16.04.2021.Andreja Ambriović Ristov

Znanstvenica: Ako mjere ostanu ovakve, za 2 tjedna imat ćemo 4000 novih dnevno

“Kolega Ozren Polašek je par dana prije Savjeta modelirao epidemiju i prema tom modelu, ako se ništa ne promijeni, ako mjere ostanu ovakve kakve jesu, za oko dva tjedna imat ćemo oko 4000 novooboljelih dnevno. Sada znamo da imamo preko 40 preminulih, što će se za dva tjedna adekvatno povećati”, tvrdi Ambriović Ristov.

“Većina preporučuje da se mjere zaoštre jer ako mjere ostanu ovakve kakve jesu, epidemija će ići prema gore. Nju nešto mora zaustaviti. S ovakvim mjerama smo gotovo sigurni da će epidemija i dalje rasti. Odgovornost je prebačena na lokalne stožere koji jako dobro znaju koje su mjere na raspolaganju i oni sami kombiniraju mjere za koje smatraju da su najpovoljnije i najuspješnije”, istaknula je Ambriović Ristov.
“Sigurno nismo na vrhuncu epidemije i vrlo je opasno da mislimo da smo na vrhuncu i da će sve biti u redu, a i dalje brojke rastu.”

Izvor: Index

Znanstvenica Ambriović Ristov za sebe je kazala da nije stručna u epidemiologiji pa joj nećemo uzeti za zlo što nekritički na tjedan dana nakon vrha trećeg vala (grafikon kasni 7-10 dana za infekcijama) prenosi “model” kolege epidemiologa Polašeka i potpuno neutemeljeno straši narod. Kolega Polašek je povukao crte dva tjedna unaprijed i jako promašio. Za dva tjedna od izjave unatoč istim mjerama broj novozaraženih spustio se za oko 20 posto. Prognoza joj se i ovoga puta nije ostvarila. Očekujemo nove.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *