24.04.2021.Luka Čičin Šain

1. “Blizu je dan kada će gripa opet biti opasnija od korone… Ovaj virus, ponavljam, ne može se toliko brzo mijenjati i razvijati kao virus gripe… Prisjetimo se prošle godine kada su brojke bile daleko niže, pa čak i 100 puta, ali mutacija nije bilo. Naknadno smo vidjeli da ovaj virus može mutirati. Naravno da može, jer isto je sa svakim živim bićem, što je osnova evolucije i zato hodamo na dvije noge…To znači jednom kada budemo imali efikasno cjepivo koje će brojke oboljelih gurnuti na niske razine, da će virusu biti jako teško izmutirati da bi izbjegao nadzoru od cjepiva. Ako i dođe do toga, virus neće stići jako daleko.”

2. “Čujte, sve i da se igraju nekakvi produžeci, odnosno da dođe nova mutacija koja zahtjeva neko novo cjepivo, to se sve stvari koje mi lako riješimo.”

3. “U ovom trenutku moramo smanjiti količinu virusa koji je u optjecaju jer uopće nije svejedno imamo li u Hrvatskoj dvije tisuće novozaraženih svaki dan ili ako ih je 20. To je sto puta više virusa u optjecaju i 100 puta više šanse da dođe do neke mutacije. Širenje otvara put virusu da se prilagodi našem cjepivu. Zato ne smijemo imati nacionalnu strategiju koja se zasniva jedino na cjepivu, već kombinaciju gdje istovremeno guramo te brojke dolje tako da onemogućavamo širenje virusa, kontakte zaraženog čovjeka na zdravog.”

Izvor: Slobodna Dalmacija.

Znanstvenik Čičin-Šain je je konfuzan oko mutacija. Mislili smo da ne može mutirati, ali naravno da može. Zašto smo onda mislili da ne može? Ima jako veliku vjeru u cjepivo koje pokriva te mutacije kojih će, naravno, biti. Pokazalo se potpuno pogrešno.
Oni, znanstvenici, lako riješe cjepiva za mutacije.
Misli da će upravo mala Hrvatska s 0,05% svjetskog stanovnišva napraviti mutacije i zato treba “brojke gurati dolje”. Zbog mutacija. I objašnjava kako se virus širi: sa zaraženg čovjeka na zdravog.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *