19.11.2021.Saša Ceci

NIJE SLABOST PROMIJENITI MIŠLJENJE / Hrvatski znanstvenik razbio sedam “ludih” teorija:

Parola 1: Cijepljenje je zakazalo
Obično bi virus, ako uđe u naše tijelo nakon cijepljenja, odmah bio prepoznat od antitijela koja bi ga neutralizirala čak i prije nego naše stanice iskoristi kao svoje kopirne uređaje… Za sve koji su imali imunosni sustav nenačet liječenjem ili drugim bolestima to je bilo dovoljno da izbjegnu ozbiljnije komplikacije. Samo neki od onih s jako oslabljenim imunosnim sustavom imali su najozbiljnijih problema, koji su nažalost uključivali i hospitalizaciju i respiratore, pa i smrtni ishod. Cijepljenje je tako, iako nije u potpunosti spriječilo širenje koronavirusa, covid pretvorilo u svojevrsnu gripu.


Parola 2: Cijepljeni su jednako zarazhni kao necijepljeni
To znači da MOGU biti jednako zarazni. To je istina.
I ta istina je u srpnju potakla američki Centar za zarazne bolesti da promijeni preporuku za cijepljene i sugerira da i oni u zatvorenom prostoru nose maske. I zato je masku važno staviti preko nosa – štitimo time i sebe i druge od delte. No neki su tu istinu protumačili da cijepljeni i necijepljeni JESU jednako zarazni. To je laž.

Parola 4: Covid-potvrde su razlog za širenje zaraze
To je točno sad, kad se necijepljeni moraju testirati. Ali dok se nisu morali, daleko najveća opasnost bila je od necijepljenih. Za početak, zato što je neusporedivo veća šansa da je zaražen netko necijepljen nego cijepljen. A kad se cijepljen i zarazi, u prosjeku je puno je kraće zarazan od necijepljenog, što dodatno smanjuje šansu da zarazi nekog drugog. E sad, naravno da bi bilo bolje da se testira sve ljude svo vrijeme. Međutim to je, prvo, financijski prezahtjevno (i ovo besplatno testiranje će biti besplatno tek nekoliko tjedana), a i pogreška tih testova kod ljudi koji još nisu razvili simptome je relativno velika. Zbog ovog zadnjeg opasnost onih necijepljenih zaraženih koji se provuku testu je usporediva s cijepljenima koji imaju potvrde.

Parola 5: Cjepivo neće zaustaviti pandemiju
Činjenica je da se cijepljeni teže zaraze. Nije lako je kvantificirati koliko je to teže jer ne možemo napraviti jednostavan pokus koji bi to pokazao, iz banalnog razloga što nije etično zaraziti zdrave ljude smrtonosnom bolešću da vidimo što će ispasti. Još je teže objasniti što točno znači taj broj koji određen raznim drugim bitno etičnijim, ali i kompliciranijim metodama ispada između pet i deset.

Parola 7: Znanstvenici ne razumiju pravu istinu
Kako ćeš onemogućiti otkrivanje muljatora na detektoru laži? Možeš ga naučiti da bolje laže, postoje tehnike za to. Ali jednostavnije je da pokvariš sam detektor. No najjednostavnije je da uvjeriš druge da je pokvaren. Bit ćeš prokleto uspješan u tome ako si i sam operater na tom detektoru. Ili si ga sam konstruirao. Ako si i sam znanstvenik.

Izvor: Net

Veliki znanstveni suradnik, fizičar, teoretičar zavjera i nestručnjak (po vlastitom priznanju) za viruse i epidemiju Saša Ceci “razbija lude teorije”, od kojih neke čak i nisu “lude teorije” nego teorije u koje vjeruje samo znanstvenik Ceci, pa se raspravlja sam sa sobom. No jesu li one preostale lude, što je stvarnost pokazala?


Parola 1: Cijepljenje je itekako zakazalo barem u onom segmentu kako je reklamirano na početku a to je da oko 95% spriječava zarazu. To ni izbliza nije tako, vidi se u svim zemljama s velikom procijepljenošću. Primjerice, incidencija početkom lipnja u Hrvatskoj oko 60 a u Portugalu kao često uzimanom primjeru “izvrsne strategije borbe protiv epidemije” 2.500 na milijun.
Znanstvenik Ceci u stvari već u ovoj prvoj tezi razbija sam sebe i pokazuje da ima problema s logičkim razmišljanjem. Naime, u početku objašnjava da cjepivo upravo djeuluje potpuno neutralizirajuće (protutijela koja su nastala od djelovanja cjepiva čak i ne daju virusu da se razmnoži), pa onda priča da u to nitko nije vjerovao.

Parola 2: Veliki znanstveni suradnik Ceci tvrdi da je “luda teorija” da su (svi) cijepljeni jednako zarazni kao i necijepljeni. Čini se da nema nikoga tko bi u to vjerovao osim njega, jer je jasno da cijepljenje daje određenu zaštitu. Kontekst je da znanstvenik Ceci brani uvođenje Covid-potvrda koje su navodno dobre jer cijepljeni s njima mogu svuda bez testiranja. Čak i da su necijepljeni u prosjeku 50% manje zarazni, jasno je da ih se ne smije puštati u osjetljivu okolinu (primjerice, bolnice) bez testa, jer je skoro pa svejedno da li se u bolnicu ušetalo 5 ili 10 zaraženi ili 10 manje ili više zaraženih. No, podaci raznih studija govore da nema značajne razlike.


Parola 4: Covid-potvrde su razlog za širenje zaraze. Kaže Ceci to je točno sad ali ipak nije. Veliki znanstvenik je to, nije lako običnim ljudima razumjeti. Brine o trošku testiranja i kaže da nije realno trošiti toliki novac, do sada je bilo ok jer je besplatno a kasnije neće biti besplatno pa nije ok. Pokazuje ispodprosječnu razinu poznavanja ekonomije. Nema besplatnog, najbolji primjer je trenutna inflacija.


Parola 5: Cjepivo nije zaustavilo pandemiju niti će ako ne naprave neko bolje. Najzanimljiviji dio izlaganja fizičara Cecija je tvrdnja da je nešto činjenica (cijepljeni se teže zaraze) i to mu se treba vjerovati jer su to rekli neki znanstvenici (iako drugi tvrde suprotno), a metode kojima se to dokazuje nisu etične pa onda imamo neke druge posebne metode koje su prekomplicirane. Tako nešto govori i akademik Igor Rudan, da su epidemiolozi posebno trenirani i imaju specijalne vještine koje su za ostale prekomplicirane. To može asocirati na neka tajna društva koja imaju neke specijalne obrede koji nisu za javnost.


Parola 7: Znanstvenici ne razumiju pravu istinu kaže fizičar i veliki znanstveni suradnik Ceci. Tu je apsolutno u pravu za određenu skupinu znanstvenika u koju i sam spada. Piše o muljatorima i detektorima laži a mi ćemo to pokušati objasniti razumljivo svima kao da smo popularizatori znanosti: Što govoriš to postojiš!
Categories: Saša Ceci

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *