28.12.2020.Nenad Ban

Pet znanstvenika za Index: Nije istina da nam brojevi padaju zbog velike prokuženosti “Postoji nekoliko jakih znanstvenih argumenata za to zašto nije moguće da je epidemija usporila zbog visoke prokuženosti stanovništva”, kaže Ban. “Jedno dobro objašnjenje može se prikazati ako se prouči situacija počevši od podataka koji su objavljeni u časopisu Nature prošli mjesec (O’Driscoll et al. Nature 2.11.2020). Autori su analizirali raširenost covida-19 i kolika je smrtnost u raznim zemljama i dobnim skupinama. Iz te analize procjenjuje se da je smrtnost od covida-19 u europskim zemljama oko 0.65%, uzimajući Francusku kao referentnu zemlju Kako je u Hrvatskoj do sada od covida-19 preminulo oko 3400 ljudi, može se procijeniti da je do sada tu bolest preboljelo oko pola milijuna ljudi, odnosno oko 13% stanovnika Hrvatske. Nažalost, unatoč velikim žrtvama to je još uvijek puno premali postotak populacije da bi se pandemija usporila.

Izvor: Index

Upravo zbog preboljevanja velikog broja ljudi dolazi do pada broja slučajeva u drugom valu (naravno u kombinaciji s postojećim protuepidemijskim mjerama).
Krajnje je neozbiljno polaziti od procijenjenog IFR broja u Francuskoj pokušati računati postotak preboljevanja u Hrvatskoj. Nikako nije znanstvena metoda.
Trenutne procjene za Europu za IFR iznose oko 0,3-0,4 posto što bi istom tom računicom koju koristi znanstvenik Ban značilo između 25-30posto prokuženosti a to je dovoljno da val krene usporavati. Upravo su to razine koje su mjerenjem egzaktno nađene u Švicarskoj, pa je čudno da on ne citira ta istraživanja u koja ima uvid jer su objavljena u glavnim švicarskim medijima. Drugim riječima, čini se da mu nije interes istina, nego neka agenda.
Znanstvenik Ban sada tvrdi da su bile dovoljne i postojeće mjere iako je zagovarao najjači mogući lockdown.
Categories: Nenad Ban

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *