10.11.2020.Igor Rudan

Na efikasnost širenja novog koronavirusa mogu u određenoj mjeri utjecati i čimbenici koje ne možemo lako kontrolirati. Poznato je da respiratorni virusi mogu imati sezonske vrhunce u raznim klimatskim uvjetima, gdje izmjenjivanje vlažnih i suhih razdoblja utječe na brzinu i uspješnost njihova prenošenja. Tada promjene u udjelu vremena provedenog u zatvorenom ili na otvorenom također mogu potaknuti nove epidemijske valove. Virusi se mogu kretati i između vrsta tijekom različitih dijelova godine te preferirati jedan rezervoar nad drugim, da bi se opet vratili u početni. Zbog toga određeni skup preventivnih mjera može u jednom trenutku dobro držati epidemiju pod nadzorom, ali u drugom je potrebno jačanje mjera kako bi se spriječio eksponencijalni rast.

Ukratko, u Europi je glavni razlog posezanja nekih država za lockdownom bila potreba da se zdravstveni sustav, a prije svega bolnice, zaštite od preopterećenja pacijentima koje bi uslijedilo zbog prebrzog širenja zaraze. Time se smanjuje i ugroženost zdravstvenih djelatnika, kao i oboljelih od svih drugih bolesti koji ne mogu dobiti adekvatnu skrb.

Općenito, kada vidimo situaciju u kojoj je rast zaraze izmaknuo kontroli, najviše nas brine da se među stanovništvom virus ne počne širiti golemom brzinom, a da mi za to ne znamo. Zato je Slovačka i odlučila testirati cijelo svoje stanovništvo, a i Ujedinjeno Kraljevstvo provodi svaka dva do tri tjedna svoje istraživanje na 160.000 ljudi, tzv. REACT-studiju (od Real-Time Assessment of Community Transmission).

Izvor: Večernji list

Ima li koronavirus ipak sezonalni karakter, pita se znanstvenik Rudan.
Znanstvenik odlično detektira glavni razlog posezanja nekih zemalja za lockdownom. Ponoviti ćemo jer se to kasnije kako se pokazalo zaboravlja: “potreba da se zdravstveni sustav, a prije svega bolnice, zaštite od preopterećenja pacijentima”.
Testiranja čitavog stanovništva u Slovačkoj kao i UK testiranja nisu pomogli tim zemljama u drugom valu epidemije, suprotno onome što kao dobar primjer navodi znanstvenik Rudan.

Znanstvenik Rudan i dalje uporno širi dogmu da se lockdownom značajno usporava širenje virusa
Categories: Igor Rudan

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *