29.11.2020.Andrej Trampuž

Slovenski infektolog iz najcjenjenije ustanove: “Trećeg vala neće biti samo zbog jednog razloga”

S jedne strane situacija je ozbiljna, no s druge i optimistična jer nikada nismo bili tako blizu kraju pandemije. No, tragedija bi za svakoga bila da se zarazi i možda umre sada kada i vidimo taj kraj. To je nešto što se može spriječiti – kaže dr. Trampuž.

A k tome 90 posto zaraze prenosi se od asimptomatskih prenositelja. Zato je jedini način, prije nego što dobijemo cjepivo, smanjivati društvene kontakte. Tamo gdje to nije moguće, treba nositi maske.

Je li ipak moguće da nakon cijepljenja dođe i treći val? Ne. Kod španjolske gripe bio je i treći val, ali je bio manji. No, tada nije bilo cjepiva. A sada će doći tako brzo kao nikada prije u povijesti. Tako najvjerojatnije neće doći do trećeg vala, a ako doista dođe do cijepljenja u siječnju, onda mislim da će čak i drugi val biti brzo zaustavljen. Imamo i sreću da koronavirus ne mutira kao kod influence gdje svake godine imamo druge sojeve. Koronavirus je uvijek isti pa će prvo cjepivo štititi više mjeseci, možda čak i godina.
Problem je kod ovog virusa što se vrlo brzo širi, no opet ne tako brzo da bi se zarazila cijela populacija na planetu. Nakon jedne godine imamo možda deset posto zaraženih. To znači i da nikada nećemo dostići imunitet krda, možda za nekoliko godina, no tada bismo imali i milijardu mrtvih.

Izvor Večernji list

Dr. Trampuž iznosi seriju netočnih informacija i pogrešnih predviđanja. Najupečatljivija je njegova procjena o mogućih milijardu umrlih. Odgovornost je ovdje već kod novinara i medija da prenose ovakve nesuvisle procjene iz kojih vidimo da čovjek zaista ne zna ništa o temi kojom se laički bavi. Zaista zapanjujuća je količina potpuno pogrešnih informacija i predviđanja.
Categories: Andrej Trampuž

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *