12.12.2021.Luka Čičin Šain

Luka Čičin-Šain upozorava da Hrvatska zasad ima mali broj slučajeva zaraze omikronom, ali ima “clear and present danger”, delta varijantu. – Posljednjih tjedan dana u hrvatskim se medijima govori o nekakvom padu, a taj pad znači da nemamo više 5000, nego 3000 zaraženih dnevno.

Važno je naglasiti da je delta još uvijek daleko najdominantniji soj te kako cijepljenje u svakom slučaju pomaže, posebno booster dozom – naglasio je Čičin-Šain. Upozorava kako nas je ova pandemija naučila da inzistiranje na prokuživanju stanovništva, umjesto na epidemiološkim mjerama i cijepljenju, dovodi do nastanka novih sojeva.

– Sada smo vidjeli da visoka prokuženost ne pomaže, ona je u Južnoj Africi bila jedan od elemenata koji su doveli do pojave novih sojeva: prvo se pojavila beta varijanta, a sada omikron. Imunost stečena preboljenjem nosi rizike: prvi je opasnost od smrti, drugi je dugi covid, a treći je, što je više virusa u opticaju, veća je vjerojatnost da dođe do novih mutacija. Mutacije se događaju kad se virus replicira, svakom virusnom diobom javlja se vjerojatnost da dođe do mutacija.

Izvor: Jutarnji list

Pokušava impresionirati anglicizmima, iako se čini da ne zna što govori. Ime poznatog Oskarima nagrađenog filma Clear and Present Danger se odnosi na pravni pojam koji se naziva “test jasne i trenutačne opasnosti”. Ovaj test se koristi za određivanje je li govor ili djelovanje prijetnja nacionalnoj sigurnosti ili javnoj sigurnosti. Naziva se “test jasne i trenutačne opasnosti” jer prijetnja mora biti i očigledna i neizbježna da bi vlada mogla poduzeti mjere za njezinu prevenciju. U kontekstu knjige i filma, naslov “Jasna i trenutačna opasnost” odnosi se na prijetnju koju pruža kolumbijski narkokartel, s kojim se protagonist suočava.”

Pad s 5.000 na 3.000 nije neki pad. Konfabulira da netko inzistira na “prokužavanju stanovništva”. Koje se ionako prokužava, bili cijepljeni ili ne.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *