01.12.2020.Igor Rudan

Objasnit ću kako je Engleska, a tako i većina ostatka Europe, zauzdala drugi val temeljem znanstvenog pristupa, ne bi li to pomoglo i Hrvatskoj, ali i drugim susjednim državama u istočnoj Europi koje su trenutačno u izuzetno teškoj situaciji.

Na primjeru Engleske, kojeg sam detaljnije pratio i komentirao za britanske medije proteklih tjedana, objasnit ću na najjednostavniji mogući način kako su vladajući u Europi, uz savjete svojih znanstvenika, najprije odlučili, a zatim i uspjeli zauzdati drugi val pandemije COVID-19.

Najprije, trebalo je odlučiti da je zauzdavanje drugoga vala pandemije prioritet nad svim ostalim nacionalnim izazovima. Ta je odluka za većinu zemalja zapadne i sjeverne Europe bila nešto lakša nego za južnu i istočnu Europu iz tri razloga: (1) imali su znatno veće žrtve u prvom valu jer se nisu zatvorili pravovremeno kao južna i istočna Europa pa su već znali kakva im opasnost prijeti; (2) konzultirali su isključivo svoje vodeće znanstvenike, a znanost je do sada već uspjela pokazati da se odlučnom kontrolom zaraze također čuva i ekonomija, tj. ne postoji izbor između njih, već kontrola zaraze u pravilu olakšava i očuvanje ekonomije; (3) radi se o bogatijim državama od onih na istoku i jugu Europe, čije su ekonomije strukturirane tako da su mogle podnijeti dobro tempirane stroge mjere, a pritom i ponuditi pomoć najugroženijim ekonomskim djelatnostima dok mjere traju.

Izvor: Večernji list

Od trenutka ove izjave pa tijekom sljedećih mjesec dana, dnevni broj novozaraženih slučajeva u UK (koja je prema znanstveniku Rudanu uspješno obuzdala epidemiju) popet će se s 13.500 na 65.000 slučajeva.
Srećom, u istom je periodu broj novozaraženih u Hrvatskoj pao s 2.900 na 360 slučajeva.
Izjave za medije u UK baš i nije davao osim jedne manje izjave koju je distribuiralo njegovo sveučilište. Štoviše, u UK ga uopće ne pitaju za savjet iako je “svjetski autoritet”, pa je možda zato i pokušao svoju epidemiološku sreću potražiti u Hrvatskoj.
Categories: Igor Rudan

0 Komentara

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *