28.03.2022.Luka Čičin Šain

Luka Čičin-Šain: “Korona se širi eksplozivno gdje god su ukinute mjere, a imunost od omikrona je izuzetno površna.”

Virus se prošlih godina povlačio negdje od svibnja i lipnja, ali ne i u travnju. Treba ostati oprezan, jer se radi o novoj varijanti koja se ponaša drukčije od prethodnih, a iskustva s njenim širenjem su relativno oskudna. Sjetimo se da je ova varijanta brzo širila u Južnoj Africi u studenome i prosincu, što je kod njih početak ljeta. Za nadati se je da je velik broj ljudi koji su se prokužili u siječnju i veljači barem malo zaštićen, ali o tome nemamo dovoljno kvalitetnih informacija. Iz iskustva svih zemalja vidimo da je bolest puno blaža kod cijepljenih, a osobito kod boosteriranih. Budući da je još uvijek puno necijepljenih u RH, to može dovesti do novih rizika, bolesti i opterećenja zdravstvenog sustava – zaključio je Luka Čičin-Šain.

Izvor: 24 sata

Naslov članka nema utemeljenja u stvarnosti i služi samo kao zastrašivanje. Eksplozivno se jedino širi zastrašivanje zadnje dvije godine.

Imunolog Čičin-Šain kaže da se virus nije povlačio u travnju. To je u direktnom sukobu s realnosti. Primjerice u Francuskoj i Njemačkoj koje se spominju u članku, 2020 godine virus se počeo “povlačiti” u travnju. U Hrvatskoj se do kraja travnja spustio na 3 slučaja na milijun stanovnika no to je imunolog Čičin-Šain “zaboravio” ako je ikada i pratio brojeve u Hrvatskoj (primjetili smo ranije da baš i nije).

Dalje navodi da nemamo kvalitetnih informacija o zaštićenosti nakon preboljevanja. Izgleda da ni to nije pratio.

I dalje ustrajano promovira sveobuhvatno cijepljenje da ne dođe do opterećenja zdravstvenog sustava iako je poznato da se treba fokusirati na starije i ugrožene skupine.

Čudesno je da ga se poziva da išta komentira nakon svega što je izjavio u zadnje dvije godine.


0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *