22.02.2021.Ivan Đikić

Teško optužio Lauca i Primorca: “Na posljednjoj sjednici Znanstvenog savjeta Gordan Lauc i Dragan Primorac najavili su svoju privatnu studiju koja pokazuje da je COVID preboljelo oko 40% populacije u Republici Hrvatskoj. Nakon kritika iznesenih od strane brojnih stručnjaka, oni su u novijem medijskom priopćenju, iznijeli podatak da oko 26% građana Zagreba ima protutijela na COVID. Epidemiolog Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta, predviđa da je prokuženost u Zagrebu znatno manja i iznosi između 10-20%.

Uopće ne dvojim da Primorac i Lauc imaju pravo, u privatnom angažmanu i uz plaćanje privatnih firmi, provoditi testiranje njihovih high-tech i low-tech radnika (kako oni sami nazivaju populaciju koju su testirali) i na tome zarađivati ili podatke koristiti za svoje privatne poslove. No, te privatne studije ne predstavljaju reprezentativni uzorak populacije, i po riječima oba autora, njihovi su rezultati još uvijek preliminarni. A kako te studije nisu prošle znanstvenu recenziju, ni u kojem slučaju ne bi smjele predstavljati izvor informiranja Vlade RH a niti šire javnosti, o stupnju prokuženosti građana u Republici Hrvatskoj.

Poznato je da HZJZ može provesti kvalitetne znanstvene studije na reprezentativnom uzorku cijele Republike Hrvatske, i to zasnovane na ispravnoj statističkoj analizi tj. znanstveno utemeljenoj metodologiji.

Nemoguće je ne pitati se zašto Vlada Republike Hrvatske dopušta da se interesi privatnika nadrede valjanosti znanstvenih podataka i mišljenju većine međunarodnih stručnjaka u Znanstvenom savjetu?

Izvor: N1

Đikić potpuno u krivu. 20 dana kasnije je HZJZ objavio svoje istraživanje s identičnim rezultatima kao što su ih dobili Lauc i Primorac. Ovo prijeko potrebno istraživanje vjerojatno ne bi bilo provedeno da nije obavljeno privatno istraživanje.

Đikić nije epidemiolog i nema referenci iz epidemiologije, za razliku od Lauca kojeg ovdje žestoko optužuje za profiterstvo u pandemiji, za manipuliranje podacima “u svrhu privatnog interesa”. Jako je zanimljivo da Đikić u svakom javnom nastupu zahtjeva da se objavljuju vjerodostojni podaci i rade analize. Sam nije napravio nikakvu analizu. I umjesto da pohvali Lauca i Primorca što su o svom trošku obavili ono što je odavno trebala napraviti država, ružno ih napada. Vjerojatno zato jer ovi podaci koji predviđaju skorašnji pad vala i opravdavaju ukidanje mjere ne pašu u njegov zastrašiteljski narativ.
Categories: Ivan Đikić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *