02.04.2022.Zlatko Trobonjača

Trobonjača: “Maske i dalje treba nositi!”

Svi novi znanstveni podaci pokazuju da maske značajno smanjuju širenje virusa. Ako postoji procjena epidemioloških službi da bi trebalo suzbijati i dalje kotnolirati pendemiju, maske bi i dalje trebalo nositi.
Pandemija jest značajno manja u odnosu na nekakav intenzitet petog vala, ali treba naglasiti da imamo od tisuću do tisuću i pol novoboljelih dnevno.
No ja ne mislim da je to potrebno u ovom trenutku, barem za većinu mlađe populacije, budući da vidimo da omikron ne uzrokuje neke teške bolesti pa se nema potrebe posebno zaštićivati. Ali znamo da je populacija starija od 65 godina izložena mogućnosti da oboli od teže bolesti i da lošije prođu i držim da bi upravo ta populacija i eventualno kronični bolesnici, da bi se oni trebali zaštititi s četvrtom dozom kad ona bude odobrena u Hrvatskoj.

Izvor: N1

Imunolog Trobonjača kao i obično vodi borbu sa stvarnosti.
Nije točno da svi znanstveni podaci pokazuju da maske značajno smanjuju širenje virusa, u stvarnosti je jako teško naći istraživanje koje pokazuje značajno sniženje širenja zbog nošenja maski. A i dovoljno pogledati Austriju i Njemačku pa vidjeti da usprkos nošenju maski i najstrožim mjerama u EU imaju i najveću incidenciju. Uostalom i sam imunolog je početkom siječnja izjavio da nikakve strože mjere neće zaustaviti omikron.

Nešto što se konstantno provlači kroz čitavu pandemiju je izraz novooboljeli koji jednostavno nije točan. To je broj pozitivno testiranih osoba koje nisu sve oboljele, čak je manji dio stvarno obolio. Šteta da imunolog Trobonjača još nije naučio razlikovati zaražene i oboljele.

Možemo se na ovoj stranici prisjetiti izuzetnog angažmana imunologa Trobonjače da se cijepe mladi i djeca pa nas je malo začudilo zašto sada mladi ne trebaju 4. dozu. Kaže zbog omikron varijante, za koju je ranije govorio kako nije blaga i svejedno se svi trebaju cijepiti. Zaista čudi što konstantno daje kontradiktorne izjave i baš nitko u medijima ga ne pita ništa o tome.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *