12.12.2021.Stipan Jonjić

Slično misli i vodeći hrvatski virusni imunolog Stipan Jonjić, profesor na Sveučilištu u Rijeci. – Ne bih se usudio zaključiti da je ova varijanta manje opasna u odnosu na prethodne. Još nemamo dovoljno podataka niti o biologiji te varijante, a napose ne o kliničkim manifestacijama i koliko učinkovito ta varijanta izbjegava prethodno stvorenu imunost, bilo cijepljenjem, bilo preboljenjem covida-19.

Znamo da se taj virus vjerojatno brže širi, i već je ta karakteristika opasna, napose u sredinama koje su slabije procijepljene, uključujući i činjenicu da je i značajan dio neprocijepljenih u osjetljivoj populaciji, poput starijih ljudi – rekao je Jonjić.

…I Stipan Jonjić smatra da je opasnost od petog vala realna.

– Tim više što kod nas još uvijek ne vidimo veliki pad sadašnjeg vala, u kojem dominira delta varijanta. Možemo se, naravno, nadati da nehće biti tako, ali nemamo znanstvena uporišta da bismo bilo što tvrdili. Dapače, moje je mišljenje da se vlasti koje su odgovorne za upravljanje tom pandemijom trebaju spremati i na taj scenarij, neovisno u tome došao peti val ili ne – kaže Jonjić. Osvrnuo se i na epidemiološke mjere oko omikrona.

– Ako je poznato da se taj virus brže širi te kako će vjerojatno prethodno stvorena antitijela cijepljenjem ili preboljenjem biti manje djelotvorna protiv omikrona, naravno da treba osnažiti epidemiološke mjere, a napose one koje nikoga posebno ne ugrožavaju, poput obveznog nošenja maski i slično. Naravno, to neće biti dovoljno, i ako se ostvari lošija verzija scenarija, onda će nove mjere trebati radikalnije pooštriti, što neke zemlje već i rade, a mislim da je to i opravdano – naglasio je Jonjić.

Izvor: Jutarnji list

Zastrašuje, traži jače mjere, ne razumije utjecaj varijante omikron, a to je sve jasno jer ne prati ni osnovne podatke. U trenutku davanja izjave 5. val pada veće duže vrijeme.
Categories: Stipan Jonjić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *