01.02.2022.Zlatko Trobonjača

Trobonjača: Što se epidemija brže širi, brže će se ispuhati

Zaštita cjepivima od omikrona:
Ono je izuzetno u prvih nekoliko mjeseci nakon boosteriranja, iznosi možda i preko 60 posto, ali protekom vremena zaštita pada.
…. cjepivo slabije štiti, ali treba naglasiti da to cjepivo i dalje dobro štiti protiv teških bolesti i hospitalizacija. Izuzetno mali broj boosteriranih završi u bolnici i umru. Često se radi o ljudima koji imaju kronične bolesti, koje to cijepljenje ne može zaštititi u većoj mjeri, rekao je Trobonjača.

Imate situaciju gdje cijele obitelji nisu cijepljene, gdje djeca vrlo često utječu na roditelje da se ne cijepe i onda kada takav virus zarazi sve, onda mlađi prežive, ali stariji umru.

Opterećenja sustava, djeca i antivakseri:
Ako sustav bude opterećen, a vidimo da u nekim dijelovima zemlje jest, onda bi COVID potvrdama i protuepidemijskim mjerama na neki način rastezati taj epidemijski val da se smanji opterećenje zdravstvenog sustava. Mi imamo malu procijepljenost, u populaciji do 18 godina imamo svega 3,8 posto cijepljenih. Jednostavno ne može drugačije biti. Antivakserski krugovi su se izborili za svoju poziciju u državi, značajno su utjecali na ljude i mnogi su zbog toga stradali.

Epidemiološka ekspertiza:
Praćenje zaraženosti inficiranosti ljudi je izuzetno dobar alat za kontrolu epidemije. Trobonjača je pak naglasio da testiranje puno košta.
Ona sada bjesni, vrlo je intenzivna, ali ja očekujem da neće dugo trajati. Očekujem da bi u sljedećih mjesec dana brojevi mogli početi padati, a onda ćemo vidjeti što će se dalje događati.

Izvor: HRT

Imunolog Trobonjača nakon dvije godine pandemije otkriva da što se brže širi, brže se ispuše. Možda za iduće dvije godine još ponešto shvati.

Iznova paušalno ocjenjuje koristi od cjepiva, kaže booster štiti možda čak i izuzetnih 60% te da i dalje štiti od hospitalizacija. Koliko dugo? Odakle ti brojevi? To je znanost?
Iznenađuje nedostatak empatije prema kroničnim bolesnicima starije dobi. Njih kaže cjepivo ionako ne može zaštititi pa onda ih valjda nije šteta?

Svugdje vidi antivaksere pa prepričava neke sulude situacije u kojima djeca nagovaraju roditelje da se ne cijepe. Postotak cijepljenih starijih od 80 je drastično manji od onih između 70 i 80 godina. Također udio cijepljenih starijih žena je manji nego muškaraca. Njih su izgleda antivakserska djeca slabije nagovarala?

I dalje zagovara upotrebu COVID potvrda za koje se jasno ispostavilo da šire zarazu baš na one najugroženije.
Još uvijek ne odustaje od cijepljenja djece te za mali postotak cijepljene djece u Hrvatskoj okrivljuje antivaksere.

Jako je zabrinut za troškove testiranja, za neke druge troškove u pandemiji čini se da ne mari previše.
Nakon što je val u opadanju ponovno najavljuje vrhunac vala za mjesec dana. Stvarno se ne bi trebao upuštati u epidemiološke prognoze jer ga stvarnost iznova demantira, a ovaj put čak i unaprijed: epidemija je već počela padati kad je dao ovu izjavu.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *