02.12.2016.Ivan Đikić

U vodećem znanstvenom časopisu Cell jučer kasno poslijepodne objavljeno je novo istraživanje prof. dr. Ivana Đikića sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, za koje taj svjetski ugledni molekularni biolog kaže da je njegovo dosad najveće otkriće. Riječ je o dosad nepoznatom mehanizmu kojim se koristi bakterija legionela kako bi preuzela kontrolu nad stanicama, što prouzročuje smrtonosne upale pluća kod pacijenata s oslabljenim imunitetom.

Uzbuđenje ne skriva jer upravo je prebacivanje interesa na legionelu pridonijelo tome da su, čim su počeli raditi na enzimu/toksinu SdeA, rezultati dolazili kao na traci: – Svaki je novi eksperiment bio poticaj za nova pitanja, tako da smo u rekordnom roku od šest mjeseci došli do svih ovih otkrića koja su toliko originalna da je i cijela recenzija rada prošl

Naravno, nameće se i pitanje može li ovo otkriće donijeti novu nadu i za oboljele od raka, o čemu kaže: – Teško je to reći, no prema onome što zasad znamo, mnogi su patološki mehanizmi otkriveni kod bakterija prisutni i kod razvoja tumora.

Izvor: Večernji list

Ako pretpostavimo da novinare ne prate Cell iz minute u minutu, zaključujemo da ovakve stvari Đikić sam dojavljuje novinarima. Pogotovo s obzirom na PR-ovski stil članka.
Ni od ovoga nije bilo revolucionarnog lijeka, kao ni od ostalih Đikićevih “izuma”.
Categories: Ivan Đikić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *