04.07.2021.Saša Ceci
“PODUZETNIČE, BRATE, ČOVJEČE…”
…poslušaj me na trenutak. Trebam tvoju pomoć.”

Znanstvenik pozvao poduzetnike da se urazume: “Brate, čovječe ne pitaj zašto baš ti sada moraš nešto napraviti. Pitaj radije što još možeš napraviti da ovo završi brže i bezbolnije. I napravi to. Cijepi se!”

Infodemija: Na stranicama T-portala prenešen je status teoretičara zavjera Saše Cecija. Njegovi statusi uredno imaju preko 1000 riječi i 5500 znakova. Iz razumljivih razloga osvrnuti ćemo se samo na neke detalje iako je čitav status jedan od dragulja u kruni kralja zavjera Saše Cecija.

Zanimljivo kako teoretičar zavjere Ceci poduzetnike naziva „braćom“, a za sve mu je kriv kapitalizam. Sada na šest mjesta naziva imaginarnog poduzetnika „bratom“ i od njega očekuje neku uslugu.

“…jer virusi, kao i sva živa bića, mutiraju i evoluiraju.“

Infodemija: Viruse proglašava živim bićima. Obzirom da je teoretičar zavjere, nije ni čudo.

“..Ogroman postotak zaraženih imat će ozbiljne komplikacije i trebat će bolničko liječenje.”

Infodemija: Kao netko tko se naziva popularizatorom znanosti mora pažljivije birati riječi. Kaže ogroman postotak dok drugi znanstvenici govore o desetak posto ili puno manje.

S obzirom da cjepiva nisu sto posto učinkovita, broj prelazi 90 posto. Oni koji su preboljeli neko vrijeme će imati imunitet, ali ni njih nema baš toliko. Potvrđenih je bilo tek dva posto. Dodamo li im članove uže obitelji koji se možda nisu testirali, to je opet manje od deset posto. I opet trebamo više od 80 posto cijepljenih.“

Infodemija: Odakle teoretičaru zavjere Ceciju brojka od 2%? Manje od 10% ako se uračunaju članovi obitelji? Teško je za razumjeti kako znanstvenik Ceci smatra da je „preboljelih“ svega do 10% jer da ih ima 2% ali treba dodati članove obitelji. Mora da popularizatori imaju svoju matematiku. Dva velika serološka istraživanja u Hrvatskoj su pokazala da je u Hrvatskoj do tog trenutka u kontaktu s virusom bilo barem 40% ljudi. Također tada je bilo poznato da cjepiva protokom vremena nisu niti blizu 90% učinkovita u sprječavanju zaraze. Zapravo, teško je za razumjeti i da osoba prosječne inteligencije, a pogotovo ako je javno angažirana oko ove stvari, to ne zna, a g. Ceci je Znanstvenik. Nakon ovakvih stvari ljudi se s pravom pričaju da li je on na neki način uključen u marketing cjepiva.

Zato te molim, poduzetniče, brate, čovječe, ne osjećaj nepravdu zbog ovoga. Osjećaj nadu da će ovo pomoći da sve bude brže gotovo.I ne pitaj zašto baš ti sada moraš nešto napraviti. Pitaj radije što još možeš napraviti da ovo završi brže i bezbolnije. I napravi to.“

Infodemija: Prilično je neukusno da teoretičar zavjere Ceci govori poduzetnicima koji primaju potpore, da ”nek’ ne osjećaju nepravdu”. Potpore primaju oni koji su pogođeni restrikcijama. Neki su ušli u kredite i nekima je poslovanje jako ugroženo. Neki poduzetnici su propali, i njihovi radnici izgubili poslove. Pitanje je hoćemo li ikada doživjeti analizu jesu li baš svi poduzetnici trebali biti zatvoreni? Još gore, teoretičar zavjere Ceci nije, za razliku od brojnih zaposlenika, bio prisiljen dobivati socijalnu pomoć od države u iznosu od 4.000,00 kn. Njemu je plaća nedvojbeno ostala ista, ako ne i porasla, iako se njegov znanstveni rad u krizi jako smanjio. Prema tome, zaista je šokantno da on poziva one izravno pogođene mjerama – da ”nek’ ne osjećaju nepravdu”. Zanimljivo je i da se ne fokusira na državne službenike, iako je povjerenik sindikata zaposlenih u državnoj službi, a puno državnih službenika nije cijepljeno.

Izvor: Tportal

Izdvojili smo neke zanimljivije detalje FB statusa Saše Cecija.
Categories: Saša Ceci

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *