28.11.2020.Igor Rudan

… jasno je da raspoložive mjere prevencije širenja zaraze treba značajno postrožiti.
Vlada je to prije nekoliko dana i učinila, birajući najstrože mjere koje je ocijenila provedivima u tom trenutku.

Razumije se da ponovna odluka o strogim mjerama prevencije nije bila jednostavna. Ona će ugroziti poslovanje mnogih u Hrvatskoj tijekom prosinca, što nitko ne želi.

Nakon temeljitih analiza, mnoge su države Europe zaključile da trebaju posegnuti za novim, preventivnim lockdownom, iako ga nitko nije želio… Zato je bolje učiti iz pogrešaka drugih država, nego sam postati negativan primjer drugima.

Koliko dugo može potrajati ova teška situacija u Hrvatskoj? Na žalost, još prilično dugo, ne uvedu li se strože mjere.

Naprotiv, u Hrvatskoj broj zaraženih uporno nastavlja rasti. Stoga se Hrvatska sada zatekla u teškoj i vrlo izazovnoj situaciji. Nastupilo je veliko opterećenje bolnica, uz značajan dnevni broj umrlih. Pritom, procjene budućih zbivanja ne možemo više temeljiti na podacima koje prikupljamo jer njihova se pouzdanost i relativna važnost značajno izmijenila u novim okolnostima slobodnog širenja virusa. U prošloj sam kolumni temeljito objasnio zašto podaci koji sada imamo o širenju zaraze u Hrvatskoj više nisu dovoljno pouzdani kako bi omogućili precizno planiranje. Zasićenje sustava testiranja i promjene provedene u tom sustavu jedan su od najvažnijih razloga zašto je broj novozaraženih u Hrvatskoj sada već dulje vremena potcijenjen.

Izvor: Večernji list<

1. Znanstvenik Rudan je razapet između nastojanja da traži još oštrije mjere i da prikaže da Vlada “sluša” zagovornike oštrijih mjera, pa tako hvali Vladu zbog “najstrožih mjera koje je smatrala da može poduzeti”. U stvarnosti, Vlada je odlučila da neće poduzimati “stroge mjere” i u tom trenutku one su već bile među najslabijima u EU. Znanstvenik Rudan pokušava prikriti da je potpuno izgubio utjecaj u Vladi iako je bio njen glavni savjetnik u proljeće i kreator tvrdog lockdowna.
Ipak, vaga u ovom konfuznom zapisu prelazi na stranu traženja strožih mjera. U skladu s time znanstvenik Rudan za 7 dana i javno traži da se poduzmu “najoštrije mjere”

2. Znanstvenik Rudan ni u ovom tekstu ne propušta nekoliko puta podmetnuti moralnu ucjenu da se pri odabiru strogih mjera bira između “života i gospodarstva”, implicitno tako optužujući sve svoje protivnike za profiterstvo na uštrb života. Ispostavilo se da “stroge mjere” ugrožavaju ne samo društvo nego i živote.

3. Izjava je dana otprilike na vrhuncu broja novozaraženih u drugom valu

4. Znanstvenik Rudan također govori o stvarnom broju nedetektiranih zaraženih da bi taj broj kasnije negirao kad je htio prikazati da u društvu nema značajne imunosti od infekcija.
Categories: Igor Rudan

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *