21.01.2022.Luka Čičin Šain

Prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain iz Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu smatra kako nije upitno da jednog dana trebamo ukinuti COVID potvrde i mjere općenito.

Smisao COVID potvrda i mjera je da usporavaju virusno širenje i smrtnost. A virusno širenje pokušavamo usporiti da izbjegnemo vršna opterećenja bolničkog sustava.

Ako se virus i dalje širi unatoč mjerama, a to je trenutačno slučaj, to znači da su mjere nedostatne, a ne da su nepotrebne. Ukidati mjere u ovom trenutku je nalik na odluku da se kod broda koji tone prestane ispumpavati voda jer posadu bole ruke na pumpama. Ostanimo još čas pri metafori i zamislimo si da su pumpe nedovoljne, a brod i dalje tone. Tada će kapetan pozvati posadu u čamce za spašavanje. Koju alternativu predlažu predlagatelji ukidanja COVID potvrda? Koje čamce za spašavanje nude kao alternative kad se potvrde ukinu? – kaže prof. Čičin-Šain.

Izvor: Večernji list

Znanstvenik Čičin-Šain jako mudro zaključuje jednog lijepog dana možemo ukinuti covid potvrde i mjere općenito. Ipak ništa nije vječno.

Smisao covid potvrda nije usporavanje širenja virusa jer se to nije dogodilo apsolutno nigdje gdje su potvrde uvedene. Znanstvenik ubacuje termin vršnog opterećenja u epidemiologiju (o tome više u narednom postu).

Znanstvenik Čičin-Šain komunicira sa širom publikom koristeći metafore. Jednako su mu promašene kao i epidemiološke prognoze koje iznosi.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *