22.08.2021.Zlatko Trobonjača

Pa ja bih i svoga unuka od 15 mjeseci cijepio protiv COVID-a!

Zašto ne vjerujem da kod nas nije na djelu četvrti val? Epidemijski parametri ne sugeriraju veći porast (incidenciju) novih slučajeva bolesti.

Koronavirus mutira neprekidno, odnosno spontano i nasumično, što rezultira promjenama u građi i funkciji novonastalih virusa. Tako se događa da jedan oblik virusa zarazi stanicu, a od tisuća virusa koji iziđu iz nje, neki su zbog mutacija pomalo različiti. Riječ je o virusnim varijantama. Do sada su znanstvenici izolirali više tisuća virusnih varijanti, a s obzirom na ogroman broj ljudi inficiranih diljem svijeta, vjerojatno ih ima na desetke, pa i stotine tisuća. Kolumbijski soj nosi nekoliko mutacija za koje znamo da virusu omogućuju veliku prednost u širenju, a hoće li globalno potisnuti delta soj vidjet ćemo. Osobno ne vjerujem. No, i delta virus se novim mutacijama može dodatno “poboljšati” na našu štetu. U osnovi sve što se događa, stvaranje novih varijanti pred očima stotina tisuća znanstvenika, svojevrsni je evolucijski reality show.

Za djecu mlađu od 12 godina cjepiva još nisu odobrena, no da jesu ja bih preporučio cijepiti i djecu. Naime, na temelju znanja o reaktivnosti djece na druga cjepiva, držim da bi mogla steći imunost koja bi ih u kasnijoj životnoj dobi štitila od teže COVID bolesti – uvjeren je prof. Trobonjača, koji je spreman cijepiti i svog 15-mjesečnog unuka Manuela.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Sad se već redovito upušta u epidemiologiju, a i dalje ni ne prati osnovne brojeve. Misli da „epidemijski parametri ne sugeriraju“ veći porast iako se četvrti val razvija već mjesec i pol dana! Umjesto sugestija treba gledati brojeve.

Iako je prije sav svoj autoritet u više navrata založio kako bi nam objasnio da ovaj virus može mutirati samo u razdoblju od desetaka ili stotina godina, sada nam pojašnjava kako djeluje evolucija i zašto se ovaj virus tako brzo mijenja. Znali smo to i prije, samo dr. Trobonjača nije pratio razvoj.

Postao je pravi fanatik cjepiva. Iako sam kaže da ovaj virus mutira jako brzo, smatra da treba cijepiti svu djecu, pa i njegova 15-mjesečnog unuka, jer bi im imunost mogla dobro doći kasnije što je u potpunoj suprotnosti s vlastitim tvrdnjama da virus brzo mutira. Nije li bolje onda pričekati do razvoja boljih cjepiva i onih prilagođenima tim mutacijama? Ovdje počinjemo sumnjati da ima neke druge ciljeve jer je teško povjerovati da baš ovoliko ne zna.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *