02.07.2020.Ivan Đikić

Molekularni biolog i jedan od vodećih svjetskih naučnika Ivan Đikić, komentirajući novi rast broja zaraženih koronavirusom u regionu i svijetu, kazao je jučer za “Avaz” da je ovo samo pokazatelj da je riječ o opasnom virusu i da je došlo do naglog opuštanja.

Đikić ističe da je prvi dio pojave virusa dosta dobro smiren uvođenjem epidemioloških mjera, ali da je nakon toga došlo do popuštanja, i mjera i kod ponašanja ljudi.

Ovo je i dalje prvi val i ponovna pojava lokalnog širenja virusa unutar prvog vala.

Izvor: Dnevni avaz

Želi biti popularan i u “regionu” gdje nema ništa protiv toga da ga redovito predstdavljaju kao “jednog od vodećih naučnika u svijetu”. Đikić pokazuje osebujno shvaćanje valova i epidemije općenito. Smatra da je epidemija pala svuda u svijetu jednako, i gdje su uvedene “stroge mjere” i gdje nisu (Švedska) zbog mjera. Izgleda da su mjere isto zarazne. Objašnjava da se “prvi val” i dalje širi zbog opuštanja, ali uskoro se dolazi opuštati na more u Hrvatsku iako međunarodna putovanja doprinose širenju virusa. Teško je objasniti njegovo ponašanje s obzirom na njegove riječi i, posebno, brigu za Hrvatsku i region.
Categories: Ivan Đikić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *