17.03.2021.Zlatko Trobonjača

Nekoliko je faktora koji su uzrokovali porast broja zaraženih. Prvi faktor je da nemamo kolektivni imunitet, trebali bi imati oko 70 posto imunih osoba koje su preboljele bolest ili su cijepljene da bismo dobili kolektivni imunitet. Ako se radi o visoko zaraznim sojevima, onda je taj kolektivni imunitet viši, možda i 80 posto. Druga stvar je da se radi o visoko zaraznim sojevima koji se puno brže šire. Treći razlog je činjenica da smo pustili u pogon školski sustav – rekao je imunolog Zlatko Trobonjača za središnji Dnevnik HTV-a.

Prioritet su skupine gdje epidemiolozi utvrde da se virus najbrže širi. Ako ustvrde da se u radnoj populaciji najbrže širi, a želite suzbiti epidemiju, onda ćete njih cijepiti. Prije smo išli drugom logikom, željeli smo zaštititi starije s obzirom da su najugroženiji s obzirom na ishod bolesti – rekao je imunolog sa Sveučilišta u Rijeci.

Izvor: Jutarnji list

Ovo je u stvari tužno kad se dr. Trobonjača opet upušta u epidemiologiju. Nabraja faktore, a ne razumije da su prva dva faktora zapravo isto. Kad je soj zarazniji i, kako kaže, „puno se brže širi“, to upravo znači da je prag kolektivnog imuniteta viši. To nisu dva različita faktora. Umjesto zaštite ranjivih skupina počeo se zalagati za cijepljenje praktički svih, očito i djece.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *