14.02.2022.Luka Čičin Šain

… ističe da je teško precizno odgovoriti na pitanje da li je danas korona virus manje opasan u odnosu na početak pandemije ali, prema njegovom sudu, vjerovatno nije… Tvrdi da je izuzetno brzo širenje ovog virusa dovelo do eksplozije slučajeva u zemljama koje su imale blago do nikakve mjere.

Izvor: Al Jazeera

Već duže je jasno da je omikron intrinzično manje opasan, npr. u ovom istraživanju “Comparative Analysis of the Risks of Hospitalisation and Death Associated with SARS-CoV-2 Omicron (B.1.1.529) and Delta (B.1.617.2) Variants in England”. Ili ovdje još iz prošle godine: Liječnici iz Južne Afrike tvrde: ‘Omikron ne izaziva tešku sliku bolesti’.
Ili je možda mislio na svoje prethodne procjene da će zbog bržeg širenja 50.000 građana Hrvatske u 4 tjedna završiti u bolnicama?

Eksplozija slučajeva kaže da je u zemljama koje su imale blage mjere. Ne spominje eksploziju slučajeva upravo u Njemačkoj koja ima najstrože mjere u EU.

Znanstvenik Čičin-Šain nije epidemiolog, a živi i radi u Njemačkoj. Zanimljivo je da ga o epidemiologiji ne priča medijima svoje zemlje.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *