne štite od virusa. I to su nam odmah rekli da je tako. Iako sam virus može putovati zrakom, on se puno češće prenosi u kapljicama npr. kad kašljemo, ili kad prstima čačkamo po licu pa ga pokupimo i prenosimo dalje. Maske smanjuju količinu kapljica i udaljenost na koju one odlete, a i ne daju nam da svako malo kopamo nos. I zato maske pomažu. Stvarno nije neka kvantna fizika.”
Izvor: Moje vrijeme

Fizičar Ceci misli da se virus širi većinom kapljično. Fizičar Ceci ne zna da se virus širi prvenstveno aerosolno. Iako se stalno petlja u struku o kojoj očito ne zna ništa, kada ponekad može primijeniti svoju struku – fiziku – ne uspijeva, iako zadržava svoj dominirajući stav, „pa nije to kvantna fizika“. Za znanstvenika Cecija očito jest.

31.08.2020. Ljudi prosvjeduju jer žele ostati nesvjesni

Pratim malo ove pripreme za Prosvjed slobode i nešto mi tu ne štima. Svi govore da ne žele više živjeti u strahu i da zato prosvjeduju. Pa ne živiš u strahu zato što znaš da se virus prenosi kapljično pa je pametno nositi masku, prati ruke i držati razmak. To nije strah nego svijest”

“A ovo za što ovi prosvjeduju i nije za slobodu. Oni prosvjeduju da mogu ostati nesvjesni. Da ne moraju znati. Da opet budu bezbrižna djeca. Djeca koja ne trebaju slobodu, nego roditelje. Roditelje koji će im moći biti krivi za cijeli svijet. Roditelji kojima će se moći bacati po podu u dućanu kad ne dobiju igračku koju žele. Jer to je njihovo pravo, da je dobiju.”

Sve je usporedio s vožnjom automobilom.
“Isto tako nisam u strahu kad vozim auto, ali sam svjestan što se sve može dogoditi pa poštujem propise i ne pijem kad vozim. A volim piti inače. I nisam baš neki koji slijepo slijedi pravila. Baš dapače.”


Izvor: Nova TV

Fizičar Ceci opet priča o kapljičnom širenju. Fizičar Ceci misli da poznaje ljudski mozak i da su mu jasni motivi prosvjednika. On misli da ljudi prosvjeduju jer žele ostati nesvjesni. Ne znamo što je Ceci htio reći time, ali je potpuno promašio poantu. Namjerno ili ne. Pomalo je teško analizirati misli znanstvenika Cecija s obzirom na njegov stil pisanja. Možda ova usporedba s vožnjom i alkoholom krije objašnjenje?

05.09.2020. Djeca su opasna. To ne govori u Kanadi, niti ga itko pita

Ne treba previše filozofirati nego uvesti mjere koje su uvele najuspješnije države u borbi protiv Covida-19. To su prije svega Japan, Južna Koreja, Vijetnam, Novi Zeland i Australija…

Definitivno treba otvoriti škole, ali samo ako možemo osigurati savršene epidemiološke uvjete – besprijekornu ventilaciju, smanjeni broj učenika u razredu, hibridni tip nastave, kao i obavezno nošenje maski za sve učenike starije od 10 godina. Da, zaražena su djeca izuzetno opasna za starije članove kućanstava, pogotovo za one iznad 65, i za osobe s raznim bolestima. Budući da u Hrvatskoj nekim kućanstvima žive i tri generacije, to bi mogla biti tempirana bomba. Zato bi mjere u školama mogle odrediti sudbinu događaja.

Izvor: 24sata

Znanstvenik Štagljar uopće ne prati razvoj u svijetu, ali bi uvodio mjere. Japan je imao vrlo slabe mjere. Vijetnam, Novi Zeland i Australija najstrože pandemijske mjere. Južna Koreja posebna priča. Što točno predlaže znanstvenik Štagljar, i to “bez filozofiranja”?

Igor Štagljar pridružuje se “znanstvenoj” ekipi koja se tijekom pandemije okomila na djecu iako za to što tvrdi nisu postojali nikakvi znanstveni dokazi. Šteta koja je učinjena djeci diljem svjeta je nenadoknadiva. Mjere u školama nigdje nisu odredile sudbinu događaja.

06.09.2020. Rudan objašnjava da je Kolarićev mentor

Igor Rudan:
“Svojedobno sam formalno i neformalno mentorirao, ali i ulagao sredstva iz projekata u međunarodnu izobrazbu dva sjajna mlada epidemiologa, Ozrena Polašeka i Branka Kolarića. Petnaestak godina kasnije, teško mi je opisati zadovoljstvo kada vidim kako se obojica dobro snalaze u svojim ulogama, te su me proteklih nekoliko mjeseci sasvim rasteretili od objašnjavanja razvoja pandemije u hrvatskom medijskom prostoru.”

Izvor: Facebook zid Igora Rudana

Ovdje vidimo odnose u grupi zagovornika oštrih mjera. Znanstvenik Rudan se smatra vođom koji „objašnjava razvoj pandemije u hrvatskom medijskom prostoru“, a dok on ne nastupa, zamjenjuju ga njegovi puleni. Stoga tako treba tumačiti izjave prof. Kolarića.

10.09.2020. Pita se hoće li sustav izdržati uz 24 na respiratoru, a htio bi biti ministar zdravstva

– Jedan broj pacijenata su srednje teški ili teški pacijenti. Ono što nas najviše zabrinjava jest da od 24.8. pa naovamo, broj pacijenata koji su hospitalizirani, povećao se za 100%. Imali smo 12 pacijenata, a danas od 24 do 27 koji su na respiratoru. To nas u ovom trenutku stavlja i situaciju te se postavlja pitanje hoće li zdravstveni sustav izdržati, ističe Saša Srića.

Izvor: Jutarnji

Dr. Srića postavlja pitanje izdržljivosti zdravstvenog sustava na 24 teško oboljela pacijenta? I on je htio biti ministar zdravstva?

11.09.2020. Virus nije opasan za mlade

Đikić na manifestaciji Znanost za mlade o tome da virus nije opasan za mlade

Mladi se ne trebaju bojati koronavirusa. Znanjem i znanosti omogućili smo da se virus može detektirati i liječiti, a pravilnim načinom i kontrolirati… Govoreći o epidemiji, Đikić je rekao kako je izrazito važno iznositi samo provjerene znanstvene činjenice kako bi se mogli poduzimati daljnji koraci u borbi protiv virusa. Važan je kritički stav ljudi. Kazao je i kako su zbog svega što se događa u sklopu epidemije posebno osjetljiva djeca, i to prije svih onda od 10 do 15 godina. – Naša je obveza da djeci osiguramo sigurne škole i normalno obrazovanje. Ako to ne napravimo, sigurno će biti posljedica po njih. Oni moraju u školi ne samo obrazovati se i odgajati nego je važan i socijalni ambijent, odnosno da se međusobno igraju.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Đikić ispravno procjenjuje da se mladi (uglavnom) ne trebaju bojati virusa.
Opet govori da je važno samo oslanjati se na činjenice, a već ovdje neutemeljeno govori kako smo naučili kontrolirati ovaj virus. Uostalom, većina njegovih nastupa je samo više iznošenje njegovih neutemeljenih, i uglavnom pogrešnih stavova, a manje činjenica.
Kasnije je potpuno promijenio stav o opasnosti za djecu.

11.09.2020. Fakat nemam pojma o virusima i epidemiologiji

„Nisam dugo pisao ništa o tome. Fakat nemam pojma o virusima i epidemiologiji. Evo, skužio sam da je u mnogim zemljama broj preminulih jako blizu deset posto od onih na respiratorima. Takve stvari radim za svoj posao, pronalazim pravilnosti u podacima. Ali nisam to nigdje javno napisao jer su iza tih brojeva stvarni ljudi sa svojim obiteljima koje pate…“

“Ali što je alternativa? Ako većina građana smatra da cijepljenje ne smije biti obavezno, mogu izabrati onu političku opciju koja će se zalagati za to da ne bude obavezno. Imali smo takvih opcija i na zadnjim izborima. Posao znanstvenika, odgovornog stručnjaka, objasniti je što će se događati u tom slučaju. A posao svih nas građana je da naučimo dovoljno o tome da možemo donijeti svoj sud.“

„Jasno nam je svima da su mnogi prosvjedovali jer je prevelika težina ove situacije koja se svalila na njih. Posao koji su pokrenuli možda je pred bankrotom, ako ne i propao. Brinu se za svoju djecu i to kako će podnijeti nastavu pod maskama. Važno je da se čuje i njihov glas. Oni, kao i svi mi, žele da se sve napravi tako da nema nikakvih nepotrebnih mjera. I svi se slažemo oko toga.“


Izvor: T-portal

Fizičar Ceci nema pojma o virusima i epidemiologiji, no to ga ne sprečava da se stalno priča o tome. U jednom trenu kaže da se bavi podacima, dok istovremeno oduzima značaj statistici jer se radi o stvarnim osobama. Kako sam kaže, pravilnosti u podacima radi za posao. Čini se da ga radi loše jer postotak smrtnih slučajeva na respiratorima nije ni blizu 10 posto kako on navodi.
Zalaže li se fizičar Ceci za obavezno cijepljenje puno prije samog ulaska cjepiva protiv COVID 19 u masovnu uporabu? Prije završetka kliničkih testiranja?
Fizičar Ceci dobiva naknadnu pamet. Sad prosvjednici više nisu djeca, nego ljudi čiji su poslovi i egzistencije stradali uslijed mjera. Zašto ih je onda isprva ponižavao? Je li on uopće osjetio ikakve ekonomske posljedice tih mjera?

17.09.2020. Kritizira radi nepridržavanja mjera, a sam ne nosi masku

Kada je krenula korona kriza, ona se činila kao idealna prilika da se ljudima pokaže kako djeluje famozna znanstvena spoznaja kaže Ceci, dodajući da je onda sve počelo predugo trajati.

Izvor: RTL

U intervjuu navodi da uđe u dućan bez maske i da je to pogrešno ali desi se svakome, kritizira druge radi nepridržavanja mjera a sam ne nosi masku u studiju RTL-a, voditeljica također. Dakle svojim primjerom pokazuje kako se ponašati rizično a čudi se gubitku povjerenja u znanost. Naravno svi su drugi krivi.

20.09.2020. Zadužena za praćenja cjepiva, a misli da će tek u ljeto 2021 početi cijepljenje

Utrka za razvoj cjepiva protiv koronavirusa SARS-CoV-2 bez presedana je u povijesti medicine. Trenutačno je devet cjepiva u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i vjerujem da će krajem zime ili početkom proljeća barem jedno biti odobreno. Mislim da bi onda u ljeto iduće godine moglo krenuti cijepljenje s dostupnim cjepivima. Ne vjerujem da će to biti ranije – kaže dr. Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković

Prvo, švedski model nije stjecanje imuniteta krda. Istina je da Švedska ima veliku smrtnost jer im je na početku pandemije umrlo jako puno ljudi u domovima za starije. No, sve mjere koje su poduzeli slične su onima u ostatku EU, a k tome, Švedska je daleko od imuniteta krda. Mi ne znamo hoće li se imunitet krda kod koronavirusa uopće dostići. Ima nekih mjesta koja su tome možda blizu jer su bila jako pogođena, no hoće li preboljena infekcija koronavirusom ostaviti trajni imunitet, to ne znamo.

Izvor: Jutarnji list

Znanstvenica Andreja Ambriović Ristov ponovno daje pogrešne procjene o datumu primjene cjepiva. Nije sigurna hoće li preboljeli u Švedskoj imati trajni(ji) imunitet.

20.09.2020. Okrivljuje ljude za nepridržavanje mjera, a sam ih krši u bolnici

Krenimo od otvaranja granica za turizam, što dijelom jest išlo u političke svrhe, iako je Stožer puno stvari napravio dobro, do turizma, jer smo morali nastaviti ekonomski živjeti…

Srića upozorava da su ljudi zaboravili na mjere zaštite. – Puno ljudi je zaboravilo na mjere poput distance, maski, pranja ruku.

Da, danas umire više mladih ljudi nego prije, kaže Srića i dodaje kako je danas postotak umrlih veći nego na proljeće.
“Prijeti li Splitu da tijekom jeseni ili zime postane novi Bergamo ako se nešto ne promijeni u načinu pridržavanja mjera”.

– To je nešto čime ne želimo ljude plašiti, ali ih moramo upozoravati da počnu situaciju doživljavati ozbiljno.

Izvor: Jutarnji

Dr. Srića smatra da je turistička sezona u povoljnoj epidemiološkoj situaciji nešto loše.
Kao i drugi zastrašitelji dr. Srića krivi ljude za ne pridržavanje mjera a istodobno objavljuje slike kako krši mjere i to u bolnici!!??
Kaže da ne bi plašio ljude a dovodi stanje u Splitu u kontekst s Bergamom.

24.09.2020. Hrvatska ne može i ne treba ići u novi lockdown!

Hrvatska ne može i ne treba ići u novi lockdown!

Ivan Đikić je za Novu TV iznio je procjenu i mogućnost da Hrvatska ode u još jedan lockdown. “Nije vjerojatan, jer znamo puno o virusima. Mi znamo koje mjere treba napraviti. Možete postepeno uvoditi male mjere i odmah ćete vidjeti da postepeno broj zaraženih pada.Važno je da osiguramo gospodarstvo, škole i normalniji život, da se ljudi ne boje virusa, a to možemo samo ako koristimo prave podatke u pravo mjere i onda ovaj virus možemo kontrolirati”.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Đikić stalno vibrira između zazivanja lockdowna i nijekanja da je on potreban. Jasno, mogao bi se izvlačiti da je lockdown ipak kasnije bio potreban jer se epidemija razvila zato što smo propustili uvesti mjere, ali razvila se i u državama EU s najstrožim mjerama, pa i njegovoj Njemačkoj.

25.09.2020. Ako se osoba može dva puta zaraziti, cjepivo ne bi radilo

Ista osoba ne može se dvaput zaraziti koronom.
Da postoji i jedan takav slučaj, to bi bila katastrofa za svjetsku civilizaciju i onda koronavirusu nikada ne bi bilo kraja. To bi značilo da imunosni sustav nije u stanju nakon obolijevanja pobijediti koronavirus, odnosno stvoriti imunitet kod oboljele osobe. A bilo bi upitno i kako bi u tom slučaju, kada bi se čovjek mogao ponovno zaraziti koronavirusom, cjepivo, koje očekujemo, uopće moglo pomoći – kazuje dr. Trampuž.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Reinfekcije su izuzetno rijetke iako uistinu moguće.
Za neke čini se koronavirus nikada nema kraja, niti uz cijepljenje.
Naravno imunitet stečen preboljevanjem je izrazito efikasan u sprečavanju reinfekcija. Nažalost, samo ova epizoda pokazuje da dr. Trampuž ne barata ni osnovama infektologije i epidemiologije.

27.09.2020. Ne očekuje značajan drugi val

Znanstvenik Rudan najavljuje knjigu o prvom valu u kojoj će s aspekta autoriteta sistematizirati znanje o padnemiji i odgovora na nju, raspravama o pandemiji i tako dalje, a koja bi trebala izaći krajem godine

Izvor: Facebook zid znanstvenika Rudana

Znanstvenik Rudan ne bi pisao takvu knjigu da je očekivao značajan drugi val, jer bi objavljivanje sistematskog pregleda prvog vala usred drugog vala bilo jako deplasirano.

04.10.2020. Dobit će veliki udjel u “bilijunima dolara” za svoje izume

Očekuje “bilijune dolara” od suradnje s farmaceutskom industrijom: “Mislim da je to žalosno jer ja želim jedan dio svoj znanja vraćati u moju domovinu Hrvatsku i spreman sam jednog dana, možda za 7, 8 godina vratit se za stalno, ali kad vidite da vas vlastita zemlja dočeka na takav način onda je to baš jedan gorak okus u ustima jer mislite da bi moglo i bolje.

Voditelj Stanković pita ima li novaca od farmaceutske industrije za patente lijekova. Igor Štagljar prvo kaže da nema ništa a samo minutu kasnije da ima 50% od “bilijuna dolara”, od 50% dijeljeno na 3 dijela… Naglasio je da ne donosi ocjene na temelju paušalnih podataka već na temelju znanstvenih dokaza.

Izvor: Dalmacija Danas

Pogledajte video emisije NU2 od 31 minute ovdje. Također, što se tiče paušalnog i dokaza, pogledajte ostale zapise na ovoj stranici.

05.10.2020. Piše o epidemiji jer je iz medija saznao da ima dezinformacija. Postaje superširitelj infodemije

Kako ste se odlučili pisati o epidemiji?
“Saznao sam iz medija da postoji jako puno dezinformacija kojima su ljudi non-stop bombardirani i sva sreća da smo se moj kolega i prijatelj Igor Rudan i ja i još brojni drugi odlučili da javno pišemo o toj pandemiji i stvarno bih se htio zahvaliti svim medijima koji su gurali nas znanstvenike u prvi plan… i moram spomenuti vrsne hrvatske novinare koji su pisali o covidu 19 i u biti debunkirali brojne izjave nekih ljudi koji su svi htjeli dokazati da taj covid 19 samo mala blaža gripica i da će će to ubrzo završiti, nestati i tako dalje.”

Izvor: Intervju za NU2 od 21. minute

Prvo uključivanje znanstvenika Štagljara – na vrhu stranice, od 26.2.2020. upravo je primjer takvog ponižavanja virusa i nerealnog umanjivanja opasnosti. Znanstvenik Rudan je također u početku pandemije redovito uspoređivao Covid s gripom i jako umanjivo opasnost. U istom obraćanju javnosti znanstvenik Štagljar proziva i medije! Zanimljivo je da novinari koje hvali nisu nikad debunkali njega i znanstvenika Rudana baš u ovome o čemu priča!

05.10.2020. Relativizira smrti od Covid, rak je opasniji, istraživanja poput njegova treba nastaviti

“Do sada je milijun mrtvih od Covida, što u biti nije loše, u cijelom svijetu, no od raka je umrlo do sada 10 milijuna. Ako ubrzo ne shvatimo da moramo se vratiti natrag ovim istraživanjima karcinomima, kliničkim istraživanjima eksperimentalnih lijekova koji su svi obustavljeni momentalno… da ćemo nakon ove pandemije ubrzo biti svjedoci jedne druge a to je onkološka…”

Izvor: Intervju za NU2 od 14. minute

Znanstvenik Štagljar smatra da milijun umrlih “u biti nije loše”.
Ispravno prosuđuje da posljedice lockdowna odnose puno više života.
Saznajemo da je njegov najveći projekt, kliničko istraživanje mogućeg eksperimentalnog lijeka za rak na Jordanovcu obustavljeno (vjerojatno zbog imunokompromitiranosti pacijenata). Ne znamo kad je zaustavljeno, ali znamo da je u početku epidemije u Hrvatskoj znanstvenik Štagljar čudno umanjivao opasnost od virusa. Možda je samo htio da se istraživanje ne zaustavlja i da se time može spasiti puno više života.

09.10.2020. Traži nošenje maski, sam ne nosi ni u bolnici

Pulmolog kaže i kako apsolutno podržava redovito nošenje maski.

– Maska osim što štiti bolesnog čovjeka, štiti i sve nas koji radimo u struci i smanjuje mogućnost na minimum od obolijevanja od covida. Maske treba nositi redovito, ona nas beskrajno štiti, ali treba ih redovito mijenjati, rekao je Srića.

Izvor: Jutarnji

Pulmolog Srića apsolutno podržava redovito nošenje maski osim kada ih on treba nositi. Kaže da “beskrajno” štite.

10.10.2020. Ono što predlaže deklaracija iz Great Barringtona je realno i jedino što nam preostaje

“Deklaracija iz Great Barringtona”

S druge strane, za razliku od Kaića, Zlatko Trobonjača, profesor na katedrama fiziologije, patofiziologije i imunologije Medicinskog fakulteta u Rijeci, smatra da je ono što deklaracija predlaže provedivo i, zapravo, ako razmislimo, jedino što nam preostaje.

Trobonjača priznaje da još nije potpisao deklaraciju, želi još malo razmisliti, ali, kaže, gledamo li koje je tu temeljno pitanje, mogućnost da epidemija traje godinama ili desetljećima, razumno je zahtijevati normalizaciju društva. Drugi je problem i to što se zdravstvo ne stigne baviti ničim drugim nego samo virusom.

Izvor: Glas Istre

Dr. Trobonjača razmišlja o potpisivanju “Deklaracije iz Great Barrington ” koja je upravo suprotna od onoga što traže zagovornici oštrih mjera. Zanimljivo je pratiti kako će promijeniti mišljenje i pretvoriti se u jednog od najžešćih zagovornika vrlo kontroverznih “mjera”.

12.10.2020. Da u Europi nije bilo generalnog “lockdowna” umrlo bi oko 60 milijuna ljudi

‘Lockdown’ je bio nužan – Prema izračunima, da u Europi nije bilo generalnog “lockdowna” na Starom bi kontinentu od koronavirusa umrlo oko 60 milijuna ljudi. I taj “lockdown” je bio nužan. U budućnosti neće biti generalnih “lockdowna”, jer smo se do sada “naučili” nositi s koronavirusom, ali svakako treba očekivati regionalne karantene, odnosno na onim područjima gdje će se koronavirus nekontrolirano širiti – zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

Izvor Slobodna Dalmacija

Vrlo zanimljivo nabacivanje s brojevima Dr. Trampuža, samo ne kaže kakvim izračunima je došao do 60 milijuna umrlih bez lockdowna. Nakon ovakvih izjava je potpuno nejasno zašto je i dalje dobivao prostor u medijima. Pogotovo hrvatskim.

14.10.2020. Odjednom vjeruje u sezonalnost, prije ju je nijekala

“Kad su uzme globalna slika, vidimo da svaki dan imamo sve veći broj zaraženih. Imali smo sreću s dugim ljetom i sad se, kad polako počinje hladnije vrijeme, događa ono što smo predviđali”, dodala je.

Izvor: Večernji list

Do nedavno je znanstvenica Andreja Ambriović Ristov tvrdila da virus nije sezonalan i da ljeto neće utjecati na širenje virusa. Očito ju je stvarnost demantirala ali je zanimljivo da je ona to kako sama kaže “predvidjela”.

14.10.2020. Već sada zna da treba cijepiti svu djecu


00:35 Realno je da cjepivo bude odobreno do kraja ove godine
01:22 Navodi kojim redom bi trebalo cijepiti i na kraju govori da bi trebalo cijepiti “kompletno stanovništvo”

Prije nepunih mjesec dana znanstvenica Andreja Ambriović Ristov koja se kako navodi članak iz 20.09.2020. već godinama bavi vektorskim cjepivima i “prava je sugovornica za ta pitanja” tvrdila je da cjepivo neće biti gotovo do proljeća 2021. Baš čudno da je pogriješila jer je ona baš stručnjak u tom području.
Znanstvenica Andreja Ambriović Ristov bi cijepila kompletno stanovništvo, misli li pod time i na djecu?

15.10.2020. Vjeruje u eksponencijalni rast

“Jučer smo imali savjet i razgovarali smo o mjerama, opći savjet je da je situacija ozbiljna i da treba ljude osvijestiti da se mjere poštuju. Mjere su dobre, ali se ne poštuju. Epidemija se zahuktava, nismo još u fazi eksponencijalnog rasta, ali bismo uskoro mogli biti”, rekla je.
Govoreći o mjerama rekla je da bi se moglo ići na još strože mjere.
“Ako ovo ovako nastavi, naravno da će se ići na još strože mjere”, rekla je.

Izvor: Pvinformer

Znanstvenica Andreja Ambriović Ristov ne shvaća najbolje principe širenja virusa te za sve krivi stanovništvo koje se ne pridržava mjera. Vjeruje u “eksponencijalni rast”. Stalno zagovara strože mjere, a kaže da su postojeće dobre ali ih se ljudi ne drže. To je dosta zbunjujuće.

15.10.2020. Bolnički sustav je na rubu pucanja (Izdržao je i 8 puta veće brojeve)

Naveo je i koja bi bila granica izdržljivosti zdravstvenog sustava: „Već ovaj broj možemo nazvati graničnim.“

Izvor: Jutarnji

U trenutku davanja izjave tjedni prosjek je bio 470. Hrvatski zdravstveni sustav je izdržao i 8 puta veće brojeve, a pri čemu nisu ni aktivirane pričuve kao što je šatorski kapaciteti kod KB Dubrava. Jako tužno za nesuđenog ministra zdravstva da ni približno ne zna kapacitete zdravstvenog sustava.

17.10.2020. Treba uvesti kazne za nenošenje maske, trebaju iznositi 500-1000 kn

Pulmolog Saša Srića RTL-u se javio iz samoizolacije te rekao da otvoreno zagovara kažnjavanje onih koji ne nose maske. On smatra da bi kazne trebale biti od 500 do 1.000 kuna.

Izvor: Net.hr

Tjedan dana nakon što je sam objavio fotografiju kako krši mjeru nenošenja maske u bolnici, traži velike kazne za sve ostale. Možda je dobro i reći da je mjeru kršio na najkritičnijem mjestu, KB Dubrava.

18.10.2020. Kombinacija gripe i COVID-19 mogla bi biti pogubna, ali će nas maske zaštititi

Mali je broj ljudi poštovao preporuke Stožera pa je brojka i očekivana. Sad su preporuke pretvorene u obveze i čeka se da ljudi budu ozbiljniji, a kroz pet do šest dana vidjet će se rezultati.

S novim će se mjerama pričekati još koji dan, ali ako se nastavi ovakav rast zaraženih, koji još zasad nije eksponencijalan, bit će i strožih mjera.

Kombinacija gripe i COVID-19 mogla bi biti pogubna i za ljude koji su inače zdravi. Gripa će sigurno doći, ne znamo koliko točno ljudi će se njome zaraziti, ali i od tog će nas virusa zaštititi maske koje nosimo. I zato je nošenje maske vrlo važno jer će nas, u ovom slučaju, štititi od dva virusa. Cijepljenje protiv gripe jest važno i dobro je da se što više ljudi cijepi, ali vjerujemo da će gripe biti manje upravo jer se pazimo, da ljudi ne bi pomislili da su se cijepili uzalud.

Izvor: Večernji list

Ljudi se ne pridržavaju mjera kaže znanstvenica. Govori i o eksponencijalnom rastu koji na sreću nikada nije ni bio eksponencijalan.
Znanstvenica Andreja Ambriović Ristov tvrdi da gripa sigurno stiže. Srećom stvarnost ju je demantirala.

18.10.2020. Traži strože mjere, a sam drsko u našoj zemlji krši postojeće i hvali se

Apelira na odgovornost
Kaže kako je dosta s apelima građanima jer oni očito ne funkcioniraju, stoga je potrebno poduzeti strože mjere.
Za švedski model kaže kako zapravo nije bio tako blagipristup krizi. “U Švedskoj je do sada svega 8 posto populacije bilo zahvaćeno virusom. Po broju umrlih na milijun stanovnika je u top 10 zemalja u svijetu.”
“Nisam za taktiku prirodnog prokuživanja virusom. Mišljenja sam da nas jedino cjepivo može spasiti.”
Ne slaže se s kolegom Miroslavom Radmanom koji vjeruje da je moguće da se virus sam uništi Smatra da će nas od pandemije spasiti isključivo cjepivo.
Virus je skoro pa i bezopasan za mlade ljude, kaže Štagljar i poručuje da trebaju biti savjesni, a ne sebični.

Izvor: N1

Apeli ne funkcioniraju jer ih se znanstvenici poput dvojice Igora ne pridržavaju. Glavni epidemiolog u Švedskoj izjavio je “ovo je maraton, a ne sprint”. Švedska je trenutno 43. u svijetu po broju umrlih na milijun stanovnika, iza mnogih zemalja u EU sa čvrstim lockdownom. Pitanje je zašto je znastvenik Štagljar toliko opsjednut Švedskom.
Pokazalo se da mu je vjera u cjepivo ipak bila pretjerana. Izgleda da je ipak dr. Radman bolje prognozirao.
Štagljar kaže da mladi ljudi trebaju biti savjesni a ne sebični, pogledajmo kako:

18.10.2020. Demagoški traži zatvaranje restorana, a sam u njima krši mjere

Ljudi plešu i pjevaju, a policija ne zatvara restorane?
“Primjerice, u posljednjih mjesec dana u Zagrebu i Splitu bio sam u nekoliko restorana gdje su ljudi bili jedni uz druge u zatvorenim prostorima, pjevalo se i plesalo, i nikome ništa. U Kanadi bi u toj situaciji došla policija i zatvorila restoran.”

Izvor: Slobodna Dalmacija

Znanstvenik Štagljar upozorava da se u restoranima krše mjere i da bi policija u njegovoj Kanadi takve restorane zatvorila.
Ovdje ipak treba prihvatiti samokritiku znanstvenika Štagljara s obzirom na javno objavljenu fotografiju iz jednog zagrebačkog restorana upravo u tom razdoblju!

19.10.2020. Maske sigurno pomažu jer se zarazite manje. Zato i nema gripe

‘Prvo trebamo procijepiti ugrožene skupine, a za ostale – koliko ostane. Dobro je u cijeloj priči to da ćemo se štiteći se maskama i distancom od Covida istodobno štititi od gripe. Iskustva na južnoj hemisferi pokazuju da je gripe bilo jako malo i to je upravo zbog svih mjera koje imamo’, poručuje Ambriović Ristov.

‘Maske pomažu, to je jedino u što smo sigurni. Smanjuju broj zaraženih, a ako se i zarazite, smanjuju količinu virusa kojim se zarazite’, jasna je. A pomaže cjepivo koje Ambriović Ristov ne očekuje prije ljeta.

Izvor: Tportal

Štitili smo se maskama i distancom kako kaže znanstvenica i stvarno gripe nije bilo. Zanimljivo je kako to isto nije pomoglo kod Covida ako maske sigurno pomažu.
Znanstvenica Ambriović Ristov sada opet ne očekuje cjepivo prije ljeta. Često mijenja mišljenje o nečemu čime se bavi već dugi niz godina, zanimljivo.

20.10.2020. Pokušava prognozirati, promaši 4 puta

Stanje u ovom trenutku jest zabrinjavajuće, ali nije kritično, istaknuo je liječnik.

Podsjetio je da je Slovenija uvela policijski sat, kao i da se u Irskoj i Velikoj Britaniji uvode strože mjere. “Ako brojka bude išla na 1.500 do 2.000 dnevno zaraženih, moglo bi se dogoditi da do kraja tekućeg mjeseca imamo preko 18.000 zaraženih, što bi moglo značiti više od 600 hospitaliziranih dnevno, što bi moglo dovesti do problema u zdravstvenom sustavu”, rekao je Srića

Izvor: N1

Dr. Srića ranije je za Srbiju rekao da policijski sat nije dobro rješenje ali kako ga je Slovenija uvela onda bi valjda i za nas bio koristan.
U Hrvatskoj niti na vrhuncu drugog vala nije bilo više od 400 novohospitaliziranih dnevno dok je do kraja listopada maksimum iznosio oko 150 dnevno što je četiri puta manje nego je najavio dr. Srića.

20.10.2020. Virus je sezonalan! Kasnije nekoliko puta mijenja mišljenje

“Situacija je ozbiljna jer je ispred nas zimsko razdoblje koje i inače prati porast infekcija od respiratornih virusa, a u kojem će zbog boravka u zatvorenom svakako biti teže održavati sve preporučene preventivne mjere.”

Izvor: IN Portal

Ovdje Đikić evidentno vjeruje u sezonalnost. Kasnije će tvrditi da sezonalnost ne postoji. Pa će onda tvrditi da je “uspješno predvidio” da će val pasti na proljeće, i tako dalje…

20.10.2020. Epidemija će završiti za 6 mjeseci, kad cijepimo 60%-70% ljudi, virus će odumrijeti

Epidemija će završiti za 6 mjeseci. Kad cijepimo 60%-70% ljudi, virus će odumrijeti”

Izvor: Večernji TV

Znanstvenik Štagljar pokazuje veliko nepozavanje samih osnova epidemiologije. Mnogi su tada mislili da cjepivo ima sterilizirajuće svojstvo i spriječava širenje. Znanstvenik Štagljar se vodi postotkom imunih koji daje osnovni epidemiološki model za virus s reprodukcijskim faktorom oko 2,5 i ponavlja riječi kancelarke Merkel sa samog početka pandemije. Ali, radi veliku grešku jer zaboravlja imune od prebolijevanja!

20.10.2020. Pokazuje veliko neznanje samih osnova epidemiologije

“Velike su brojke, nakon što smo imali 1100 slučajeva u petak, danas [utorak] smo imali negdje 823. Dakle, možda su svi oni apeli prije jedno 7 dana kada su Vlada i Stožer ukazivali da se građani moraju malo uozbiljiti urodili plodom…”

Izvor: Večernji TV

Znanstvenik Štagljar danas u više navrata pokazuje veliko nepozavanje samih osnova epidemiologije.
Prvo, brojevi novozaraženih utorkom su redovito značajno manji od onih petkom, zbog manje testiranja vikendom.
Drugo, nikakve mjere ne mogu djelovati u sedam dana, pogotovo imajući na umu vrijeme inkubacije, te vrijeme potrebno za prikupljanje uzoraka, obavljanje testova i objavu rezultata.

20.10.2020. 20% svih zaraženih će trebati kisik, a 5% završiti na respiratoru, od kojih će većina umrijeti

“Od zaraženih 80% neće imati nekih velikih problema, ali 20% će imati ogromnih problema, znači trebat će kisik, a 5% će završiti na respiratoru… kad to pogledate, to bi značilo da će nekih 2,5% do 3% ljudi umrijeti od te bolesti.”

Situacija je opasna i zato sada treba reagirati strožim mjerama da nam se ne dogodi situacija kao u Češkoj koja sada ima i 10.000 slučajeva.

Izvor: Večernji TV

Znanstvenik Štagljar danas u više navrata pokazuje veliko nepozavanje samih osnova epidemiologije.
Znanstvenik Štagljar i 10 mjeseci od pojave virusa ne zna osnovne podatke oko pandemije i virusa. Nitko više ne misli da virus ima smrtnost 2,5% do 3%. Osim znanstvenika Štagljara!
Također ne prati ni podatke o širenju epidemije, pa tako već sada traži strože mjere da nam se ne dogodi situacija kao u Češkoj, ali Češka već duže vrijeme ima puno jače mjere od Hrvatske.

21.10.2020. Mutacije ovog virusa su izuzetno rijetke

Za sada možemo reći da imamo samo jedan virus SARS-CoV-2 i da je dinamika mutacija u ovom virusu izuzetno mala. Prateći učestalost mutacija u izolatima diljem svijeta, utvrđeno je do sada najviše 30-ak mutacija u odnosu na izvorni virus iz Wuhana. Ta je promjena u odnosu na gotovo 30.000 baza koliko jednolančana genomska RNK ovog virusa sadrži zanemariva i nedostatna da ga krstimo novim sojem u odnosu na izvorni – naglasio je Trobonjača.

Trajanje imunosti po cijepljenju svakako je važan, a za buduću sudbinu epidemije i krucijalni parametar. Uspostava cjeloživotne imunosti cijepljenjem omogućila bi eliminaciju SARS-CoV-2 virusa sa zemaljske kugle, kao što je to bio slučaj s velikim boginjama. S druge strane, kratkotrajna imunost dovela bi do kruženja virusa i vjerojatno sezonskog karaktera epidemije – istaknuo je Trobonjača.

Izvor: Jutarnji list

Dr. Trobonjača, imunolog nije dobro pratio situaciju s mutacijama virusa.

23.10.2020. Nije važan broj umrlih nego zagušenje bolničkog sustava

Napominje da se za pandemiju ovakvih razmjera nijedan sustav ne može pripremiti: “Nije broj umrlih ključan jer više ljudi umire od upale pluća ili tuberkuloze nego što je umrlo u godinu dana od covida. No epidemija je opasna jer uništi zdravstveni sustav, to je glavna stvar zašto ovo radimo, bez zdravstvenog sustava ne možemo funkcionirati kao društvo”, kazao je.

Ključna je udaljenost, ponavlja, i dodaje: “Istra i sjeverna Hrvatska su dugo vremena imale mali broj jer su to inače područja s najvećim BDP-om, kultura življenja je možda malo drugačija.”

Izvor: N1

Nije ključan broj umrlih, kaže epidemiolog? Više ljudi umire od tuberkuloze, kaže. Glavna stvar zašto ovo radimo je zaštita zdravstvenog sustava. Epidemiologu Kolariću će, nakon što se ispostavi da zdravstveni sustav može izdržati, ipak postati ključan broj umrlih i to isključivo od Covid-19, ostali uzroci ipak nisu toliko bitni.
Ključna je kultura mantra je kojom se opravdava neznanje zastrašivača. Ako mjere ne funkcioniraju onda je do kulture.

23.10.2020. Hrvatska srlja u jedan neuređeni, nekontrolirani i opasni lockdown

Znanstvenik Ivan Đikić kazao je da se boji da Hrvatska srlja u jedan neuređeni, nekontrolirani i opasni lockdown. I da će on doći onog trenutka kada se situacija više neće moći kontrolirati…

– Ovaj virus nije smrtonosan. On ubija mali broj ljudi u postotku, ali je izrazito opasan. Svi ljudi koji su ikada ignorirali opasnost od virusa, a opasnost je od toga da uđe u sve pore našeg društva, i onda se ljudi boje.

Psiha ljudi, psiha djece, budućnost djece – sve je to zahvaćeno ovim beznačajnim malim virusom u očima nekih, ali u očima znanstvenih podataka to je izrazito opasan virus koji ubija rizičnu populaciju, ali uništava kompletan svijet – kazao je.

Izvor: 24sata

Znanstvenik Đikić se boji lockdowna. Srećom nije se dogodio.
Znanstvenik Đikić jako dobro detektira opasnost virusa na psihološko zdravlje prvenstveno djece ali i cjelokupne populacije.

24.10.2020. Ništa neće opametiti građane osim kažnjavanja

Kaže kako maske moraju postati obaveza i na otvorenom, gdje je nemoguće održavati razmak, a da krajnja mjera treba biti i uvođenje policijskog sata.

…ispričao je Srića za 24sata, dodajući kako ništa neće opametiti građane osim kažnjavanja.

Izvor: Net

Dr. Srića koji je evidentirani serijski kršitelj mjera čini se opsjednut kažnjavanjem i uvođenjem policijskog sata.

25.10.2020. Situacija dramatična – uvedimo zabrane

Prof. dr. Stipan Jonjić s riječkog Medicinskog fakulteta, ocjenjuje da je situacija u cijeloj Europi, ali i u većini svijeta vrlo teška. – Da ne kažem dramatična. Teško je reći zašto je došlo do tako dramatične ekspanzije broja zaraženih, ali za sada mi se čini da je glavni razlog za to sezona koja pogoduje širenju virusa te pojačana okupljanja ljudi u zatvorenim prostorima, što jako pogoduje širenju infekcije. Virus se širi kapljicama koje izbacujemo disanjem, kašljanjem, kihanjem, a vjerojatno i aerosolom, čemu pogoduje hladnije vrijeme i vlaga u zraku.
Sve druge aktivnosti za koje znamo da su odgovorne za veliko širenje virusa treba po mojem mišljenju regulirati zabranama, a ne samo preporukama. Sad smo već u situaciji da imamo 10 do 20 posto pozitivnih na SARS-CoV-2 na broj testiranih, što znači da će biti teško kontrolirati epidemiju klasičnim epidemiološkim mjerama.

Izvor: Novi list

Imunolog Jonjić nije pratio da je primarni način širenja aerosolom. Ne mora pratiti ako ima vjeru u znanost. Uvodio bi zabrane.

27.10.2020. Mjere djeluju tek za 3-4 tjedna

„Bilo bi super da je to tako, ali nisam optimističan da su mjere već donijele takav rezultat. Tri do četiri tjedna je potrebno da mjere pokažu djelovanje, a jedan tjedan da se uopće uvedu“, dodao je Kolarić za N1. „Nema racionalnog objašnjenja zašto je danas u Zagrebu toliko manje zaraženih.”

Izvor: Jutarnji list

Bilo bi super da epidemiolog Kolarić kao stručnjak ipak ponudi neko objašnjenje. To mu je posao.
Najvažnije je zapamtiti da mjere ne donose rezultat odmah nego za tri do četiri tjedna. Nešto što će epidemiolog brzo zaboraviti, njegovi kolege zastrašitelji također.

27.10.2020. Traži strože mjere

Naravno da mislim da bi trebalo uvesti strože mjere jer ove ne mogu biti dovoljne s obzirom na proširenost virusa u populaciji’, kaže Kolarić.

Policijski sat je krajnja mogućnost. „Tada smo imali čvrst set mjera i uspjeli smo praktički eliminirati virus iz populacije. Ako nam se uruši zdravstveni sustav zbog prevelikog opterećenja Covid pacijentima posljedice po zdravlje ljudi, ali isto tako i za gospodarstvo, bit će puno veće nego one od uvođenja adekvatnih mjera“, naglasio je.

Izvor: Net

Naravno da trebaju strože mjere. Može možda i policijski sat. No te sve mjere pokazalo se ne utječu na smanjenje broja slučajeva nego samo vrlo kratko odgode neizbježno. Policijski sat kao epidemiološka metoda srećom u Hrvatskoj nije nikad isprobana.

27.10.2020. Policijski sat imao bi veći efekt od dosadašnjih mjera

Mjere su za njega preblage te smatra kako neće polučiti rezultate. “Na neki način su i zakašnjele. Kažnjavanje za nenošenje maske, nošenje maski na otvorenom, trebalo se donijeti i prije mjesec i pol. Policijski sat imao bi veći efekt od dosadašnjih mjera. Ne treba isključiti ni opciju lockdowna ako se nastavi ovaj trend rasta”, smatra Srića.

Kaže kako ćemo vidjeti rezultate u Sloveniji, koja je uvela policijski sat. “Pričekajmo, ali ne dugo, hoće li nove mjere polučiti rezultat”, rekao je.

“U pitanju više nisu tjedni, u pitanju su dani”, kaže pulmolog Srića..

Izvor: N1

Dr. Srića svako nekoliko dana gostuje na N1 i zaziva prvo restrikcije pa kažnjavanje, nakon toga i policijski sat a sada je dodao i maske na otvorenom. Novost je da je sve to trebalo uvesti prije mjesec i pol iako je sedam dana ranije ustvrdio da situacija nije kritična. Teško je pratiti tijek misli dr. Sriće.

27.10.2020. Znanstvenici trebaju komunicirati znanstveno (izgleda da se to ne odnosi na njega)

Dio znanstvenika govori promišljeno, sukladno trenutačnim znanstvenim spoznajama. A ima i onih koji ne iznose mišljenje struke temeljeno na znanosti, nego svoje osobne stavove koji u ovom trenutku nisu korisni. Međutim, u znanosti nema osobnih stavova jer znanstvenik nije političar. Dakle, stručnjaci moraju imati znanstveno uporište u onome što govore.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Apsolutno se slažemo s Dr. Trobonjačom o načinu na koji znanstvenici trebaju komunicirati. Pratite dalje, jer dr. Trobonjača je izgleda zaboravio na vlastiti savjet.

28.10.2020. Dosta je preporuka, uvedimo izvanredne mjere!

prof. dr. Stipan Jonjić s riječkog Medicinskog fakulteta, ocjenjuje da je situacija u cijeloj Europi, ali i u većini svijeta vrlo teška. Što se tiče mjera, treba prestati s mjerama preporuka, ovo je izvandredna situacija i ako je tako, onda postoje uredbe. To nije pitanje demokracije ni ljudskih prava nego zaštite bolničkog sustava na dobrobit svih. Ako se donesu mjere koje treba poštovati, onda ministri moraju preraspodijeliti ljude. Stožeri će se morati ponašati po izvanrednim mjerama, mobiliziraju ljude, ali cijeli zdravstveni sustav mora shvatiti da više vjerojatno neće biti u mirnodopskom pogonu nego će se možda raditi druge stvari. I svi moramo osvijestiti da ne smijemo raditi nešto što će pogoršati situaciju. Mislim da će to u Hravtskoj ići, naučili smo se nositi s teškim situacijama.

Spekuliramo zašto su mlađi otporniji, jer se govori o starijem imunom sustavu, ali to nije jedino rješenje. Čak i djelomično uspješna cjepiva pomogla bi da se kombinacijom mjera i cjepiva zaustavi širenje infekcije, ističe Jonjić i dodaje…

Izvor: N1

Imunolog Jonjić jasno se pozicionira kao tražitelj restriktivnih, izvanrednih mjera i naglašava potrebu da država nešto učini.
I dalje ima vjeru u cjepiva iako niti jedno još nije odobreno u EU.

30.10.2020. Smatra da je potreban u nužnosti i policijski sat, napada Predsjednika

– Sugeriram kao liječnik s obzirom na vaše izjave u posljednje vrijeme da se testirate, ali ne na Covid i da se bavite poslovima predsjednika RH – poručio je dr. Srića

Apeliram na pojedine političare koji svojim izjavama zbunjuju javnost i time podcjenjuju naš trud i izloženost prvenstveno misleći na predsjednika RH Zorana Milanovića koji je izjavio da sve one koji promišljaju o policijskom satu treba strpati u maricu je nedopustiva i autokratska. Pa koliko činimo moji kolege i ja za zdravlje svakog građana i da smatram da je potreban u nužnosti i policijski sat pa da vidim predsjedniče kako ćete me strpati u maricu. Sugeriram kao liječnik s obzirom na vaše izjave u posljednje vrijeme da se testirate, ali ne na Covid i da se bavite poslovima predsjednika RH – poručio je dr. Srića putem Facebooka.

Izvor: Večernji

Sugerira li dr. Srića da Predsjednik Republike Hrvatske nije zdrav?

31.10.2020. mRNA se koristi za gensku terapiju. Cjepivo može biti stvarno brzo

Istina je da će tzv. oxfordsko cjepivo biti brzo dostupno u velikom broju doza. Dobra je vijest da se ono počelo proizvoditi prije nego što je završena treća faza. Sve to omogućilo je provođenje kliničkog istraživanja prve i druge faze, koje je pokazalo da će cjepivo biti učinkovito i da vrlo vjerojatno neće izazivati ozbiljne nuspojave. Međutim, treba naglasiti važnost temeljne znanosti o vektorskim cjepivima, ali i o genskoj terapiji za koju se virusni vektori i mRNA koristili, čime je prikupljeno dovoljno podataka da se moglo ići u takav rizik pripreme velikih količina doza. Prema tome, stvarno to može biti tako brzo.

Izvor: Večernji list

Znanstvenica opet mijenja mišljenje i to nakon samo desetak dana. Sada ćemo ipak brzo imati cjepivo!?
Novinari su stvarno trebali primijetiti te nedosljednosti i postaviti pitanje u vezi toga.

31.10.2020. Traži oštre mjere za Hrvatsku iz Njemačke. Maske “nas” spašavaju

Čičin-Šain: Treba uvesti strože mjere. Objasnio zašto su maske i provjetravanje jako važni.
On je također istaknuo da maske dovode i do toga da se količina virusa u aerosolima koje izdišemo smanjuje, što znači da je koncentracija virusa u zraku u prostoriji manja ako nosimo masku te da se, ako se netko inficira, inficirao s manjom infektivnom dozom. Važno je i provjetravanje prostorija.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik kreće u sve žešću kampanju zagovaranja lockdowna. Zanimljivo je da je dva dana ranije Vlada poručila da ne idemo u lockdown usprkos tome što je kancelarka Merkel to tražila.
Iznosi vrlo dvojbenu tvrdnju da nošenje maski smanjuje količinu virusa u aerosolima. To je možda točno jedino za FFP2 i FFP3 maske.
Provjetravanje stvarno jest bitno.

31.10.2020. Virus ne mutira puno, maske nas spašavaju

Čičin-Šain: Svi pokušaji stvaranja lijeka bili su neuspješni.

Čičin-Šain je naveo da se radi o virusu koji je relativno stabilnog genoma pa postoje dobre šanse za cjepivo.

I to nam govori da među ljudima koji se zaražavaju bolest nije tako velika, i ako još dodamo tome da taj virus ne mutira tako puno, to što najvjerojatnije objašnjava taj daleko bolji ishod kod većine bolesnika koji se inficiraju je da su se zarazili s manjom dozom, jer ipak većina ljudi nose maske, rekao je Čičin-Šain

Izvor: HRT

Prije nekoliko mjeseci znanstvenik Čičin-Šain najavio je lijek do jeseni. Izgleda da ništa od toga.
Virus je stabilan i ne mutira tako puno je nešto što bi kao virusni imunolog MORAO znati da nije točno. Kako je moguće da ne prati situaciju?

02.11.2020. Počinje vjerovati u sezonalnost

“Krivulje širenja koronavirusa su pod utjecajem mnogih faktora, uključivši i sezonske promjene i društveno ponašanje. Upravo zato se virus širi drugačije u raznim zemljama koje imaju drugačiju klimu i drugačije običaje… stoji iza mišljenja da sugestije o “imunitetu krda” nisu znanstveno opravdane jer bi “širenje zaraze i put do imuniteta uključivalo tisuće mrtvih i nebrojeno veći broj ljudi s trajnim posljedicama te preopterećivanje bolnica”, kazao je Ban.

Izvor: Večernji list

Ranije je negirao sezonske promjene. Ljeto ga je razuvjerilo.
Izjava o imunitetu krda odaje da ne vlada osnovnom terminologijom epidemiologije, područja u koje se žustro upušta, željan medijske pažnje. Imunitet krda je činjenica, ne strategija koju netko pokušava postići. Na koncu, ideja cijepljenja je postići imunitet krda.

02.11.2020. Val nije ni blizu vrha (Val uskoro doseže vrh)

“Tijekom ljeta se bolest polako širila, ali je još uvijek bila pod djelomičnom kontrolom zbog praćenja oboljelih i zbog toga što su ljudi većinu vremena provodili na otvorenom. Promjena vremena i povratak na posao, škole i sveučilišta su sada ubrzali širenje što je očito iz brojeva smrtnih i teških slučajeva u Hrvatskoj”, kazao je Ban ustvrdivši da ovaj val epidemije neće stati sam od sebe jer broj oboljelih nije ni blizu toga da uspori širenje zaraze.

Izvor: Večernji list

Škole ne doprinose značajno širenju koronavirusa.
Broj novozaraženih je blizu vrhunca u trenutku izjave. Nakon prirodnog ciklusa i pridržavanja postojećih mjera drugi val doseže vrhunac krajem studenog.

02.11.2020. Nije zagovornik policijskog sata, osim ako se situacija nastavi kvariti

Moj odaziv u Dubravu je moralan, to je ratno stanje i to moram napraviti. Nakon toga ću se vratiti u svoju matičnu ustanovu. Moramo svi zajedno nastupati – rekao je.

 Problem je održivosti zdravstvenog sustava. Vjerujemo da se može održati, želimo biti optimisti, ali bojim se da gubimo kontrolu.

Srića kaže kako nije zagovornik policijskog sata, osim ako se s dosadašnjim mjerama neće poboljšati situacija.

Izvor: Jutarnji

Dr. Srića je u ratnom stanju što bi moglo objasniti njegova inzistiranja na policijskim satovima i zagovaranju kažnjavanja.-
Sada ipak nije zagovornik policijskog sata iako ga zaziva već neko vrijeme a nekoliko dana ranije uspio se posvađati čak i s Predsjednikom Republike na tu temu.

05.11.2020. Sustav neće izdržati ako se ne uvede policijski sat ili lockdown

“Postojeće mjere su se uvele da se pokuša izbjeći lockdown, no smatram da one neće biti dovoljne. Brojka eskalira, broj hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru raste, i to ukazuje na to da naš zdravstveni sustav neće izdržati ako se ne poduzmu stroge mjere koje će, nažalost, izazvati policijski sat ili lockdown… Većina europskih zemalja to uvodi kao rješenje u aktualnoj situaciji”, kaže Srića.

Izvor: N1

Opet mjere nisu dovoljne i potreban je policijski sat. Možda je dr. Srića trebao upisati policijsku akademiju?

09.11.2020. Žali da nema serološkog istraživanja

Na pitanje hoće li doista kolektivni imunitet biti dosegnut brzo, kako neki tvrde, odgovara da neće.

“Nažalost, nismo proveli kvalitetno serološko istraživanje (dovoljne veličine reprezentativnog uzorka) da bismo znali broj ljudi koji su bili zaraženi, tako da su navodi o stotinama tisuća samo nagađanja. Ne znamo koliko dugo traje imunitet da bismo se uopće pouzdali u kolektivni imunitet kao rješenje ove pandemije” – zaključuje.

Izvor: 24 sata

Epidemiolog Kolarić žali za neprovedenim serološkim istraživanjem a pripada struji koja se opirala tome. Kasnije će nijekati rezultate profesionalnog istraživanja koje su proveli prof. Lauc i prof. Primorac, te i sama država. Upravo zbog velikog broja preboljelih 20-ak dana od izjave počinje pad broja novozaraženih.

09.11.2020. Neprestano i gotovo danonoćno radim u borbi protiv covid-19, gdje sam postigao svjetski priznate znanstvene rezultate

Đikić pisao Plenkoviću: ‘Najgore će biti od prosinca do ožujka, pripremite nove mjere‘

“Takav diskurs u našoj komunikaciji ne podržavam niti ga želim prihvatiti. Stoga ću te izjave pripisati Vašoj preopterećenosti a ne namjeri da me diskreditirate kao znanstvenika. Podsjetit ću Vas na to da od veljače neprestano i gotovo danonoćno radim u borbi protiv covid-19, gdje sam postigao svjetski priznate znanstvene rezultate, te da nastojim građanima i medijima predstaviti recentne podatke kad god me to zatraže. Zbog sveg izrečenog, želim Vam poslati molbu da kao predsjednik Vlade RH svojim govorom umanjite sukobe u medijskom prostoru, te Vam osobno pružam ruku profesionalne suradnje i pomoći u rješavanju ove ozbiljne krize u Hrvatskoj”, kaže Đikić.

Izvor: Jutarnji list

Od prosinca broj novozaraženih je u padu. Do ožujka je broj novozaraženih pao na najniže brojke unazad pet mjeseci.
Znanstvenik Đikić u Hrvatskoj nije dao nikakav doprinos borbi protiv COVID-a 19 kao što je vidljivo iz presjeka njegovih izjava za medije.
Znanstvenik Đikić pruža simboličnu ruku umjesto da kao neki drugi znanstvenici doprinese konkretnijim rješenjima osim zazivanja zatvaranja ljudi u kuće.

10.11.2020. Cjepivo je elegantno – nema nuspojava

“Cjepivo je elegantna platforma, elegantan pristup, nema nuspojava, ali problem bi mogla biti tehnologija primjene. To cjepivo se mora do mjesta upotrebe donijeti smrznuto. Taj dio je usko grlo koje će trebati jako dobro organizirati i pretpostavka je da zemlje imaju već neku strategiju oko toga”, rekao je Jonjić.

Istaknuo je da je tehnologija danas takva, da neće biti problem skladištiti takvo cjepivo. “Važno je cijepiti rizičnu populaciju. Ako cijepimo rizičnu populaciju, riješili smo problem”, rekao je Jonjić, dodavši da se ne radi ni o kakvim izmišljotinama niti urotama, nego da problem treba riješiti.

Izvor: Poslovni dnevnik

I dalje ima bezrezervnu vjeru u cjepiva, sada čak tvrdi da nema nuspojava iako niti jedno još nije odobreno u EU.