18.08.2021.Zlatko Trobonjača

S obzirom na odličnu turističku sezonu i s obzirom na veliki broj stranih turista koji su posjetili Hrvatsku, očekivao sam i puno prije veći rast oboljelih. Ako uz to još znamo da u Hrvatskoj nemamo dovoljnu imunost među populacijom, jer dosta ljudi nije procijepljeno, onda je jasno što nas očekuje na jesen i zimu, kaže imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci.

Broj inficiranih u Hrvatskoj se povećava, ali relativno sporo.

– To je dobro za zdravstveni sustav koji nije isuviše opterećen COVID bolesnicima. No, protok vremena, odnosno sporo širenje delta virusa donosi i jednu lošu stranu, a to je, da će oni koji su preboljeli Covid-19 u drugom ili trećem valu, odnosno oni koji su se cijepili, izgubiti, odnosno smanjiti svoju imunost i da će ponovno biti izloženi mogućoj zarazi – govori nam dr. Trobonjača.

… Zbog toga je gotovo nemoguće očekivati da ćemo mi u Hrvatskoj dosegnuti tako potreban postotak procijepljenosti od 85 posto, koji bi nam donio kolektivni imunitet. 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Srećom nisu se ostvarila očekivanja dr. Trobonjače o ranijem i bržem rastu zaraženih.

Sada dr. Trobonjača ipak uviđa i lošu stranu sporog širenja a to je da će se izgubiti imunost i kod cijepljenih pa će biti izloženi mogućoj zarazi. Nije konzistentan, jedan tren govori kako cjepiva odlično štite i traju godinu dana a sada upozorava na opadanje učinkovitosti. Pratite i dalje jer opet će mijenjati mišljenje.
Obmanjuje javnost tvrdeći da 85% cijepljenih donosi kolektivnu imunost iako se zna da i cijepljeni šire zarazu.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *