24.11.2020.Zlatko Trobonjača

Množi se bez većih mutacija, što je povoljna jedna situacija obzirom na mogućnost proizvodnje cjepiva, dakle da se virus neće ipak promijeniti i da će cjepivo djelovati kroz jedno duže vrijeme.

Je li sezonalnost karakteristika ovog virusa? Primijetili smo zapravo i kod ovog virusa da je broj slučajeva preko ljeta bio puno manji nego na proljeće i sada na jesen i tome se dobiva dojam o sezonalnom karakteru. Ne znamo da li je to posljedica onog zaključavanja ili sezonalnosti … činjenica je da smo iz proljeća izašli s vrlo malim brojem slučajeva, što je bilo posljedica onog zaključavanja.

Moglo bi se pretpostaviti da bi virus mogao mutirati, međutim ovo je poseban virus … on vrlo sporo mutira i možemo očekivati njegovu promjenu ali ne na skali od nekoliko mjeseci nego više desetaka ili stotina godina.

Virus muškarcima skraćuje život za 14 godina, a ženama za 12 godina.

Nisam siguran da ove brojke možemo tek tako bez kompletnog lockdowna spustiti na male brojke do cijepljenja.

Izvor: N1

I dalje misli da su zatvaranja diljem Europe smanjila epidemiju na proljeće, iako ga kopka i sezonalnost.

Imunolog Trobonjača nije virolog pa ne prati literaturu nego očekuje promjene virusa na skali od više desetaka ili stotina godina. Do tada su već zabilježene brojne mutacije virusa.

Kod skraćivanja života za 14 ili 12 godina sasvim je evidentno da se radi o potpuno pretjeranom izračunu u kojem vjerojatno nisu na kvalitetan način ukalkulirani ostali brojni komorbiditeti.

Imunolog Trobonjača opet radi izlet u epidemiologiju gdje očito nije kod kuće i ne razumije da epidemijski val može pasti zbog raznih razloga, kao što se i dogodilo.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *