09.07.2021.Zlatko Trobonjača

Početne kliničke studije nadopunjene su podacima dobivenim od stotina milijuna cijepljenih. Danas znamo da je učinkovitost zaštite od simptomatske bolesti na razini 96%, što je s obzirom na heterogenost ljudske populacije izuzetno visoko te da su neželjene pojave cijepljenja rijetke i daleko najčešće vrlo blage.

Hospitalizacija zbog delta-soja manja je od 5%, znači Pfizerovo cjepivo štiti 95% od hospitalizacije. Drugim riječima, imate dvadeset puta manje šanse da završite u bolnici ako ste cijepljeni, nego ako niste. Cijepljenje uvijek štiti od teških kliničkih slika i respiratora. Simptomi kod cijepljenih koji se zaraze delta-sojem mogu npr. biti curenje nosa, grlobolja, povišena temperatura, znači sve kao kod uobičajenih hunjavica, ali u odnosu na necijepljene su 95% sigurniji da neće završiti u bolnici.

Izvor: Večernji list

Dan nakon hladnog tuša iz Izraela opet je učinkovitost na 96%. Znanost dr. Trobonjače je uzbudljiva i puna preokreta. Iznosi zanimljivu tvrdnju da cijepljenje UVIJEK štiti od teških kliničkih slika i respiratora. Nije bio u pravu.

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *