29.05.2021.Branko Kolarić

Gledajući sadašnju situaciju ja sam doista optimist, a za pandemiju možemo reći da će biti gotova onda kad postignemo potrebnu procijepljenost, odnosno kolektivni imunitet. Do tada ne možemo ni blizu zaključiti da je gotovo. Da bi bolest eliminirali morali bi imati 70 do 80-postotnu procijepljenost stanovništva. Na dobrom smo putu da to postignemo i stoga pozivam građane da se cijepe.

Nakon što je stiglo odobrenje EMA-e svakako da treba cijepiti i učenike jer bez kolektivnog imuniteta mi ovu pandemiju ne možemo zaustaviti – ponavlja Branko Kolarić.

Istraživanja pokazuju da postojeća cjepiva dobro odgovaraju i na indijski soj, a zasad se računa da imunitet nakon cijepljenja traje šest mjeseci, makar neke studije pokazuju da je i puno duži. Dvije nove studije pokazuju primjerice kako bi imunitet na koronavirus, za one koji su preboljeli COVID i primili cjepivo, mogao trajati doživotno.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Epidemiolog Kolarić se stalno razbacuje s nekim postotcima procijepljenosti. 50, 60 pa 70 i sada 80 posto. Stalno rastu a na kraju se ipak ispostavlja da nećemo eliminirati bolest. Zanimljivo je da takav veliki stručnjak samouvjereno tvrdi jedno pa stalno pomiče granice a stvarnost ga uporno demantira.

Kolarić se poziva na neke studije koje govore o doživotnom imunitetu i kako se mora cijepiti i djecu. Zanimljivo je da je već tada bilo poznato kako imunitet po cijepljenju prilično opada s vremenom no to nije spriječilo Kolarića i kolege da zagovaraju cijepljenje djece kako bi se dostigao mitski koleketivni imunitet. Pitamo se gdje su sada te studije?
Categories: Branko Kolarić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *