05.01.2021.Stipan Jonjić

IMUNOLOG STIPAN JONJIĆ ‘Korona nas je iznenadila jer smo je podcijenili. Kako to da se Azija već izvukla? Čuo sam se s kolegom iz Singapura.

Kad govorimo o imunosti koja bi se trebala steći procjepljivanjem populacije, slažem se da je to negdje oko 70 posto. Međutim to će biti teško postići iz prostog razloga što naša populacija nije sklona cijepljenju, a dio mlađe populacije neće biti uključen zato što cjepivo vjerojatno još uvijek neće biti odobreno za dob ispod 18 godina, objašnjava imunolog Jonjić.

O razvoju cjepiva komentira kako misli da su kompanije i znanstvenici koji su ih razvijali postupili pametno.
– Napravili su tip cjepiva koji će najvjerojatnije zaustaviti epidemiju. Ciljali su najosjetljiviji dio virusa, na površini virusne čestice, na koji tijelo treba razviti protutijelo i blokirati ga, pojašnjava.

Jonjić kaže kako je u komunikaciji sa svojim kolegom iz Singapura uvidio da su stanovnici tamo, unatoč njihovom velikom broju, puno discipliniraniji i poštuju pravila odnosno donesene epidemiološke mjere, što se pokazalo uspješnim u suzbijanju pandemije.

Izvor: Jutarnji list

Jonjić nastavlja poput trgovačkog putnika tupiti o kolektivnoj imunosti i žali što cjepivo još uvijek nije odobreno za djecu. Azijci su pogađate discipliniraniji od nas pa su uspješno suzbili pandemiju. Stvarnost ga je demantirala.
Categories: Stipan Jonjić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *