18.10.2022.Zlatko Trobonjača

Je li preporučljivo cijepiti se istovremeno protiv gripe i koronavirusa? Trobonjača i Capak imaju različita mišljenja, imunolog pojašnjava: “To sama logika govori…”
Dr. Trobonjača rekao da bi bilo najidealnije da se osoba protiv ova dva oboljenja cijepi u razmaku od 14 do 21 dan, kako bi organizam postigao što bolji imunosni odgovor.
Dan nakon dr. Trobonjače, isto pitanje je postavljeno i izv. prof. dr. sc. Krunoslavu Capaku. On je rekao da se može cijepiti istovremeno i da će biti postignut isti imunosni efekt koji bi se postigao i u odvojenom cijepljenju.
Za komentar ove izjave dr. Capaka, upitali smo ponovno o istoj temi dr. Trobonjaču.
Prvenstveno, moram reći da je vrlo teško izmjeriti imunosni odgovor.
To nitko ne može, pa i ne možemo znati je li imunosni odgovor nakon jednokratnog dvostrukog cijepljenja jednako dobar kao kod odvojenog cijepljenja, odnosno ima li isti efekt.
Može se to napraviti i osoba će steći neku imunost, međutim sama logika govori da će imunost biti puno bolja ako se osoba cijepi u dva termina, odnosno svakim cjepivom ponaosob.
Mnogo će bolji biti imunosni odgovor na jedno pa na drugo cjepivo ako osoba primi dva cjepiva u razmaku od 14 do 21 dan. Dakle, mišljenja sam da bi puno bolje bilo razdvojiti ta dva cijepljenja, zaključuje prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Imunolog Trobonjača pokušava nadmašiti samoga sebe. Prvo tvrdi da je bolje primiti različita cjepiva odvojeno jer je bolji imunosni odgovor da bi kasnije rekao da to “NITKO ne može izmjeriti” ali da je ipak bolje razdvojeno jer je to “LOGIČNO”. Podsjećamo da mala djeca prema kalendaru cijepljenja uredno istovremeno primaju cjepiva protiv više bolesti i ne postavlja se (“logično”) pitanje postizanja imunosnog odgovora.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *