26.10.2021.Zlatko Trobonjača

Druga stvar, puno brže se prenosi u odnosu na prethodne sojeve. Zbog toga izaziva teže kliničke slike, pa čak i u mlađim populacijama”, kazao je imunolog.

“Imunost koju steknemo protiv wuhanskog soja nas ne štiti protiv delta soja. Dakle, imamo nešto slabiju imunost u startu. Mi s protokom vremena očigledno gubimo imunost. Oni koji su preboljeli mogu se reinficirati, a oni koji su cijepljeni mogu se inficirati zbog gubitka imunosti, oboljeti simptomatski, pa čak i od težih oblika bolesti, a ponekad i umrijeti”, istaknuo je Trobonjača.

“Imali smo nekoliko valova epidemije, od kojih se svaki izazvan s drugom vrstom virusa. Prvo wuhanski, pa proljetos alfa ili britanski soj, a sada vidimo delta soj. Svi ti virusi su nešto drugačiji pa imunost koju razvijete protiv jednog virusa vas ne štiti protiv drugog”, pojasnio je.

Koja je razlika između treće doze i booster doze? Trobonjača je objasnio i razliku između booster i treće doze.
“Booster znači dodatno poticanje, a primjena treće doze je u cijepljenju onih koji su primili dvije doze. Booster doza označava i dodatno poticanje imunosti onih koji su preboljeli bolest”, pojasnio je.

“Razmišljao sam kad je došla preporuka da se cijepe djeca treba li tu djecu cijepiti jer se primijetio jedan neželjeni učinak tog mRNA cjepiva, Pfiezerovog cjepiva, a to je razvoj miokarditisa i perikarditisa, upale srca i osrčja”, rekao je imunolog pa nastavio:

“Izraelci su izašli s podatkom da je to jedan slučaj na 6.000 primijenjenih doza, kasnije se na razini EU vidjelo da je to 1 na 15.000 slučajeva, Amerikanci govore 1 na 40.000. Vidjelo se da je to blaga upala srca koja prolazi kroz nekoliko dana bez nekakve terapije i hospitalizacije i teških posljedica.”
Kaže da je zbog toga kratko dvojio treba li djecu cijepiti, no uzimajući u obzir kakve posljedice može ostaviti covid, tvrdi “da bi ipak trebalo djecu cijepiti”.

Imunolog je komentirao i epidemiološku situaciju u Europi. “One zemlje koje su najviše procijepljene imaju najmanje slučajeva epidemije – cijela zapadna Europa izuzevši Veliku Britaniju, dok istočna Europa koja je daleko manje cijepljenja, a to znači dvostruko manje, tu imate epidemiju koja bijesni. Što imate više cijepljenih, manja je epidemija”, naveo je Trobonjača.

Izvor: N1

Prije samo dva dana izjavio je da nema teže kliničke slike, izgleda da se naglo pojavila.

Reinfekcije su izuzetna rijetkost tako da nas prebolijevanje wuhanskog soja sasvim dobro štiti i dalje.

Prebolijevanje štiti i od drugih sojeva suprotno mišljenju dr. Trobonjače.

Nakon što mjesecima koristi izraz booster doza za treću dozu dr. Trobonjača je valjda upratio stranu literaturu i sada nam docira o terminima.

O cijepljenju djece kaže da je kratko dvojio bez obzira na nuspojave da treba cijepiti djecu. Uopće ne prati podatke jer su donedavno najveće brojeve imale upravu jako procijepljene zemlje, kao Cipar, Malta, Španjolska, a stvarnost će ga uskoro demantirati i s mnogim drugim zemljama.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *