08.01.2022.Andrej Trampuž

U ovom trenutku, u subotu, u Berlinu imamo 30-ak djece, od onih tek rođenih do pet godina života, koji se nalaze na odjelima intenzivne njege na strojnoj ventilaciji (respirator) ili su hospitalizirani s vrlo teškom kliničkom slikom COVID-a 19.

Istina, međutim oni koji su primili jednu, dvije ili tri doze cjepiva imat će puno blaže simptome, neki od njih čak simptome kao da imaju prehladu.

S jednim cjepivom osoba koja se zarazila ima 63 posto manju vjerojatnost da će završiti u bolnicu, sa dva cjepiva vjerojatnost je manja za više od 90 posto, a s tri doze vjerojatnost da osoba neće završiti u bolnicu, ako se zarazi, jest 99 posto. To smo i željeli postići cijepljenjem, da virus postane blag, odnosno da prestane pandemijski i postane endemijski – kaže dr. Trampuž.

Prema riječima našeg sugovornika, u Njemačkoj je dnevno u populaciji testiranih njih 10 do 12 posto pozitivno.

To je jedna velika pogreška. Slavlje se moralo zabraniti i trebalo je reći ljudima da će slaviti u ljeto, dan-noć. Pogotovo sada kada se pojavio omikron-soj – kazuje dr. Trampuž.

Zanimalo nas je jesu li europski političari pogriješili kada su rekli da COVID potvrde mogu dobiti i oni koji su imunitet stekli prebolijevanjem.
-Dobro pitanje.Možda zaista nije trebalo dati mogućnost da oni koji su preboljeli COVID a nisu cijepljeni dobiju potvrde (COVID putovnice). S medicinskoga gledišta, oni koji prebole COVID, odnosno omikron-varijantu, tri su mjeseca imunizirani, odnosno imaju dovoljnu razinu antitijela protiv COVID-a 19. Stoga bi, možda, bilo dobro potvrde za takve osobe ograničiti na tri mjeseca – smatra dr. Trampuž.

Ljudima mora biti jasno da je COVID virus puno opasniji i od virusa HIV-a – kaže dr. Trampuž.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Dr. Trampuž je dao jedan fantastičan intervju za Slobodnu Dalmaciju. Fantastičan zato što su podaci koje iznosi čista fantazija bez ikakvog uporišta u stvarnosti. Veliki je skandal kada “znanstvenik” i “stručnjak” u medijima izjavljuje podakte koji se provjere u 2 minute i nekoliko klikova. U tom trenutku je u Berlinu na intenzivnoj bilo svega 6 djece i to u svim dobima, dakle do 5 godine možda ni jedno. I sam šef Trampuževe bolnice je, povodom upita za komentar, rekao da su ovakve izjave besmislene.

Nabacuje brojeve kao da je na lutriji, sipa iz rukava no to smo navikli slušati od influecera pandemije.

U Njemačkoj postotak pozitivnih testova zadnji puta na 12% je bio u listopadu. Kako se išta može pitati čovjeka koji ne prati stanje niti u svojoj zemlji?

Genijalna ideja da se Nova godina slavi u ljeto. Možda da se svi presele u Australiju?

Sjajno pitanje novinara, stručnjak Trampuž pohvaljuje dobra pitanja, pogotovo ona na koje daje znanstveno neutemeljene odgovre. Suludo je tvrditi da je prirodni imunitet slabiji.

Nema što nas dr. Trampuž neće naučiti a naše novine prenijeti. COVID virus je opasniji od HIV-a.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *