14.11.2020.Stipan Jonjić

– Mogli smo skratiti vrijeme na godinu dana jer nam to tehnologija omogućava. Nakon testiranja na 50.000 ljudi, ne bi trebalo biti previše straha, ali – praćenje, praćenje i praćenje. Neuspjeh u identifikaciji nuspojava i slično bi bio velik poraz za javno zdravstvo, jer bi se izgubilo povjerenje u cjepiva, a ona su bitna, pa bi moglo biti i puno širih posljedica.

– I antivakseri su ljudi koji se boje. Vjerujem da i oni razmišljaju imaju li pravo svojim stavom i ponašanjem ugroziti živote drugih ljudi. Mislim da je kumulativni učinak medija, znanstvenika i liječnika doveo da opadanja antivakserskog raspoloženja.

Kako vidite sadašnju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj?

– Situacija je dosta teška, kao i u većini zemalja EU. Kao i mnogi, i ja se pribojavam kolapsa zdravstvenog sustava i zato sam zagovornik strožih mjera u smislu ograničavanja bilo kakvog okupljanja pa čak i kažnjavanja onih koji se ne pridržavaju.

Koje su zemlje po vama najbolje odgovorile na pandemiju?

– Uglavnom azijske: Kina, Južna Koreja, Japan i Tajvan, i to s vrlo ambicioznim pristupima, koji nisu dobrovoljni. Tajvan nije tri mjeseca imao nijedan slučaj covida. Svaka od tih zemalja ima svoj pristup, ali zajednička im je ozbiljnost.

Izvor: Jutrnji list

Jasno detektira neke od razloga izgubljenog povjerenja u cjepiva. Imunolog Jonjić se boji kolapsa zdravstvenog sustava te bi rado priglio kineski model suzbijanja epidemije. Napomenimo da nije epidemiolog, dakle, njegovo mišljenje nije mišljenje stručnjaka iako ga takvime predstavljaju.
Categories: Stipan Jonjić

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *