01.01.2016.Igor Rudan

Znanstvenika Rudana redovito predstavljaju kao “Član Royal Society, prvi Hrvat nakon Ruđera Boškovića” ili slično. On to ne niječe čak ni u autoriziranim intervjuima i ne znamo kako su novinari došli do toga.
S druge strane, znanstvenik Rudan je dopisni član Kineske akademije znanosti, što se skoro nikad ne spominje.
Primjerice: – “BIOMEDICINAR / NEIZMJERNA ČAST I PRIZNANJE HRVATSKOM ZNANSTVENIKU Dr. Igor Rudan prvi je Hrvat primljen u Royal Society nakon Ruđera Boškovića!”
– “VELIKO PRIZNANJE GENIJU Hrvatski znanstvenik u probranom društvu / Briljantnom hrvatskom znanstveniku i profesoru Igoru Rudanu pošlo je za rukom ono što je samo još čuvenom Ruđeru Boškoviću uspjelo – biti izabran u Kraljevsko društvo Britanske akademije znanosti.”
– “Neznalice s Facebooka mislile su da je prikladno vrijeđati … akademika koji je redovni član Britanske akademije znanosti”

Izvor 1: Jutarnji list
Izvor 2: Jutarnji list
Izvor 3: RTL

Nacionalna akademija znanosti UK je The Royal Society: “The Royal Society … is .. the United Kingdom’s national academy of sciences.”
Jedan dio zabune na koji se očito igra je razlika između ‘britansko’ i UK – UK je politički termin koji osim britanskih otoka obuhvaća i Sjevernu Irsku. Ali nema dileme o kojem se Royal Society radi: upravo onom kojem je član bio Ruđer Bošković. A članovi su bili i Vladimir Prelog i Lavoslav Ružička. Tako da ako jednog dana znanstvenik Rudan i bude primljen u to prestižno društvo, neće biti drugi Hrvat nakon Ruđera Boškovića.
Znanstvenik Rudan nije član The Royal Society, nego jednog od 58 drugih kraljevskih društava kao što su Royal Society for Asian Affairs, Royal Society for the Prevention of Accidents, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Royal Society for the Promotion of Health, Royal Dublin Society ili upravo Royal Society of Edinburgh kojemu je član. Radi se o prilično neeksluzivnoj obrazovnoj dobrotvornoj udruzi s čak 1600 članova (HAZU ima oko 160) koje “uključuje ljude iz znanosti i tehnologije, umjetnosti, humanističkih znanosti, društvenih znanosti, biznisa i javnih službi. … Vrijeme koje naši članovi provode podržavajući i omogućujući obavljanje naših aktivnosti izniman je besplatni resurs čija godišnja javna vrijednost prelazi 0,7 milijuna funti.”
Ne znamo zašto znanstvenik Rudan stalno podgrijava tezu da je član (the) Royal Society.
Categories: Igor Rudan

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *