05.12.2021.Bernard Kaić

”Drugo je pitanje postizanje kolektivnog imuniteta sa svrhom zaštite starijih, pa neke države to koriste. Recimo, Amerikanci i Japanci imali su nekoliko sezona cijepljenja protiv gripe gdje su ciljali školsku djecu jer se među njima gripa najviše širila.

Pokazalo se da kad procijepe djecu, stariji doista puno manje obolijevaju. Sada neke zemlje na temelju te logike promoviraju cijepljenje djece. No nadilazi moju ingerenciju o tome razmišljati, mislim da je to i pitanje etičnosti i prava, a ne samo medicine.

Ali kod COVID-19 vidimo da i djeca mogu imati ozbiljne oblike bolesti, tako da tu nemam dvojbe. Mislim da bi bilo preporučljivo da se cijepe djeca kad se sve uzme u obzir, uključujući i korist za svako pojedino dijete”, istaknuo je Kaić.

Izvor: Dnevnik

Nema dvojbe da li treba cijepiti djecu. “Epidemiološka” razmatranja po usporedbi s drugim bolestima, ne uzimajući u obzir kako je zarazna koja bolest, da li cjepivo štiti od zarare i tako dalje. Jer ako se u nekim zemljama “pokazalo” da stariji obolijevaju manje ako se djeca cijepe protiv gripe, to vrijedi i za COVID za Hrvatsku. Valjda. (Moguće je da jedino gospodin Kaić krajem 2021. nije znao da cjepiva ne štite od zaraze.)
Categories: Bernard Kaić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *