12.02.2022.Zlatko Trobonjača

Trobonjača kaže da je vrhunac epidemije omikrona iza nas: ‘Brojke će padati, ali one umrlih će ostati visoke još par tjedana’

Time plaćamo skupi danak niskoj cijepljenosti i opterećenju zdravstvenog sustava koji smo dodatno gušili protivljenjima ionako blagim mjerama, a na ruku nam ne ide ni visoka zastupljenost starijih u populaciji.

Naime, znamo da se novi sojevi stvaraju u imunonedostatnim, necijepljenim pojedincima, među kojima dominiraju HIV-om inficirani bez antiretrovirusne terapije. Takvih osoba ima na milijune diljem svijeta, a napose u subsaharskoj Africi…. možemo zaključiti da postoji ogromna količina virusa koja tvori dobru podlogu za nastanak novih varijanti i širenja u obliku sojeva.

Trobonjača kaže kako mogući scenariji kretanja epidemije u jesen koja je pred nama ovise o obilježjima novog ili novih sojeva koji će se pojaviti.

Izvor: Novi list

Imunologu Trobonjači izgleda da vrijeme brzo prolazi. Mjesec prođe u pet dana. Naime pet dana ranije je najavio mjesec dana da “brojke” krenu MOŽDA padati a sada smo već prošli vrhunac.

Kako je Čičin-Šain uveo danak kao termin u hobi epidemiologiju, Trobonjača ga je prihvatio. Glavni uzrok visoke smrtnosti treba tražiti u niskoj procijepljenosti starijih koje imunolog Trobonjača stavlja na zadnje mjesto. O probojima u bolnicama zbog covid-potvrda ni slova. Možda zato što ih je gorljivo zagovarao (pogledajte izjavu od prije pet dana).

Prema Trobonjači sa sigurnošću možemo očekivati novu varijantu. Stari krivci – Afrikanci

Imunolog najavljuje još jednu opasnu jesen.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *