25.05.2022.Igor Rudan

Igor Rudan upozorio: Mnogi ne znaju da je ova respiratorna bolest prije pandemija bila treći uzrok smrti u svijetu


Sofisticiranim epidemiološkim modeliranjem i nizom izračuna, koji su se temeljili na velikoj količini podataka iz cijelog svijeta, procijenili smo da – ovisno o točnim kriterijima korištenima za dijagnozu ove bolesti – između 292-393 milijuna ljudi u dobi od 30 do 79 godina u svijetu ima KOPB.

Razumije se da, kada ne postoje dovoljno precizni ili pravovremeni podaci o brojnim kompleksnim parametrima koje bi trebalo uvrstiti u epidemiološki model kako bi on mogao predvidjeti pojedine zdravstvene ishode, tada epidemiološko modeliranje nema nikakvog smisla. Stoga se epidemiolozi u nedostatku svih bitnih parametara ne upuštaju u modeliranje, znajući da bi rezultati bili previše nepouzdani, te bi mogli dovesti do potpuno pogrešnih savjeta onima koji odlučuju o zdravstvenoj politici. U takvim slučajevima, kada nemaju dovoljno pouzdanih parametara za modeliranje, epidemiolozi koriste sasvim druge pristupe za procjene budućih ishoda i za to su posebno trenirani.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Rudan pokušava popraviti imidž. Hvali se sofisticiranim epidemiološkim modeliranjem i nizom izračuna za procjenu koja ima golemi raspon. Vrlo sofisticirano.

Najzanimljiviji dio intervjua zapravo rezimira čitavu pandemiju, odnosno odgovor na pandemiju. Akademik Rudan kaže da je razumljivo kada ne postoje precizni podaci modeliranje nema nikakvog smisla. Na osnovu čega je onda tražio najoštrije moguće mjere za građane Hrvatske? Izlasci svaki treći dan iz kuće i slično. Evo i odgovora, Rudan kaže da u takvim slučajevima nastupaju epidemiolozi koji koriste sasvim druge pristupe za koje su posebno trenirani. To je dakle onaj njegov famozni S.U.K.S.O. model koji svakih sedam dana množi s brojem 10 i predviđa za 7 tjedana 10.000.000 zaraženih u Hrvatskoj.

Dakle Akademik Rudan, specijalist epidemiologije, tražio je uvođenje kineskog lockdowna na temelju specifičnih pristupa za procjene budućih ishoda za koje je posebno treniran i mi ne trebamo imati uvid u te specifične pristupe nego vjerovati dragom akademiku na riječ jer to je “znanost”.
Categories: Igor Rudan

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *