30.06.2022.Andrej Trampuž

Već sad je jasno – na jesen se vraćaju maske! Infektolog o ‘ludovanju‘ brojki zbog varijanti BA.4 i BA.5, otkriva i zašto bolnice nisu pune kao u vrijeme delte

Već je sada sve spremno za novo cijepljenje, koje će početi od rujna ove godine, i to će biti četvrta doza cijepljenja. Naravno, prednost u cijepljenju tom četvrtom dozom imat će starije osobe, onkološki i kronični bolesnici, imunokompromitirani…

No još uvijek se ne zna hoće li ta četvrta doza biti ista kao i ove prijašnje ili kombinacija dvaju cjepiva, od kojih bi jedno bilo protiv omikrona. Dakle, modificirano cjepivo s još boljom zaštitom – kaže dr. Trampuž.

Sada imamo ljetni val COVID-19 virusa. Najviše je zastupljen podtip BA.5, koji se strahovito bržo širi, toliko brzo da u Njemačkoj svaki tjedan imamo dvostruko više oboljelih nego tjedan prije. Samo u četvrtak smo u jednom danu s PCR testom imali u Njemačkoj više od 132 tisuće novooboljelih. A koliko se njih još nije testiralo? Podtip BA.5 širi se brže od svih dosadašnjih, ali treba priznati da ne vidimo zbog toga porast hospitaliziranih u intenzivnim njegama – govori dr. Trampuž.

 Sadašnji virus nije toliko opasan, puno ljudi se cijepilo, puno ih je steklo prirodni imunitet i to je razlog zbog čega je “klinička slika” Europe i svijeta, kada je u pitanju COVID, puno bolja. Ipak, mutacije su nepredvidive, iako smo u svim prethodnim pandemijama spoznali da se nakon prvog vala neke pandemije pojavljuje drugi val koji je puno opasniji (smrtonosniji), iza kojeg slijede treći i četvrti koji su blaži – kaže dr. Trampuž.

Da, postoje efikasni lijekovi koji se moraju uzimati u prvim danima simptoma i koji pomažu. Mnogo bolje smo sada pripremljeni za borbu protiv COVID-a nego što smo to bili prije godinu ili više dana – zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Infektolog Trampuž i Ivica Marković po tko zna koji puta sa stranica Slobodne šire paniku.

Najavljuje cijepljenje od jeseni za koje kaže da je SVE spremno osim malog nebitnog detalja kojom verzijom cjepiva. Hoće li to biti onim koje je dizajnirano za “Wuhanca” ili onim za “Omikronac” koji se kako kaže Trampuž promijenio pa se postavlja pitanje koliko će i to biti efikasno. Zapravo u medijima se baš i ne postavljaju ta pitanja.

Kaže da se broj oboljelih udvostručuje SVAKI tjedan. Pokušava demantirati stvarnost na više razina. Novozaražene naziva oboljelima te zanemaruje valjda svima poznatu činjenicu da samo manji postotak oboli. U nastavku intervjua i sam priznaje da nema porasta hospitaliziranih. Jedan tjedan je doista došlo do udvostručenja PCR detektiranih, pogledajte graf:


Prvo panika, brojke luduju pa se navodi da sadašnji virus nije toliko opasan!?

Unatoč boljoj pripremljenosti za borbu protiv COVID-a u svijetu se bilježi više smrti u drugoj nego u prvoj godini pandemije.
Categories: Andrej Trampuž

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *