09.01.2021.Luka Čičin Šain

Ako je broj slučajeva po danu vrlo visok, te epidemiološke mjere moraju biti naglašene i sveobuhvatne kako bi se mogućnosti kontakata i zaraze sveli na minimum. Vjerujem da u trenutku kad dođemo na 10 novozaraženih po danu na milijun stanovnika, onda možemo razgovarati o tome da se mjere ukinu, zaključio je.

Jučer su objavili jedan rad u kojem su pratili efikasnost cjepiva i to na onih prvih 34 ispitanika koji su bili uključeni u prvu fazu kliničkog ispitivanja, to znači da su četiri mjeseca praćeni, da je prošlo četiri mjeseca od njihova cijepljenja. Nakon dva mjeseca su vidjeli kakvu razinu antitijela imaju, a sad su dodali rezultate od četiri mjeseca po imunizaciji i onda su vidjeli da ta razina protutijela koja štiti protiv koronavirusa opada vrlo sporo. Kad bi se to nastavilo ovim tempom u vidu ravne crte, onda bi razina antitijela mogla ostati vrlo visoka još godinama.

Izvor: HRT

Znanstvenik Čičin-Šain smatra da su potrebne “sveobuhvatne mjere” sve dok u Hrvatskoj nemamo samo 40 zaraza dnevno, što je možda 10-20 slučajeva. Ali da je i 40, značilo bi da sve do sada nismo trebali ukidati nikakve mjere. Većina mjera je brzo ukinuta, i nije se dogodilo ništa. Začuđuje patetika znanstvenika Čičin-Šaina koji nastupa kao da netko njega nešto pita o epidemiološkim mjerama. Izgleda da ovdje samo ponavlja riječi svog mentora znanstvenika Jonjića koji je potpisao međunarodni apel sa zathjevom strogih mjera dok se ne postigne ovaj broj zaraza. Znanstvenika Čičin-Šaina nisu zvali da potpiđe, valjda nije dovoljno važan.

Znanstvenik Čičin-Šain izlazi s nečim što će naravno stvarnost demantirati. Problem je kada se izlazi u javnost s tvrdnjama na osnovu uzorka od 34 ispitanika. Da su takve stvari štetne posebno će naglašavati i sam znanstvenik ali samo u slučajevima koji njemu odgovaraju. Dakle selektivnim iznošenjem informacija koje se kasnije pokažu kao totalni promašaj znanstvenik Čičin-Šain itekako doprinosi nepovjerenju u znanost. Tvrditi da cjepiva protiv koronavirusa štite godinama je jako neozbiljno.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *