20.04.2021.Nenad Ban

Četvrti val stiže na jesen: Brazilski soj bit će opasan i za one koji su preboljeli covid.
Nema sumnje da će doći do ogromnog globalnog četvrtog vala širenja virusa kroz cijelu populaciju koja dosad nije cijepljena.

Problem je, međutim, što postojeća cjepiva učinkovito štite od britanskog soja, ali su u slučaju južnoafričkog i brazilskog soja bitno manje djelotvorna.
Upravo zato potrebno je uspostaviti efikasne pogone za razvoj i proizvodnju cjepiva protiv originalnog soja SARS-CoV-2, ali i protiv novih varijanti. Proizvodnja i istraživanje u tom smjeru već se odvija – kaže prof. Nenad Ban.

Izvor: Jutarnji list

Znantsvenik Ban, totalni promašaj. Brazilski soj nije se pokazao opasan. Delta varijanta je uzrokovala četvrti val koji je bio opasan za one cijepljene više nego one koji su preboljeli covid jer cjepivo kako se pokazalo relativno kratko sprječava infekcije. Reinfekcije su bile rijetkost.

Logika znanstvenika Bana je zapanjujuća, kaže cjepiva ne štite (dovoljno) učinkovito od britanskog soja pa ih treba još više proizvoditi. Najeveći problem u tom periodu je bio što cjepiva relativno kratko štite od bilo kojeg soja a ne imunoevazivnost no to nije najveći proglem znanstvenika Bana. Njegov najveći problem je sljedeći: original cjepivo ne štiti protiv britanskog soja ——> idemo proizvoditi još tog istog cjepiva. Vrijedi nekoliko puta pročitati.
Categories: Nenad Ban

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *