26.03.2008. Otkriva lijek za cističnu fibrozu

Lijek za cističnu fibrozu – Ističe da je u novom otkriću riječ o inovativnom pristupu koji je i patentiran jer nisu u pitanju samo važne mogućnosti u nastanku lijekova za cističnu fibrozu nego i dizajn novih terapija protiv bilo koje patogene bakterije, kao i protiv HIV infekcije. Genetska bolest Prof. Štagljar kaže i to da su tri svjetske farmaceutske kompanije već pokazala veliko zanimanje pa su u tijeku i pregovori za otkup licencije za lijekove koji neutraliziraju infekcije koje u oboljelih od cistične fibroze uzrokuje spomenuta bakterija Pseudomonas aeruginosa.

Izvor: Večernji list

I ove godine najavljuje lijek za cističnu fibrozu, kao što će i opet za 14 godina najaviti. Stječe se dojam da se samo bavi najavana lijekova, odnosno PR-om, kako bi dobio novac za nova istraživanja.

05.07.2017. Oboljeli od raka pluća mogu biti sretni i zadovoljni jer postoji njegov lijek

Oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni: “Na pitanje u kojoj su fazi njegova istraživanja lijeka za karcinom pluća te mogu li se pacijenti nadati da će u budućnosti takvi karcinomi biti izliječeni Štagljar je rekao kako je sretan da može reći kako oboljeli mogu biti sretni i zadovoljni. – Upravo smo završili veliku studiju koja je trajala tri godine. Do sada o tome nisam smio pričati, ali nisam niti htio izlaziti u javnost o stvarima koje nisu bile 100% sigurne. Sada sa sigurnošću mogu reći da za 6 do 12 mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je jedna predivna vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu umre godušnje 1,6 milijuna ljudi, rekao je Štagljar.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Prošlo je više od godinu dana od prethodne najave, ali lijeka nema. U stvari, od lijeka za rak ništa do sada, a mnogi pacijenti za koje je rekao da mogu biti sretni i zadovoljni su u međuvremenu umrli. Ovo je jako neetična manipulacija nadama oboljelih, rodbine i prijatelja, možda sve u svrhu PR za dobivanje projekta istraživanja.

02.01.2018. Moj lijek za rak je svjetsko čudo!

Svjetsko čudo: “Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj”, rekao je Štagljar. “Put do ovakvog otkrića traje 8-10 godina, međutim u njegovu slučaju trajao je pet godina. Primijenili smo novu tehnologiju koju smo razvili prije 3-4 godine i s kojom sada možemo proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija na neki način svjetsko je čudo koje će uskoro biti primjenjivano ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća, već u mom laboratoriju proučavamo i lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke”, kazao je Štagljar.

Izvor: Index

Znanstvenik Štagljar otkrićem lijeka za rak uznemirio je znanstvenika Đikića koji je lijek za rak otkrio još 2008. godine. Objavu možete pogledati ovdje. Koliko je poznato do sada niti jedan od ta dva lijeka nije u primjeni.

25.02.2020. Otkrio ne jedan nego 3 (!) pametna lijeka za rak pluća

Igor Štagljar o velikom uspjehu svog istraživačkog tima: Otkrili smo tri nova ‘pametna lijeka‘ za rak pluća. Godišnje bi mogli spasiti 60.000 ljudi.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Znanstvenik Štagljar je upravo podigao PR uloge u svom projektu života, lijeku za rak, za koji se kliničko istraživanje provodi u Hrvatskoj i pod prijetnjom je prekida zbog mogućeg širenja virusa. Je li to razloga za objavu u sljedećem upisu?

26.02.2020. Pokazuje elementarnu matematičku nepismenost pri minoriziranju virusa

-Zaraženih je, ajmo reći, svih 77.000 da je u Wuhanu. 77.000/11.000.000 = 0.007. Ilitiga 0.7 % je zaraženo stanovnika Wuhana. 99.3% Wuhana NEMA virus. U gradu odakle je krenula epidemija. Također, ne zaboravimo da je preko 10.000 ljudi u međuvremenu preboljelo virus. Dakle TRENUTNA brojka oboljelih nije 79.300 nego 79.300 – 10.000 ozdravljenih (i minus 2500 umrlih) tj trenutno ima debelo ispod 70.000 zaraženih, a ne 79.300 – napisao je i dodao: ‘Što je sa smrtnosti od virusa?’. -E pa, ako imate preko 80, i zaraženi ste sa virusom, šansa da umrete je 14.8%. Što znači da će 85.2% ozdraviti. Ako imate od 50- 60 godina, imate 1.3% šansu umrijeti ako ste zaraženi sa virusom. Za mlađe od 40, šansa je 0.2%. dakle 99.8% mladih ispod 40 godina koji se zaraze, će ozdraviti, ali… To je samo ako se zarazite. Šansa da se zarazite je, na temelju skoro 3 mjeseca epidemije na izvoru zaraze, Wuhanu – 0.7%. Dakle 99.3% je šansa da virusa nikada vidjeti nećete – objasnio je Štagljar.
Ističe nadalje da ‘na tih 0,7% tek idu postotci, pa tako ako imate 85 godina, imate 0.7% šanse uopće pokupiti virus, pa ako ga pokupite imate još 14.8% šanse umrijeti od njega, odnosno ukupno imate 0.103% šanse umrijeti od tog virusa. To znači da imate 99.897% šanse NE UMRIJETI od tog virusa’. -Za jednog 45-godišnjaka, te dvije šanse pomnožene iznose 0.0028% da će ih koronavirus ubiti. A 99.9972 da neće. Za jednog 35-godišnjaka šansa da će umrijeti od ovog čuda je 0.0014%. A da neće umrijeti je 99.9986% Pazite, to je 0.7% da ga uopće dobijete i 0.2% da umrete od njega, ako ste ispod 40 godina starosti – napisao je Štagljar.
-Nadalje, zapitajte se usput zašto se tako malo spominje preko 10.000 Kineza koji su OZDRAVILI od tog virusa? Kome to nije zanimljiva vijest i zašto nije? Tko živi od toga da vi što više čitate njihove članke i kupujete njihove novine? Usput, Kina ima 1.386.000.000 stanovnika. zaraženo je njih 77.000. na 1.4 milijarde Kineza sto je samo 0.0055% svih Kineza. To znači da u zemlji odakle virus dolazi, 99.9945% stanovništva NEMA virus i da, ako posložite 10.000 Kineza, 5 će ih imati virus a 9.995 neće. ETO koliko je virus zarazan!

POANTA CIJELE PRIČE:

DA, OPASNOST POSTOJI, NO POTPUNO JE NEPOTREBNO STVARATI OVAKVU PANIKU! ZATO, APEL MEDIJIMA – DAJTE SE, MOLIM VAS, MALO SKOCKAJTE! JASNO MI JE DA MORATE PRODAVATI VAŠE NOVINE, POVEĆATI GLEDANOST ITD, ALI OVO JE FAKAT PREVIŠE …”, napisao je Štagljar na Facebooku.

Izvor: N1

Znanstveniku su se potkrale ozbiljne pogreške u metodologiji. Osim što potpuno potcjenjuje virus i nije baš niti najpismeniji. Proziva medije za senzacionalizam Reagirao je i faktograf! Pogledajte ovdje.

11.03.2020. Ne osjeća se kompetentno pisati o pandemiji – s pravom

Ne osjeća se kompetentno! Njegov kolega znanstvenik Rudan kaže “Zanimljivo je kako se vodeći svjetski znanstvenik iz Toronta, poput Igora Štagljara, ne osjeća dovoljno specijaliziranim pisati o ovoj temi. Vrijedi malo razmisliti o tome. ”

Izvor: Facebook zid Igora Rudana

Izgleda nam kako su dva Igora bili najbliži suradnici među znanstvenicima, a u isto vrijeme znanstvenik Rudan nam objašnjava kako se znanstvenik Štgaljar ne osjeća dovoljno kompetentnim. Nije ni čudo, obzirom na prethodnu računicu! Zanimljivo je kako je kasnije odjednom stekao kompetenciju i to u području koje nema veze s njegovim.

18.03.2020. Promjena – nekoliko dana nakon što negira opasnost od virusa, traži “socijalno distanciranje”

MORATE biti doma koliko je više moguće, počevši od sada. Jedini način da spriječimo sirenje ovog virusa je društveno distanciranje. Ne sutra, već DANAS! I, čitajte Igor Rudan & Gordan Lauc objave – informirajte se od najboljih i najkompetentnijih stručnjaka!

Socijalno distanciranje ne znači da ne smijete izaći u šetnju ili ići na jogging van u prirodu! Da, naravno da smijete ali ne smijete biti u kontaktu s ljudima … hajdemo svi na Sljeme ili Marjan, samo nikako zajedno!

Prema profesoru Igoru Štagljaru Kinezi su “satrli” COVID-19 ponajprije zbog mogućnosti autoritativnog provođenja teških mjera.

“Zato što su najstrožim mjerama karantene zabranili ljudima da izlaze na četiri tjedna te su na taj način spriječili nove infekcije.”

Mi se i više od toga zahvaljujemo profesoru Štagljaru kojeg smo mislili zateći sljedećim pitanjem, no odgovor koji smo dobili u velikoj mjeri “pije vodu”, uz nadopunu kako je “socijalno distanciranje” puno lakše provesti u zemlji poput Kine koja može vrlo lako i jednostavno provesti autoritativne promjene, za razliku od Europe, a posebice južnjaka, Talijana i Španjolaca koji pozivajući se na demokraciju čini u prenesenom smislu riječi samoubojstvo


Izvor: Start

Nekoliko dana nakon što smo ga je Rudan prokazao da se ne osjeća kompetentno, potpuno mijenja stavove i traži potpuno “socijalno distanciranje”. Govori u prvom licu množine “hajdemo” iako se stanovnicima Hrvatske obaća iz Kanade.
Hvali radikalni autoritativni pristup Kine.

31.03.2020. Uzbuđeno javlja da dobija novce za pandemijska istraživanja

“Uzbuđen sam što mogu objaviti da je moj laboratorij jedan od rijetkih laboratorija na Sveučilištu u Torontu koji provodi tzv. kritična istraživanja vezana uz COVID-19”, javio je putem svoje stranice na Facebooku Igor Štagljar, profesor Sveučilišta u Torontu.

Uzbuđenje znanstvenika Štagljara koincidira i s njegovom drastično izmjenjenom pričom o opasnostima od koronavirusa.
Znanstvenik Štagljar prvi je od naših znanstvenika koji je objavio važno otkriće vezano uz COVID19. Najavio je izradu testa, glede kojeg je kasnije objavio podatak da ima značajan udjel u dobiti od mogućeg profita pa se time de-facto svrstava u korona-poduzetnike.

09.04.2020. Morat ćemo naučiti živjeti u četiri zida

Mišljenja sam da će se nakon otprilike tri mjeseca stroge izolacije broj slučajeva početi smanjivati do te mjere da će biti moguće relaksirati neke aspekte izolacije… To znači da će, vrlo vjerovatno, biti moguće da se jedan dio radno sposobne populacije vrati poslovima, što će ipak donekle smanjiti negativni utjecaj na ekonomiju – kaže Štagljar.

Radi se o izuzetno infektivnom virusu s visokim reproduktivnim (RO) faktorom, koji određuje koliko osoba će u prosjeku biti zaraženo. Primjerice, RO za virus gripe iznosi 1,3, što znači da će jedna osoba koja ima gripu zaraziti 1,3 druge osobe. U slučaju ovog koronavirusa taj RO je 2,5! Dakle, osoba zaražena koronavirusom će prenijeti virus na 2,5 (zaokružimo to na 3) nove osobe, a te tri će onda taj virus eksponencijalno širiti dalje, što će rezultirati činjenicom da će za mjesec već biti zaraženo malo više od 400 osoba – a sve to zbog one prve, inicijalno zaražene osobe – kaže Štagljar.

Izvor: Dnevni Avaz

Neutemeljene prognoze znanstvenika Štagljara. Šlampavo ‘zaokruživanje’ R0 s 2,5 na 3 dovodi do dvostruko više slučajeva u mjesec dana i pokazuje da slabo barata epidemiologijom. Pri davanju ovog intervjua reprodukcijski faktor u Hrvatskoj je brzo padao i već bio na 1, što pokazuje da je epidemijski val zamirao. Zanimljivo je da su ovakva nagovaranja došla kratko nakon što je nijekao opasnost od virusa. Ne zna se ima li veze sa zaustavljanjem kliničkih istraživanja njegova “lijeka za rak” u Hrvatskoj.

11.04.2020. Ne želi da se u Hrvatskoj slabe mjere za Usrks. U Kanadi ne govori ništa

Prof. dr. Igor Štagljar: “Normalnom životu vratit ćemo se tek kad pronađemo cjepivo”.
Zato se, kaže, iznenadio kad je pročitao da je Vlada odlučila ublažiti mjere socijalnog distanciranja za uskrsne blagdane. Bojim se da bi nam se ta odluka mogla obiti u glavu. Ništa, morat ćemo sada pričekati tri do četiri tjedna, koliko je potrebno od inicijalne zaraze do moguće smrti, te onda vidjeti koliko ima novoregistriranih COVID-19 slučajeva i njegovih žrtava, upozorava.

Izvor: Poslovni

Odluka Vlade o ublažavanju mjera u prvom valu pokazala se apsolutno ispravnom. Samo pukom srećom nije nam se ništa obilo o glavu, čak je turistička sezona bila mnogo bolja od prvotnih očekivanja. Ujedno je i on sam uživao na Jadranu.

25.06.2020. Dezinoformira da se virus primarno širi kapljično

Nove spoznaje o virusu
ŠTAGLJAR: Definitivno znamo puno više o virusu SARS-CoV-2 nego prije šest mjeseci kada nam je bilo savjetovano da svi oni koji su se vratili s putovanja moraju ostati u kući 14 dana. Sada znamo da se virus primarno širi putem kapljica koje izlaze iz usta tijekom govora, kihanja i kašljanja. I to kada se osobe nalaze u bliskom kontaktu. Te kapljice brzo padnu na tlo ili površine okolnih predmeta – dakle, ne putuju zrakom dulje vrijeme. Također znamo da se u rijetkim slučajevima ljudi mogu zaraziti nakon što su dirali kontaminirane površine raznih predmeta. ŠTAGLJAR: S primjenom pravilnih preventivnih mjera poput fizičke distance, sjedenja na udaljenim stolcima u kazalištu, kinu, terenima, nošenja maski u zatvorenim prostorijama te izbjegavanja direktnih kontakata, grljenja, rukovanja, tapšanja i naguravanja, mi već sada možemo imati brojne od tih kulturnih, glazbenih i sportskih događaja.
No pitanje je imamo li dovoljno odgovorne građane koji će se takvih mjera pridržavati.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Štagljar nije epidemiolog i shodno tome iznosi netočan način širenja virusa jer se virus primarno širi kroz aerosol u zraku. Znanstvenik Štagljar, kao i neki drugi njegovi kolege, smatra da (obični) ljudi nisu kadri pridržavati se jednostavnih uputa, dok ih se u isto vrijeme upravo on ne pridržava (kao što vidimo na donjoj slici). Takvim svojim neprimjerenim ponašanjem jako narušava povjerenje tzv. “običnih ljudi” u tzv. “struku”.

05.09.2020. Djeca su opasna. To ne govori u Kanadi, niti ga itko pita

Ne treba previše filozofirati nego uvesti mjere koje su uvele najuspješnije države u borbi protiv Covida-19. To su prije svega Japan, Južna Koreja, Vijetnam, Novi Zeland i Australija…

Definitivno treba otvoriti škole, ali samo ako možemo osigurati savršene epidemiološke uvjete – besprijekornu ventilaciju, smanjeni broj učenika u razredu, hibridni tip nastave, kao i obavezno nošenje maski za sve učenike starije od 10 godina. Da, zaražena su djeca izuzetno opasna za starije članove kućanstava, pogotovo za one iznad 65, i za osobe s raznim bolestima. Budući da u Hrvatskoj nekim kućanstvima žive i tri generacije, to bi mogla biti tempirana bomba. Zato bi mjere u školama mogle odrediti sudbinu događaja.

Izvor: 24sata

Znanstvenik Štagljar uopće ne prati razvoj u svijetu, ali bi uvodio mjere. Japan je imao vrlo slabe mjere. Vijetnam, Novi Zeland i Australija najstrože pandemijske mjere. Južna Koreja posebna priča. Što točno predlaže znanstvenik Štagljar, i to “bez filozofiranja”?

Igor Štagljar pridružuje se “znanstvenoj” ekipi koja se tijekom pandemije okomila na djecu iako za to što tvrdi nisu postojali nikakvi znanstveni dokazi. Šteta koja je učinjena djeci diljem svjeta je nenadoknadiva. Mjere u školama nigdje nisu odredile sudbinu događaja.

04.10.2020. Dobit će veliki udjel u “bilijunima dolara” za svoje izume

Očekuje “bilijune dolara” od suradnje s farmaceutskom industrijom: “Mislim da je to žalosno jer ja želim jedan dio svoj znanja vraćati u moju domovinu Hrvatsku i spreman sam jednog dana, možda za 7, 8 godina vratit se za stalno, ali kad vidite da vas vlastita zemlja dočeka na takav način onda je to baš jedan gorak okus u ustima jer mislite da bi moglo i bolje.

Voditelj Stanković pita ima li novaca od farmaceutske industrije za patente lijekova. Igor Štagljar prvo kaže da nema ništa a samo minutu kasnije da ima 50% od “bilijuna dolara”, od 50% dijeljeno na 3 dijela… Naglasio je da ne donosi ocjene na temelju paušalnih podataka već na temelju znanstvenih dokaza.

Izvor: Dalmacija Danas

Pogledajte video emisije NU2 od 31 minute ovdje. Također, što se tiče paušalnog i dokaza, pogledajte ostale zapise na ovoj stranici.

05.10.2020. Piše o epidemiji jer je iz medija saznao da ima dezinformacija. Postaje superširitelj infodemije

Kako ste se odlučili pisati o epidemiji?
“Saznao sam iz medija da postoji jako puno dezinformacija kojima su ljudi non-stop bombardirani i sva sreća da smo se moj kolega i prijatelj Igor Rudan i ja i još brojni drugi odlučili da javno pišemo o toj pandemiji i stvarno bih se htio zahvaliti svim medijima koji su gurali nas znanstvenike u prvi plan… i moram spomenuti vrsne hrvatske novinare koji su pisali o covidu 19 i u biti debunkirali brojne izjave nekih ljudi koji su svi htjeli dokazati da taj covid 19 samo mala blaža gripica i da će će to ubrzo završiti, nestati i tako dalje.”

Izvor: Intervju za NU2 od 21. minute

Prvo uključivanje znanstvenika Štagljara – na vrhu stranice, od 26.2.2020. upravo je primjer takvog ponižavanja virusa i nerealnog umanjivanja opasnosti. Znanstvenik Rudan je također u početku pandemije redovito uspoređivao Covid s gripom i jako umanjivo opasnost. U istom obraćanju javnosti znanstvenik Štagljar proziva i medije! Zanimljivo je da novinari koje hvali nisu nikad debunkali njega i znanstvenika Rudana baš u ovome o čemu priča!

05.10.2020. Relativizira smrti od Covid, rak je opasniji, istraživanja poput njegova treba nastaviti

“Do sada je milijun mrtvih od Covida, što u biti nije loše, u cijelom svijetu, no od raka je umrlo do sada 10 milijuna. Ako ubrzo ne shvatimo da moramo se vratiti natrag ovim istraživanjima karcinomima, kliničkim istraživanjima eksperimentalnih lijekova koji su svi obustavljeni momentalno… da ćemo nakon ove pandemije ubrzo biti svjedoci jedne druge a to je onkološka…”

Izvor: Intervju za NU2 od 14. minute

Znanstvenik Štagljar smatra da milijun umrlih “u biti nije loše”.
Ispravno prosuđuje da posljedice lockdowna odnose puno više života.
Saznajemo da je njegov najveći projekt, kliničko istraživanje mogućeg eksperimentalnog lijeka za rak na Jordanovcu obustavljeno (vjerojatno zbog imunokompromitiranosti pacijenata). Ne znamo kad je zaustavljeno, ali znamo da je u početku epidemije u Hrvatskoj znanstvenik Štagljar čudno umanjivao opasnost od virusa. Možda je samo htio da se istraživanje ne zaustavlja i da se time može spasiti puno više života.

18.10.2020. Traži strože mjere, a sam drsko u našoj zemlji krši postojeće i hvali se

Apelira na odgovornost
Kaže kako je dosta s apelima građanima jer oni očito ne funkcioniraju, stoga je potrebno poduzeti strože mjere.
Za švedski model kaže kako zapravo nije bio tako blagipristup krizi. “U Švedskoj je do sada svega 8 posto populacije bilo zahvaćeno virusom. Po broju umrlih na milijun stanovnika je u top 10 zemalja u svijetu.”
“Nisam za taktiku prirodnog prokuživanja virusom. Mišljenja sam da nas jedino cjepivo može spasiti.”
Ne slaže se s kolegom Miroslavom Radmanom koji vjeruje da je moguće da se virus sam uništi Smatra da će nas od pandemije spasiti isključivo cjepivo.
Virus je skoro pa i bezopasan za mlade ljude, kaže Štagljar i poručuje da trebaju biti savjesni, a ne sebični.

Izvor: N1

Apeli ne funkcioniraju jer ih se znanstvenici poput dvojice Igora ne pridržavaju. Glavni epidemiolog u Švedskoj izjavio je “ovo je maraton, a ne sprint”. Švedska je trenutno 43. u svijetu po broju umrlih na milijun stanovnika, iza mnogih zemalja u EU sa čvrstim lockdownom. Pitanje je zašto je znastvenik Štagljar toliko opsjednut Švedskom.
Pokazalo se da mu je vjera u cjepivo ipak bila pretjerana. Izgleda da je ipak dr. Radman bolje prognozirao.
Štagljar kaže da mladi ljudi trebaju biti savjesni a ne sebični, pogledajmo kako:

18.10.2020. Demagoški traži zatvaranje restorana, a sam u njima krši mjere

Ljudi plešu i pjevaju, a policija ne zatvara restorane?
“Primjerice, u posljednjih mjesec dana u Zagrebu i Splitu bio sam u nekoliko restorana gdje su ljudi bili jedni uz druge u zatvorenim prostorima, pjevalo se i plesalo, i nikome ništa. U Kanadi bi u toj situaciji došla policija i zatvorila restoran.”

Izvor: Slobodna Dalmacija

Znanstvenik Štagljar upozorava da se u restoranima krše mjere i da bi policija u njegovoj Kanadi takve restorane zatvorila.
Ovdje ipak treba prihvatiti samokritiku znanstvenika Štagljara s obzirom na javno objavljenu fotografiju iz jednog zagrebačkog restorana upravo u tom razdoblju!

20.10.2020. Epidemija će završiti za 6 mjeseci, kad cijepimo 60%-70% ljudi, virus će odumrijeti

Epidemija će završiti za 6 mjeseci. Kad cijepimo 60%-70% ljudi, virus će odumrijeti”

Izvor: Večernji TV

Znanstvenik Štagljar pokazuje veliko nepozavanje samih osnova epidemiologije. Mnogi su tada mislili da cjepivo ima sterilizirajuće svojstvo i spriječava širenje. Znanstvenik Štagljar se vodi postotkom imunih koji daje osnovni epidemiološki model za virus s reprodukcijskim faktorom oko 2,5 i ponavlja riječi kancelarke Merkel sa samog početka pandemije. Ali, radi veliku grešku jer zaboravlja imune od prebolijevanja!

20.10.2020. Pokazuje veliko neznanje samih osnova epidemiologije

“Velike su brojke, nakon što smo imali 1100 slučajeva u petak, danas [utorak] smo imali negdje 823. Dakle, možda su svi oni apeli prije jedno 7 dana kada su Vlada i Stožer ukazivali da se građani moraju malo uozbiljiti urodili plodom…”

Izvor: Večernji TV

Znanstvenik Štagljar danas u više navrata pokazuje veliko nepozavanje samih osnova epidemiologije.
Prvo, brojevi novozaraženih utorkom su redovito značajno manji od onih petkom, zbog manje testiranja vikendom.
Drugo, nikakve mjere ne mogu djelovati u sedam dana, pogotovo imajući na umu vrijeme inkubacije, te vrijeme potrebno za prikupljanje uzoraka, obavljanje testova i objavu rezultata.

20.10.2020. 20% svih zaraženih će trebati kisik, a 5% završiti na respiratoru, od kojih će većina umrijeti

“Od zaraženih 80% neće imati nekih velikih problema, ali 20% će imati ogromnih problema, znači trebat će kisik, a 5% će završiti na respiratoru… kad to pogledate, to bi značilo da će nekih 2,5% do 3% ljudi umrijeti od te bolesti.”

Situacija je opasna i zato sada treba reagirati strožim mjerama da nam se ne dogodi situacija kao u Češkoj koja sada ima i 10.000 slučajeva.

Izvor: Večernji TV

Znanstvenik Štagljar danas u više navrata pokazuje veliko nepozavanje samih osnova epidemiologije.
Znanstvenik Štagljar i 10 mjeseci od pojave virusa ne zna osnovne podatke oko pandemije i virusa. Nitko više ne misli da virus ima smrtnost 2,5% do 3%. Osim znanstvenika Štagljara!
Također ne prati ni podatke o širenju epidemije, pa tako već sada traži strože mjere da nam se ne dogodi situacija kao u Češkoj, ali Češka već duže vrijeme ima puno jače mjere od Hrvatske.

30.11.2020. Traži mjere nakon vrha vala i optužuje iako uopće ne prati brojeve

Očigledno još nismo na vrhuncu ovog drugog vala jer svakodnevno čujemo i čitamo iz medija da se broj novozaraženih konstantno povećava.
No, ako slušate Vladu, Stožer i neke znanstvenike iz znanstvenog vijeća koje savjetuje Vladu RH, onda ćete vidjeti da je po njima situacija pod kontrolom, što naravno nije točno. Drugim riječima, najgore što se Hrvatskoj moglo dogoditi je da je sada ispolitizirala ovu zdravstvenu krizu oko pandemije, a, nažalost, moram primijetiti da smo na “jako dobrom putu” da nam se uskoro dogodi ono što se dogodilo i u SAD-u od početka ove pandemije, a to je da je pandemija u potpunosti polarizirala naše društvo.

Hrvatska je od početka/sredine listopada ove godine definitivno preuzela švedski model. Problem je jedino u tome što jedan veliki broj građana RH nije savjestan, nema empatiju i totalno ignorira ovu pandemiju. Po meni je to zabrinjavajuća vijest, kaže Štagljar i dodaje: – Ako pitate vrsne svjetske epidemiologe što misle o švedskom modelu, njih cca 95% će vam reći da je on loš jer nije human, a također niti ekonomski isplativ.

Ali, htio bih napomenuti da uvođenje strogih mjere predstavlja humani i etičan čin, koji je pritom i medicinski opravdan jer će spasiti mnogobrojne živote ljudi koji inače ne bi umrli da se nisu zarazili ovim virusom.

Izvor: Jutarnji list

Baš je tada već prošao vrhunac drugoga vala i lockdown je izbjegnut.
Upravo grupa znanstvenika potpisnika Apela 26 i pridruženi članovi željeli su ispolitizirati situaciju. Do polarizacije društva nije došlo jer je narod prepoznao namjere zastašivača. Narod ima samo jedan cilj, a to je stari, normalni život.
Znanstvenik Štagljar priznaje da je Hrvatska odabrala ‘švedski model’ i da napori znanstvenika zagovaratelja strogih mjera nisu urodili plodom. Ima pogrešne ideje o uspjehu švedskog modela.
Ponavlja dogmu zagovornika oštrih mjera da su one u stvari ‘humane’. Isto je govorio i kineski dopisni akademik Rudan: ‘Kinezi postupili humano’. Neprhvatljivo je da znanstvenici koji žive u inozemstvu za hrvatske građane traže najoštrije mjere, pogotovo ako se veže uz njihove poslovne interese. U slučaju znanstvenika Štagljara to je prekid i možebitni nastavak kliničkog istraživanja njegova ‘lijeka za rak’ u Hrvatskoj.

01.12.2020. Uobičajene laži o Švedskoj, zašto?

Opet naglašavam, brojke nikada ne lažu pa je vidljivo da je taj “švedski pristup” ovoj pandemiji jedino rezultirao golemom smrtnošću njihove populacije – do sada oko 6700 građana, što je 660 umrlih na milijun stanovnika, a to Švedsku svrstava u top 20 najgorih država u svijetu po smrtnosti po glavi stanovnika. Švedska je, dakle, nastojala svoju ekonomiju ostaviti otvorenom kako bi, između ostalog, spasila gospodarstvo i radna mjesta.

Izvor: Večernji list

Nejasno je zašto znanstvenik Štagljar iznosi neistine, jer je poznato da Švedska nije imala svoj pristup – inače klasični, provjereni – ne da bi ‘spasila gospodarstvo’ nego jer je smatrala da je to ispravno s javnozdravstvenog stajališta. Nerazumljive su ovako teške optužbe na račun jedne suverene države i sigurni smo da ih se u svojoj Kanadi znanstvenik Štaljar ne bi usudio iznijeti.

Švedska je na koncu imala jednu od najmanjih smrtnosti (mjereno kroz višak smrti) u razvijenom svijetu..

02.12.2020. I prije cijepiva traži restrikcije za necijepljene

Restrikcije, restrikcije, restrikcije.
“No, moram naglasiti da smatram da bi osobe koje se ne žele cijepiti trebale imati brojne restrikcije glede njihovog slobodnog kretanja svijetom, dakle, putovanja, dobivanja dozvola za posao, posjeta barovima, raznim sportskim događajima…”, kaže prof. Štagljar. Uvjeren je, naime, u sljedeće: “Mislim da svakome mora biti jasno da, sve dok ne postignemo 70 posto procijepljenost s ovim novim efikasnim i sigurnim cjepivima protiv Covida-19, SARS-CoV-2 virus neće izumrijeti, već će biti u slobodnoj transmisiji diljem svijeta”, kategoričan je ugledni hrvatski znanstvenik.

Putinova odluka odlična je poruka teoretičarima zavjera o “novom svjetskom poretku” i “dubokoj državi”

Izvor: Direktno

Znanstvenik Štagljar se vrlo rano odredio kao pobornik prisile za cijepljenje i pogrešno procijenio da je za zaustavljanje epidemije važno 70% procijepljenosti, kao što se kasnije pokazalo. Sada više ne vjeruje da postoje i oni koji su preboljeli?

I Štagljar poput Cecija zalazi u sfere teorija zavjera.

23.03.2021. Novi uspjeh: najbolji test za Covid

Igor Štagljar i njegov tim razvili novi test za provjeru antitijela.

Izvor: HRT

Još jedno izvrsno otkriće znanstvenika Štagljara od kojeg možda neće, a možda će i imati materijalne koristi. Jer objasnio je da razvoj lijekova (je li ovo lijek?) na svom sveučilištu radi tako da njegova kompanija ima udjel u dobiti ako je bude. Odnosno kako je rekao udjel u “bilijunima dolara kad se počnu slijevati”. Ovu temu testa, nakon lijekova za cističnu fibrozu i rak, kasnije će redovito eksploatirati za PR u Hrvatskoj. U kojoj je htio isposlovati lockdown. Iz Kanade. Što nema veze s njegovim istraživanjem “lijeka” za rak u Zagrebu.

23.02.2022. Vraća se na cističnu fibrozu nakon neuspjeha s lijekom za rak i testovima

Tim Igora Štagljara otkrio misterij cistične fibroze: “Ovo je prava revolucija, koja će bitno smanjiti smrtnost”

Izvor: Novi list

Nakon neuspjeha u dobivanju “udjela u bilijunima dolara” koji bi se slijevali od ljekova za rak i testova za Covid, te neuspjeha u nametanju lockdowna u Hrvatskoj, vraća se PR projetku od prije deset godina: cističnoj fibrozi!

01.07.2022. Dobrotvor poklanja testove umirovljenicima

USPJEH DR. ŠTAGLJARA
Tim znanstvenika predvođen hrvatskim stručnjakom osmislio novi test za koronu: ‘Evo kako funkcionira…‘

Neu-SATiN je inovativni serološki test za detekciju tzv. neutralizacijskih antitijela protiv bilo koje varijante i podvarijante novog koronavirusa, i to direktno iz krvi ljudi koje testiramo. Za njega nam je potrebno samo par kapljica krvi koje se pomiješaju sa tri reagensa specifična za našu Neu-SATiN metodu.

Nedavno sam dogovorio suradnju s prof. Brankom Kolarićem, ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i zbog toga sam izuzetno sretan. Kolega Kolarić i njegovi suradnici uskoro će nam poslati uzorke krvi nekoliko stotina umirovljenika, korisnika zagrebačkih domova za starije, kako bi u mojem laboratoriju u Torontu detektirali točnu količinu neutralizacijskih antitijela kod tih osoba u različitim razdobljima nakon cijepljenja trećom ili četvrtom dozom. Te laboratorijske analize moj laboratorij će za Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar u cijelosti obaviti bez naknade. Bit će to poklon moga laboratorija i Sveučilišta u Torontu hrvatskim umirovljenicima – naglasio je Štagljar.

Nadalje, kanadska vlada je sa 1,5 milijuna kanadskih dolara financirala istraživanja seroloških testova SATiN i Neu-SATiN.

Iako se dosad bavio prvenstveno tumorima, Štagljar je u pandemiji dio svojih istraživanja usmjerio na borbu protiv pandemije.

Također, odigrao je iznimno važnu ulogu u domovini upozoravajući na opasnosti širenja koronavirusa i nužnost uvođenja epidemioloških mjera zbog čega je često bio na meti agresivnih protivnika mjera i antivaksera.

Izvor: Jutarnji list

Nakon što je 22.3.2021 objavio otkriće revolucionarnog testa za otkrivanje antitijela SATiN sada nam znanstvenik Štagljar donosi otkriće novog revolucionarnog testa Neu-SATiN. Čestitke znanstveniku Štagljaru na revolucionarnom otkriću.

Altruisti kakvi jesu, Igor Štaljar i Branko Kolarić dogovorili su suradnju, pogađate, potpuno besplatno. Znači ipak postoji besplatan ručak.

Kako pronicljivo navodi novinarka Tanja Rudež, Štagljar se ranije prvenstveno borio protiv tumora (čak je izmislio neke lijekove, pogledajte na vrhu stranice), sada se prebacio na borbu protiv pandemije na način da “upozorava na nužnost uvođenja mjera” za što mu vječna hvala i slava te trajni zapis na stranicama infodemije. Iako će njegov doprinos u borbi protiv tumora biti veliki gubitak, njegova borba protiv pandemije ima potencijala za donijeti neusporedivo veći dobitak, naravno znanstveniku.