29.04.2022.Zlatko Trobonjača

Link na ovaj upis: https://infodemija.org/zlatko-trobonjaca/#29042022

Čim se ukinu protuepidemijske mjere, za očekivati je porast broja slučajeva. I one najjednostavnije protuepidemijske mjere, kao što je nošenje zaštitnih maskica, bile su često napadane, a one su bile vrlo korisne. Naime, maskice ne zaustavljaju epidemiju, ali umnogome smanjuju prenošenje virusa. To kažu i znanstveni radovi – kazuje nam prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci.

Mišljenja sam da se četvrtom dozom ne trebaju cijepiti oni koji su mlađi od 65 godina, oni koji nisu imunokompromitirani, koji nisu kronični ili onkološki bolesnici. Naravno, ovakav moj stav vrijedi ako se svijetom ili Hrvatskom ne proširi neka teža mutacija, ili “zločesti virus”.

Dakle, da zaključimo, porast broja oboljelih nije začuđujući, jer imamo aktivan školski sustav, nemamo protuepidemijske mjere i imamo virus koji se vrlo brzo širi. Najbolje su u ovom trenutku zaštićeni oni koji su preboljeli BA.1 varijantu COVID-a u siječnju ove godine – zaključio je prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.


Izvor: Slobodna Dalmacija

Imunolog Trobonjača i dalje vodi borbu sa stvarnosti.
Kaže maskice ne zaustavljaju epidemiju ali u mnogome smanjuju širenje virusa. Možemo samo pretpostaviti koliko bi se ljudi zarazilo primjerice u Njemačkoj da se nisu nosile maske, vjerojatno svi po nekoliko puta.

U vezi razvoja epidemije imunolog Trobonjača opet promašuje. Iako su mjere baš tada oslabljene, broj slučajeva je počeo padati:
,

Imunolog Trobonjača koji je isprva govorio da ovaj virus NE MUTIRA sada kao i razni kolege mu infodemičari plaše sa “zločestim virusom” na jesen.

Logika širitelja infodemije je zadivljujuća, nemamo protuepidemijske mjere pa se logično virus širi. Širi se i širio se u zemljama koje imaju ili su imale protuepidemijske mjere. Kako to? Vjerojatno bi se širio još “više eksponencijalno” nego inače?


0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *