22.07.2021.Zlatko Trobonjača

Trobonjača: Samo potpuni lockdown bi zaustavio širenje virusa Ističe kako je reprodukcijski broj delta varijante 7, što je gotovo duplo više od wuhanskog soja.

Mi bi sada praktički trebali ograničiti sezonu i kretanje građana, a to je nemoguće. Mi ćemo i dalje imati porast, ali se možemo nadati da neće biti izrazit i nagao i da će nam omogućiti da se barem do kraja 8. mjeseca turistička sezona dogodi u što je god moguće većem obimu.

Cijepljenjem teško da možemo zaustaviti epidemiju, ali možemo zaustaviti hospitalizacije, i svesti to na neku razinu epidemije hunjavice i glavobolje. No što je s onim ljudima koji ne mogu dobiti tu razinu sigurnosti cijepljenjem? Oni će u ovoj situaciji biti žrtvovani. Ako želimo njih zaštititi mi se moramo cijepiti..

Izvor: N1

Čini se da dr. Trobonjača ima problema s brojkama: wuhanski R0 je bio 2,5, množeno s dva ne daje sedam.

Lockdown bi nam uništio sezonu i suprotno prognozama dr. Trobonjače imali smo sezonu dosta dužu od onoga čemu se on nadao. Jako i dalje vjeruje u lockdown kao rješenje. Pitanje je zašto onda države koje su ga uvele nisu uspjele obuzdati epidemiju.

Što se tiče epidemiologije, konfuzan je. Cijepljenje ne može zaustaviti epidemiju, ali se trebamo cijepiti da ne zaražujemo imunokompromitirane?!

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *