27.12.2020.Stipan Jonjić

I Jonjić je mišljenja da bi cjepivo trebalo rezultirati dugotrajnom imunošću, a čak ako vremenom ona i splasne, moguće je ponovo cijepljenje (revakcinacija) istim ili sličnim cjepivom, što će dovesti do brže i snažnije reakcije. To je temeljni princip funkcioniranja imunološkog pamćenja.

Po tom pitanju vidim da ima dosta nejasnoća u komunikaciji s javnošću. Naime, za razliku od koronavirusa koji “manipulira” imunim odgovorom inficiranog domaćina uključivši i imunološko pamćenje, kod cjepiva toga nema i za očekivati je da će ono ostaviti dugotrajnu imunost. Naravno, virusi vremenom mogu i tome doskočiti tako da mijenjaju svoje gene odnosno antigene, ali ako se to i dogodi, suvremene tehnološke platforme na kojima se zasnivaju ova nova cjepiva mogu u kratkom roku proizvesti inačice cjepiva za promijenjeni virus. Da zaključim, iako situacija još nije jednostavna, vakcinacija nam donosi puno nade i optimizma i tako to trebamo promatrati – pojašnjava Jonjić.

Jonjić kaže kako nema konkretan odgovor na to pitanje, ali misli da će neke mjere morati ostati na snazi veći dio iduće godine. Naime, cijepljenje će se odvijati, smatra Jonjić, postupno i teško je vjerovati da ćemo do sredine godine imati procijepljenost koja bi jamčila kolektivnu imunost.

Izvor: Jutarnji list

Bezgranična vjera u cjepivo se nastavlja, uz mjere kroz čitavu godinu.
Categories: Stipan Jonjić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *