20.09.2020.Andreja Ambriović Ristov

Utrka za razvoj cjepiva protiv koronavirusa SARS-CoV-2 bez presedana je u povijesti medicine. Trenutačno je devet cjepiva u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i vjerujem da će krajem zime ili početkom proljeća barem jedno biti odobreno. Mislim da bi onda u ljeto iduće godine moglo krenuti cijepljenje s dostupnim cjepivima. Ne vjerujem da će to biti ranije – kaže dr. Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković

Prvo, švedski model nije stjecanje imuniteta krda. Istina je da Švedska ima veliku smrtnost jer im je na početku pandemije umrlo jako puno ljudi u domovima za starije. No, sve mjere koje su poduzeli slične su onima u ostatku EU, a k tome, Švedska je daleko od imuniteta krda. Mi ne znamo hoće li se imunitet krda kod koronavirusa uopće dostići. Ima nekih mjesta koja su tome možda blizu jer su bila jako pogođena, no hoće li preboljena infekcija koronavirusom ostaviti trajni imunitet, to ne znamo.

Izvor: Jutarnji list

Znanstvenica Andreja Ambriović Ristov ponovno daje pogrešne procjene o datumu primjene cjepiva. Nije sigurna hoće li preboljeli u Švedskoj imati trajni(ji) imunitet.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *