09.04.2021.Branko Kolarić

Epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH kaže nam kako je nesrazmjeran porast slučajeva među mlađima posljedica kombinacije nekoliko stvari.

Prvo, činjenica je da su stariji od 80 godina koji su izloženi najvećem riziku od hospitalizacija i smrti od COVID-a u domovima, procijepljeni, te da se stariji općenito više cijepe i stoga su dobro zaštićeni od korone. Sva istraživanja pokazala su naime, da se britanski soj virusa koji je zadominirao i Hrvatskom i ostatkom svijeta, lakše prenosi – što znači da je sada veći rizik od zaraze koronavirusom zbog aktivnosti za koje se prije smatralo da su prilično sigurne. Osim što je zarazniji pa se brže širi, soj B.1.1.7 je i virulentniji, što znači da uzrokuje ozbiljniju bolest, pa mnogi završavaju u bolničkim krevetima koji ne bi imali tako tešku sliku s wuhanskim virusom – napominje dr. Kolarić.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Branko Kolarić kao voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju najodgovorniji je za zdravlje starije populacije. Lažno prikazuje da su dobro zaštićeni od koronavirusa.
Ponovno navodi neistinu da novi soj uzrokuje ozbiljniju bolest od “starog soja”.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *