25.01.2021.Zlatko Trobonjača

Vakcinirani pojedinac se ne može razboljeti

Naglašava kako već prva doza vakcine štiti više od 50 posto cijepljenih od zaraze, a da se druga doza u imunologiji zove “booster” doza i njome se značajno podiže koncentracija zaštitnih antitijela do razine da se u oko 95 posto cijepljenih sprječava infekcija.

“Nakon druge doze broj imunoloških dugoživućih memorijskih stanica značajno se povećava, pa je i trajnost imunosti puno duža u odnosu na primjenu samo jedne doze. Osim toga, ‘booster’ dozom želimo postići takvu koncentraciju neutralizirajućih antitijela koja će potpuno onemogućiti kontakt virusa sa stanicama, a time i bilo kakvo množenje virusa u imunom pojedincu. Mislim da će se vrlo brzo ispitivanjima pokazati da se po toj logici vakcinirani pojedinac ne može razboljeti pa niti prenositi virus, što bi dokinulo potrebu da ti imuni, vakcinirani pojedinci protuepidemijskim mjerama (npr. maskicama) štite zdrave pojedince ili potpadnu pod bilo koje druge mjere ograničavanja okupljanja i/ili kretanja”, zaključuje Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Izvor: Aljazeera

Imunolog Trobonjača u svom području. Nažalost skroz pogrešno. Cijepljeni se može i razboliti i širiti zarazu. Ovakve tvrdnje struke uvelike su definirale tijek pandemije i strategiju odgovora na pandemiju.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *