28.11.2021.Luka Čičin Šain

Omicron je došao iz slabo procijepljenih država, imunolog: “Može doći do razvoja hrvatske varijante”

“Ova varijanta nije nipošto nikakav dokaz da cjepiva uzrokuju neke nove mutacije, upravo je do ove varijante došlo u zemljama koje imaju najnižu stopu procijepljenosti, negdje oko 20 posto ali zato ima jednu visoku stopu prokuženosti”, ističe. Čičin-Šain pojašnjava i kakva je vjerojatnost za novu mutaciju u situacijama kada je puno zaraženih.

“Ako ja uzgajam stotinu jedinki virusa šansa da će se neki virus mutirati na neki način je oko 1000 puta manja, nego da uzgajam 100 000 jedinki virusa ili stotinu milijuna jedinki virusa. Onda je još veća šansa da se tako nešto desi. I to je ona situacija u koju se dovodimo jednom kad pustimo da se virus proširi. To je ono što je u Hrvatskoj opasno, da ne dođe ovdje kod nas u Hrvatskoj do razvoja neke hrvatske varijante. To i nije baš neka slava za zemlju koju želimo”, tvrdi.

Izvor: Nacional

Znanstvenik Čičin-Šain izgleda da nije primjetio da Hrvatska ima oko 0,05% svjetske populacije. Izgleda i kao da je zaboravio osnove imunulogije i ne prati razvoj oko ovog virusa: do mutacije je došlo u zemljama koje imaju visoku prokuženost. Ali znamo da je i prokuženost zaštita kao i cijepljenost, ako ne i veća?

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *