25.04.2020.Branko Kolarić

Trenutno se procjenjuje da je njegov letalitet negdje između 0,5% i 3%. Za španjolsku gripu procjenjuje se da je imala smrtnost negdje između 10% i 20%. No to je procijenjeno na temelju povijesnih podataka.

„Neke zemlje s jačom fizičkom izolacijom od ostatka svijeta, poput Islanda ili Novog Zelanda koji su otočne zemlje, možda mogu strogim mjerama, uključujući i zatvaranje granica, potpuno iskorijeniti virus iz svoje populacije, međutim, to je nemoguće za cijeli svijet. Drugim riječima, virus će u većini zemalja, ovisno o mjerama, ponovno izbijati iz žarišta u kojima nije potpuno eliminiran“, kaže naš epidemiolog…

… Zbog takve mogućnosti bit će važno stalno pratiti situaciju zaraze u populaciji, što bi trebalo uključivati nasumična testiranja, rana otkrivanja zaraženih i izolaciju njihovih kontakata. Za tako nešto u Hrvatskoj bi optimalno trebalo biti angažirano 10-ak tisuća ljudi, no trenutno ih nemamo toliko mobilizirano“.

Izvor: Index

Dr. Kolarić precjenjuje letalitet koronavirusa.
Zero covid strategiju smatra jedino i to upitno mogućom na otočnim zemljama poput Novog Zelanda ili Islanda. Bilo bi potrebno 10.000 ljudi za praćenje epidemije.
Categories: Branko Kolarić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *