25.10.2020.Stipan Jonjić

Prof. dr. Stipan Jonjić s riječkog Medicinskog fakulteta, ocjenjuje da je situacija u cijeloj Europi, ali i u većini svijeta vrlo teška. – Da ne kažem dramatična. Teško je reći zašto je došlo do tako dramatične ekspanzije broja zaraženih, ali za sada mi se čini da je glavni razlog za to sezona koja pogoduje širenju virusa te pojačana okupljanja ljudi u zatvorenim prostorima, što jako pogoduje širenju infekcije. Virus se širi kapljicama koje izbacujemo disanjem, kašljanjem, kihanjem, a vjerojatno i aerosolom, čemu pogoduje hladnije vrijeme i vlaga u zraku.
Sve druge aktivnosti za koje znamo da su odgovorne za veliko širenje virusa treba po mojem mišljenju regulirati zabranama, a ne samo preporukama. Sad smo već u situaciji da imamo 10 do 20 posto pozitivnih na SARS-CoV-2 na broj testiranih, što znači da će biti teško kontrolirati epidemiju klasičnim epidemiološkim mjerama.

Izvor: Novi list

Imunolog Jonjić nije pratio da je primarni način širenja aerosolom. Ne mora pratiti ako ima vjeru u znanost. Uvodio bi zabrane.
Categories: Stipan Jonjić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *